Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Christopher Smith
Met onder meer: Franka Potente, Vas Blackwood en Sean Harris
Releasedatum: 4 augustus 2005
Plot Creep
"Your journey terminates here"
Kate (Franka Potente) wacht op de trein om naar huis te gaan. Terwijl ze wacht valt ze in slaap. Als ze wakker wordt, is het hele station verlaten. Gelukkig komt er nog een trein, maar ze blijkt de enige passagier te zijn. Halverwege een tunnel stopt de trein en de lichten gaan uit...
Halcyon
In de vroege jaren '80 maakten zowel Maniac als The New York Ripper reeds efficiënt gebruik van een ondergrondse metro-setting voor enkele schrikwekkende en bloederige horrormomenten. Dit keer koos men ervoor deze setting over een ganse film uit te smeren en er een compleet verhaal aan vast te koppelen. Interessante keuze, dat wel, maar kan zo'n concept wel een hele film boeien?
Franka Potente kennen we al van haar rollen in de Duitse culthits Lola Rennt en Anatomie. Een degelijke actrice en een aardige verschijning die zich bovendien wel goed lijkt te voelen in horrorproducties. Dit keer moet ze voor haar leven rennen als ze merkt dat ze niet alleen is in het afgesloten metrostelsel.
Het begint allemaal erg sfeervol en gruwelijk. We krijgen een korte kennismaking met het grimmige en desolate karakter van de ondergrondse tunnelnetwerken van de grootstad, en het duurt dan ook niet lang vooraleer ook de kijker in het snuitje heeft dat er daar vreemde dingen gebeuren. Niet lang daarna zien we mooie Franka verwikkeld in een kat-en-muisspel met de niets ontziende “Creep” dat tot het einde zal duren. Maar niet getreurd, door interessante wendingen en gebeurtenissen weten de makers deze nogal eentonige insteek om te buigen tot een griezelige rit vol bloedstollende momenten. De uiteindelijke confrontatie met de “Creep” laat door middel van een langzaam opgevoerde suspens lang op zich wachten, en het afwezig blijven van het antwoord op de vraag “waarom?” maakt het er alleen maar gruwelijker op.
Het minste wat je van Creep kan zeggen is dat de makers het genre begrijpen en een creatief idee ook daadwerkelijk tot een geslaagde film weten te kneden. Er is aandacht voor schrikmomenten, gore, suspens en ondanks het feit dat men met slechts één setting te maken heeft, wordt er genoeg van decor gewisseld zodat de talloze wilde achtervolgingen nooit saai hoeven te zijn. Ook de angstaanjagende en bij wijlen vervreemdende soundtrack doet z’n duit in het zakje en bezorgt de kijker meer dan eens rillingen en kippenvel.
Het enige waar je dan nog op hoopt is een waardige afsluiter die de rest van de film naar een hoger niveau kan tillen. En ja hoor, ook de slotscène getuigt van inzicht en lef om zich af te zetten tegen clichés en genreconventies. Over de hele lijn geslaagd met andere worden en een culthit in wording. Franka Potente lijkt wel over gouden vingers te beschikken…
AmazingPP
Heerlijk, creepy horrorfilmpje, waar je niet al te veel van moet verwachten qua verhaal of iets dergelijks, maar gewoon achterover moet gaat zitten met een zak popcorn in je handen en dan gewoon over je heen moet laten komen en achteraf weer zo snel mogelijk vergeten en dit is toch zeker een van de langste zinnen die ik ooit geschreven hier op mijn favoriete site.... 3 *
LuCos
Mwah.. ik denk dat ik hem over ga kijken. Want ik zat er niet helemaal in. Ik vond het verhaal opzich wel goed, alleen klopten een aantal dingen niet, maar ach... in welke film niet?
Ik vond het niet allemaal super goed geacteerd... Maar zoals ik al zij wil ik hem opnieuw kijken, dan pas geef ik een definitieve cijfer....
weske
Ik vind hem wel leuk ben trouwe horrorfanaat, deze en hostel en natuurlijk de saw zijn voor mij momenteel de horrors, want voor de rest niets nieuw dat mij bekoort zoals house of dead is dat horror of remake van 1 of andere walt disney film, wat ik wel leuk zou vinden is zo is de jigsaw freddy, jason en michael myers eens zou aanpakken
samtari
De sfeer in zo'n verlaten metro station is erg creepy (zoiets vind ik irl ook eng) . Deze sfeer weten ze ontzettend lang zo vast te houden . Het Einde vind ik dan weer wat minder vandaar 3,5 ster .
tjp1994
Topfilm. Je moet van het genre houden maar ik vind het top. Woon zelf in Londen en kijk vaak af en toe effe uit het raam in het donker naar die verlaten stations. Lekker creepy... top vermaak
TerrorBird
mwah eerst vond hem tegenvallen
maar nadat de extra disc gecheckt had........................waarin alles uitgelegt = over het hoe en waarom etc
vind ik deze well een voldoende waard
salako
mooie film nooit rust van gehad wat spanendt
Flipman
Spannend vond ik hem niet, wel sfeervol. Ik heb echt geen moment op het puntje van mijn stoel gezeten. De film (en de titelfiguur, die me erg aan Gollum deed denken; dat híj Ian Curtis speelde, ongelooflijk
!) was wel erg creepy, deed de naam eer aan. Kate was heerlijk irritant door haar paniekaanvallen die haar deden verhinderen in te grijpen en de dood van twee á drie mensen te voorkomen, maar meer dan een drie kan ik hier niet voor geven, ondanks dat ik er al op voorbereid was dat de film niet ontzettend goed zou zijn, ik had namelijk al een aantal negateviere berichten gehoord/gelezen. En ik weet ook niet wat ik van het einde moet vinden.
