Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Norm Spellman
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
Het s een vrachtwagen (Dacht dat het een autobus was), verder exact hetzelfde qua uitvoering.
swollenaer68
Haha, hele dag? Dat zijn toevallig 2 minuten.
Als 't druk is, kun je toch gauw reacties verwachten.. Dit levert trouwens totaal geen bijdrage aan de discussie hiero.
Mocht Cameron 't hierbij laten, dus geen vervolgen op Avatar. Zou ik 't ook niet erg vinden dat 't verhaal simpeltjes was. Het is namelijk iets totaal nieuws: nieuwe wereld, nieuwe mensen en nieuwe technieken. Als jij een lastig en compact verhaaltje wilde hebben, moet je toch met mij instemmen dat er gewoon vervolgen moeten komen op Avatar!
Ik kan je geruststellen. Er komt minimaal een vervolg.
Iets om naar uit te kijken dus.
swollenaer68
Het is duidelijk Cameron heeft weinig nieuws te bieden alle mooie special effects kunnen het flinterdunne cliche verhaaltje niet verbergen.
Een film een 0,5 geven of een 5,0...dat is geloofwaardig..
pimpamhenk
Visueel overweldigend, maar dat kan het knakenverhaaltje toch niet verbloemen? Of ben ik de enige die er zo over denkt? Ik kan hier in ieder geval best 2* aan kwijt, maar ik had behalve de beeldenpracht toch wel een enigszins interessant scenario verwacht...
swollenaer68
Als je alleen het verhaal belangrijk vindt, waarom ga je dan kijken?
Het verhaal is niet bijzonder, maar ook weer niet zo slecht dat je een 2.0 moet geven lijkt me. Je weet van tevoren dat het visuele aspect met afstand het belangrijkste is in deze film. Een beetje naief als je iets anders verwacht....sorry.
pimpamhenk
Oh natuurlijk wist ik dat het visuele wel de overhand zou hebben, maar dat vind ik geen reden om het verhaaltje dan maar helemaal links te laten liggen. Denk je eens in wat voor prachtigs er had kunnen ontstaan als daar ook nog eens aandacht aan was besteed!
Verder, ondanks het technisch vernuft, geen memorabele shots of scenes. Ook dat viel me nogal tegen.
Cupido
- 1911 stemmen
Ironisch eigenlijk dat een film als Avatar, die een krachtige ecologische, anti-materialistische boodschap uit wil dragen, 300 miljoen dollar aan technologie nodig heeft om dat duidelijk te maken
Riel
Net voor een tweede keer geweest en onverminderd goed...
wow, zat er zelf nog beter in dan de eerste keer
Wat ik gigantisch mooi vind zijn toch de close-up shots van de gezichten van naykiri en jake. Zeker op het eind met de 'battleschmink' zijn deze nog indrukwekkender.
Jake en neytiri komen zo héél overtuigend over met hun CGI dubbelganger, alle grimassen etc. Deze shot vind ik daar een mooi voorbeeld van. CGI of niet, als je me zegt dit zijn geschminkte acteurs: ik pik t.
swollenaer68
Alsof dat de enige reden is om de film te maken....grapjas...
deft0nes
Dat is inderdaad ironisch ja. Had ik eigenlijk nog niet over nagedacht.
swollenaer68
Je vond het gewoon een van de slechtse films die...heel veel lager kan de waardering niet...jammer.
pimpamhenk
Oh de waardering kan veel lager hoor. Ik deel deze film gewoon door 2... 1 gedeelte het visuele aspect, daar krijgt ie 2 sterren voor, had een halfje meer kunnen zijn om het maximum van 2,5 te behalen (maar wordt dus niet behaald bij gebrek aan memorabele shots), en het verhalende aspect, en daar scoort ie gewoon niet, dus dan kom ik uit op 2* in totaal... Lijkt me best een logische telling...
Nomak
Pas je dat vreemde systeem dan ook toe bij films waar het visuele niets voorstelt?
Een film die visueel heel erg zwak is, maar waar het verhaal ijzersterk is zou dan ook maximum 2,5* kunnen scoren.
Lijkt me niet meer dan logisch dat je elke film op die manier gaat beoordelen. Anders zou het toch totaal niet eerlijk zijn tegenover Avatar.
pimpamhenk
Nee hoor, elke film heeft zo z'n speerpunten bij mij, en dat kan ook zomaar iets totaal niet toetsbaars als nostalgie of iets dergelijks zijn
Enigma
Ja zo kan je op elke slak zout gaan leggen.
