Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- Trailer (YouTube)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
christian
Toch, niet het kassasucces waar iedereen op gehoopt had/er van verwacht had.
what is truth
De film heeft nu al 300 miljoen opgebracht, en de kosten waren 500 miljoen. En Avatar is nog steeds dagelijks in alle bioscopen in Nederland uitverkocht. Zal een mega-kaskraker worden daar ben ik zeker van.
Avatar is te omschrijven als iets nieuws. Net zoiets als het instappen in de nieuwste hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Op dit moment is de 3D ervaring die het biedt ongeëvenaard. Maar je moet wel proberen je te laten meeslepen, wat ik overigens bij elke film probeer. Go with the flow en dan is het een wauw-ervaring en zal je echt met een smile van oor tot oor de bioscoop uitlopen. En dat moet ik natuurlijk weer nuanceren tot 90 procent van alle bioscoopbezoekers.
wdes
Ik geef Avatar 4,5 sterren. De film had een goed verhaal, en was naar mijn mening niet flinterdun, zoals sommige beweren. Er wordt voor je ogen een nieuwe wereld ontdekt; schitterend. Ook vond ik de lengte van de film niet storend, en baalde dat hij dan ook afgelopen was.
Wel kan ik me aansluiten bij het feit dat de film veelvuldig gebruik zou maken van 'clichés'. Het einde was dan ook een beetje te voorspellen. Ik kan me er echter niet heel druk om maken, want als hij anders was geëindigd had was ik minder tevreden naar huis gegaan. Het deed naar meer van de wereld Pandora smaken.
Wat me verder opviel was dat er enkele shots bij zaten die ik niet veel eerder heb gezien. Een eerste persoon-perspectief maar dan ook met armen en benen erbij. Ligt dit aan mij of wordt dit niet vaak gebruikt?
Overigens wil ik kwijt dat ik Avatar in 2D heb gezien, en me daarom niet ga uitlaten over de techniek in de film, want die zouden geen recht doen aan de film. Ik ga hem zeker nog een keer in 3D bekijken en dan verhoog ik me stem misschien nog als het echt zo overdonderend is als ze zeggen.
huVILEub
Ik vind het verhaal ook niet flinterdun, alleen niet erg origineel.
Toch, niet het kassasucces waar iedereen op gehoopt had/er van verwacht had.
loopt volgens mij redelijk verwachting en gezien de hoge scores zit er nog een mooie run in....
soryan
Ik heb hem in de cinema in 3d gezien en ik moet zeggen dat hij bij mijn top 3 behoort. Iedereen moet deze film zien
macromark
Dit is een film die moet je gezien hebben, en wel in 3D he;) Dan komt de films echt volledig tot zijn recht. Je wordt gewoon die wereld ingezogen. Echt een fantastische film!
dikke 5*
Actionfreak
davidovic
film niet in 3d gezien.
vond hem vrij zwak, buiten de special effects en mooie plaatjes/graphics gerekend dan. Al vond ik het hierdoor vaker meer op een computergame lijken dan op wat anders.
-Dialogen matig
-En dan het verhaal was gewoon slecht. Een samenraapsel van the matrix en eender welke andere basic film omtrent de oorlog "mens versus alien".
De film gaat ook érg traag bij momenten. In het begin is de film veelbelovend, dan spreken de mooie graphics nog aan en is het eventjes origineel en zijn er enkele "verschietmomenten"... maar op den duur zit je gewoon te wachten op de moment dat die oorlog eindelijk uitbreekt want dan gebeurt er amper iets noemenswaardig.
wat ik o.a. héél vreemd vond was dat die dochter van het stamhoofd op het einde plotseling uit het niets weet dat die marinier (weet z'n naam al niet meer) in die "oude werkplaats" ligt.
Ik had er natuurlijk ook wel veel van verwacht, films met een heel hoge score hier vond ik tot hiertoe ook altijd héél goed.. deze film heeft gewoon téveel gebreken op quasi alle vlakken.
Pff the Matrix, dan zoek je ook om het zoeken hoor. Erg vergezocht...
Zo kan je alle films wel aan elkaar linken
De blue pill zijn zeker de Na'vi's en de red pill...tsja..
Pff the Matrix, dan zoek je ook om het zoeken hoor. Erg vergezocht...
Zo kan je alle films wel aan elkaar linken
Yep, zo is bijvoorbeeld The Ring gebasseerd op The Lord of the Rings! Hier en daar een lelijke ork schrappen en uiteindelijk krijg je een film over een gek wijf dat uit een tv kruipt! Ze zijn totaal niet origineel meer deze tijd.
Niets ontgaat de scherpe ogen van de MM-leden!
Ik vind de link met The Matrix niet zo ver gezocht. De hele 'game play' thematiek is eigenlijk nog onder belicht IMO. Film heet nota bene Avatar.
Valconi
Er zijn idd films die tenenkrommend zijn, dat klopt, maar Avatar iseen juweeltje. Wie zegt van niet, zoals davidovic bijv. heeft waarschijnlijk met zijn ogen in de popcornzak gezeten. Hoe kun je bij deze film nu zeggen: "deze film heeft gewoon téveel gebreken op quasi alle vlakken?" Dat is echt grote lariekoek. Je mag natuurlijk een mening hebben, maar deze film overtreft velen. Het verhaal is bekend, ik vond bijvoorbeeld het verhaal van Lord of the Rings ook interessanter. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om de visuele pracht. Het verhaal is ondergeschikt. Ik had in de 3Dversie al moeite om het verhaal al goed bij te houden door al het moois wat er was te zien. En de acteerprestaties waren gewoon goed. En wat de dialogen betreft: Kom op zeg, in zo'n film zit je toch niet te wachten op diepzinnige dialogen die totaal niets bijdragen? James Cameron heeft met deze film bereikt wat ie voor ogen had. Een film maken met nieuwe baanbrekende technologie en het zo natuurlijk mogelijk maken van de personages (Na'vi) en de maan Pandora. En dat is meer dan gelukt. Als je negatief bent over deze film ga je er met de verkeerde verwachtingen naartoe. Ik geef een 5,0.
Perfecte film.
dulcinea
film niet in 3d gezien.
f
-Dialogen matig
Wat vond je matig aan de acteerprestaties?
Wat was er mis met de dialogen? Had je liever wat langere teksten gehad, of had je liever dat het had gerijmd? En zeg nu zelf, waren de dialogen in Zwartboek en LOTR nu echt zo veel beter?
Volgens mij was het veel eerder een mens vs natuur verhaal. De mensen waren overigens de Aliens in dit verhaal, wellicht is je dat vanwege de slecht dialogen niet duidelijk geworden.
what is truth
Juist en je hebt de nodige inspanning nodig om de visuele pracht en praal in je visuele cortex te laten doordringen.
Angrod_Pallanén
Ik denk dat hij de komende weken beter stand houdt dan andere blockbusters. Zeker gezien de positieve reacties.
Het zal alleen wel de trouwe jonge meisjes schare missen die Titanic wel had. Die gingen 'en masse' 5, 6x naar de film om over Leonardo te dromen.
Nu is het een andere groep die vaker gaat, maar die is vanzelfsprekend kleiner.
$285,222,531 in een week tijd is nou niet bepaalt een slecht resultaat.
Pak ze maar meteen allemaal tegelijk; $285 miljoen is absoluut niet slecht. Maar ik heb het nu over de strijd der titaten, en daar had Avatar toch zeker wel goed moeten scoren. Kijkend naar de domestic gross nam Avatar $93 mil in 4 dagen. Transformers 2 (nr. 1) was in 4 dagen al bij de $168, Harry Potter 6 (nr. 2) bij de $136, nu zijn dit franchises. En als je kijkt naar de originele films, nr. 3 Up deed er 7 dagen over om hetzelfde te bereiken als Avatar, toch valt het me wat dat betreft tegen hoe grootst de films is ontvangen. Het slechte weer kan je de schuld geven, mijn ervaring was dat de jonge gasten die naar Avatar kwamen toch wel gingen. En nu zijn dit geen dolle meiden die bij Leonardo of Robert zwijmelen, maar de doelgroep was toch wel hetzelfde als die van Transformers.
Slecht doet Avatar het niet, maar ik heb niet het gevoel dat we hier records gaan zetten. The Dark Knight (ook een vervolg, maar toch) had 2x zo veel bereikt in 4 dagen en dat is toch wel het grootste succes van de 2e helft van het deccenium geweest. Met het gigantische budget (moet het eerste artikel dat het zeker weet nog vinden) en een aanloop van vele jaren had ik stiekem op een Titanic 2 zitten te wachten. Vandaar mijn uitspraak dat het niet het succes was dat ze er van verwacht hadden.
Daily Box Office van: Avatar en Transformers
Artikel van Time: Snow Job For The Avatar Opening?
Beleza
Wauw, wat een film! Zojuist de 3D versie in de bioscoop bekeken en ik heb gewoon constant met mijn mond open gezeten en ik wist op een gegeven moment gewoon niet meer waar ik kijken moest. Ik kan echt geen minpunten verzinnen, behalve dan dat ik gigantische koppijn kreeg van die rotbril. Een waar spectakel, deze Avatar.
5 welverdiende sterren!
Daily Box Office van: Avatar en Transformers
Artikel van Time: Snow Job For The Avatar Opening?
Verschil met Transformers 2 en vrijwel alle andere films die in het eerste weekend meer scoorden, is dat dat vervolgen zijn (of boek/strip verfilmingen) Die films hebben reeds een fanbase die niet kan wachten.... Nu kun je ook wel zeggen dat Cameron een fanbase zou moeten hebben, maar dat is niet onder de grote massa, enkel onder filmliefhebbers. En die waren redelijk terughoudend na het zien van de trailer.
Ik hou het nog steeds op mijn schatting dat de film op 1,2-1,4 mjd uit gaat komen. Door de geweldige word of mouth zal hij voorlopig niet inzakken en hij zal ook een hele lange run hebben omdat 3D nu eenmaal niet op een behoorlijke manier thuis is te beleven. En tel daar bij op een Oscartje of 6-10 begin maart, dat geeft ook weer een opleving. Verwacht daarom dat TDK nog wel ingehaald gaat worden. (Avatar is ook veel beter.
) Bedenk je ook dat TDK op 1,5 keer zo veel schermen in premiere ging....
Al met al is de 285 mjn een prima start. Ik had zelf ook misschien wel meer verwacht, maar was niet op de hoogte van het sequal effect. Die scoren in week 1, vrijwel altijd veel hoger dan het eerste deel.
what is truth
Klopt helemaal!! Ben er met beide dochters heen geweest 12 en 15 en die waren ook helemaal overrompeld.
Boeit ook jonge mensen en vergeet ook niet dat het nu net pas kerstvakantie is. Gaat zeker nog veel meer opleveren.
Moow17
Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom deze film zo enorm hoog beoordeeld is, ik had het begrijpelijker gevonden als het een score rond de 2,00 ** sterren had. En dat dan voor de animatie effecten.
Vorige week heb ik de film gezien. Ik ging er niet echt heen met hoge verwachtingen, maar omdat er verder niet heel bijzondere films draaiden gingen we hier heen. Ik ging er heen omdat ik hoorde over 'de doorbraak' van de animatie die te zien was in de film en er vooral sprake was van vernieuwing. Toen werd ik dus wel benieuwd en ben ik er gewoon naar toe gegaan.
Maar al heel snel wist ik dat dit niet mijn film was. De film begon ontzettend vaag voor mij. Toen ik ook nog eens die robotten voorbij zag komen en die man met het grijze haar (dat deed me denken aan zo'n Arnold S. type in The Terminator), zag ik dit eigenlijk al snel als een B-film. Het verhaal was erg vaag, ook niet erg diep. Naar verloop van tijd werd het verhaal zo oninteressant voor mij, dat ik soms gewoon wat rondkeek in de bioscoop omdat ik me verveelde.
Okee, de beelden waren natuurlijk wel erg mooi. Die wereld van de Navi was erg sprookjesachtig gemaakt. Wat dat betreft inderdaad wel een vernieuwing op animatie gebied. Maar daar blijft het dan ook wel bij. Het verhaal is namelijk te oninteressant voor mij, het is te ongeloofwaardig. En dat wil niet zeggen dat alle fantasy verhalen ongeloofwaardig voor mij zijn, want Harry Potter en LOTR vond ik wel geloofwaardig. Maar dit absoluut niet. Op veel vragen kwamen ook gewoon geen antwoorden in de film, dan moest je er als kijker maar vanuit gaan dat dat zo was.
Ook vond ik dat de ondergang van de Navi veel te lang duurde. De balans was toen voor mij helemaal weg.
iig, ik denk dat deze film te overgewaardeerd is vanwege de animatie effecten. Als je kijkt naar het verhaal is het gewoon B-materiaal en net zo slecht als James' andere films, zoals The Terminator en True Lies.
decicco
Ja okee ik geef je wel een beetje gelijk omdat de animatie zo goed is let je niet meer echt op het verhaal. Maar toch echt een super film hoor!
dulcinea
Een B-film?!? Hier begin ik zelfs niet aan
Angrod_Pallanén
Moow17 heeft het over het verhaal, dat is B-film materiaal. Heeft hij gelijk in overigens.
) Bedenk je ook dat TDK op 1,5 keer zo veel schermen in premiere ging....
Ik had meerdere malen al gezegd dat het verschil was dat er geen franchise achter zat.
Neemt niet weg dat de productiekosten vele malen hoger lagen en daarmee de verwachtingen ook.
Overigens is het totale gross wereldwijd zojuist tot dinsdag $301 milj. geworden.
Wat een groot stuk onzin zeg, heb wel betere argumenten gehoord dan dit tot nu toe.
Wat vond je vaag aan het begin dan? De film laat weinig aan je verbeelding over, verder vraag ik me af wat voor vragen jij onbeantwoord hebt gezien...
Het verhaal is namelijk niet het moeilijkste uit de filmgeschiedenis, ikv raag me dus echt af of je wel dezelfde film hebt gezien?
Wat vond je hier wel ongeloofwaardig aan en dan niet aan LOTR of Harry Potter, snap het totaal niet namelijk!
Dat de film jou niet bevalt ok, maar dit een b-film noemen, wat een lachertje. Volgens mij snap je de definitie van een b-film niet echt...
Over je laatste zin begin ik nog maar niet eens, B-Materiaal
grid8400
LOL
Tja..ieder zijn meug
maar B materiaal natuurlijk niet. Dat is wel erg sterk overtrokken
Jammer dat je je niet kon open stellen voor de visuele pracht...
davidovic
Perfecte film.
ik denk juist dat er veel mensen verblind worden door het mooie plaatje en de graphics... omdat deze inderdaad min of meer succesvol innoverend is tegenover andere films geven mensen al snel een 5*, maar verder dan het "innoverende" wordt al niet meer gekeken.
Het "baanbrekende" doet er niets aan af dat het verhaal slecht is, de acteerprestaties matig, de dialogen matig, etc. Maar blijkbaar is er plots nog maar 1 criteria voor een film te beoordelen en de volle 5* geven... "wat een grote lariekoek".
Als je enkel een 5* geeft omdat de film "gemaakt is voor de graphics" en daar in slaagde... kan ik bijvoorbeeld ook 5* geven aan een komische film met 1 goede grap omdat "die film gemaakt is voor 1 goede grap". Overdreven voorbeeld maar daar komt het wel op neer hoe hier deels wordt geoordeeld over deze film. Het is niet omdat de regisseur geslaagd is in zijn doel (baanbrekende graphics/special effects) dat het daarom een goede film is. En het is ook niet omdat de graphics de belangrijkste troef vormen in de film dat je de rest moet negeren.
Hoezo, zijn genoeg b-films met een goed verhaal. Jij haalt het ook door elkaar heen
Als je enkel een 5* geeft omdat de film "gemaakt is voor de graphics" en daar in slaagde... kan ik bijvoorbeeld ook 5* geven aan een komische film met 1 goede grap omdat "die film gemaakt is voor 1 goede grap". Overdreven voorbeeld maar daar komt het wel op neer hoe hier deels wordt geoordeeld over deze film. Het is niet omdat de regisseur geslaagd is in zijn doel (baanbrekende graphics) dat het daarom een goede film is.
Het speelt zeer degelijk mee in de hoge beoordeling, vooral omdat het allemaal zo adembenemend is wordt je compleet in de film gezogen en geniet je van de planeet Pandora alsof je er zelf bent.
Ik liep de bios uit en ik wenste dat ik op die planeet leefde, primitief, maar o zo avontuurlijk

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful