Genre: Fantasy / Avontuur
Geregisseerd door: Jim Henson en Frank Oz
Met onder meer: Stephen Garlick, Lisa Maxwell en Joseph O'Conor
Releasedatum: 24 maart 1983
Plot The Dark Crystal
"Another world, another time...in the age of wonder."
Dankzij de stralen van het Donkere Kristal leven de Gelflings in een wereld van welvaart en vrede. Wanneer het kristal barst, komt er echter een einde aan hun gelukkige leven. Twee nieuwe rassen komen op, de vredelievende Mystici en de kwaadaardige Skeksis die erop uit zijn de wereld te domineren. Duizend jaar later is Jen de laatste der Gelflings. De Mystici sturen hem eropuit om het kristal weer heel te maken. Maar hij is erg jong en weet niet wat voor kwaad hem te wachten staat.
Jen / High Priest, Ritual Master
Jen (stemrol)
Kira (stemrol)
Aughra (stemrol)
The Dutchess
Net weer gekeken. Blijft echt één van de allermooiste films. Een film die blijft hangen nadat je hem hebt gezien. Mooi
Friac
Ik heb The Dark Crystal nooit gezien toen ik klein was, ik kan me voorstellen dat de film zeker een half sterretje meer had gekregen indien ik het wel gedaan had. Dit is immers zo'n typische jeugdfilm à la Neverending Story of E.T. (al is die film gewoon erg goed in zijn geheel) die je door de jaren heen wel blijft koesteren.
Pluspunten aan The Dark Crystal waren o.a. de mooie fantasywereld (niet per sé de creaturen, maar de wereld op zich), een wereld die wat mij betreft unieker en kleurrijker is dan Cameron's alomgeprezen Avatarwereld (of die toch op zijn minst evenveel lof mag verdienen). De eerste 5 minuten van de film, waarin het geraamte van het verhaal uit de doeken gedaan wordt, zijn prachtig: bijzonder sfeervol en heerlijk "vertellerig", als kind en als liefhebber van verhalen zit je meteen in de film. Ook de muziek vond ik bij momenten erg mooi.
Helaas valt er voor de rest niet al te veel te beleven aan The Dark Crystal wanneer je hem door objectieve, volwassen ogen bekijkt. Het verhaal is behoorlijk mak en bevat teveel momenten die het tempo naar omlaag halen (het feest van die kleine wezentjes op kop, was uitermate saai om naar te kijken). Hoofdpersonage Jen helpt ook hoegenaamd niet: zoals hier al vermeld werd krijg je net bij dit figuurtje teveel het gevoel dat het slechts een pop is, en ook zijn stem vond ik vrij ergerlijk. De hele finale was wat halfslachtig: er zaten momenten van grandeur in, maar ook enkele flauwe momenten in. Het voelde wat te gehaast aan, wat wel vaker voorvalt bij kinderfilms.
De sets en de muziek vond ik erg goed, het verhaal en het uiterlijk van veel poppen waren helaas iets minder. Dit zorgt ervoor dat The Dark Crystal een tikkeltje tegensloeg: een prima film voor de kleintjes, maar geen film waar je als filmliefhebber zonder kritiek/ergernis van kunt genieten.
Threeohthree
Simplistisch, maar levendig.
The Dark Christal is een prima kinderfilm met veel mooie decors en creaturen. De film zweeft een beetje tussen donker en licht. grimmigheid en vriendelijkheid. Hier en daar wat fantasierijke scenes, die ik als kind zeker gewaardeerd zou kunnen hebben. Nu, lijkt het soms wat houterig en cliche.
De wat lompe gelfling, die overigens verdomd veel van MJ weg heeft, slenterd door het eenvoudig maar avontuurlijk verhaaltje dat zelfs op de dag van vandaag, makkelijk wegkijkt.
Tegenvallend en te hoog gewaardeerd.
Toen misschien goed maar nu niet, zag er soms nep uit, verhaal was op zich best leuk.
Maar de rest was niet zoveel.
2,5 ster
Metalfist
Another World, Another Time... In the Age of Wonder
Een vriendin van mij had me lange tijd geleden ooit eens Labyrinth aangeraden omdat ze wist dat ik fan van David Bowie ben. Die film heb ik dan redelijk snel kunnen opsnorren (lang leve de bibliotheek) en toen ik daar een bericht schreef, raadde iemand hier op de site me deze The Dark Crystal aan. De film leek me zeker en vast niet slecht en ik probeerde de titel ergens in mijn achterhoofd te plaatsen zodat ik het me toch nog eens zou herinneren mocht hij op televisie komen. Een paar weken was het dan zover, The Dark Crystal op televisie en Metalfist had zijn decoder geprogrammeerd. De film werd dan op de to see lijst gezet om daar een beetje digitaal stof te verzamelen maar daar kwam recent verandering in.
Eindeloos respect voor Jim Henson en Frank Oz. Ik had nog niet zo lang geleden een aantal stukjes van The Muppet Show terug gezien en toen viel me op hoe geniaal de show eigenlijk ineen zit (Statler en Waldorf!). Hetzelfde geldt voor Labyrinth en het duo weet met The Dark Crystal ook een serieus mooie film af te leveren, althans toch qua design. Ik had het nooit gedacht maar ik ben blijkbaar echt een sucker voor poppenfilms. Ik noemde daarjuist al the Muppet Show en Labyrinth maar ook dit wordt allemaal weer zo ontzettend mooi gecreëerd. Henson en de zijnen bewijzen dat je geen miljoenen aan CGI nodig hebt om een fantasievolle film te leveren. De wereld ziet er ontzettend fantasierijk uit en hiermee kreeg de film dus al een erg goede start. Het characterdesign is dan ook soms echt verbluffend mooi en zorgt voor een paar memorabele scènes. Het zijn vooral de Skeksis die de show stelen, vond het maar vieze beesten eigenlijk, en het hoogtepunt qua beklemmende is de dood van de keizer Skeksis. Ik zat dus al compleet in de film en ik leek dan ook een serieus geniaal filmpje tegemoet te gaan. Het is dan ook jammer dat er op ander vlak wel wat is aan te merken...
Hiermee doel ik vooral op het verhaal dat nergens echt bijster interessant wordt. Normaal ben ik wel fan van dit soort fantasy verhaaltjes, vroeger talloze soortgelijke boeken verslonden, maar hier is het allemaal nogal saai, hoewel dat saai misschien niet het juiste woord is. Op zich is het concept van de film wel interessant maar het wordt allemaal maar wat magertjes uitgewerkt en hoewel de film maar een anderhalf uur duurt, lijkt het allemaal veel langer. Alles loopt ontzettend langzaam waardoor het soms echt tergend traag vooruit lijkt te gaan. Ik kan er dan ook niet echt mijn vinger op leggen waarom het juist zo traag lijkt te gaan. Misschien ligt het aan het feit dat je ook niet echt feeling krijgt met de vele beestjes die de film kent. Pas op, het ziet er allemaal erg knap gemaakt uit, maar het gebrek aan een menselijke acteur of actrice nekt de film een klein beetje. Ik kan het niet laten om wederom de vergelijking met Labyrinth te maken en te concluderen dat de aanwezigheid van Bowie en Connely wel degelijk een meerwaarde heeft. Het is een aantal dagen geleden dat ik de film gezien heb maar ik kan me eigenlijk nog bitter weinig scènes herinneren. Oké, de dood van de keizer Skeksis waar ik het daarjuist al over had, is me wel bijgebleven maar voor de rest niet veel. Dit in tegenstelling tot Labyrinth die ik veel langer geleden heb gezien en waar ik me nog bijster veel van kan herinneren.
Misschien waren de verwachtingen te hoog? Ik weet het niet maar The Dark Crystal is een teleurstelling geworden. Het ziet er allemaal erg goed uit maar daarmee zijn de goede punten ook wel gezegd, gelukkig maakt dit nog altijd wel veel goed. Ik vraag me af wat ze met het vervolg gaan doen.
Dreiecke
Deze film heeft een plekje in mijn hart. Ik heb 'm al vaak gezien, elk jaar rond kerst kwam deze steeds voorbij. Inmiddels is het uiterlijk misschien niet meer op het niveau of de manier waarop we het we nu gewend zijn, maar voor mij blijft het dezelfde impact hebben. Mooie én enge karaktertjes en een fraai uitgewerkt decor.
Het verhaal is m.i. zo oppervlakkig of zo diep als je het wilt zien. Ik vind er diepgang in zitten, daarom blijf ik het prachtig vinden: Een traditionele epic strijd tussen goed en kwaad en daarbij een mystieke reis..
