• 9.377.963 stemmen

Geregisseerd door: Andrew Adamson en Vicky Jenson

Met onder meer: Mike Myers, Eddie Murphy en Cameron Diaz

Releasedatum: 5 juli 2001

Plot Shrek

"The greatest fairy tale never told."

De slechte heerser van Duloc (de kleine Lord Farquaad) heeft alle sprookjesfiguren uit zijn land verbannen. De figuren, inclusief een praatgrage ezel, vluchten naar het moerasland van de oger Shrek, die erg op z'n privacy gesteld is. Farquaad maakt een deal met Shrek: als hij de mooie prinses Fiona redt uit een kasteel dat bewaakt wordt door een draak, krijgt Shrek z'n land terug.

Shrek (stemrol)

Donkey (stemrol)

Princess Fiona (stemrol)

Lord Farquaad (stemrol)

Monsieur Hood (stemrol)

Ogre Hunter (stemrol)

Ogre Hunter (stemrol)

Captain of Guards (stemrol)

Baby Bear (stemrol)

Geppetto / Magic Mirror (stemrol)

avatar van Wouter

mstoffer schreef:

Ik heb veel tekenfilms gezien, maar de enige echte love-scene in Shrek (nee niet de coming out, dat hele gedoe, dat ze ook een monster is) met het meer dan geweldige liedje van eels, die ontroering en hilariteit (tegelijk) heb ik bij Disney nog nooit gehad.

Vreemd.

avatar van Derkje

Derkje

Leuke vergelijking met vele andere films, een lelijke buitenkant, maar een hart van goud (in talloze andere verhalen en films al tot in den treure uitgekauwd). Maar dankzij de goede effecten en humor (en ondanks het walgelijk moralistische en totaal niet met het dagelijks leven overeenkomende einde) een kleine 3.

avatar van mister blonde

mister blonde

Derkje schreef:

(in talloze andere verhalen en films al tot in den treure uitgekauwd).(en ondanks het walgelijk moralistische en totaal niet met het dagelijks leven overeenkomende einde) .

niet met het dagelijks leven overeenkomende eind? sorry hoor, maar mag ik hier even heel hard om lachen!?

de film was juist helemaal niet moralistisch maar een sneer naar films die dat wel zijn. hetzelfde geldt voor dat zogenaamde uitgekauwde. met welke film is deze precies te vergelijken volgens jou?

avatar van zeus

zeus

Leuke film.

avatar van Hemdale

Hemdale

Na herzien half puntje omhoog, nu 4,5 ster, het blijft gewoon een super leuke en grappige animatie film.

avatar van ILoontjuh

ILoontjuh

Echt een leuke film!

avatar van bennie jolink

bennie jolink

shrek is echt wel vet moralistisch....de sprookjes waarnaar verwezen wordt (roodkapje en zo) zijn stukken gruwelijker dan dat suffe shrek....alles is leuk, alles is lief en braaf, iedereen is happy, iedereen begrijpt elkaar, jongens jongens wat een @%(!@! gruwel.....

groot nieuws: pixar en disney zijn uit elkaar! zal pixar nu weer wat minder lievelievelieve filmpjes gaan maken ? (finding nemo was wel te gek hoor daar niet van, maar het wachten is op weer wat leuk cynisme zoals in toy story 1/2 en monsters, inc.)

avatar van Art

Het is inderdaad van Dreamworks

avatar van Goodfella

Goodfella

bennie jolink schreef:

Ik dacht ook dat na The Incredibles de samenwerking zou worden stopgezet, al weet ik niet wat het aandeel van Disney in de distributie nou precies is. Maar volgens IMDb werken Disney en Pixar in 2005 nog samen aan Cars en gaat Pixar pas in 2006 met de film Ratatouille op de solotour.

avatar van gandalf

gandalf

Goodfella schreef:

, al weet ik niet wat het aandeel van Disney in de distributie nou precies is.

12%

12.3% om precies te zijn

avatar van De Knip

De Knip

Gewoonweg erg leuke animatiefilm. Goeie humor met erg goede stemmetjes.

****

avatar van *marjo*

*marjo*

net voor het eerst gezien op aandringen van vrienden. sorry kan niet zeggen dat ik dit nouw zo een geweldige, goede, leuke, lachwekkende, film vind. ja okay, die donkey is lachuh. maar verder......sorry, ga niet zeggen dat ik spijt heb ik dat ik hem heb gekeken, maar ik zou het zeker geen ramp gevonden hebben als ik de film niet gezien had!

avatar van BartGast

BartGast

Leuke film, Alleen bij de NL versie vind ik de stemmen niet echt bepaald leuk klinken. 3.5 Ster krijgt ie van mij

BartGast schreef:

nu moet je deze films ook nooit in het nedelands kijken natuurlijk...:-)

avatar van bennie jolink

bennie jolink

nee liever in het nedelants.

bennie jolink schreef:

nee liever in het nedelants.

ja precies...dan is ie 100x leuker dan in het nedelands!!!

avatar van Brasco

Brasco

Echt een hele leuke film, waarbij het moralistische verschrikkelijk overdone is, en daardoor gewoon heel erg grappig.

De verwijzingen naar sprookjes zijn gewoon heel erg grappig, en nee, je zit niet op het puntje van je stoel van de spanning, maar dat is ook niet de intentie van de film.

Het is gewoon vrijblijvend vermaak wat op een hele leuke manier in beeld is gebracht.

Mensen die hier meer achter zoeken, die zullen inderdaad wel teleurgesteld worden.

4**

avatar van Esteban

Esteban

De eerste indruk voorbij vroeg ik me af of Shrek buiten de constante grapjes, afkeurende knipoogjes naar Disney, de aangename cast en het anti-klassieke-sprookjes-gedrag op zichzelf eigenlijk wél een goeie film vormde. Wat me opviel is dat het verhaal niet meer dan drie geschreven lijntjes lang is, de animatie niet half zo indrukwekkend overkomt als vb. Monsters Inc, er evenveel losse flodders inzitten als geslaagde grollen en de échte vette dijenkletsers op één hand te tellen zijn. Ook schiet deze animatiefilm over de groene slijmerd zichzelf in de voet door eerst alle succesformules door het slijk te halen en uiteindelijk zélf formulegewijs naar z'n einde toe te werken. De laatste (kleine) 20 minuten heeft deze komedie trouwens te kampen met het 'Bruce Almighty'-'probleem', de humor staat ineens op een heel laag pitje en het wordt één grote meligheid. Met dat verschil dat Shrek je emotieloos laat op dat gebied, aangezien de échte magie bij de personages ontbreekt.

Dat allemaal op een rijtje gezet, blijft dit gewoon uiterst amusant, fris, grappig én swingend entertainment waar je telkens opnieuw van kan genieten. Thank god for Eddy Murphy trouwens, terwijl Eddy Murphy het castingbureau van Dreamworks mag danken nu hij over heel de wereld nog eens een positieve kritiek kan genieten.

Shrek ***1/2

avatar van *marjo*

*marjo*

voor 2e keer gezien en hij was al wat beter dan de eerste keer!

avatar van bram16

• 1937 berichten

top film, heb hem ckr 6 x gezien en hij blijft vermakelijk van mij 4*

avatar van neo

neo

''Even een shrekkie draaien'' is dacht ik al volledig geintegreerd in de nl taal

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Grappige film die eigenlijk wat mij betreft gedragen wordt door Eddie als ezel. Voor de rest is de film gewoon leuk met aardige vondsten (Gepetto die gretig Pinokkio verkoopt ghehehe) en mooi gemaakt. Kben benieuwd naar deel 2.

3,5 ster

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Veel lovende verhalen over gehoord en de meeste waren toch wel terecht. Erg geestige film, waarin de hilarische dialogen, personages en vooral erg leuke knipogen de show stelen. Prima animatie, uitstekend tempo en de feelgood sfeer straalt er van af. Verder ook prima stemmencast, vooral John Lithgow was perfect. Erg goed vermaak, dit.

avatar van Sjimmie

Sjimmie

Tha Flow schreef:

3,5 ster

Ik heb gisteren deel 2 gezien en die is in mijn ogen minstens even leuk als deel 1. Ik ga er ook zeker nog een keer naartoe in de bios.

avatar van Mister_Pink

Mister_Pink

Matige film die ik zijn voorspebaarheid niet vergeef dankzij de zwakke humor. geef mij maar Toy Story 1 & 2, Monsters Inc. en finding Nemo.

De film trekt aan beide kanten, erg verveldend.

avatar van Phoenix

Phoenix

Ik vroeg me de laatste tijd af of mijn 5 nou wel helemaal terecht was. Ik vond hem nog steeds erg leuk maar 5 is iets te veel van het goede. Toch weer geweldig genoten .