• 9.374.305 stemmen

Sanbiki no Samurai (1964)

Actie / Drama | 95 minuten

Genre: Actie / Drama

Alternatieve titels: Three Outlaw Samurai / 三匹の侍

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Hideo Gosha

Met onder meer: Tetsurô Tanba, Isamu Nagato en Mikijirô Hira

Gesproken taal: Japans

Plot Sanbiki no Samurai

"One...two...three Samurai filling the giant screen with flashing swordplay"

Sakon Shiba is een rondzwervende ronin die in aanraking komt met drie boeren die de dochter van de plaatselijke magistraat ontvoerd hebben om zo een belastingreductie af te dwingen. Wanneer de magistraat de schuilplaats ontdekt en er enkele samurai op af stuurt om zijn dochter te bevrijden, besluit Shiba de drie boeren te helpen.

avatar van Baggerman

Baggerman

Inderdaad valt de beeldkwaliteit van de Koinobori-dvd vies tegen! De enige meerwaarde tegenover de Panorama-uitgave is dan de Nederlandse ondertiteling! Gelukkig liggen de Koinobori's inmiddels voor maar 5 euro in de schappen, maar wat een teleurstelling moet dit nog zijn geweest voor diegenen die deze uitgave voor de achterlijk hoge prijs van 17,99 moesten kopen? Maar ja, net als met de Panorama uitgaves moeten we de mishandeling van de films maar voor lief nemen en blij zijn dat deze maatschappijen in ieder geval de moeite doen deze films aan ons voor te schotelen.

Wat mij betreft een geweldige Jidaigeki, met dit keer eens niet de geijkte namen van Mifune, Katsu of Nakadai. Tamba ken ik alleen in bijrollen en bij mijn weten is dit de eerste film die ik zag met hem in de hoofdrol.

Mooie zwartwit-fotografie, een spannend verhaal en lekker onbeholpen gevechten; deze film heeft het allemaal! De drie samoerai hebben ook leuke karakters, vooral Kikiyo en Sakura.

Ik heb genoten van deze film en kijk nu al uit naar de drie andere films (Heat Wave, Sword of the Beast en Bandits vs Samurai Squadron) die ik nog in het vooruitzicht heb!

avatar van mister blonde

mister blonde

Deze film zit echt van minuut 1 tot de laatste minuut helemaal volgestopt met zwaardgevechten, avontuur, stand offs, afrekeningen, aanslagen, meer zwaardgevechten, ontsnappingen, ontvoeringen, martelingen en ga zo maar door. Een klein feestje dus, al duurde het toch een half uurtje voordat ik erin kwam. De film is bij vlagen heel erg stijlvol, al duurde bijvoorbeeld het schimmengevecht veel te kort. Moet eerlijk zeggen dat de zwaardgevechten echt wel verouderd zijn. Maar goed, de film heeft verder genoeg te bieden. Het politieke verhaal is een goede kapstok. Top vermaak. 4 sterren.

avatar van Metalfist

Metalfist

Fijne kennismaking met Hideo Gosha

Een aantal jaar geleden was ik terecht gekomen in mijn Kurosawa periode en besloot ik ook eens wat andere regisseurs in het genre een kans te geven. Ik vond toen deze Three Outlaw Samurai voor 10 euro in de Koinobori editie maar om de een of andere reden was ik eventjes klaar met het genre. Waarom? Ik weet het zelf ook niet meer zo goed maar op dit soort regenachtige dagen leek het me de perfecte gelegenheid om er nog eens aan te beginnen.

En daar ben ik blij om want twee jaar later na aankoop kan ik eindelijk concluderen dat Three Outlaw Samurai een heerlijke film is geworden. Zoals ik daarjuist al zei heb ik de Koinobori editie maar persoonlijk vond ik de kwaliteit erg goed meevallen. Langs de andere kant heb ik zelf nog nooit een Criterion of MoC release gezien dus waarschijnlijk weet ik gewoon niet beter. Bon, ik ben wel bekend met een aantal films van Kurosawa (ik geloof dat ik er zo'n vijftal heb gezien) maar het is in ieder geval verfrissend om eens een andere aanpak te krijgen. Want hoewel Gosha zijn regiedebuut soms nogal lijkt op Kurosawa's Seven Samurai is dit ook sowieso de moeite. Vooral knap om te zien hoeveel kritiek de regisseur in zijn film gestoken krijgt. Het is dan ook het zwarte einde waar de boeren uiteindelijk toch niet in opstand komen tegenover de rijkere klasse dat me echt kan bekoren. Het laatste beeld waar de drie samoerai wegwandelen is dan ook een perfect eindshot. Sowieso is heel de cinematografie hier wel erg de moeite waard, heb erg mooie shots gezien. Wat ook nog erg aangenaam is, is de relatief korte speelduur. Zeker als je deze vergelijkt met de gemiddelde lengte van Kurosawa films (ik vergelijk alleen maar met hem doordat hij de enige andere samoerai regisseur is waarvan ik iets heb gezien) is dit een erg korte zit.

Dit is niet mijn eerste Japanse film, ik heb er onder andere ook al een aantal Shaw Brothers opzitten, maar ik heb meestal toch wat moeite met het theatrale gehalte in dit soort films. Het zal waarschijnlijk gewoon een kwestie van cultuur zijn maar Japanners zijn altijd zo overdreven, net zoals Italiaanse vrouwen altijd lijken te roepen. Het is dus altijd even wennen maar eens je in de film zit, blijkt dat er hier toch weer een sterke cast achter zit. Het is vreemd om eens geen Tifune te zien maar Tetsurô Tanba als Shiba is een even sterke keus. De film noemt Three Outlaws voor een reden dus dat betekend dat er nog twee andere hoofdrollen zijn en die worden netjes ingevuld door Isamu Nagato als Sakura en Mikijiro Hira als Kikyo. Ik kan me hierin trouwens vergissen maar ik had altijd de indruk dat Sakura een vrouwennaam was (ik baseer me hier voor op de manga/anime van Naruto) maar hier wordt het voor een mannelijk personage gebruikt. Beetje vreemd in het begin maar soit, storen doet het niet. Het enige minpunt aan de film is wel dat het af en toe een tikkeltje verouderd aanvoelt. Vooral de zwaardgevechten lijken soms nogal knullig gemaakt te zijn maar dat valt nog gelukkig met de mantel der liefde te bedekken vanwege de vele andere kwaliteiten in de film.

Ondertussen is de Aziatische sectie in de Fnac alweer gesloten dus het is me nog maar de vraag waar ik dit soort films ga vinden maar dit was in ieder geval een erg aangename zit. Het politieke verhaal blijft boeiend over de hele lijn en de cast acteert op een goed niveau. Moet dringend de resterende Kurosawa en Shaw Brothers films die ik hier nog heb liggen eens zien.