• 9.408.036 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.490.892)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

avatar van Reinbo

De visuele kracht gaat ook veel verder dan enkel de 3D of de CGI effecten. Het is ook cinematografisch allemaal dik in orde en de actie- en vliegscenes zijn erg strak geregisseerd. Bovendien mag ook het geluid niet onvernoemd blijven, heb nog nooit zo'n mooie mix gehoord. ook daardoor waan je jezelf In de scene, dat zal bij 2D niet anders zijn.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Dat ik dat nog mag meemaken. Ik lijk wel gek!

Ongelofelijk fijne film. Cameron heeft zijn inspiratie duidelijk bij Ghibli, met name Miyazaki, weggehaald in zijn eco-"bombast", met zo'n haptonomisch-holistisch ingestelde bevolking op Pandora. Daarnaast waren er veel elementen die me constant aan Ghibli deden denken, zoals zo'n levensboom (en dan die lichtgevende zaden (Mononoke!)). Maar het was bovenal de prachtige omgeving waarin eindeloos fraai rondgevlogen wordt (Laputa! - Laputa! - Laputa!) die me toch wel overrompelde. En zo was ik eigenlijk continu geboeid en verrast. De vechtmachines aan het einde leken me ontleend aan enkele anime, met name de EVA's uit NGE.

Dat er van alles rammelt aan plot en het getoonde ecosysteem (in groepen jagende grote carnivoren in een oerwoud... ) was nu eens niet hinderlijk. Alles paste goed in het totaal. En dat overall-verhaal is dan misschien nogal plat en flauw - echt veel minder dan een gemiddeld Ghibli verhaal was het mijns inziens toch niet heel veel. Het waren eerder de dialogen die wat knullig waren. Ook over de hele linie redelijk geïnpspireerd geacteerd nota bene - ook van Giovanni Ribisi wat ik normaal een ongelofelijke lapzwans vind. Stephen Lang was heerlijk ééndimensionaal als ware hij Lt.Col. Kilgore II (inclusief koffiemok).

Absoluut top. Ik lijk wel gek!

(gezien in 'normaal' 3D trouwens)

avatar van BeenC

BeenC

Supermooi gemaakt, en het idee op zichzelf is ook mooi. Maar dat is alles. Het verhaal is gewoon echt slecht en cliché. Cameron slaagt er in 3 uur niet in om maar enige sympathie op te wekken voor zijn personages. Iedereen kan met zo'n budget een film die er leuk uit ziet in elkaar sleutelen. Ik was zelfs zo ver dat ik voor de mensen was die die blauwe mannetjes uit wouden moorden. Dat lukt niet (!). Het was bij vlagen gewoon lachwekkend, bijvoorbeeld toen die kolonel vermoord werd. Zegt die held zo: ik hou je tegen. En dan die kolonel: niet zo lang ik nog adem. Van die net-niet oneliners. Je blijft tijdens de film met vragen zitten. Kortom, deze film had één ster gekregen als ie niet zo mooi was. Overschat.

domkey

Gezien in Metroplis Antwerpen.

Straf, ik had gele subs, mijn zoon witte.

Wist ik maar pas huiswaarts rijdend in een blauwe auto, met m'n blauwe jeans en op een blauwe maandag!

Iemand nog gele ondertiteling gehad, of was er een klein foutje aan mijn 3D vizier?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Bij mij was-ie ook geel.

Mochizuki Rokuro schreef:

Bij mij was-ie ook geel.

Bedankt, dacht even dat ik aan het flippen was.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

wou hem net vandaag gaan kijken in imax 3d, tot ik erachter kwam dat ie uitverkocht was..

avatar van narva77

narva77 (crew films)

xgogax schreef:

Het (foto) realisme is hier ver te zoeken. Geef mij maar dan liever de Sovjet animatiefilms van de cineasten als Norshteyn...

rep_robert schreef:

Die Norshteyn is zo´n grote cineast dat hij geen eigen pagina op MovieMeter heeft. Zal wel in de leer zijn geweest bij de grootmeester Onzinski.

Norshteyn heeft bijna alléén korte films gemaakt. Daarom staat er niks van hem op MovieMeter...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Tayama schreef:

Fout. Ik ben één van de grootste filmkenners van deze site, en één van de meest gerespecteerde gebruikers op Moviemeter...

Één van de meest gerespecteerde gebruikers op Moviemeter?

Wie zegt dat? Jij zelf, zeker? Beetje last van eigendunk ofzo?

Zegt iemand met de leeftijd van 22 jaar, en met 485 stemmen...

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

mrwhite schreef:

mooiste film van het jaar kan ik nog begrijpen maar er zijn er hier veel die spreken over de beste film allertijden en dat is nu net wat te veel van het goeie.

die moet nog gemaakt worden...

Gisteren gezien in de IMAX 3D versie, en ja...

De (gele) ondertiteling wisselde regelmatig van plek; midden, links, rechts. Iets wat ik vervelend vond kijken, het duurt namelijk weer even voordat ik overgeschakeld ben. De ondertiteling zat grotendeels voor het beeld (pluspunt!) maar soms zaten er ook hoofden voor of iets dergelijks, storend...

Ook had ik na dik twee uur kijken goed last van mijn ogen (er was geen pauze), zoveel was er gewoon te zien. Ook waren er regelmatig 'onscherpe' momenten/beelden, wat me irriteerde.

Maar toch, schitterende beelden en zoals ze zeiden; je zit echt in de film en je bent niet meer een toeschouwer. Plus 0,5 ster voor de 3D versie.

Nog steeds vind ik dat je niet meeleeft met de personage's, de film weet mijn gevoelens gewoon niet te prikkelen... Hoe het komt weet ik niet.

avatar van JeroenE.

JeroenE.

ChristinedeBie schreef:

Gisteren gezien in de IMAX 3D versie, en ja...

Die ondertiteling veranderde van plaats omdat ie anders juist in de weg zat. Daar hebben ze dus in tegenstelling tot andere films heel goed over nagedacht. Wellicht moet je de volgende keer gewoon de versie kijken zonder ondertiteling.

En je zegt: je zit echt in de film maar leefde niet mee met de personages. Sorry als ik het niet begrijp maar door wat dan zit je echt in de film....

Een week geleden zag ik de film en ik kan nu pas een minpuntje bedenken. Neytiri leert Jake Sully alles over het leven van een Na`vi zoals oa. jagen met pijl en boog. Maar volgens mij zie je niet waarop ze normaal jagen (ik kan het ook mis hebben, weet ik niet helemaal zeker)

Maar dat ik daar pas na een klein weekje achter kom kun je ook weer als een pluspunt zien. Ik zal nu niet zeggen dat dit de beste film allertijden is, want die moet uiteraard nog komen. Maar Avatar is wel de beste film die ik ooit gezien heb (en niet alleen door 3D).

ChristinedeBie schreef:

Gisteren gezien in de IMAX 3D versie, en ja...

Inderdaad, met momenten zeer storend!

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Weet iemand waar die in godsnaam in de regio Gouda in 3D draait? Ik kan niets erover vinden.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Eindelijk ook Avatar (in 3D) gekeken en laat ik maar een understatement van jewelste maken: het zag er mooi uit!

Dit was mijn eerste 3D ervaring en ik was al verkocht bij de reclame die voor de gelegenheid ook in 3D was. Heel erg mooi zeg, je waant je echt in de film, ipv op een afstand. Zulke films mogen er van mij nog komen!

Het verhaal zelf dan: zoals de meesten vond ik dat vrij dunnetjes, maar, zoals ook al geopperd werd, hoeft het voor zo'n film niet meer te zijn. De simpelheid van het verhaal en al z'n clichés zorgt ervoor dat je je als kijker voor de volle 100% procent kan focussen op de pracht en praal die op het scherm te zien is. En jawel hoor, ik wist soms niet waar eerst kijken. Woorden komen me te kort, dus ik zwijg Gewoon gaan kijken!

Toch één klein minpuntje: de scène waarin Jake Sully' s avatar voor het eerst voet zet in de jungle van Pandora en opgejaagd wordt door dat monsterachtige schepsel, wel, die scène werkte absoluut niet. Het was een warrig kluwen waar elk overzicht bijster was. Erg jammer, want die scène had ik eerder op Youtube in 2D al gezien en die zag er toen tig maal beter uit. Lag het misschien aan mijn plaats in de cinema, ik weet het niet, maar die scène viel volledig in het water.

Ook jammer dat de ondertiteling soms afleidde. Ik had hem liever zonder subs gezien, maar goed, dat reken ik de film zelf niet aan natuurlijk.

Uiteindelijk kom ik op een dikverdiende 4*, want de film slaagt wat mij betreft in z'n doel: verbazen, verwonderen en verbluffen!

avatar van Yanniick

Yanniick

Echt super mooi gemaakt en er zit ook nog eens een leuk verhaal achter, Ik hoop dat er een vervolg komt. 5 sterren

avatar van jostert

jostert

Gisteren gezien in 3d , had niet zo'n hoge verwachting omdat ik de trailer wat nepperig vond , maar hij was iedere cent waard het was een visueel spectakel van een niveau wat ik nog niet eerder gezien heb . Het zou zonde zijn om deze op dvd te kijken .

avatar van IceBlue

IceBlue

Ik heb me geen seconde verveeld in (3d ) deze film. En dat wilt toch al iets zeggen voor een film van bijna 3u. Echt voor mij de film van het jaar! Zo moesten ze er meer maken!

avatar van movie fan

movie fan

geweldige film . special effects waren gewoonweg top . zeer goed gedaan , zeer realistisch . verhaal was goed , cast was goed . muziek paste de film goed en mooie soundeffects . een echte aanrader . en de 2u40min waren voorbij gevlogen .