Dwerg Papegaai
deze film steeg boven mijn verwachting in ik verwachte zoiets als WITHIN .................
maar uiteindelijk bleek deze toch well redelijk tezijn
0nno
Aardige horrorfilm.
Wat de film goed maakt, is de sfeervolle locatie.
Het verhaal was slap uitgewerkt, al moet je hier natuurlijk niet teveel op letten bij een horrorfilm.Ik snap ook nog steeds niet wat nou het doel was van die Creep..
Wel kwamen er veel ranzige/gruwelijke scenes in voor, iets wat ik natuurlijk wel wil zien, als ik een horrorfilm huur.Verder was het einde iets minder.
Al met al een goede horrorfilm.
Een 3*
Tarkus
Goede korte horrorfilm.
Een beetje het genre van 'Saw' en 'Cube', al zijn die wel beter uitgewerkt kwestie verhaal.
Want het ontbreekt hier wel aan een goed scenario.
Maar voor liefhebbers van bloederige scenes is hier in deze film geen gebrek.
Roseicollis
inderdaad ook tegen mijn verwachtingen in bleek deze toch wel wat tehebben
een milde 1 van mij vond hem dus beter dan saw
dafoefan
Heel veel minder dan verwacht jammer genoeg.
Ik vond de voorkant er erg aanlokkelijk uitzien.
Slecht geacteerd door Franka Potente.
De creep zag er helemaal niet eng & echt uit, en die geluiden die hij maakte, belachelijk.
Diamantje06
Baah wat een troepfilm... dat stomme mens krijgt 400x de kans om hem te vermoorden, ze gooit de hakbijl neer en ze rent gillend weg!! Ik heb me zwaar geirriteerd aan deze slechte film. Hij had namelijk erg eng kunnen zijn. 1!!
Horrordude
mwah eerst vond hem tegenvallen
vind ik deze well een voldoende waard
Zou je mij dan alstjeblieft kunnen uitleggen hoe , en waarom hij daar terecht kwam, en hoe hij zo is geworden? ik heb namelijk die extra disc niet.
basketballerke
Erg slechte film die wel veelbelovend begint en een sfeervolle locatie heeft. Maar de lachwekkende Creep en de ontzettend slechte acteerpresties laten deze film erg naar beneden kelderen.
unrealpredator92
ik vond het een aardige film niet goed maar ook niet al te slecht alleen sommige scenes een beetje vaag.
xangadix
Het enige pluspunt van deze film is dat een recensie makkelijk te schrijven is: vervang de twee E's in de titel door een A et voilà.
Roseicollis
denk dat vele van jullie niet de moeite hebben genomen
om de extra disc tebekijken
vandaar dat hij een beetje vaag overkomt
nightbreed
Ik ben blij dat er naast de vele waardeloze horrorfilms ook nog horrorfilms uitkomen die wel het kijken waard zijn, waaronder deze.
Ik snap niet dat dit soort horrorfilms waarin wel gore zit en waarin wel goed wordt geacteerd, in tegenstelling tot films als Scream, zo'n laat gemiddelde hebben gekregen.
De film heeft een lekker donker sfeertje, kent een goede regie, heeft goede acteurs en een goed script.
Zo, lekker kort en krachtig anders lezen jullie het toch niet.
Cijfer: 4
pitfal
Ik vond het geen spannende film.
Mijn afstandbediening heeft een aantal keer de doordraaiknop in werking gezet.....
Maar ik heb slechter gezien...voor een tussendoorfilm ging hij wel.
Don_Mat
Aardige film. Goede spanning, maar een slecht monster en een heel langdradig slecht einde. Wel leuk om zo es te kijken. 2*
Joshhartnettfan.
Slechte film. Behalve een paar kleine schrikmomenten niet veel engs aan, dat monster was toch wel een beetje nep hoor, met zijn doktertje spelen. Vond hem niet geweldig doordat er weinig engs inzat, hoewel ik altijd een film snel eng vind.
Bovendien hadden Kate en die bruine in de film dat monster al 2 x kunnen vermoorden maar dat deden ze dan niet:S
Erg raar.
Maar door het verhaal dat toch wel goed verzonnen is krijgt hij dan nog een 2!
johnnie diepte
ik vond het een typische ''net niet'' film. Zeker niet slecht, maar ook niet top. Wel leuk inelkaar gezet maar ik vond het een beetje een cheapy horror film. Het monster had anders moeten zijn.
NightWolf
Het verhaal was niet slecht, de uitwerking ervan jammer genoeg wel. Er had zoveel meer uit deze film gehaald kunnen worden. De aanleiding was er wel, maar het vervolg niet. Erg jammer.
En dan laten ze dat monster nog extra lang leven, en ze komen nog maar aan 85 minuten. Nou, laat het dan maar zitten hoor.
Toch nog 1.5* voor een niet onaardige Franka Potente.
NightWolf
Goede korte horrorfilm.
Want het ontbreekt hier wel aan een goed scenario.
Maar voor liefhebbers van bloederige scenes is hier in deze film geen gebrek.
Ik heb helemaal geen gelijkenissen kunnen vinden tussen Creep en Saw/Cube hoor. Snap zelfs niet waar je dat vandaan haalt?
melissa[L]
Wel leuk verzonne, maar ik vond het maar vaag wat die creep nou bereiken en waarom hij dat deed.
Wel aardige horror film.
Waardering : 2,5
Halcyon
Snap ik ook niet goed...

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Frágiles
Thriller / Horror, 2005

The Hole
Thriller / Mystery, 2001
londen, engelandmetrocellarjachtkrankzinnigheidlondon undergroundontsnappenrape attempttreinsewervagrant tunnel