Drs. DAJA
Op dinsdag 21 februari draait The Dark Crystal samen met Labyrinth in de 'Jim Henson's Fantasy Films' avond in Cinema OT 301 aan de Overtoom in Amsterdam.
Inloop: 19:30
Entree: 4 euro
meer informatie op facebook en Cinema OT 301
Number23
Lichte tegenvaller. Ik had veel hoop, omdat ik een sprookjesachtige sfeer gecombineerd met leuke personages en natuurlijk een prachtige wereld verwachtte. Sfeer is redelijk sprookjesachtig en er wordt een fantastische wereld gecreeerd, maar de personages(poppen), met name hoofdpersonen Jen en Kira, zien er verschrikkelijk uit. Verhaal is eigenlijk ook flinterdun, maar ach leuk om gezien te hebben.
Curieuze creaturen.
Dat Oz en Henson met de Muppets geschiedenis hebben geschreven is geheel terecht. Zelden spatte er zoveel lol in combinatie met muziek van het scherm, grotendeels verzorgd door poppen. Ook hier spelen de door mensen gestuurde lappen wezens de hoofdrol, maar is de toon een stuk duisterder. Gelukkig valt er ook een klein beetje te lachen om de curieuze creaturen en is de setting werkelijk betoverend.
Goed.
Phantasm
Aardig in elkaar gezet voor een film uit de jaren tachtig, had er wat meer van verwacht, wel hier en daar mooie plaatjes.
RuudC
Na een uiterst positieve kijkervaring met Labyrinth, kon The Dark Crystal niet achterwege blijven. De Efteling zal trots zijn geweest op Jim Henson die een prachtig avontuur tovert uit prachtige decors en enkel poppen als personages. Wat is het allemaal mooi gemaakt zeg! Het onderstreept maar weer eens waarom ik zo dol ben op fantasy uit en rond de jaren tachtig. Geen lelijke CGI, maar echte decors. Miniaturen werken zoveel beter. Met name de Skeksis zien er heel mooi uit, erg gedetailleerd. Dat het poppen zijn, heeft slechts een nadeel, en dat is dat de bewegingen niet al te vloeiend zijn, maar dat zie ik met alle plezier door de vingers. The Dark Crystal verveelt geen seconde. Wel is het jammer dat het verhaal net iets te cliché is. Daarom haal ik een half puntje van de score af, maar God, wat is het genieten van de sprookjesachtige decors en sfeer. Ook de personages en rassen zijn cool. De Garthim zijn lekker creepy, terwijl Fizzgig en Aughra humor toevoegen. Voor moderne begrippen zal de film iets te duister zijn. Het moment waarin een podling ontdaan wordt van zijn levensessentie was heel macaber. Verder is dit, zeker voor oudere kinderen, een absolute aanrader.
Norma
Fizzgig! Schattig
Ik had de film nog nooit eerder gezien. Het komt nu allemaal qua techniek en effecten wel wat verouderd over (het voelt een beetje als een anderhalf uur durende Efteling droomvlucht-attractie) maar eigenlijk doet dit verder weinig afbreuk aan de belevenis en het draagt zelfs wel aan de charme en humor bij. Fantasierijk, grappig (de geluiden die al die wezens maken!) en avontuurlijk; ondanks het eenvoudige verhaaltje een leuke film om even helemaal in op te gaan.
baspls
Na lang zoeken heb ik hem eindelijk gevonden. ga hen binnenkort kijken.
baspls
Echt dolkomisch dat dit nu in de top 250 gesukkeld is. De naam B-film amper waardig. Toch de regels maar weer niet even aanpassen Jordy ?
Nou, nou niemand noemt een film van Jim Henson ongestraft minder dan een B-film.
en ik vermoedt dat het u schuld is dat deze niet meer in de top 250 staat.
door mensen als u worden goede film heel erg ondergewaardeerd.
poko
- 2074 stemmen
Misschien wel de film waar ik als kind het meest van onder druk was. Vond het doodeng. Jammer genoeg nooit meer terug gezien.
Metalfist
en ik vermoedt dat het u schuld is dat deze niet meer in de top 250 staat.
door mensen als u worden goede film heel erg ondergewaardeerd.