Ik zat ook echt in de film; de beelden & de muziek. Ik ben gewoon (bijna) tweeënhalf uur van de wereld geweest. Maar ik gaf niet om de personage's met wie ik te maken kreeg. Dit is natuurlijk voor ieder persoonlijk weer anders. Maar waar ik normaal snel een traantje wegpik, was dat bij Avatar niet het geval.

avatar van Mescaline

Mescaline

Zelf niet zo kapot van het genre fantasy/avontuur, maar omdat een maat van mij erg benieuwd was naar deze film ben ik toch maar mee gegaan, en ook gelijk in 3D mogen bekijken.
Moet zeggen dat het een behoorlijk tijdje duurde eer dat ik echt in het verhaal zat, dit kwam vooral door het nogal standaard verhaaltje en de standaard personages,
Maar toen de film wat meer spanning begon te krijgen en de situaties begonnen optelopen begon hij steeds beetje bij beetje interessanter te worden, ook het einde was ik erg over te spreken! vond het gevecht tussen de 2 *bevolkingen* erg mooi gedaan, en vooral veel spanning opbouw tussen de 2
Al met al dus zeker een film die de moeite waard was, en ook het 3D Gedeelte was erg netjes in elkaar gezet! hier ook zeker geen minpunten in te vinden.
Deze film krijgt van mij het voordeel van de twijfel en ik ga toch voor de 4 sterren, want misschien mogen de personages en het verhaal redelijk standaard zijn, het is wel een film die mij boeide in een genre dat mij vaak minder boeit, en dat wilt opzich best wat zeggen over de kracht van deze film!

planet_of_death schreef:

Pathe 5 Rotterdam, ligt naast Rotterdam CS, nog geen 20 minuten met de trein.

avatar van Skydancer

Skydancer

Ik heb kunnen genieten van deze film, ondanks dat ik hem in 3D gezien heb. Alles super in beeld gebracht.

Over deze film gaan we het over een aantal jaren nog hebben

3D: ik wordt helemaal gek van dat brilletje. Voorlopig voor mij maar weer 2D films..

avatar van pieter_kerkhof

pieter_kerkhof

3D is echt een verademing, en de film zal ongetwijfeld een oscar scoren voor special effects, maar het verhaal zelf is in mijn ogen te vlak en echt VOL met cliche's, verschrikkelijk. Het heeft me overigens wel 2.5 uur kunnen boeien, maar een film verdient geen 5 sterren puur om de visuele kwaliteit (want ik denk dat veel mensen zich daarin mee laten slepen).

Mochizuki Rokuro schreef:

Dat ik dat nog mag meemaken. Ik lijk wel gek!

Absoluut top. Ik lijk wel gek!

(gezien in 'normaal' 3D trouwens)

Goed dat je Ghibli erbij haalt, die zijn inderdaad ook van de eco films. Als je alle vergelijkingen op een rijtje ziet, dan staat je het volgende te wachten:

Pocahontas meets Aliens, meest Star Wars meets Fern Gully meets Lord of the Ring meets Titanic meets Dances with Wolves Meets de Smurfen meets The Abyss meets Ghibli meets Starship Troopers meets The New World meets Jurassic Park meets eXistenZ meets Romeo & Juliet meets Terminator meets Peter en de Draak meets The Matrix.

Klinkt eigenlijk best complex en aantrekkelijk.

avatar van krimsonnation

krimsonnation

Afgelopen maandag deze film in 3D in de bios gezien. Ik vond het een waar spektakel, zeer mooie effecten, avontuur, actie enz.

Je hebt niet in de gaten dat de film zo'n lange speelduur heeft, de tijd is voorbij gevlogen!

Misschien wil ik hem nog wel een 2e keer zien, dan in IMAX 3D

avatar van faun

faun

Prachtige film, alleen het 3d gebeuren hoeft voor mij niet, ik vond het maar irritant of het kan per bios verschillen.

avatar van dinhus

dinhus

Ik hoop dat cameron 't hierbij niet laat, anders word 't zo'n kale kast met allerlei verschillende films van Cameron. Ik meende te horen dat er vervolgen zouden komen, als 't eerste deel een succes zou worden?

avatar van Reinbo

Mag hopen dat we geen vervolgen krijgen en Cameron ons volgende keer weer met iets nieuws verrast.....

avatar van dinhus

dinhus

With Avatar doing bumper business, questions are being asked about a sequel. James Cameron says he already has storylines for two more movies. "I haven't put any serious work into writing a script," he says. "But I have a story mapped out that spans two films."

Wie weet, mij zou een trilogy geweldig lijken, mits de vervolgen ook deze film evenaren of overtreffen. Kan Cameron ook aan 't verhaal werken, waar toch erg veel kritiek op is. Misschien krijgt hij dan ook dat gedeelte aan de haak.

En mocht hij meededelen dat er geen vervolgen komen, dan vind ik 't ook nog redelijk logisch waarom 't verhaal redelijk simpel is.