De helicopteraanval op de boom is gepikt uit Apocalypse now.
De explosies die daarop volgde heb ik eerder gezien uit verschillende Star Wars films.
De kleur blauw van de Na,vi zijn rechtstreeks afgekeken van Star Trek de Bolians zijn van de zelfde kleur blauw.
De rolstoel waar de marinier inzit komt uit Rear Window.
ect. ect.
Enigma
Of een 1.
Ja zo kan je op elke slak zout gaan leggen.
De helicopteraanval op de boom is gepikt uit Apocalypse now.
De rolstoel waar de marinier inzit komt uit Rear Window.
ect. ect.
Ik zeur niet over het feit dat Cameron met bepaalde elementen in herhaling valt, dat deed jij..... Sterker nog, ik vond het juist leuk, lees mijn recensie van 16/12 er maar op na.
Nu een iets uitgebreidere review. Avatar is zoals waarschijnlijk nu wel bekend een Ecosprookje/oorlogsfilm. De film bevat eigenlijk alle bekende Camaronesque ingredienten: Een op geldbelust bedrijf huurt militaire en wetenschappers in, om in een vreemde en vijandige omgeving naar waardevolle grondstoffen/producten te zoeken. Al gauw krijgen de wetenschappers en de militaire ruzie en valt het team uit in twee kampen. Daarnaast kent de film weer de sterke vrouwelijke personages en de testosteron gedreven militairen. Ook de brute machinerie is weer van de partij en er wordt net als in Rambo ook weer aan vliegtuigen gehangen en zelfs zijn mes is weer van de partij. Niet veel nieuws dus. Maar de ster van de film is dan ook de jungle/natuur, want die is werkelijk schitterend vormgegeven tot in het kleinste detail (Vandaar mijn vergelijking van Cameron met God). Je kan het niet mooi vinden, en ik snap de vergelijking met de Efteling ook wel, maar wees eerlijk, als wij zo'n stukje natuur op aarde hadden, zou dat land toeristen attractie nummer 1 in huis hebben..... Zou jij niet ook een weekje willen?
Verder is het eenvoudig goed vs bad space quest verhaaltje a la Star Wars, maar met heel veel meer kennis en kunde gemaakt. Film bevat vrijwel geen overbodige seconden en dendert voort.
Veel plezier allemaal.
Of een 1.
Voor de variatie zeker. Goed van je hoor. Heel genuanceerd.
Ro3l
Mix: The Matrix, een half uurtje Braveheart, Pocahontas, een handje Tool videoclips + lading paddo's en je krijgt Avatar.
Op Pocahontas na geen slechte ingrediënten.
Een flink kleurige cocktail met nét te weinig alcohol naar mijn smaak: wel een keurige 4* .
Riel
Nou voor mij net voldoende alcohol
Overigens vind ik de verandering die Jake ondergaat ook erg mooi: Op een gegeven moment komt hij weer uit zijn avatar-kist, kijkt behoorlijk vertwijfelt, en je ziet hoe hij zijn, al heel magere, beentjes weer in zijn stoel trekt. Ik krijg echt medelijden, het is erg mooi uitgewerkt dat je inderdaad ziet dat hij zich afvraagt wat er in real life nog voor hem te halen is. Dat hij in de knoop komt.
Dit hadden ze voor mij wellicht nog iets verder mogen doorwerken, maar ik vind dit voldoende ontwikkeling wat betreft Jake. In ieder geval spreekt het mij aan, het idee van jezelf kwijtraken.
Riel
Dan deel je dus alleen avatar door twee.
Nomak
Zei ik ergens dat dat voor alle films zou gelden dan?
Logisch om enkel deze film zo streng te beoordelen.
De verboden vruchten van Pandora moeten natuurlijk ten stelligste worden afgezworen. Genotsbeleving voortkomend uit het kijken naar dit soort verderfelijk plat vermaak is natuurlijk uit den boze!
Stephan
Het bashen van 'anders denkenden' neemt inmiddels absurde vormen aan.
grid8400

Het bashen van 'anders denkenden' neemt inmiddels absurde vormen aan.
Kunnen wij niets aan doen, wij zijn gebrainwashed en overgenomen door het kwaad.
"Inside every human is a Na'Vi waiting to come out".

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful