Genre: Actie / Misdaad
Alternatieve titels: Switchblade Sisters / Maggie's Stiletto Sisters / Playgirl Gang
Geregisseerd door: Jack Hill
Met onder meer: Robbie Lee, Joanne Nail en Monica Gayle
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Plot The Jezebels
"So Easy to Kill, So Hard to Love"
"The Dagger Debs" is een groepje rebelse grieten die op het punt staan om hun nieuwste lid Maggie te ontgroenen. Lace, de leider van de bende, is nogal onder de indruk van Maggie, maar als Maggie eenmaal lid is van de bende, denkt Lace dat hun nieuwste aanwinst haar vriend probeert in te pikken.

mikey
Bizarre flick van (quote van Tarantino) de H. Hughes van de exploitation. Of hij dat is weet ik niet, ik heb nog nooit een film van die andere beste man gezien.
Wel grappig is dat tarantino in de outro de kijker erop wijst dat de dialogen ritmisch totaal foutief zijn (bedoeld) en dat je als kijker achter je oren krabt en denkt: eeeh ja en? Om dat te begrijpen moet je hem gewoon zien.
Verder bevat de film ongelooflijk veel lompe scenes, harde maar grappige actie, een nare messenscene, en zelfs nog even een vleugje girls in prison plus blaxpoitation. Juist de genres waarmee Kill beroemd is geworden. Deze film heeft hij gemaakt voor zijn eigen productiemaatsschappij en niet voor new world, die van Roger Corman.
Anyhow: bijzonder en entertaining filmpje. 3.5

Ramon K
Viel me toch wat tegen. Tarantino's voorliefde voor deze film wakkerde mijn interesse aan, maar Switchblade Sisters is uiteindelijk toch maar een tamme variant/kopie van de Japanse Sukeban films gebleken. De films uit die stroming (waaronder de Delinquent Girl Boss serie, de Sukeban-serie en films als Terrifying Girls' High School) zijn veel radicaler, zowel qua vorm als inhoud. Switchblade Sisters bevat een beetje sex, een beetje geweld, maar heeft verder meer overeenkomsten met een film als Grease dan met de vele echte exploitationflicks. Ook visueel is het erg matig. Enigszins vermakelijk, maar geef mij maar de Japanse exploitationfilms. Of de films die Hill met Grier maakte. 2,5*

jordideboer
Viel me heel erg mee, vermakelijk filmpje wat wel lekker wegkijkt. Er hadden misschien wat meer actiemomenten in mogen zitten, maar het gevecht aan het einde van de film maakt veel goed. De acteerprestaties waren niet eens heel erg slecht, en Maggie (Joanne Nail) zag er goed uit.
Verder eigenlijk weinig te zeggen hierover, ik heb me er wel mee vermaakt. Ik zit eigenlijk te twijfelen tussen 3 en 3,5 sterren, maar ga eerst toch voor de 3,5 omdat de film eigenlijk nooit saai wordt en toch wel onderhoudend is en je je toch gaat afvragen hoe het verhaal gaat aflopen.

goongumpa
Wel een toffe film. Hill = girl power, en dat zullen we geweten hebben. Dat messengevecht op het einde, fucking eng! Met dat schaduwspel en de point-of-views van de vechtenden.

mikey
Rare intonatie van de actrices, en de klemtonen liggen op andere woorden dan je .
Dit is het filmpje van tarantino over switchblade gurls. YouTube - Quentin Tarantino's FAVORITE Movie? (explotation)
Off beat dialogue! laatste 3 minuten.

yeyo
Ik ben dol op meidenbende films met off beat dialogue! deze film kan samen met Faster Pussycat en Savage Streets gerust de girlgang heilige drievuldigheid genoemd worden. Wordt eerder al gesteld dat de film toch net iets teveel op Grease lijkt, vind ik juist geweldig, zeker de obligate disco-skate scène (doet me eraan denken dat ik DRINGEND Roller Boogie met Linda Blair eens moet kijken). Messengevecht is inderdaad schitterend, maar de rel in het gesticht is toch veruit mijn favoriete scène. Patch=my dreamgirl!

Matige film over een meisjesbende die in oorlog raken met een andere bende. Een mager verhaal over twee rivaliserende bendes, maar waarbij intern ook een strijd gaande is. Een redelijk portie geweld dat er vaak nogal komisch uitziet terwijl dat toch niet de bedoeling leek. Het slechte acteerwerk zorgt juist voor wat extra charme.

