Hardcore Henry (2015)
Bekijk via CANAL+
Vandaag om 11:00 uur op Film1 Action
Zondag om 14:20 uur op Canal+ Action
Plot Hardcore Henry
"First they made him dangerous. Then they made him mad."
Je herinnert je niets. Dit komt omdat je net bent teruggebracht uit de dood door je vrouw (Haley Bennett). Ze vertelt je dat je naam Henry is en dat je nu een cyborg bent. Vijf minuten later wordt je vrouw ontvoerd. Door wie? Zijn naam is Akan (Danila Kozlovsky), een psychotische tiran met telekinetische krachten en een leger huurlingen. Je bent in Moskou, een stad die je niet kent en waar iedereen je dood wil. Iedereen, behalve een mysterieuze Britse kerel genaamd Jimmy (Sharlto Copley). Hij is misschien een vriend.
- Trailer (YouTube)
Olga the Dominatrix
Robbie
Nat/Young Bully #2
Auke Briek
Zelden een film gezien waarin je zo sterk wordt meegesleurd, waarin de flow zó sterk is. De film is zeer radicaal in de mate waarin de first person perspective is doorgevoerd. Er loopt niet iemand met een camera rond, maar jij ziet gewoon precies hetzelfde als de hoofdpersoon.
De keiharde actie is non-stop. Er is geen adempauze en er wordt ook geen tijd genomen om het 'verhaal' uit te diepen wat je ongetwijfeld weer uit de flow zou halen. Niets van dat alles. De film beukt gewoon genadeloos door en zo zie ik dat graag!
Het camerawerk is zeer dynamisch en shaky, maar bepaald niet het werk van een amateur met een handy cam. Het vergt juist zeer veel behendigheid om het camerawerk onder dergelijke omstandigheden de juiste mate van beheersing en professionaliteit mee te geven, en als dat dan geslaagd is maakt dat des te meer indruk. Net als in Cloverfield is dat ook hier zeer geslaagd, al was het spel van kleur en licht daar wellicht nog iets preciezer en doelbewuster.
Sharlto Copley weet als geen ander kleur te geven aan dynamisch gefilmde werkjes zoals deze (zie ook District 9). Ook zorgt hij voor de nodige luchtigheid en zelfrelativering. Het verhaal slaat verder nergens op, maar het is allemaal heerlijk droog gebracht, dus who cares.
Klein puntje van kritiek is toch wel de overdaad aan continuity errors. Niet omdat het verhaal daardoor minder geloofwaardig wordt: dat was het toch al niet en dat maakt ook niet uit. Wel omdat je daardoor soms weer een heel klein beetje uit de flow wordt getrokken. Gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de overweldigende dynamiek van de film. Dat is toch vooral hetgeen wat bij mij blijft hangen.
Intens van genoten!
Zelfs beter dan verwacht.
Hardcore Henry is een zeldzaamheid, een film die er vol voor gaat in plaats van alles met de rem op de voet doet. Iets wat je eigenlijk niet meer ziet in de bioscoop tegenwoordig, waar alles toch draait rond het zoveel mogelijk tevreden houden van mensen.
Dat wel zeggen dat de niet en/of klassieke actiefan allicht weinig tot niks te zoeken heeft bij deze film. Hardcore Henry stopt niet, houdt niet in, maar raast als een gekke 90 minuten lang door. Er wordt aardig wat afgeschoten, gevlogen, in de fik gestoken, tot ontploffing gebracht en als publiek zit je op de eerste rij.
Persoonlijke favoriete momenten waren de tuimelperte uit de lucht en de dubbele autoaanrijding. Dat zijn rushes die ik eerlijk gezegd nog nooit eerder heb meegemaakt in een film. Vond het heerlijk, een mijlpaal waar toekomstige actiefilm zich moeten tegen meten. En nu is het wachten op andere regisseurs die de fakkel overnemen, want deze techniek blijft allicht niet beperkt tot deze film alleen.
4.5* en een uitgebreide review
danuz
Je review hier lezende zou je best 5.0* verwachten
Zit eigenlijk ook wel te twijfelen na de reviews of ik er niet gewoon 4* van moet maken. Weekje na dato denk ik nog steeds erg positief over de film, die ondanks wat minpuntjes echt een waanzinnige achtbaanrit was. Lekker zonder rem op het pedaal, zoals het wel eens mag.
Over een tijdje maar eens thuis herkijken, dan benieuwd of het op kleiner scherm net zo sterk is.
leatherhead
Gewoon doen
. Heb hem overigens ook al opgehoogd inmiddels, heerlijke film.
Je review hier lezende zou je best 5.0* verwachten
Het is in ieder geval een erg hoge 4.5*, voor een 5* ben ik misschien nét niet genoeg hardcore actiefan? Of is het nét niet complete gestoord genoeg (Dead Leaves enzo)? Maar dat het volgend jaar ergens driekwartweg m'n top 100 staat kan ik nu al verklappen
- 11952 berichten
Wat ik alleen niet begrijp is dat mensen zoals jij geld betalen om een film te bekijken waarvan je weet dat het in first person view is en (als je de trailers hebt gezien) inhoudelijk niet sterk is, omdat de focus op de manier van filmen en de snoeiharde actie ligt. Om daar dan achteraf over te klagen of gekker nog, de zaal te verlaten tijdens de film.
Geen probleem dat je de film vreselijk vind, maar waarom ga je er in godsnaam heen als je alle unieke kenmerken belabberd vind?
Ik had gehoopt op meer spektakel en vond de actie ook niet bepaald snoeihard. Het zag er allemaal veel te low res digitaal uit om impact te hebben op mij. Die eindscene was ook veel te repetief Dat werkte ook al niet in de 3e Matrix. Less is vaak more.
Geloof nog steeds dat je met dit concept wel een goede film kan maken. Maar dan zou ik beginnen met Fisk/Lubezki in te huren of het team achter Mad Max. Het oog wil immers ook wat.
Deze film dient nét als antwoord op het retrogeklooi van films als Mad Max. Vond dit tig keer leuker (en er ook tig keer beter uitzien).
- 11952 berichten
De film leunde anders zwaar op retro elementen. De hele opening was gewoon van Robocop afgekeken en de eindscene had veel weg van The Matrix Reloaded.
Vond het dus allemaal niet zo vernieuwend op het 'rucksichloze' go pro gebruik na. Maar dat maakte het beeld veel te shakey en had ook weinig weg van een realistische pov. Mijn blik is in ieder geval een heel stuk stabieler.
Njah, zo ken ik er nog wel een paar.
Maar het ging mij natuurlijk over de presentatie. Max Mad vond ik lam, traag en saai, deze film de complete tegenhanger van die bioscoopervaring toen. Ik denk dat we het daar ook gewoon over eens zijn, alleen waardeer jij het ene, ik het andere.
Dat deze film leentjebuur speelt bij een hoop andere films en games zal best, maar dat zijn dan elementen waar de liefhebber deze film niet voor gaat kijken.
- 11952 berichten
dat er een groep liefhebbers is, kan ik wel begrijpen. Maar ik vond indertijd (en nog steeds) The Blair. witch project ook al niks. Ik hou gewoon niet van te chaotische cinematografie en ook de zelfbewuste 'one-angle' aanpak werkt voor mij niet.
Corcicus
Mad Max vond ik lam, traag en saai.
Euh wat? Dit was niet meer dan een provocatie, mag ik hopen. Mad Max was het grootste, snelste en zotste spektakel dat ooit op het witte doek is verschenen. Het betreft hier zelfs geen mening, maar een cinematografische feitelijkheid.
Bélon
Ik ben het wel eens met je kritiekpunten: de eindscene was inderdaad te lang gerekt, 80 minuten was voor deze film mooi geweest inclusief aftiteling en in sommige scenes waren de schokkende camerabewegingen zo irritant dat ik bijna moest wegkijken. Het is voor de ogen best een vermoeiende film. Daar staat tegenover dat het een erg dynamische film is, dat ik flink gelachen en mij bijna geen moment verveeld heb en de originaliteit levert ook pluspunten op. Ik speel eigenlijk nooit shooters maar ik kreeg na deze film spontaan zin om te spelen.
JacoBaco
Precies zoals de trailer het presenteert! Rennen, schieten, rennen, schieten en schieten. Al heeft de film nog wel een verrassing wat in de trailer niet ( direct duidelijk) te zien is. Kom ik straks op terug. Er zitten overigens wel een paar rustige scènes in waarin we een beetje uitleg krijgen omtrent het wat vage plot. Hardcore Henry, ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoten heb van de actie, de rauwheid, de humor, de muziek en het spektakel.
Maar nu de grote verrassing: zonder Sharlto Copley had deze film toch iets gemist denk ik. Copley is precies wat deze film compleet maakt, want hij is hilarisch en fantastisch! Verder kan Henry dus niet praten, maar dat stoorde mij totaal niet. Hetzelfde geld voor veel games zoals bijvoorbeeld Half-Life, Dishonored en BioShock waarbij dat ook prima is! En stel je voor: een First Person Shooter zoals Hardcore Henry als Virtual Reality game!
De film heeft een game als inspiratiebron! Goh, echt? Ja, echt! En dat is Left 4 Dead. In de film is zelfs een poster van de game te zien en ze zeggen er het volgende over: The movie is shot very similar to the play style of Left 4 Dead. Topgame overigens! Al zit er ook een scène in die bijna rechtstreeks uit de game Call of Duty: Mordern Warfare 1 komt! Namelijk de missie in Pripyat/Prypiat
Zonder dat de film echt ingaat op het verhaal, kan er nog het e.e.a. uitgelegd worden. Bijvoorbeeld, hoe komt Akan aan zijn krachten? Iemand die dat wil weten? Dat kan, er is een comic genaamd Hardcore Akan. Verder is dit vooral een film die je wil kijken voor de fantastische (bijna non-stop) actie en Sharlto Copley natuurlijk!
Gewoon 4 sterren dus!
IcU
Knallen. Maar als je het trucje eenmaal gewend bent is het niets meer dan een gimmick. De film probeert nog enigszins verrassend uit de hoek te komen, maar het hoofd personage is te oppervlakkig om hier enige binding mee te voelen en dus geschokt te zijn door de wendingen. En dat terwijl je de gehele film uit zijn ogen kijkt. Lijkt me vet als een VR beleving. Voor zo in de bioscoop is het een leuke eenmalige ervaring. Grappig vondsten, maar na 1,5 uur is het ook wel echt klaar.
Corcicus
Komaan zeg, deze film heeft slechts een halve week in de Belgische zalen gedraaid en is nu enkel nog in één bioscoop in één provincie te vinden. Wat een schande. Maar schijnt een volledige miskleun aan de kassa te zijn en ik heb er enkel nog maar vernietigende reviews van gelezen. Maar ik kan niet wachten om 'm te zien op groot scherm verdekke nou!
Daar was ik dus al bang voor, dus gelukkig toch de moeite gedaan om vorig weekend naar de bioscoop te trekken. Verrassend is het niet, wel erg jammer, maar er moet plaats gemaakt worden voor Marvel natuurlijk.
Draait in de Pathe's in Nederland nog dagelijks hoor
En een miskleun aan de kassa's? Geen idee wat men verwacht, maar ik lees op Wikipedia een boxoffice van 11,2 miljoen met een budget van 2 miljoen. Zal nog wel oplopen, dus zo beroerd nog niet toch? Dit is nou geen titel die populair bij de massa raakt. Ook met de leeftijdsrating.
Mochizuki Rokuro
Jammer van de muziek: stereotiep - en bovendien k*tmuziek en als het humoristisch bedoeld was (Magnificent Seven, Sinatra, Queen) gewoon de plank mis. Vond het Jimmy-gebeuren wel heel goed werken. En ik dacht even dat Philippe Nahon aan het einde op kwam draven - kort wtf-momentje...
Malick
Had zelf wat probleempjes met de montage. Hoe verder we in de film kwamen hoe makkelijker er werd ingegrepen (c.q. gemonteerd). En de laatste plottwist met zijn vrouw had van mij niet gehoeven. Had van mij sowiezo nog minder 'plot' in gekund. En uiteindelijk vond ik de bad-guy ook niet heel overtuigend maar daarvoor krijg je wel een achtbaanrit terug die geregeld ontspoord. Heb dingen gezien die ik nog nooit eerder zag. En Jimmy is inderdaad een held. Heerlijke humor.
Vernam trouwens op Imagine dat er nogal wat mensen misselijk werden van de beelden. Daar had ik in de eerste zaal van EYE geen enkel probleem mee. En zat ook nog zo goed als vooraan.
Mochizuki Rokuro
Naar het einde toe niet altijd even sterk, maar het zat de flow niet in de weg.
Mijn favoriete moment: het paard. Gewoon een kort, maf extraatje, een klein bedenksel dat werkte. En anders Jimmy als camouflage struik.
Dick Starbuck
Wat 'n film. Geen verhaal en 1,5 uur shootouts en brute kills. Biertje erbij en wat vreten ...heerlijk.
polletjepiekhaar
Lekker achterover hangen en zonder console in je handen genieten van headshots
- 11952 berichten
Goh, ik voel me hier wel een outsider tussen al die positieve reviews. Terwijl het stemgemiddelde wel laag is. Ben kennelijk de enige die het niks vond die er een comment aan waagt.
Terwijl het stemgemiddelde wel laag is.
Jij bent duidelijk geen fan van recente horror
- 11952 berichten
Ik zou dit geen horror noemen maar een actiefilm. Een 3,3 vind ik geen hoge score.
Ik noem dit ook geen horror, ik zeg dat recente horrorfilms op MM amper nog de 2.5* gemiddeld halen.
Black Math
Hardcore Henry. Bij die titel moest ik denken aan Henry Rollins die o.a. de zanger van de hardcoreband Black Flag was. Na het lezen van een aantal lovende berichten hier ook maar besloten naar de bioscoop te gaan. Ik kreeg zowaar een vriend mee.
Bij de openingscredits zag ik de naam Timur Bekmambetov als producer voorbijkomen, de regisseur van Abraham Lincoln: Vampire Hunter, dus dat beloofde al wat, maar het resultaat gaat nog wel eventjes flink wat verder dan wat Bekmanbetov in zijn films heeft laten zien. Het mag weinig met hardcore punk van doen te hebben, hardcore is het zeker.
Het eerste dat opvalt is natuurlijk het first person perspective. Al zullen er ongetwijfeld andere films zijn die dit ook hebben, ik ken eigenlijk geen film waar dat zo consequent toegepast wordt als hier, in ieder geval geen actiefilm. De film schijnt gebaseerd te zijn op een computerspel, en die associatie is er ook een beetje door het perspectief. Maar het voelt vooral als een flink energieke achtbaanrit aan. Het enige wat nog een beetje in de buurt komt is denk ik Crank, maar dit gaat toch even iets verder. Het zou me overigens niet verbazen als de adrenalinespuiten naar het einde toe een hommage aan die laatstgenoemde film vormen.
Veel actie, die er spectaculair uitziet door het perspectief. De beelden zijn wild, maar zonder rommelig te worden, want los van alle chaos ziet het er erg gelikt uit. Ook af en toe humoristisch, met name door de vele personages van de meer dan uitstekende Copley. Alleen de soundtrack is niet altijd even sterk; met name de gezongen nummers hadden van mij niet echt gehoeven, al was het Queen nummer wel grappig.
Allemaal flink over the top; het verhaal stelt niet veel voor. Maar wie geeft daar nou om bij zo'n film, het draait toch vooral om de adrenalinekick. Ik ben in ieder geval weer flink opgeladen, en kan er weer tegenaan. 4,5*.

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen

Kung Fury
Actie / Komedie, 2015

Du Zhan
Misdaad, 2012
cyborgmoordbloedvergietenauto achtervolginglevitationterrorist groupmoscow, russiafirst person view