Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
grid8400
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom iedereen Avatar met van alles en nog wat wil vergelijken.
Bekijk een film gewoon op zichzelf. Lotr was super.. Pan was super.. en Avatar is bijzonder.
planet_of_death
Je hebt niks gemist, hij lult onzin. Of Moow bedoelt de vernietiging van hun grote boompje?
Vette avatar (oeps.. flauw)

Ik vind de aliens er in de trailer maar wat kitcherig uit zien. Misschien ligt dat aan mij.
Ik begin me ineens af te vragen of ze met de trailer en de andere eerder vrij gegeven beelden expres de verwachtingen getemperd hebben.... An de andere kant zou ik ook niet weten hoe je via de beschikbare media ook maar enigszins mensen een voorproefje kan geven van een 2,5 uur durende IMAX 3D ervaring.
Angrod_Pallanén
Misschien, het verhaal hebben ze in ieder geval goed verziekt. Het is al cliché genoeg op zichzelf, dat je in de korte trailer het hele verhaal al te zien krijgt maakt de filmversie alleen maar erger.
planet_of_death
Is het verhaal niet goed dan? Een slecht verhaal is bij mij een storend punt.
Charlie Cheese
- 1936 stemmen
Zojuist naar de bioskoop geweest.
Het verhaal vond ik nogal standaard met de nodige cliches, maar je bent ook vrij weinig bezig met het verhaal. Wat hebben ze het prachtig gemaakt zeg, af en toe lag het er wel erg dik bovenop, maar goed.
Puur vanwege de mooiheid van deze film geef ik 4*.
(Dat 3d-brilletje gaat irriteren naar een uurtje zeg
Ach. ik vind het verhaal niet minder dan bij de meeste andere Cameron films en een stuk beter dan bij de meeste blockbusters van de afgelopen 10 jaar. Op zich is het verhaal ook helemaal niet zo belangrijk bij een film, het is immers een visueel medium, maar blijkbaar kan men niets anders vinden om over te zeuren.....
Stephan
Dit neem ik niet echt serieus Reinbo. Je zegt dit nu om de discussie over de inhoud van Avatar kort te sluiten.
Als ik naar jouw lijstje top-tien films kijk, zitten daar juist titles bij waarbij het verhaal ver boven de visuals uitstijgt.
Je bent het toch met me eens dat een film het beste EN goede visuals moet hebben EN een uitstekend verhaal?
Nee hoor, zou zelfs het tegendeel willen beweren. Apocalypse Now is een fragmentarisch geheel, maar visueel onovertroffen, thematisch sterk, maar verhaal is niet meer dan een paar man op een boot gaan een schurk uitschakelen. ACo is vooral visueel en thematisch erg sterk, FC is ook 90% zwarte humor, personages, fylosofie, thematiek en audio visueel, wat het voor mij doet. Soy Cuba 100% visueel, Eureka is een soort visuele koortsdroom en zeer fragmentarisch, evenals Wild at Heart, etc.... Het gaat mij om de vibe van het totaal. Verhaal is daarbij zelden leidend (of van belang), enkel bij thrillers van belang, wellicht.
Kom niet voor niets tot 5* voor Avatar.
OK alle films uit mijn top 10 hebben een verhalende structuur, maar dat heeft Avatar ook. Het is enkel thematisch wat één dimensionaler, maar dat is iets anders dan een zwak verhaal imo. Ik snap de kritiek op dat vlak wel, hij wordt enkel slecht benoemd en geldt voor vrijwel alle actiefilms. Is net iets waar je als liefhebber van actie films over zou moeten struikelen. Maar hou je niet van Actie en fantasy, dan geef je dit minder dan 4*, logisch.
Angrod_Pallanén
Is het verhaal niet goed dan? Een slecht verhaal is bij mij een storend punt.
Ik zie dat je zowel Pocahontas als Dances With Wolves niet hebt gezien, het zit wel snor voor jou.
Zoveel Cameron films heb ik niet gezien, maar het cliché verhaal van Titanic zat eindeloos veel beter verpakt dan dat van Avatar. Maar je hebt gelijk, ik kan qua Avatar nergens anders over zeuren. Maar dat is het nou juist, films zijn behalve visueel alsnog een medium om verhalen te vertellen. Avatar ziet er geniaal uit, en krijgt daarom een hoge score van mij. Maar het gevoel dat de film geeft, iets wat "de meeste blockbusters" zoals King Kong, Titanic, of zelfs Pirates en The Dark Knight wel geven, is niet dat van overrompelend episch. Je hoeft niet origineel te zijn. Kan mij wat schelen of The Lion King zijn verhaal heeft gejat, als het goed wordt uitgevoerd zit je bij mij goed. Maar Avatar lukt het nergens om het verhaal goed tot stand te brengen.
Tenenkrommend hoe Weaver uitlegt dat de Na'vi een "connection" hebben met de natuur "something measurable in the biologic system" is even natuurkundig als elke opmerking die ik ooit gemaakt heb in de natuurkunde klas (ik haalde standaard 2-tjes), "they can upload and download data. Don't you get it, it's a network". Een buitenaardse wereld die werkt als het internet, are you kidding me? En dat moet dan sympathie op brengen?
Dat is slechts een voorbeeld. Het hele verhaal van jongen infiltreert iets, valt voor meisje en veranderd mening is zo algemeen bekend dat spoilertags overbodig zijn. Maar als je het goed doet dan kan het fantastisch zijn. Avatar doet er echter geen moeite voor. Cameron heeft een hele wereld geschapen en dat is bewonderingswaardig. Maar hij had met dit cliché verhaaltje makkelijk met wat onverwachte plotwendingen kunnen versieren Rodriguez doden telt niet, dat is meer een vereiste voor haar rollen tegenwoordig. Gewoon veel kansen die zijn blijven liggen, that's all.
Stephan
Reinbo: Ik ben bij je top 6 gestopt, maar die hebben allen een roman als basis. Mijn God, Hearts of Darkness, a Clockwork Orange... als IETS geniaal aan die films is, is het wel het boek waaruit het geput is. Come on.
Nee, ik heb enkel Hearts of Darkness en a Clockwork Orange gelezen. HoD kwam ik niet doorheen en ook ACO maakte nog niet 20% de indruk die de film maakte. Maar een boek is tekst, dat spreekt mij stukken minder aan dan geluid en bewegend beeld. Dus ik vind de analyse dat een boek garant zou staan voor een geod verhaal geen steek houden. Daarbij gaat het IMO veel meer om gevoel, welk gevoel geeft een film je mee. Verhaal is voor mij nauwelijks van belsng, ik wil geprikkeld worden, vandaar dat mijn top 10 veel controversele, geweldadige en surrealsitische films bevat, dat prikkelt mij. Ik heb veel minder met feel good of komedies. Fantasy en actie ligt mij enkel als het 'geloofwaardig" ven vernieuwend is, of geweldadig.
Die eerste twee eisen worden perfect ingewilgd door Avatar.
Edit: En wat betreft verhaal: Ik heb ook Rocky Horror Picture Show, Commando, Rambo 2, Alligatpr, Stop Making Sense en Bad Taste 5* gegeven en enkel die laatste heeft een briljant verhaal.
eRCee
- 1978 stemmen
Blijf nog steeds vinden dat het verhaal helemaal niet zo slecht of clichematig is. Lijkt er meer op alsof de laagstemmers elkaar napraten... Zag zelfs in een recensie (Volskrant? NRC?) dat gesuggereerd werd dat deze film voor filosofie-faculteiten hetzelfde gaat doen als The Matrix destijds.
dinhus
Nou slecht verhaal.. Dit's misschien dan wel voor de hand liggend en allemaal te verwachten. Het hoort gewoon zo. Het is 't meest passende, niemand had de film kunnen verbeteren met een ander verhaal. Cameron wist gewoon een prachtige wereld in elkaar te zetten, het concept is gewoon geniaal. De opbloeiende liefde is gewoon om tranen in de ogen van te krijgen, de wanhoop, alle emoties zijn zo mooi uitgebeeld. Na de film had ik echt een bagger gevoel dat 't allemaal helaas niet mogelijk was. Niet dat mijn leven gewoon knudde is, ik was er met een hoop vrienden naartoe. Maar wat er allemaal mogelijk was, leek voor mij gedurende 162 minuten pure realiteit. En dan sleept de 3D je in een onvergetende ervaring. Niet te praten over de kwaliteit en de nieuwe technieken, waarmee de film gewoon een knal maakt en de niet sci-fi fans overbluft.
deft0nes
Ik ben het met je eens dat de uitwerking(/tekst) beter had gemogen, maar het idee an sich vond ik juist prachtig. En je moet het ook niet letterlijk nemen; hier worden computertermen gebruikt om biologische processen beter begrijpbaar te maken.
