• 9.376.713 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.482.741)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van AC1

AC1

Er bestaat geen verband tussen succes en kwaliteit. Ik zou zelfs zeggen dat ze elkaars tegenpolen zijn. Maar ja, de keuze van de grote massa is dan ook nooit de mijne geweest (met uitzondering van mijn kinderjaren). Zo ben ik ook nooit onder de indruk geweest van Madonna of Lady Gaga (de Madonna van vandaag). James Cameron heeft mij visueel nooit kunnen bekoren. Kijk maar naar de Alien serie. De eerste film, Alien, vind ik het werk van een ware designer/kunstenaar. Aliens, daarentegen is op visueel vlak een heel stuk gewoner. Voor een science fiction film vind ik het best wel saaie kost voor de ogen. En het blijft niet bij Aliens. Cameron doet weer iets esthetisch heel twijfelachtigs op het einde van The Abyss. De wereld van Avatar ziet er voor mij niet "te zoet" uit. Het is gewoon een ongeïnspireerd videospel. Maar technisch wel knap.

rep_robert schreef:

De lelijke designs is denk ik meer een kwestie van smaak

dat lijkt me nogal logisch...

avatar van Reinoir

Reinoir

Alles was zo gelikt qua design, ik snap wel dat iemand daar geen voorkeur voor heeft.

Thom1994

Wat bedoelen jullie met design?

Karl van H.

Hoe de wereld van deze film is ontworpen, zowel qua omgeving als wezens als machines.

@ AC1: Wat Aliens betreft heb je helemaal gelijk. Doordat de eerste film er zo prachtig uitziet valt het des te meer op hoe matig (of beter gezegd: minder mooi) het vervolg is, qua look dan. Overigens hoeft dat niet per se in het nadeel van de film te werken. Terminator 1 en 2, om maar bij Cameron te blijven, zijn visueel ook niet zo heel erg bijzonder, maar enerverende actiefilms zijn het wel.

avatar van pumpking

pumpking

Design is een kwestie van smaak, maar ik vond het niet echt 'sprookjesachtig', wel mooi, daarvoor haalt hij 2 sterren. Maar het feit dat ik er bijna niets meer van weet sinds ik hem bekeek in de cinema, kan de de film dus niet erg aangeslagen zijn bij mij. Ook zou ik geen zin hebben voor er geld aan te geven om op dvd te kopen. Zou heel wat effect missen en zou mijn stem nog naar omlaag trekken.

avatar van eltorro

eltorro

Reinoir schreef:

Hier ben ik het wel mee eens. Die hele pandora planeet is zo perfect, het oerwoud hier is ook mooi maar breng er een paar dagen door en je wil het hele oerwoud afbranden. Had liever ook wat verschillende (dik, dun, klein, groot) navi's gezien. Een half puntje er af.

avatar van AC1

AC1

Karl van H. schreef:

Ik moest me toch flink aanpassen de laatste keer dat ik Alien en Aliens na elkaar zag. Inderdaad, Cameron legt de focus ergens anders maar persoonlijk geef ik de voorkeur aan cinema met een uitgesproken visuele zeggingskracht : Kubrick, de eerste films van Ridley Scott en, jawel, Zack Snyder.

Wij zitten duidelijk op één lijn, AC1

avatar van ptjorr

ptjorr

Niet in de bioscoop gekeken, maar op Blu Ray, vond het verhaal niet bijster indrukwekkend. En als een film leuk moet zijn omdat 'ie in 3D is hoeft het voor mij niet.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Goodfella1812 schreef:

Smaken verschillen nou eenmaal. Ik heb deze film gister voor de 2e keer gezien, eerste keer in redelijke dvd kwaliteit en gisteren op blu ray en hij heeft me ook voor de 2e keer geen seconde verveeld. Voor het hoogstaande verhaal hoef je deze inderdaad niet te kijken maar de effecten en het kleurgebruik... damn, heb nog nooit een film gezien die er zo ontzettend mooi en strak uitzag als deze!! Alleen daarvoor verdiend deze al gewoon een dikke voldoende want niemand kan ontkennen, of je de film nou wel of niet leuk vond, dat het een van de mooiste zoniet de allermooiste film ooit gemaakt is.

Ben ik helemaal met je eens.

Het verhaal is wel boeiend, maar je kon al verzinnen hoe het zou eindigen. Toch vond ik de manier waarop Cameron de relatie liet zien tussen de wezens en moeder aarde erg goed. Hij laat ons op een speelse manier zien hoe wij "onze" moeder aarde aan het vernietigen zijn in een rap tempo en dat wij de mensen die in harmonie leven met de aarde wegjagen, vermoorden en belachelijk maken...Dat vond ik wel heel erg sterk in dit verhaal.

Qua kleur gebruik, filmtechniek en design vind ik het ook één van de mooiste films die ooit zijn gemaakt. Ik ben zeker van plan om deze film op Blueray aan te schaffen, want ik ga deze film zeker een tweede keer zien.

Wat mij betreft krijgt deze film een dikke 5.

Vaughn

Waarom staat Avatar eigenlijk niet in de Top 250? Hij heeft toch 4,14 *?

Vaughn schreef:

Waarom staat Avatar eigenlijk niet in de Top 250? Hij heeft toch 4,14 *?

EDIT: Ik zie net bij de lijsten wel deze opmerking staan: "Films die in de afgelopen 2 jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst."

Waarom is die regel er, als ik vragen mag? (Mijn gokje is vanwege dat als zo'n 'mega-film' net in de bios is geweest, het één grote hype is, en veel mensen gaan stemmen, en dat na twee jaar (of een zou misschien ook al kunnen) die hype al steeds verder gezakt is, en dat er dan anders tegen zo'n film wordt aangekeken... )

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Vaughn schreef:

Zo ongeveer. Het is omdat het films anders de eerste 2 jaar teveel door de top 250 heen lopen te schuiven en er weer in- en uitgaan, na 2 jaar is het cijfer vaak redelijk bepaald.

avatar van AGE-411

AGE-411

Inderdaad.

Bij IMDB doen ze dat niet.

In het begin stond die daar op 21, en nu nog maar in de 90.

Hier heeft de film 4,14, terwijl hij in Januari nog een 4,21 had.

Ik vermoet dat deze film met een 4,05 tot maximum 4,10 in de top250 zal belanden binnen een anderhalf jaar.

Een ander voorbeeld is The Dark Knight. Die kwam op 1 binnen op IMDb, en staat nu nog maar op de 10de plaats.

avatar van rep_robert

Vind ik alsnog eeerrrruuugggg hoog voor die Batman film

avatar van Jeejloow

Jeejloow

AGE-411 schreef:

Ik vind 4,14 voor een kitcherige wannebe-disneyfilm ook eeerrruuugggg hoog.

amen

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Absoluut.

Ik vind 4,14 voor een kitscherige wannabe-disneyfilm ook eeerrruuugggg hoog.

"Wannabe-disneyfilm"? Wat wil je daarmee zeggen? En "kitscherig"?

Karl van H.

Het verhaal is erg kinderlijk en lijkt zo uit een Disneyfilm te zijn gelift en overgoten met een James-Cameron-CGI-sausje. Vandaar.

En kitscherig omdat de film op de hoes van een matige seventies progrockband lijkt (een vergelijking die overigens niet van mij komt, maar al vaker op dit forum voorbij is gekomen).

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Schieten op een nieuwe blauwe bevolking lijkt me niet echt geschikt voor de jeugdige kijkertjes. Kitscherig kan ik mezelf ook niet helemaal in vinden. De een vind het kitscherig de ander vind het revolutionair. Ik behoor tot de tweede groep en daar ben ik heel blij mee, zo heb geweldig kunnen genieten van deze film!

Karl van H.

Ik zeg ook niet dat de film niet revolutionair is, dat is 'ie namelijk wel degelijk. Maar Pandora ziet er qua ontwerp - en dit is de afgelopen pagina's al vaker voorbij gekomen - gewoon ontzettend lelijk en inspiratieloos uit. Waar die mensen vandaan komen die depressief worden omdat ze niet op Pandora wonen, is mij dan ook een raadsel; de gemiddelde natuurdocumentaire weet mij meer te verwonderen dan alle CGI in deze film bij elkaar. Al ziet de CGI op zich (even afgezien van de designs) er wel mooi uit, dat zal ik niet ontkennen.

Ik vind 4,14 voor een kitscherige wannabe-disneyfilm ook eeerrruuugggg hoog.

Het merendeel van de stemmers zal het hier niet mee eens zijn.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Ik heb ook wel genoten van deze film Het kon me gewoon niet boeien of de Na'vi bleven leven. Ik was ook teleurgesteld dat de mensheid had verloren

Karl van H.

Jij ook al? Liefdesverhaaltjes zoals in deze film doen me er altijd naar verlangen dat de slechterik overwint, alleen al om dat melige plotlijntje om zeep te helpen

AchmedATM schreef:

Gedurende de film word juist geprobeerd een soort band te creëren tussen de kijker en de "Avatars", en dan vind jij het jammer dat de mensheid verliest?

Dit is ook de reden daarvoor. Als de Avatars zouden verliezen zou het overgrote deel van de kijkers (vooral de kinderen) het een stuk minder leuk gevonden hebben.

avatar van Tha-Joker

Tha-Joker

Het verhaal was inderdaad zwak, vandaar ook mijn 0,5 eraf.

Nou ja zeg.

Kijk, de kracht van deze film zit niet in het verhaal. Ik was gewoon erg onder de indruk van alle effecten in deze film. Alles tezamen en dan ook nog eens in 3-D heeft, op mij althans, een zeer grote indruk achter gelaten.

En dat verhaal vond ik ook nog wel redelijk goed. In ieder geval goed genoeg voor een plaatsje in mijn TOP-10.

avatar van chevy93

chevy93

Karl van H. schreef:
Dat gevoel heb ik heel vaak bij films als deze. Je weet eigenlijk al dat het niet gaat gebeuren, je voelt gewoon dat er een happy-end gaat komen.

Offtopic:
Ik kan me herinneren dat ik vroeger een boek had gelezen, van Roald Dahl, waarin de slechterik altijd overwint. Die zal jij wel leuk vinden.

Gruwelijke Rijmen heet die. Revolting Rhymes is de oorspronkelijke titel. Ik vond het geweldig!

De drie biggetjes
Daar stond Wolf, voorovergebogen,
met z'n gele, gloeiende ogen.
Laag bij de grond, klaarvoor de sprong,
terwijl de kwijl droop van zijn tong.
Weer trok 't meisje in een wipje
de revolver uit haar slipje
en schoot de wolf, ongelogen,
precies tussen zijn gele ogen.
Big, die toekeek van achter de ruiten,
juichte 'Bravo!' en rende naar buiten%u2026
O Big, weet dat je op moet passen
voor dames uit de hoogste klassen.
Niet alleen loopt Roodkapje nu rond
in TWEE jassen van wolvenbont,
ook draagt zij vaak, het spijt me zeer,
een weekendtas van VARKENSLEER.