• 9.378.017 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.211)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

ehs21 schreef:

Nou zonder 3d is de wereld van Pandora nog steeds wel mooi hoor. De bloemen en dieren etc. blijven (denk ik) wel een meerwaarde, maar uiteraard geeft de 3d juist die extra beleving.

Heb hem twee keer gezien, een keer 3D en een keer gewoon. 3D is machtig en brengt dat extra meer, maar op de gewone manier vond ik persoonlijk Avatar ook nog zeer knap!

Maar toch kiezen voor 3D, is het beste.

doe normaal schreef:

Het is de week van de Cameron fans he. Denk niet dat de vele stemmers op dit moment de film heel objectief kunnen beoordelen naar mijn mening.

Ik, een Cameron-fan?

Moet je anders mijn mening over Titanic weten?

Montorsi schreef:

Net even een minuutje gegluurd op het werk, zag er toch wel erg machtig uit allemaal.

Is dan ook een echte bioscoopfilm. Kijk hem ook in 3D-versie en dan is het echt omvergeblazen worden!

Avatar schreef:

Ik kan geen 3D-films zien (tenminste niet met het effect wat ze willen bereiken), dus het wordt gewoon 2D.

avatar van Cyber60

Cyber60

Een zeer mooie film vooral 3D-effect brengt het film tot leven,

een echte aanrader.

avatar van Flipman

Flipman

Reinbo schreef:
Tja, het advies aan iedereen is dan ook: Ga 'm Imax 3D zien. Want dan biedt die wel het spektakel waar je op hoopt.

Wat overigens nog nauwelijks aan bod is gekomen is de Avatar thematiek. Ik moet zeggen dat Cameron die wel perfect in slaagde te verbeelden. Zodra Scully in de gewone wereld was, wilde je dat hij zo snel mogelijk weer in zijn Avatar kroop om verder 'te gamen'. Dat geeft wel aan dat hij wel de spijker op zijn kop heeft geslagen daar waar het gaat om game 'verslaving (gedrag)'. Op zich borduurt de film op dat vlak verder op de Matrix (We liggen willoos in/aan een apparaat) en ExitstenZ (De organische verbindingen die de Na Vi's leggen met hun omgeving.)

Op zich verdient die kant van het verhaal ook wel een discussie.
Met 'spektakel' was originaliteit in mijn uitspraak inbegrepen. Meegesleurd worden door de wereld, waarin Cameron is geslaagd maar ook meegevoerd worden door het verhaal, waarin de regisseur rianter in gefaald is dan ik voor mogelijk hield.

Wat de thematiek betreft; die kant van het verhaal zie ik eigenlijk niet. Het verschil is namelijk dat in eXistenZ en The Matrx de wereld waarin deze zich afspelen niet bestaat. In Avatar is dat welhet geval. Toegegeven, het werkt voor Scully verslavend omdat ie in zijn avatar wel kan lopen en niet gebonden is aan een rolstoel. Noch aan een gasmasker, overigens. En wat de organische verbinding tussen de Na'vi en het bos en diens wezens betreft, daar prijs ik de film ook om, vond ik erg inventief. Maar de virtual reality kant van het verhaal; tja, in zo'n wereld ben je in je eigen ogen perfecter dan daarbuiten, dat is zo. Maar daar houdt de vergelijking ook wel op, vind ik; Jake gaat zich namelijk na verloop van tijd afvragen waarom ie nog steeds met die missie bezig is daar het toch helemaal geen zin heeft.

avatar van follieboy

follieboy

Wat een fantastische beelden en muziek. Het enige waar ik me aan heb zitten ergeren is dat stomme brilletje dat niet comfortabel genoeg zat om 2,5 uur op te hebben.

Toen ik in de auto terug zat te denken dacht ik eigenlijk direct dat ik Jake niet echt 'ken'. Wie is hij? Heeft hij een leuke jeugd gehad? Moeder, vader? Niet dat deze voorbeelden direct relevant zijn. Maar hell, dat was wat ik direct dacht.

Het mooie van de film is, is dat ie nog even bijblijft en je wat filosofisch gedachtegoed meegeeft. Misschien door dit soort dingen weg te laten word ik getriggered om erover na te blijven denken.

follieboy schreef:

Inderdaad, je bent niet de enige, geloof mij! Ik denk er ook al de hele tijd aan, zo'n dag (eigenlijk 2 dagen) later.

Filosofie in deze film?

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Er zit een heel standaard ecologisch moraal verhaaltje in, misschien bedoelen ze dat? Ik bedoel, de film is geweldig en alles, maar als de film iets niet is, is het wel filosofisch.

avatar van Avatar

Filosofisch niet en ik weet niet hoe ik het moet omschrijven, maar ik moet er gewoon regelmatig aan denken.

