• 9.378.093 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Adamson en Vicky Jenson

Met onder meer: Mike Myers, Eddie Murphy en Cameron Diaz

Releasedatum: 5 juli 2001

Plot Shrek

"The greatest fairy tale never told."

De slechte heerser van Duloc (de kleine Lord Farquaad) heeft alle sprookjesfiguren uit zijn land verbannen. De figuren, inclusief een praatgrage ezel, vluchten naar het moerasland van de oger Shrek, die erg op z'n privacy gesteld is. Farquaad maakt een deal met Shrek: als hij de mooie prinses Fiona redt uit een kasteel dat bewaakt wordt door een draak, krijgt Shrek z'n land terug.

Shrek (stemrol)

Donkey (stemrol)

Princess Fiona (stemrol)

Lord Farquaad (stemrol)

Monsieur Hood (stemrol)

Ogre Hunter (stemrol)

Ogre Hunter (stemrol)

Captain of Guards (stemrol)

Baby Bear (stemrol)

Geppetto / Magic Mirror (stemrol)

avatar van Anatolia

Anatolia

Vond het niet echt denderend. Cliché-humor. Dat hoeft niet slecht te zijn, maar hier was het gewoon niet grappig.

Bovendien beviel de animatiestijl me niet.

2* voor het 'baanbrekende' einde.

Trailer van Shrek 2 zag er trouwens veelbelovender uit. Jammer dat Lithgow er niet meer bij is.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Ik vond het einde redelijk mislukt te noemen. Ze drijven de hele tijd de spot met Disney, maar de echte kansen om dat te doen, pakken ze niet aan.

Het vrolijke einde past zo in een standaard Disney film.

avatar van Anatolia

Anatolia

Nee, maar normaal verwacht je in een sprookje dat de lelijke mooi wordt. Hier was het omgekeerde het geval.

avatar van Yak

Yak

De eerste keer dat ik 'm zag was ik er duidelijk niet voor in de stemming, maar ik heb er toch wel om kunnen lachen vanavond. Het verhaal blijft me wel wat al te zoet en van die grabbelton aan popdeuntjes vond ik vooral erg irritant, maar een sterretje kan er wel bij. 2,5*

avatar van WiLL

WiLL

Ik had eens bij een vriend de 1e 10 minuten van deze film gekeken , ik was toen al van mening dat dit niet echt een leuke film zou worden en we zijn toen maar iets anders gaan kijken.
Velen vinden deze film heel bijzonder blijkbaar (als ik de hoge waardering bekijk) dus ben ik de film gisteren maar eens gaan bekijken.
Was het een grappige film ? Niet echt ... er zitten wel een paar leuke momenten in en de stemmetjes van vooral Murphy en Lithgow zorgden nog wel eens voor een glimlach, maar over het algemeen kon ik er niet om lachen. Ik vind het jammer dat de drama telkens weer de overhand kreeg.
Het verhaal was gewoon standaard hoor, monster wordt verliefd op prinses, prinses later ook op monster en ze leven lang en gelukkig. Het feit dat de prinses ook een monster wordt op het eind is een leuke afwisseling, maar die 2 minuten maken niet het de 1e 1,5 uur goed waar gewoon een standaard verhaaltje wordt afgewerkt.
De verwijzing naar oude sprookjes vond ik wel leuk bedacht. Alleen ik snap niet waarom al die figuurtjes in het moeras gedumpt werden ?? Heb ik dit gemist? , kan zijn want ik heb wel een paar minuutjes gemist. Ook begreep ik niet waarom die Lord moest trouwen met de prinses ... ja om een echte koning te worden of zo .. maar hoe en waarom ??
Nee om het standaard verhaal zaten mij toch teveel gaten om dit een top film te kunnen noemen en ik vind de film ook erg overgewaardeerd , maar dat is mijn mening.
2,5* geef ik de film, de stemmen waren vermakelijk en het was niet vervelend om naar te kijken, de beelden waren mooi.
Ik hoef deze film niet nog eens te zien en waarschijnlijk laat ik Shrek 2 ook mooi aan mij voorbij gaan, of hij moet weer zo "belachelijk" hoog gewaardeerd worden

avatar van Cheiz

Cheiz

WiLL schreef:

(...)

(...)en waarschijnlijk laat ik Shrek 2 ook mooi aan mij voorbij gaan, of hij moet weer zo "belachelijk" hoog gewaardeerd worden

Ik vind het jammer dat je Shrek juist bent gaan kijken naar aanleiding van de stemwaardering van anderen, ik ben van mening dat je de film dan niet volledig objectief bekijkt doordat je de hoge beoordeling in een negatieve context gaat plaatsen, maar dat terzijde.

Daarnaast heb je ook enkele (ironische) elementen uit de film wellicht verkeerd geinterpreteerd, waardoor er dus onduidelijkheden (vragen) bij je zijn ontstaan. Deze elementen met een hele dikke, soms vergezochte, knipoog naar o.a. de traditionele sprookjeswereld vind ik juist positief bijdragen aan de film in zijn totaliteit.

avatar van mister blonde

mister blonde

de film is in feite gewoon een parodie op Disney tekenfilms. mensen schijnen dat nog weleens te vergeten wanneer ze de film verwijten te braaf en te standaard te zijn. je verwijt hot shots toch ook niet dat het teveel op Rambo lijkt?

net omdat het over een parodie gaat, zou het niet braaf en standaard mogen overkomen ...

avatar van V

V

het kan toch braaf gebracht worden met een cynisch ondertoontje...

Volgens mij is cynisme de meest bittere, scherp humor die er is. Heeft verder ook weinig met Shrek te maken, aangezien het hier toch vooral gaat om parodiën en knipoogjes allerhande.

avatar van V

V

Parodie is spottend. Spottend kan ook cynisch zijn. Vooral in de grappen waarmee Disneyfilms op de hak worden genomen zie ik dat in deze film.

Het bittere zie ik ook niet echt, het scherpe daarentegen wel.

avatar van WiLL

WiLL

Nou meestal wordt ik blij verrast als ik een film bekijk die hier een hoog gemiddelde heeft. Films die ik anders nooit had gezien behoren nu tot mijn favoriete ....

Shrek was gewoon een film die bij mij niet op zijn plaats viel. Een parodie haal ik er zeker niet uit, daarvoor vind ik hem gewoon te standaard op zichzelf. De film haalt wel duidelijk elementen uit oude sprookjes, maar volgens mij gewoon om op die manier grappen te scoren. Wat best lukt op sommige momenten. Gewoon een modern sprookje met leuke verwijzingen naar oude sprookjes, niets meer.

avatar van mister blonde

mister blonde

Onderhond schreef:

juist door het overdreven braaf en standaard te brengen, wordt het een sterke parodie. al het brave in deze film is met een flinke, vette knipoog. (een liefdesverhaal tussen een ezel en een draak om eens een voorbeeld te geven).

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Dan vind ik het alsnog een slappe hap.

avatar van tun

tun

ha-ha

in belle en het beest is er een l;iefdesverhaal tussen belle en een betoverd monster.

tussen de pollepel en een of ander kannetje.

daarom is er nog wel verschil in orginaliteit en kwalieteit of een puur geld,marketing-reclame-door de strot gedouwd iets dat we blijkbaar goed moeten vinden.(want alle recensies ZEGGEN zo)

avatar van eeflien

eeflien

tun schreef:

tussen de pollepel en een of ander kannetje.

Tussen mr kandelaar en mevr plumeau

iets dat we blijkbaar goed moeten vinden.(want alle recensies ZEGGEN zo)

Je moet het niet goed vinden omdat de recensies goed zijn, dat is je eigen mening, die mag je natuurlijk gewoon hebben.

Maar ik denk dat je aan de positieve recensies wel kunt aflezen hoe goed een film is, waarom zouden de reacties anders allemaal zo positief zijn Zoals de moviemetergemiddelden, ik weet niet hoeveel waarde je daaraan hecht maar het is wel vergelijkbaar.

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

stem verhoogd van 4.5* naar 5*en. Het is gewoon een geniale film!!

avatar van tun

tun

zouden mega producties,zoals lotr ook zn succes zijn als er geen gesmeerd steun-relame-media management apparaat achter zou zitten?

om even een uitstap naar radio en songfestival te maken::liedjes van het eurosongfestival worden net zo lang gedraaid tot ze hoog in de top staan.

ze worden gepromoot,gedraaid,erover gepraat,totdat iedereen het een geweldig liedje vind,en eran overtigd is ``dat wij gaan winnen`

liedjes die hoog in de top staan,worden door radio- en media bazen al vantevoor ingeschat op eentuele populariteit,en dus worden ze vaak gedraaid.

en dus staan ze hoog.

en dus zijn er mensen(ik ken ze) die zeggen::het staat op 1 in de top,dus is het goed.

avatar van eeflien

eeflien

tun schreef:

het staat op 1 in de top,dus is het goed.

Dat is voor mij geen reden om de film goed te vinden, dat is geheel onafhankelijk van de media of van andermans mening.

Ik wil alleen maar zeggen dat die goede reacties ergens vandaag moeten komen.

Trouwens, het songfestival vind ik toch wel een ander verhaal.

avatar van (matthijs)

(matthijs)

Onzin! Ken jij de inzending van dit jaar nog? Dat is echt geen hit geworden.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

mister blonde schreef:

de film is in feite gewoon een parodie op Disney tekenfilms

Niet zozeer een parodie op Disney, als wel een parodie op de oeroude sprookjes in het algemeen.

Juist de vrolijke spot (oftewel ironie) die er gedreven wordt met sprookjes-cliché's, maakt deze film zo leuk. Zelfs na 4 á 5 keer zien (ben de tel kwijt) kan ik er nog steeds om lachen.

Daarom blijft mijn 4* staan.

avatar van FisherKing

FisherKing

Tjeetje, zelden me zo geërgerd aan een muziekscore. Deze is op een paar goeie nummers na echt heel slecht. (openingsnummer is tenenkrommend slecht).

Maar verder volgt er een vrij aardige, vermakelijke komedie. Tis allemaal niet perfect, een paar leuke vondsten. Al met al weer een tegenvaller, ik verwacht qua verhaal toch wel iets meer diepgang, en die ezel, ik hoorde het voor de eerste keer, dat moet wel Eddy Murphy zijn.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Niet helemaal gezien maar ik was blij verrast door de droge humor.

Simpel voorbeeldje;

er is een soort van ontploffing in een paleis waarbij de ramen eruit vliegen, behalve eentje. Pal ernaast staat een draak die dan nonchalant alsnog even met zijn elleboog dat raampje eruit tikt.

Zo subtiel, maar zo geestig. Super

avatar van John Doe

John Doe

Dustyfan schreef:

Daarom blijft mijn 4* staan.

Wel zozeer op Disney omdat de regisseur daar met ruzie was weggestapt. De omgeving van Lord Farquaad was bijvoorbeeld ook expres lijkend op disneyland gemaakt.

avatar van zeus

zeus

Zojuist weer bekeken en hij blijft leuk. Ik verhoog daarom mijn stem naar 4*.

ps. laat eddie murphy maar stemmen blijven doen ipv, vervelende films maken

avatar van Wat_Jij_Wil

Wat_Jij_Wil

of stand-up shows als delirious en raw

avatar van Relschopper

Relschopper

Ik heb deze pas gekeken nadat ik deel 2 heb gezien en ik moet zeggen dat ik blij ben dat deel 1 niet hetzelfde was als deel 2!! Vele male grappiger en originele dan deel 2!

avatar van De GeuS

De GeuS

Net weer opnieuw gekeken en vond hem nu om de een of andere reden stukken leuker dan de eerste keer; stem verhoogd naar 4 sterren.

ps. de muziek samenstelling is inderdaad matig....

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Een super grappige film. Al die sprookjesfiguren bij elkaar gepropt in een film, prachtig! Het verhaal is ook erg leuk en de karakters ook (met in het bijzonder DONKEY!) grappig. Ik ben benieuwd naar Shrek 2!

avatar van visje1991

visje1991