Avatar (2009)
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 17 december 2009
Bekijk via Disney+
Plot Avatar
"Enter the world of Pandora."
- IMDb (7,9 / 1481971)
Mo'at
Eytukan
Tsu'Tey
narva77 (crew films)
Godver! Dan weet ik dus niet wat ik heb gezien!
Ik weet alleen dat zónder het 3D-brilletje de ondertiteling vrij wazig was, en bijna niet te lezen. Zou dat dan "gewoon" 3D zijn?
narva77 (crew films)
Ik ben bang dat ik em vanmiddag dus toch in het "gewone" 3D heb gezien, en niet in IMAX 3D. Potverdrie!
towari
Avatar gezien in 3D.
De film begint gelijk goed, geen lange inleiding, gelijk BAM er midden in. De natuur op de alien planeet is werkelijk prachtig gemaakt, de rare planten en dieren, het zou zo echt kunnen zijn.
Qua special effects is dit momenteel wel de topper !!, ik geef 4,5 ster omdat naast de overdonderende effecten ook nog gedacht is aan een goed verhaal en cast.
Nick Theunis
Net terug van de bios.. gezien in 3d & moet zeggen dat ik onder de indruk was van de film..vanaf het begin werd ik in het verhaal gesleurd en de tijd vloog voorbij.. vooralsnog 4* en wellicht zal deze stem nog stijgen (ga hem denk ik in de toekomst nog eens herbekijken in 2d)
dinhus
hmm, vandaag gezien in 3D. Moet zeggen dat dit echt een prachtfilm is en een absolute aanrader. Geniaal verhaal en over de tijdsduur: heerlijk. Je hebt gewoon niet het besef dat je 2 uur en 3 kwartier (ja, zolang duurde die bij ons!) naar een film kijkt, helaas hadden wij geen pauzes
Nu het over het 3D. Volgens mij had ik een stoffige bril, want ik had nou niet echts van:' Wow, hiervoor helemaal een 3D versie maken?'
^Narva, zou had ik het ook! Ben benieuwd, volgens mij hadden wij 't gewone 3D..
narva77 (crew films)
Ja, daar ben ik ook al achter!
Heb snel ff op de site van de bioscoop gekeken waar ik ben geweest. Zie mijn link naar CineCity.
Rmie
Ja viel mij ook op, de Valkyrie's heb je ook in Starcraft en die grote looprobotten ook. Maar die hebben we al wel vaker gezien (Matrix, command & conquer). Verder lijken de Na'vi tot op zekere hoogte natuurlijk op de elven uit de warcraft reeks.
Precies de night elves uit warcraft 3 en ook die hadden een oerboom die beschermd moest worden.
Tja, die boom stond ook al in de tuin van Eden en nu claimt ineens iedereen hem...
dulcinea
ik had eerlijk gezegd geen flauw idee wat ik moest verwachten qua verhaal, kende enkel de trailer en de hele hype errond, en de film is absoluut de hele hype waard!
Visueel is dit het beste wat ik ooit gezien heb, de wereld die James Cameron hier neerzet is werkelijk betoverend, van de landschappen tot de figuren, alles is gewoon af! Cameron laat de kijker ook stap voor stap kennismaken met zijn creatie door telkens net iets meer te laten zien, en zo blijf je onder de indruk en leef je ook echt mee met de Na'vi wanneer hun wereld bedreigd wordt. Het 3D effect neemt je volledig mee middenin die wereld, ik wist niet waar eerst kijken, de kleuren en vormen zijn schitterend.
Het verhaal dan, ook hier vind ik geen minpunten. Het Amerikaanse leger als grote bad guys die een beschaving binnenvallen en er de baas willen gaan spelen als ze niet krijgen wat ze willen. Maar gelukkig ligt de nadruk niet op het leger maar op de wereld en inwoners van Pandora zelf en hoe de hoofdfiguur daar in z'n avatarvorm in terechtkomt en zich aanpast. Het is dus zeker niet enkel een soort oorlogsfilm en voelde op mij ook absoluut niet té Amerikaans aan, wat wel vaak het geval is bij dit soort blockbusters.
Knappe actiescènes maar nooit over-the-top, ik had een beetje schrik voor een 3 uur durende 3D ervaring maar absoluut geen moment last van gehad. (en ter info, ik draag een bril en beide ogen zijn absoluut niet gelijk, nog nooit een probleem gehad met 3D films)
Als je kan kijk deze gewoon in 3D, het kost iets meer maar de meerwaarde is er absoluut, al kan ik me voorstellen dat de gewone versie ook al indruk maakt.
Ik geef eigenlijk nooit 5* maar aangezien ik geen minpunt vind aan deze film zal ik wel moeten, hier komt m'n eerste!
Naomi Watts
Ja, daar ben ik ook al achter!
Helaas, het had dus nóg mooier kunnen zijn in IMAX 3D.
Je kan in Cine City toch nooit het IMAX 3D ervaren, kan toch alleen in Rotterdam en Amsterdam?
swollenaer68
Niet in 3D gezien, maar wat een visuele pracht, vooral de eerst helft van de film... prachtig. Het verhaaltje is wat voorspelbaar, maar dat neem ik graag op de koop toe. 3D was waarschijnlijk helemaal adembenemend geweest...
Topper!
Naomi Watts
Als er een film is waar je dat moet doen, dan is het Avatar. Wie die moeite niet neemt is geen filmliefhebber
. Ik ga er ook flink wat kilometers voor rijden morgen. Waarom zou je de ervaring niet to the fullest willen beleven?
Rodehaan
klopt die hebben IMAX 3D , verder heeft CineMec
in Ede de nieuwste techniek maar geen IMAX 3D
wel de gewone 3D .
canciser
Morgen ga ik 25 kilometer fietsen, heen en weer om deze film te mogen zien. Ben ik nu een filmliefhebben?
Montorsi
Wie die moeite niet neemt is geen filmliefhebber
Soms is het geen kwestie van willen..
Rodehaan
morgen wordt het -15 ik denk dat je 3 uur nodig hebt om te ontdooien
canciser
Ik heb helemaal geen tijd om te ontdooien als ik avatar aan het kijken ben, doe ik op de terugweg wel.
egelhunter
Net van de bios. In 3D gezien. Echt waar, wat een heerlijke supermooie film. De 2 uur en 3 kwartier vlogen voorbij. De wereld van Pandorra is zo gruwelijk mooi gemaakt... mijn beste film van 2009. Ga hem zeker op blu ray kopen.
mroffbeat
Net terug met trombose beentjes uit de bios, wat een ervaring..
Onwijs mooi gemaakte film, de effecten komen realistisch over.
Iets wat cliché verhaal maar dat mag de pret absoluut (!!) niet drukken.
Deze film is de bioscoop en blueray flink waard!
SunChaser
Topper!
Dan alsnog in 3D kijken, hoeft niet eens Imax, gewoon 3D
Phoenix
Grandioos.
Toch vond ik de 3D nog niet geheel vlekkeloos. Met de brilletjes die we kregen, had je alsnog constant het montuur in je gezichtsveld, en het switchen tussen de ondertiteling en de verschillende dieptelagen gaat nog niet zo naturel als het zou moeten.
Maar als je bedenkt dat meer dan de helft van Avatar uit de computer komt, dan is dit toch wel één grote zegetocht. Zoek de verschillen (tussen echt en CGI) was nog nooit zo moeilijk.
Opvallend ook dat ik me nog het minst interesseerde in de grote battles. Ik vond het gedeelte waarin Jake samen met Neyteri die prachtige wereld verkent veel leuker. Het is gewoon pijnlijk om te zien hoe die jungle later met de grond gelijk wordt gemaakt.
Voor een mooi uitgewerkt verhaal lees je verder maar een boek. Ik neem het Cameron totaal niet kwalijk dat hij zijn beeldfestijn ophangt aan dit verhaaltje. 50 jaar geleden was het bittere noodzaak om mensen met gigantische schermen, kleur en surround sound naar de drive-in te lokken, anno 2009 ondervangt Cameron de dreiging van het downloaden. Er is voor de bioscoopfilm in ieder geval nog één weg om met het piraterij (en de almaar toenemende kwaliteit van het aangeboden materiaal) te concurreren.
Tenslotte moet ik nog even zeggen dat ik die Zoe Saldana op de één of andere manier erg te pruimen vind. Het verschil tussen Neyteri en die muts uit Pirates is gigantisch, maar op de een of andere manier heeft zij iets dat me erg aanspreekt. Volgens mij komt het door haar spraak/accent. Ik heb in ieder geval genoten van haar invulling. Ook Sam Worthington heeft iets over zich dat meerwaarde heeft. Juist het feit dat dit niet helemaal te duiden is, spreekt in het voordeel van acteurs, is mijn ervaring ondertussen.
4,5* Nu maar hopen dat de home-cinema een beetje snel evolueert naar 3D. No way dat ik dit in 2D op een beeldbuisje ga kijken. Sterker nog, als ik zin/tijd heb zoek ik deze nog een keer op in een IMAX zaal.
Klaas-Jan
Nou, ik moet zeggen dat ie me een ietsjepietsje tegenviel. Het spektakel en graphics zijn echt prachtig, het verhaal toch eigenlijk wel ronduit saai of tenminste niet erg spannend. En dan zie je aliens op een gegeven moment de liefde bedrijven, denk je toch ff 'hmmm ok..', hele sci-fi gedoe ging me ook wat te ver, maar dat is misschien persoonlijk. Film duurt ook een beetje lang. Maar wel vermakelijk hoor
(en inderdaad leuk dat Amerikaanse leger eens de slechterik is
), 3,5.
Miron
Dat wordt voor mij dus in 'gewone' 3D bekijken.
En als de film mij echt goed bevalt dan kijk ik 'm later wel in Imax 3D (bioscoopbon
what is truth
Echt gaaf om te lezen dat mensen er heen gaan met torenhoge verwachtingen en dan alsnog een 4.5 of 5 aan deze film geven.
Lang geleden dat een film zo goed is beoordeeld. Daarvoor moeten we wat mij betreft terug naar de premières van de Matrix en de Lord off the Rings trilogie denk ik. De Canadese filmregisseur James Cameron houdt blijkbaar niet van half werk.
Ik kijk er naar uit om deze film in Imax 3D te zien.
Beoordelingen zijn inderdaad bovenverwachting goed. Wat dat betreft kunnen we nu al stellen dat Cameron zijn belofte wel heeft ingelost. Toch wel erg knap om na Titanic jezelf gewoon te overtreffen. Ben erg benieuwd waar de boxoffice op uitkomt. Ik heb eerder geschreven tussen de 1,2-1,4 mjd. Minder dan de Titanic, omdat die film gewoon een bredere doelgroep aanspreekt Aan de andere kant is dit nog meer een film die je op het grote scherm moet zien, waar je ook rustig 3 keer naar toe kan. In IMAX 3D zal die nog wel lang bijven draaien, ook nadat de film op BR uit is. Want voor die ervaring leg ik graag nog wel een paar keer 15 euro neer.
De nachtelijke voorpremieres brachten in de USA niet eens zo gek veel op (3,5 mjn vs 26 mjn voor Twillight Saga), maar ik denk dat iedereen toch wat afwachtend was en het nu pas, na alle positieve geluiden, ech los gaat breken. Een van de weinige andere box office hits die niet geweldig hoog opende was.....Titanic. Maar die hield vervolgens wel 15 weken de top 1 positie, waar een film meestal na een week of 3 al weer plaats maakt voor een ander.
Vavi
Stem nr 200, en dat is een dikke 5.
Het is zelden dat je met uitermate hoge verwachtingen naar een film gaat, en dan toch nog zo overdonderd buitenkomt. De film is pracht en praal, zit vol met de mooiste dingen dat je maar kan voor stellen. Ik werd keer of keer overweldigd met emoties om wat ik zag.
Achteraf zit je nog zo te denken, dat het verhaal voorspelbaar is, but who cares? Ik vond Watchmen voorheen de beste film van het jaar, maar Avatar heeft hen van de troon gehaald. De Na'vi, pandorum en al hun inwoners zijn een fantastische wereld die ik nog eens zou willen bezoeken, maar na wat na te denken zeg ik toch liever niet, hou het maar op één deel. Dit zal een must film worden voor mijn blu ray collectie!
Iedereen moet deze film zien, en zeker op 3D.
Die versie heb ik ook gezien, en de gewone en die met IMAX 3D. Die laatste is uiteraard de beste en die blaast je omver, maar ook met de gewone 3D is het genieten geblazen.
Heb je de kans om het in IMAX 3D te zien, DOEN! Maar ook de gewone versie is zeker en vast mooi!
PS: zowat de overgrote meerderheid zal hem in gewone 3D zien en gezien hebben, hoor. Ook dan is de film werkelijk prachtig, al brengt die IMAX dat extra meer!
Helaas, het had dus nóg mooier kunnen zijn in IMAX 3D.
Dat gevoel had ik ook en ben toen meteen in IMAX gaan kijken. Van een film die ik al geweldig vond, werd het nog geweldiger.
Ben bang dat deze score na de dvd-release structureel gaat zakken.
Yep, maar het is en blijft een echte bioscoopfilm!

Avatar: Fire and Ash
2025

Avatar: The Way of Water
2022
'Avatar: Fire and Ash' haalt ondanks lagere beoordelingen hoog bedrag op
'Avatar: Fire and Ash' heeft slechtste beoordeling van gehele reeks: 'Teleurgesteld'
Maakt derde 'Avatar'-film verwachtingen waar? Geschatte opbrengst belooft sterke start
Splinternieuwe trailer van 'Avatar: Fire and Ash' online gedeeld

Django Unchained
Western / Actie, 2012

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
paraplegicculture clashattachment to natureinheemstoekomstspace warruimtekoloniemaatschappijruimtereisfuturisticromantiekruimtebuitenaards wezentribealien planetdistant futuremarinesoldaatstrijdliefdesaffairewetenschappernatuurnative peoplesruimte-operaanti warpower relationstribal customs mind and soultribal peopletribal chiefcryonicsspiritual community22nd centurysave the planetracial discrimination soldiersinspirationalgrandspeculative fictiondramaticstereoscopic film appreciativeboldenthusiasticexhilaratedhopeful