Montorsi

Ja, dat lijkt me ook, eerder politiek/sociaal dan filosofisch.

avatar van ehs21

ehs21

Als een film je doet nadenken over bepaalde dingen dan is elke film in potentie filosofisch natuurlijk, tis maar hoe je ernaar kijkt.

Hier zit wel duidelijk "de mensen vernietigen de aarde" boodschap in idd, maja Kopenhagen gaat ook weer mislukken dus op zich is het wel extra actueel nu.

Montorsi schreef:

Ja, dat lijkt me ook, eerder politiek/sociaal dan filosofisch.

Hmm, ja inderdaad. Het laat zo'n gevoel achter, je denkt er gewoon over na.

avatar van Flipman

Flipman

Op zowel politiek/sociaal gebied als filosofisch is de film van huis-tuin-en-keuken-niveau. Ik kan me voorstellen dat Avatar visueel een enorme indruk op mensen achterlaat. Wellicht worden wegens de fabuleuze schoonheid van Pandora mensen er op een voor hun prettige manier aan herinnerd hoe we de Aarde aan het verneuken zijn maar ik, iemand die graag zijn brein breekt over grote en kleine zaken, werd er qua inhoud niet warm of koud van. Eerder koud omdat, als de film al een boodschap uit wil dragen, deze er veel te dik bovenop ligt en verpakt is in de meest gruwelijke clichés.

avatar van grid8400

grid8400

lamalord schreef:

In de bios gezien, ik hoopte voor wat moois maar het is een doorsnee hollywoodfilm met slechts mooie effecten

SAW VI geef je een 5* en AVATAR een 1,5* ?

avatar van grid8400

grid8400

Wouter schreef:

Zo is dat.

2* ? zeker een protest stem?

LOL

avatar van ehs21

ehs21

Flipman schreef:

Helaas voor jou (naja voor iedereen eigenlijk) zijn er veeel meer mensen die niet hun brein graag breken over wat dan ook. De boodschap moet er in een film zoals deze dus wel heel dik bovenop liggen zodat iedereen het begrijpt.

Net zo'n boom buster als 2012 maar dan met wat beter verhaal, mocht ook wel gezien 2012 nog veel slechter was.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Een wereld met de meest prachtige omgevingen, wezens en planten, fantastische uitzichten en wonderbaarlijke kleuren. Cameron is geweldig bezig geweest. Het grootste gedeelte van de tijd zit je met open mond te kijken naar de prachtige beelden die op het scherm getoverd worden. Het is ongekend hoeveel detail er ook in deze film ziet, scènes die normaal niet zouden opvallen zijn hier kleine kunstwerkjes. Mede ook dankzei de fenomenale 3D effecten.

Tegen het einde aan wordt je dan ook nog eens (alsof we het anders hadden verwacht) getrakteerd op een geweldige actie scene waarin alweer duidelijk wordt dat kosten nog moeite zijn gespaard om alles in de film zo perfect en uitbundig mogelijk weer te geven.

De film leent een beetje van films als Dances with Wolves en ook wel The Last Samurai. Bij momenten moest ik zelfs ook wel een beetje aan Starship Troopers denken. Maar Cameron weet alle invloeden te verwerken in een verhaal dat ondanks de voorspelbaarheid en het gebrek aan diepgang toch voldoende weet te boeien. En ook al hebben we het al een keer eerder gezien, daarom is het nog niet meteen slecht.

Een film voor de genieter. Niet een voor de mensen die stellig vast houden aan een aantal vaste punten waar een film perse aan moet voldoen.

Een grote stap in het 3D gebeuren, ik ben benieuwd waar dit heen gaat in de film wereld en ik kan niet wachten tot deel 2. (ik ga er maar van uit dat dit een succes wordt dus dan komt er een 2e deel )

avatar van Reinbo

Van Titanic is ook geen deel 2.

Dancing with smurfs

12 jaar en enkele honderden miljoenen dollars heeft James Cameron nodig gehad om dit spektakel in elkaar te knutselen. Waarschijnlijk is de hoofdmoot hiervan niet gespendeerd aan het schrijfwerk, want het verhaaltje is werkelijk flinterdun. De structuur is zonder blikken of blozen ontleend van Dancing with Wolves - Pocahontas, wat vervolgens werd overgoten met een sterke ecologische boodschap, waardoor Miyazaki niet ver te zoeken was.
Niet zozeer stilistisch of filmtechnisch, want daarin staan beide heren mijlenver van elkaar verwijderd, al zouden de talloze vliegende wezens en lichtgevende kwalletjes zo uit de wondere werelden van Miyazaki gevlogen kunnen zijn. Maar vooral de ecologische boodschap van de film lijkt door Miyazaki ingesproken te zijn. Door het epische karakter van de film schaart hij zich bovendien makkelijk achter films als Kaze no Tani no Naushika of Mononoke-Hime, en laat deze zelfs moeiteloos achter zich. Avatar kan dan ook wel beschouwd worden als het (natuur)epos der epen. Ben dan ook benieuwd naar wat Miyazaki van deze film vindt.

Hoe dan ook, de attractie van de film is natuurlijk het filmtechnische; Camerons perfectie van het 'perfomance capture' - procedé is leuk en knap, maar vooral de 3D ervaring steelt de show. Deze zogenaamde 'Stereoscopic' biedt meerwaarde en is meer dan slechts een gimmick, maar toch voelt de techniek nog niet volledig klaar. Het meest storende is vooral dat doordat er nog meer met dieptelagen gewerkt wordt, deze dan ook meestal out of focus staan, terwijl je als kijker juist zo veel mogelijk probeert op te nemen, wat enkel resulteert in hoofdpijn.
Toch zijn de verschillende en talrijke actiescènes zeer indrukwekkend, waar ook de soundtrack en de toch wel vaak strakke timing van Cameron voor een echte meerwaarde zorgden. Cameron heeft hiermee bewezen dat hij binnen de actiefilms een ware meester is. Sommige scènes ( zoals de aanval op de boom des leven) zullen dan ook nog lange tijd in mijn geheugen herspeeld worden.
Dit alles maakt van Avatar een zeer sterke filmervaring, die buiten één of twee echt dode en nutteloze scènes nergens te lang aanvoelde, wat voor een film van ruim 150 minuten toch echt wel een prestatie is.

Topentertainment en misschien wel één van de meest belangrijke films van de voorbije decennia, niet zozeer qua scriptwriting (al is het actueel en bevat het de nodige kritiek op de huidige samenleving), maar vooral als filmtechnisch meesterwerk, als - voorlopig - summum van animatiecomputertechnieken.

avatar van theile000

theile000

Zijn er hier mensen uit Belgie die weten of de voorstellingen in de kinepolis van gent in 3D zijn??

avatar van goongumpa

goongumpa

theile000 schreef:

Ik denk het wel, op de site cinebel staat toch Avatar (3D) in Kinepolis Gent.

s0062423 schreef:

Dancing with smurfs

12 jaar en enkele honderden miljoenen dollars heeft James Cameron nodig gehad om dit spektakel in elkaar te knutselen. Waarschijnlijk is de hoofdmoot hiervan niet gespendeerd aan het schrijfwerk, want het verhaaltje is werkelijk flinterdun. De structuur is zonder blikken of blozen ontleend van Dancing with Wolves - Pocanhontas,

Vind de struktuur juist veel meer weg hebben van een mix van Aliens en Titanic, alleen de boot is vervangen door een bos.

s0062423

Ik moest toch vooral heel de tijd denken aan Pocahontas; inheemse stam, dochter van het stamhoofd wordt verliefd op 'indringer', die hen uiteindelijk verraadt waardoor de bezetter hen kan aanvalen, maar dan toch nog voor de goede kant kiest. Incl. een raad gevende oude wijze boom.

avatar van Reinbo

Tja, het eeuwen oude Romeo en Julliet verhaal..... De verboden liefde. Maar het lijkt mij da Cameron eerder uit Titanic put, dan uit Pocahontas. Maar het maakt ook niet uit, ze vertellen allemaal min of meer hetzelfde verhaal.

s0062423

Inderdaad; min of meer. De gegevens van een ongeschonden, puur land, indiaantjes (nu dan blauwe aliens, maar wel met lintjes en pijl en boog) en een vreemde, alles verwoestende bezettingsmacht vind ik echter niet terug in Titanic, maar misschien moet ik die film dan nog eens herzien.

avatar van joffrey19

joffrey19

Het liefdesververhaal heeft kanten van Titanic, dat druipt ervan af. Je merkte gewoon duidelijke overeenkomsten met Jack en Rose.

Echter is de rode draad vergelijkbaar met Pocahontas in een modern jasje.

avatar van dennmgn

dennmgn

Wat een prachtige beelden zeg! Heb deze film gister ook in 3D gekeken en ik werd ook constant ''weggeblazen'' door de geweldige beelden en kleuren die je constant te zien krijgt.

Elke minuut vloog voorbij. Het verhaal kan dan als cliché worden ervaren of gezien, maar dan nog is het boeiend genoeg voor mij persoonlijk. Vooral het ''infiltreren'' wat al vrij vroeg gebeurde vond ik wel interessant en mooi om te zien.

Wel vrees ik dat Avatar minder indruk maakt op een normale tv dan op een 3d bioscoop scherm.

Al met al een visueel kunstwerk van de bovenste plank, maarja dat mag natuurlijk ook wel met zo'n enorm budget.