• 9.379.380 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

avatar van de grafhond

de grafhond

"Is het zo moeilijk om te begrijpen dat sommige mensen dit soort gruwelpraktijken verwerpelijk vinden als men het gewoon doet om de massa te vermaken?"

dit gevoel krijg ik nu ook bij Justin Bieber

avatar van Jonesy

Jonesy

Volgens mij gaan ook echt alle discussies bij deze film over die ene scene he. kunnen we niet ergens anders over discusseren.

avatar van de grafhond

de grafhond

@jonesy, inderdaad ja. Zullen we de discussie eens oproepen of het normaal is om een dot klei met doorns bij een dame in haar doos te schuiven omdat ze vreemd is gegaan?! Als dat inderdaad als normaal wordt beschouwd zal het hier in breda een komen en gaan zijn van vrouwen met carnaval!!!

avatar van erik1677

erik1677

hahaha geniaal grafhond, dat ben ik helemaal met je eens.

dat gezijk over die schildpad

avatar van Reinbo

Dat is inderdaad ook een best pijnlijke scene.

dutchtuga

Wanneer komt de herziening, Reinbo?

avatar van Reinbo

Ben nog moed aan het verzamelen. Heb 'm wel in huis, drie keer zelfs.

(2 keer laserdisc en 1 keer op dvd)

avatar van FillumGek

FillumGek

Liefhebber zeker?

dutchtuga

Die verhoging moet er toch echt wel een keer van komen.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Waarom moed verzamelen? Jij hebt zat inzicht in films om te kunnen zien dat dit op een zeldzame manier sfeervol en ongekend naargeestig (vooral buiten het dierenleed) is. Als je die klote schildpad nou even laat voor wat het is, heb je er weer een 4.5-5* bij

avatar van Reinbo

Ik heb nu eenmaal een zwak voor reptielen.

dutchtuga

Kom op, dan spoel je toch lekker door? Die 0,5* kan gewoon niet voor een horrorfanaticus...

Tja, ik ga natuurlijk niet de pg13 versie beoordelen

avatar van Nomak

Nomak

Scènes doorspoelen om zo tot een hoger cijfer te komen? Het moet niet gekker worden hier.

dutchtuga

In het geval van Reinbo en vele anderen helemaal niet gek. Film wordt nu eenmaal te snel afgerekend op bepaalde scènes terwijl het zoveel meer te bieden heeft.

avatar van Nomak

Nomak

De scène zit nu éénmaal in de film, zo heeft de regisseur het bedoeld. Dan moet de film ook op die manier gezien worden en bij het beoordelen van de film moet er met die scène rekening gehouden worden. En ja, het kan zo zijn dat één bepaalde aspect van een film zo zwaar doorweegt dat enkel de laagst mogelijke beoordeling mogelijk is. Dan zijn eventuele positieve dingen van geen belang meer.

avatar van Reinbo

Ik weet dat de film veel meer te bieden heeft. Hij is best sterk verder. Maar aangezien jullie weten waarop ik m afreken hoef je je verder toch niet zo druk te maken over mijn lage score.

Cannibal Holocaust

Deze film is volgens sommige het summum van het exploitationgenre, iets waar ik nooit echt veel interesse voor gehad heb, maar door de vele levendige discussie's die dergelijke films opleveren ben ik er wel geinterreseerd in geraakt.

Het eerste wat me opviel is de soundtrack. Die had ook zo in een romantische, komische jaren tachtig film gepast, en was vooral bij sommige beelden een groot contrast van wat er vertoond werd. De spannende stukken muziek vond ik een stuk minder maar dat zal wel bij het genre horen.

Dan de film zelf. Ik heb eigenlijk de hele 95 minuten met open mond zitten kijken. De hele verhaallijn beviel me wel. Een team moet de film van een verdwenen team opzoeken waarbij de hoofdzaak de omgang met die locale bevolking is. Dit is mijns inziens de boodschap van de film naast het gegeven dat wij als westerlingen waarschijnlijk net zo barbaars zijn als zij.

Dan (om in te haken op de dieren discussie) vind ik dat er naast die schildpad nog veel meer dieren afgeslacht worden, en ik vind dat niet kunnen. Ik weet niet of te maken heeft met de jaren tachtig dat men niet zo nauw keek op dierenleed of misschien in Italie niet, maar een dier slachten alleen voor een film klopt niet. We zien een varken doodgeschoten worden, een spin, een slang en een schildpad in stukken gehakt worden, en dan ook nog zo'n lief klein Mr Nilson aapje zijn hersenen opgezogen worden, alleen voor entertainment.

Dit alles overzien, vind ik het echt heel moeilijk een cijfer te geven. Moet ik net als anderen de film de laagste score geven als protest tegen die mishandeling, of beoordeel ik de film op de rest, want vermakelijk (zonder een psycho te zijn) was het wel. Ik denk dat ik het laatste doe, waarbij ik wel nogmaals gezegd wil hebben dat ik dus het dierenleed veroordeel.

3.5

avatar van FillumGek

FillumGek

wimnoot schreef:

Deodato wilde in eerste instantie een nep-aapje gebruiken maar de plaatselijke bevolking wilde per se een echt aapje omdat hun hersenen een delicatesse zijn. Dus niet alleen voor entertainment, want die mensen eten dat daar gewoon.

wimnoot

Neemt niet weg dat dat aapje, voor onze entertainment gedood werd. Er worden wel meer dingen door die locale bevolking gedaan die men niet echt gefilmd hebben, en dat hadden ze met alle dieren moeten doen. En dan bij de aftiteling hoort er gewoon te staan, dat er bij het filmen geen dieren mishandeld zijn. Dat is beschaving.

avatar van Wouter

wimnoot schreef:

Neemt niet weg dat dat aapje, voor onze entertainment gedood werd.

Zelfde geldt voor Apocalypse Now en daar hoor je zelden iemand over.

Dat is voor Amerikaanse films; dit is een Italiaanse productie.

wimnoot

In Apocolypse now vond ik dat inhakken op die stier ook een rotgezicht en daar had ik ook liever een nepstier gezien.

En dat het een Italiaanse productie is betekend dat dan dat alles mag?

Verder geef ik ook geen lager cijfer voor die dieren mishandeling, ik geef alleen aan dat ik het er niet mee eens ben.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

En dat het een Italiaanse productie is betekend dat dan dat alles mag?

Nee dat betekent dat ze daar niet dezelfde regels hebben wat betreft de vermeldingen.

wimnoot

Ok, dan vind ik dat ze dat bij Italiaanse productie's ook horen te doen. En alle andere landen ook.

wimnoot

Nou ja zeg...... Bij gebrek aan argumenten gebruik je liever een smiley. Wat flauw.....

avatar van Wouter

Ik stond ook paf.

dutchtuga

Heeft weinig met jouw laatste opmerking te maken, maar eerder met het repetitieve karakter van een bepaald onderwerp in dit topic. Het is om doodmoe van te worden. Ik deed niet mee met de laatste discussie, dus iets beargumenteren is dan ook niet nodig.

wimnoot

Ok, je bent bent die ellenlange dierenmishandeling discussie zat, dat kon ik niet opmaken uit je post.

En verder heb ik een mening achtergelaten die over exploitatie, de soundtrack, het verhaal zelf en ook een stukje dat over bovengenoemde onderwerp gaat. Wat kan ik er dan aan doen dat mensen alleen daar op reageren?

avatar van puckb96

puckb96