Om in de top 250 terecht te komen moet een film minimum 3.76 hebben (momenteel de laagste notering) en daar zit deze Dark Crystal een stuk onder. Daarbij, met een score 3.52 zou ik hem zeker niet ondergewaardeerd noemen. En één stem gaat echt niet zo'n variatie in score teweeg brengen.
baspls
Snap ik wel. maar iedereen om mij praat zo negatief.
en daarbij bij een andere film The Black Cauldron zijn echt veel onderwaardeerders. die heeft maar een 3,22
baspls
Prachtige film! eens wat anders dan de simpele poppen uit The Muppets, The Dark Crystal heeft revolutionair goede poppen. prachtig verhaal, leuke wereld en zelfs af en toe grappig.
Nog zonder CGI, The Dark Crystal heeft prachtige ILM stop-motion effecten waardoor de film een fantastisch charme krijgt. van The Dark Crystal kreeg ik zelfs een soort Star Wars-gevoel.
dikke 5!
Ted Kerkjes
Na lang zoeken heb ik hem eindelijk gevonden. ga hen binnenkort kijken.
Ik dacht wel dat jij als The Black Cauldron (1985) fan deze film goed zou vinden!
dikke 5!
Jim Henson heeft ook de poppen voor de Star Wars films gemaakt, (geloof ik)!
Frank Oz (Fozzie Bear, Animal, Miss Piggy, de handen van de Swedish Chef en heel veel anderen zoals onder andere Sam the American Eagle...)
is zelf de stem van YODA!
baspls
Jim Henson heeft ook de poppen voor de Star Wars films gemaakt, (geloof ik)!
Klopt niet, Frank Oz is de stem van Yoda en bespeeld ook de Yoda-pop maar Yoda en andere poppen uit Star Wars zijn van Stuart Freeborn (die onlangs is overleden). Jim Henson had geen aandeel in Star Wars (Frank Oz wel).
baspls
The Dark Crystal heeft, ookal is het een totaal andere film, heel erg veel gemeen met The Black Cauldron. De hele stijl en de manier van vertellen is bijna het zelfde. Dat komt voornamelijk door Mike Ploog (Micheal G Ploog) die voor bijde films het Art Department heeft gedaan.
Wist ik niet! Grappig!
schoonetoonen
Zalige film. Traag, dat wel, maar ongelooflijk knap en betoverend gemaakt. De film is met haar techniekkeuze een genre op zich.
De making of is overigens zeer de moeite waard!
baspls
techniekkeuze een genre op zich.
Klopt, ten onrechte word het vaak animatie genoemd.
Klopt! Prachtige making off.
Ted Kerkjes
Klopt, ten onrechte word het vaak animatie genoemd.
Ze zouden eigenlijk een aparte naam moeten verzinnen voor de techniek die Henson hanteert (of eigenlijk hanteerde) bij het maken van zijn films.
baspls
Vind ik ook! Ze zouden dat Muppet-film moeten noemen.
alexspyforever
Ik denk dat er geen film is die ik zo vaak heb gezien als The Dark Crystal. Het verhaal lijkt misschien simplistisch, maar er zit wel een hele hoop achtergrond in verwerkt die in de film met mondjesmaat wordt verklaard. Het interessante is natuurlijk dat de film geheel gemaakt is met "poppen" en zonder overdreven CGI. Vandaag de dag zou zoiets niet meer worden gemaakt. Naast een goede animatiefilm is het vooraal een hele goede fantasyfilm. De karakters zijn stuk voor stuk interessant met een unieke persoonlijkheid tot elk van de Skeksis toe.Ook heeft de wereld van Dark Crystal een aantal unieke wezens, die ik nergens anders in heb terug gezien zoals de Garthim en de Landstriders. Kira, Jen en pluizenbol Fizzgig vormen zeker mijn meest favoriete fantasy-gezelschap aller tijden. En ach ja al is ze een lelijke ouwe brompot, Aughra is gewoon te gek!
alexspyforever
Ja, maar als je het over muppets hebt gaan de mensen teveel denken aan de Muppet Show die het vooral moet hebben van grappen en grollen en zich vooral op showbizz in het hedendaagse leven richt. Dark Crystal is een serieuze film (met heel weinig humormomenten) net als Labyrinth en met een hoog fantasy gehalte. Ik hou van de Muppets maar tegen 2 voornoemde films kunnen ze toch niet op.

The Snowman

The Secret of NIMH
Animatie / Fantasy, 1982

Close Encounters of the Third Kind
Sciencefiction / Drama, 1977
liberationkasteelvillainrace against timemythical creaturemissionpoppenspelfantasy worldcrystal good versus evilbizarre creatures