Angrod_Pallanén
Werkelijk? Ik kan er bij m'n kop niet bij hoe belachelijk afgeraffeld het is. Ik had echt zo iets van, is that the best you can do? Kijk, het idee dat alles met elkaar verbonden is vind ik prachtig, en die band die rijders hebben met hun vliegende beesten vond ik daar een mooi voorbeeld van, maar dat ene gesprekje moest dan alles hebben uitgelegd. De band van de Na'vi met de natuur vond ik wel een erg sterk onderdeel van het verhaal, maar de rest. Zo simpeltjes.
Soedek
Wat een geweldige film!
Ik heb genoten van iedere seconde, heerlijk.
Ik snap best dat iedereen over het verhaal zit te zeuren want (wat hierboven al gezegd is door Reinbo) dat is alles waarover je KAN zeuren.
Ik heb me in ieder geval absoluut niet gestoord aan het verhaal, ik kon vroeger ook van Pocahontas genieten.
Ik kon me ook helemaal in de film verliezen en zat daardoor 162 min. gebiologeerd naar het scherm te staren.
Als deze uitkomt op Bluray ben ik de eerste. dikke 5.
revengeyo
vandaag in 3d gezien.
Leuke film. Verhaal kon mij niet echt boeien.
Wel mooie beelden.
Had er meer van verwacht. smaken verschillen
3.5 ster
Vette avatar (oeps.. flauw)
Mooi he
Avatar is ook niet het soort SF wat Alien(s) wel is, je moet gewoon een spektakelstuk verwachten dat bijna voor alle leeftijden geschikt is. Daarom zien die Na'vi er niet bad-ass uit, maar dat hoeft dus ook niet!
glennton
Ik volg een beetje de discussie hier over de film, de een vindt het verhaal maar niets en de ander juist wel en ik bijvoorbeeld vind het absoluut niet storend dat het verhaal mij niet echt pakt , maar de ongelofelijke bioscoopervaring des te meer...Ik vind dat niet zo erg want dan kan ik mij geheel focussen op de wonderlijke wereld die ik voor geschoteld krijg. Zijn er films die qua verhaallijn én bioscoopervaring, voor mij dan, toppers zijn? Ja, The Matrix is er zo een. De verhaallijn van Avatar is niet slecht, maar boeide echt minder dan het spectakel en dat vind ik helemaal niet erg want het visueleaspect van deze film, ook na een 2e kijkbeurt, is te overdonderend om te lang bij het verhaal stil te blijven staan...juist door het voorspelbare van het verhaal geniet ik meer van de beelden.
Seamus
Voor wie mijn commentaar een 20-tal pagina's terug heeft gevolgd.
Ik was blijkbaar niet de enige (sommige anderen op MM ook ja) die de referenties zag.
grid8400
Wanneer ga je nou een keer achter je pc vandaan naar de bioscoop en Avatar kijken waar deze thread over gaat zodat je op een wat meer opbouwende manier kan mee discussiëren op "inhoud" ipv aannames?
planet_of_death
Off topic: Zalige kerst iedereen!
On topic: Even over die brilletjes, zijn die goed te doen? Ik wil niet dat ik me daar aan ga irriteren.
grid8400
Off topic: Zalige kerst iedereen!
Fijne kerst
Bril in pathe arena imax was zeer goed te doen. Maar volgens mij gebruikeren ze overal andere. Wij hadden nogal grote brillen, totaal niet hinderlijk.
tal1b
Fijne kerst
ja idd, je vergeet dat je ze op hebt
Mooi he
Uiteraard zijn de twee films compleet anders, maar dat blauwige vind ik niet echt mooi. Maar dat is iets persoonlijks.

Snap het ook allemaal niet..
Voor de laatste keer: het verhaal bij Avatar is ook boeiend genoeg, al zitten er enkele clichés in. Maar dat heb je in zowat elke film die er nu uitkomt! Het verhaal alleen is dan zeker ook goed te noemen, dat gemengd met het prachtig beeld en de uitzonderlijke effecten maken van Avatar een uitstekende film.

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful