• 9.381.565 stemmen

Geregisseerd door: Jim Henson en Frank Oz

Met onder meer: Stephen Garlick, Lisa Maxwell en Joseph O'Conor

Releasedatum: 24 maart 1983

Plot The Dark Crystal

"Another world, another time...in the age of wonder."

Dankzij de stralen van het Donkere Kristal leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Wanneer het kristal barst, komt er echter een einde aan hun gelukkige leven. Twee nieuwe rassen komen op, de vredelievende Mystici en de kwaadaardige Skeksis die erop uit zijn de wereld te domineren. Duizend jaar later is Jen de laatste der Gelflings. De Mystici sturen hem eropuit om het kristal weer heel te maken. Maar hij is erg jong en weet niet wat voor kwaad hem te wachten staat.

Jen / High Priest, Ritual Master

Kira (stemrol)

Aughra (stemrol)

avatar van boeliebab

boeliebab

ik blijf misselijk worden wanneer de skeksis gaan eten. superfilm. helaas dat henson er niet meer is...

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Prachtige fantasy-film geschikt voor jong en oud, alhoewel niet voor de allerkleinsten.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Eindelijk gezien

Ik hou van sprookjes, ik hou best wel van fantasy films, ik hou van Jim Henson (altijd al een Muppet-fan geweest en kan nog steeds enorm genieten van Labyrinth en The Storyteller) en ooit was in een echte fan van het Efteling park, met name door de designs van kunstenaar Pieck. Dat ik deze film niet eerder gezien heb vind ik dan ook erg jammer, had heel wat jaren terug zo mijn favoriete film ooit kunnen zijn.

En het was echt een erg lekkere film. Zat er toch wel gelijk in en het feit dat dit waarschijnlijk de eerste film is die gemaakt is zonder dat er een echte mens-uitziende acteur in voor komt (het zijn echt allemaal poppen) zorgt ervoor dat ik dit al niet lager dan een 4* kan geven. Helaas kan ik toch ook niet hoger gaan. Want hoewel het erg raar klinkt komen films waarin een mix gemaakt wordt van poppen en echte acteurs veel geloofwaardiger op me over. Labyrinth is nog meer camp en heeft een aantal minder geslaagde stukken, toch vind ik die film net wat beter. Hetzelfde probleem had ik ook al met 'Strings' waar het me ook al moeite kostte om me in de film te verplaatsen. Ook was het net iets lastiger om Dark Crystal uit te kijken en daarnaast viel het einde me een beetje tegen.

Nog een kritiekpuntje: Ik had graag nog wat meer rustige scenes gezien. Vond het moment waar Jen en Kira samen in een bootje rondvaren echt prachtig, maar dat duurde helaas veel te kort. Maar ondanks dit alles was de film toch best wel wat ik ervan verwacht had. Gewoon een echte fantasy kinderfilm die gelukkig eens wat serieuzer van toon is.

Hoewel ik deze absoluut als special edition ga kopen, is het eigelijk helemaal geen film die je perse met goed beeld en geluid hoeft te bekijken. Vind dit echt een typische VHS-film, om te bekijken als het buiten sneeuwt en jij binnen zit met een deken over je heen en een grote pot thee

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

Sam_Bracke schreef:

deze film heeft een mooi verhaal. Ik heb deze film vaak als kind gezien, en eindelijk naar jaren heb ik hem op dvd aangeschafd. ik geef deze film een 5, dat verdient deze mooie, fantasie rijke film

avatar van DragQueen

DragQueen

Een prachtige fantasy prent, met geweldige decors en schitterende poppen uit de stal van de grootmeester. fantasierijke film, met een sprookjesachtige sfeer en verhaal. krijgt van mij 4 sterren.

avatar van Gitarist187

Gitarist187

vroeger zag ik niet dat het poppen waren en dat maakte de film nog mooier eerlijk gezegd

de onwetendheid van kind zijn is een heerlijk gevoel wat mij jammergenoeg verloren is gegaan

avatar van Nomak

Nomak

Vroeger vaak gezien, altijd van genoten. Helaas veel van vergeten.

Toch een goede voldoende met 3,5 sterren. Op dit soort film mag je natuurlijk vanuit je herinnering stemmen.

avatar van Gitarist187

Gitarist187

was van plan em vandaag te zien op tv....maar hij kwam niet opdagen :s heel apart

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Wij hebben hem deze namiddag gezien. Hij begon zelfs is vroeger dan gepland.

Heb je wel op het juiste kanaal gekeken? Was op Eén (BRT 1, VRT 1,...).

avatar van Leno

Leno

Mooi gemaakte fantasyfilm voor jong en oud. Het verhaal geeft genoeg ruimte voor de mooie decors en creaturen. De Gelflings zijn echter wel de minst mooie poppen.

avatar van djelle

djelle

Vroeger kon men nog eens lekker ver gaan in fantasie, en dat resulteerde vaak in heerlijk ongeziene creaturen en erg levendige werelden. Zo ook met The Dark Crystal, die met zijn ooguitneembare heks dat roze koraalachtige wezens controleert, Mystics die hooguit met platgedrukte behaarde giraffen te vergelijken zijn en indrukwekkende Skeksis (die lijken op een soort kruising tussen grote arends en een of ander reptiel) de tovenaars en dwergen uit The Lord of The Rings snel doen vergeten.

De geweldige muziek maakt het af en dompelt jong en oud onder in sfeer, ondanks -of moet ik zeggen dankzij- de afwezigheid van CGI bewerkingen. Des te jammer dat net het hoofdpersonage iets te duidelijk op een pop lijkt en van te weinig verbeeldingskracht bedeeld is. Ook de plot slaat op een bepaald moment een iets te standaard pad in, hoewel er nog voldoende opmerkelijke scenes overblijven die meer dan de moeite waard zijn. Best eng met momenten overigens (de allerkleinsten kunnen weleens een oogje dichtknijpen) en bij sommige viezigheden wachtte ik zelf even om aan mijn koekje te sabbelen.

Kristalhelder is deze fantasy niet, niettemin een verdomd goed alternatief voor de doorgaans vrij fantasiearme computerexplosies die tegenwoordig op het witte doek verschijnen.

avatar van Wouter

Sam_Bracke schreef:

komt deze film serieus? een deel 2 van The Dark Crystal?? Zou wel te gek zijn!!

Veel nieuws vind ik niet:

www.jimhensoncompany.com heeft het nog wel over het vervolg.

avatar van vss

vss

ik vond er niks aan

avatar van MarcieMarc

MarcieMarc

Alleen al door al die mooie poppen en die mensen die er in zitten krijg deze film al 5 stereen van mij voor de vele moeite die ze hebben genomen...dit zijn nog eens films..uit den oude dozen..fuck de computer films van nu...toen was alles hand maked

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Als ik mijn jeugd omschrijf benoem ik deze film samen met Neverending Story, the Goonies en Labyrinth.

Ben heel wat stukken kwijt van mn jeugd maar deze kon ik zonder moeite herrineren.

Jeetje wat een masterpiece

avatar van Phobophile

Phobophile

Een van de mooiste fantasy-films die ik ken. Spannend, humoristisch en zichtbaar met ontzettend veel liefde gemaakt. Als kind vond ik 'm al prachtig en nu als volwassene is dat niets minder geworden. Dat laatste zeker niet om nostalgische redenen, maar gewoon omdat het zo'n superfilm is!

Echt een meesterwerk!

avatar van plankieplank

plankieplank

Zowel letterlijk als figuurlijk een donkere film. Niet voor de allerkleinsten weggelegd. Mooie decors en figuren en knap dat de hoofdrolspelers hun emotie zo goed kunnen tonen met hun gezichtsuitdrukking. Van mij hadden er wat meer sfeervolle "sprookjesbos" elementen in mogen zitten. Kabbelende beekjes, fladderende feetjes, dansende dwergjes en dat soort dingen en wat meer humor had ook wel gemogen. Maar verder toch een leuke film en gelukkig geen liedjes er in.

avatar van Maikeru

Maikeru

• 1934 berichten

Poppenfilm die mij helemaal niet kon bekoren. Erg saai en overgewaardeerd. Lijkt vooral goed te worden gewaardeerd vanwege het jeugdsentiment van mensen. Maar dat zorgt voor een veel te hoge waardering; anders had ik dit waarschijnlijk nooit gekeken. Moest btw lachen toen ik las dat er mensen waren die dit mooier/beter vonden dan huidige computeranimatie want dan heb je daar echt niet genoeg van gezien...

ik heb hem in mijn top 10 staan omdat ik hem al vanaf kleinsaf aan ken en hem een paar geleden ook heb aangeschaft.

Toen vond ik het al een geweldige film en nog steeds vind ik hem geweldig .

avatar van Achilles

Achilles

Zoals zovelen hier liet jeugdsentiment hem mij nogmaals kijken. Vond het nu een behoorlijk zware beproeving om hem af te kijken.

avatar van Skylar_Malfoy

Skylar_Malfoy

Een geweldige film. Erg mooi en spannend.

Af en toe best akelig, alle leeftijden vind ik ook niet kloppen.

avatar van Gelmir

Gelmir

Maikeru schreef:

Ik moet juist altijd lachen als ik lees dat mensen computeranimatie van nu beter vinden dan dit Ik heb helaas juist veel te veel cgi gezien...

avatar van Ozymandias88

Ozymandias88

Zeer donkere film. Niet voor kleine kinderen geschikt!

De poppen zijn eng (zelfs de goedaardige) en best wel realistisch.

Maar toch wel genoten. 3 sterren.

avatar van heder

heder

Schitterende fantasyfilm!

avatar van mrc733

mrc733

Heerlijk langzame film, dromerige jaren 70 muziek met tussendoor een narrator die alle tijd neemt voor het verhaal.

Kostelijk dat Jim Henson hier van die kamerplanten gebruikte voor de omgeving, hij had wel meer van dat soort gekkigheden, bijvoorbeeld in de film Labyrinth is in een bepaalde scene alles bedekt met glitters uit een spuitbus, Prachtige poppen, naar mijn mening de mooiste die Jim Henson heeft gemaakt, juweel van een film.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Maikeru schreef:

Bwah ik heb deze film niet in mijn kinderjaren gezien en toch vind ik het een erg sterke film. Ik ben ermee akkoord dat het verhaal een vrij standaard fantasy fabeltje is. Maar de wereld die hier gecreerd wordt en de scenes die in elkaar gestoken worden maken dit toch één van de beste fantasy films die ik ken.

En ik heb al hopen CGI gezien maar slechts zelden wordt er bereikt wat men hier met poppen doet. De Skeksis vind ik persoonlijk al van het strafste dat ik ooit qua vreemde wezens in een film gezien heb.

avatar van MisterM

MisterM

Mooie fantasy met ambachtelijk poppenwerk .. kon ook niet veel anders in die tijd. Opmerkelijke figuren uit de Henson-stal. Temp ligt soms wat laag maar de sfeer die het uitademd is prachtig. Geweldige stemacteurs en artdirectie. 4.5 steren.

Maikeru schreef: btw lachen toen ik las dat er mensen waren die dit mooier/beter vonden dan huidige computeranimatie

Het verkruimelen van de uitgedroogde koningssnavel is wel zo knap gemaakt .. daar kan geen CGIanimator tegen op!

avatar van rep_robert

Mooi sprookje, dat het echt moet hebben van de art direction. De film ziet er namelijk fenomenaal uit, voor Henson heeft zijn creatieve geest echt op de loop gelaten. De wereld ziet er lekker kleurrijk en origineel uit, de vele wezens zien er ook heel gek uit, waardoor het toch een origineel tintje aan de film geeft. Alleen jammer dat de hoofdrolspeler een beetje een uitdrukkingloos gezicht had, voor de rest niet meer dan lof voor het uiterlijk van deze film.

Dan het verhaal, dat is helaas te standaard. het is zeker niet slecht, maar ook niet echt verrassend. Had vanaf het begin het gevoel dat ik naar LOTR en Star Wars zat te kijken, de film bevat namelijk best veel elementen uit die 2 films. Zo had ik echt het gevoel dat Naughra de Dark Crystal versie van Yoda(Star Wars) en dat die helpende Skekses een soort van Gollem(LotR) was.

Voor de rest weinig verrassingen, gewoon een simpel, degelijk verhaal dat vooral de fantastische vormgegeven wereld dient.

avatar van stephan73

stephan73

The Dark Crystal blijft een schitterende film. Naast de prachtige poppen en waanzinnige decors is ook het verhaal erg goed.

Dit moest wel een pet-project zijn van Henson, die goed laat zien wat voor een vakman hij is. Ik kan in ieder geval niet zo snel iemand anders noemen die zo goed was met het maken van poppenfilms (en dan doel ik niet op stop-motion animatie).

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Aardig.

Leunt inderdaad vooral op hoe het er uitziet, en dat mag er dan ook wezen. Het simpele kindse verhaaltje brengt ook nog genoeg om je mee te vermaken.