Bélon
Anyhow: bijzonder en entertaining filmpje. 3.5
Ik heb bewust geen Tarantino gewauwel over deze film geconsumeerd voordat ik hem keek. Deze film is inderdaad lekker -onverwacht- lomp met veel aggresiviteit op een suffige manier gebracht maar wel op voldoende budget geprodceerd dat het een soort van "geloofwaardig" blijft. Degelijke exploitatie en de vrouw tegen vrouw exploitatie zie je al niet al te vaak dus krijgt deze bonuspunten vanwege originaliteit.

joolstein
Tja, het is het allemaal net niet voor deze exploitatiefilm; als stoere girl gang-variant te onhandig en te zwak met geweld voor een echt goede actiefilm. Meerdere exploitation-film, worden op een hoop gegooid; een snuifje blaxploitation (in de vorm van een bende Maoïstische revolutionairen meisjes), women in prison (met een memorabele gevangenis-bewaakster) Het maakt van de film maar een raar allegaartje.
Het verhaal is vrij simpel; Een meidenbende 'Dagger Debs' die geleid wordt door een tandenknarsende, Lace (Robbie Lee) en samenwerkt met de 'Silver Daggers', (de mannelijke equivalent) krijg het aan de stok met de rivaliserende bende 'The Crabs' Ondertussen komt Lace haar leiderschap ook in gevaar door nieuwkomer Maggie (Joanne Nail). Gek genoeg vechten deze sterke vrouwelijke personages dan toch weer voor een man? Een paar daargelaten zijn waren het maar stijve acteurs.
Er gebeurd wel het één en ander in de film; lesbische gevangenisstraf, een shoot-out en verkrachtingsscène (braafjes weggeknipt), een schietpartij op een skatebaan met automatische wapens en zelfs een complete straatoorlog met gepantserde voertuig, machinegeweren en de militante Black Power-meidenbende maar het blijf allemaal veilige The A-Team-actie. Voor hedendaagse ogen was dit dus niet erg expliciet.De laatste gevechtsscène (messengevecht) van de film was dan wel opmerkelijk genieten.
Doordat het overal maar een beetje van bezit en het nergens echt ruig werd viel de film me ietwat tegen. Maar het was wel vermakelijk!

Deze jaren 70 Actie / Misdaad film heb ik gekeken vanwege de "De 70s challenge" en de jaren 70 spatten er zeker vanaf met o.a. bendes, rolschaatsen en IJzeren Kruis sieraden. Deze film is tevens van de bekende regisseur Jack Hill (o.a. bekend van de vele jaren 70 exploitation films met Pam Grier in de hoofdrol, zoals "The Big Doll House (1971)", "The Big Bird Cage (1972)", "Coffy (1973)" en "Foxy Brown (1974)") waar regisseur Quentin Tarantino een fan van was en Pam Grier was ook te zien in één van zijn films, te weten "Jackie Brown (1997)".
De ogenschijnlijk onschuldige Maggie (Joanne Nail) neemt door omstandigheden de leiding over van de meisjes bende "The Dagger Debs" en verandert tevens de naam naar "The Jezebels". Na concurrerende bendes te hebben overwonnen, ontspint zich een strijd tussen Maggie en de voormalige bendeleidster Lace (Robbie Lee), die denkt dat Maggie haar vriendje Dominic (Asher Brauner), die de leider is van de jongens bende "The Silver Daggers", probeert in te pikken.
Zodra regisseur Jack Hill tijdens de openingstitels met zijn camera over zwart-witte foto's glijdt met daarbij het aanstekelijke deuntje "Black Hearted Woman" van "Medusa" op de achtergrond, ben je klaar voor een "bad ass" filmpje. Dat is min of meer wat er volgt, een goed gemaakte en licht gedateerde maar entertainende "girl power" actieprent rond twee schoolbendes, genaamd "The Silver Daggers" en hun vrouwelijke equivalenten "The Dagger Debs". Lace is de leidster van "The Dagger Debs" en heeft een verhouding met de leider van "The Silver Daggers" en haar positie en leven wordt moeilijk gemaakt door groentje Maggie (een kruising tussen Farrah Fawcett en Elizabeth Shue), die ze voor het eerst ontmoeten in een lokale hamburgertent en daarna lid maken van hun bende. Hierdoor ontstaat vrouwelijke jaloezie, welke bloederige gebeurtenissen ontketent.
Jack Hill staat niet alleen bekend als de koning van de exploitation, maar ook als de Howard Hawks ervan, omdat hij zich zoals Hawks succesvol waagde aan zowat elk (sub)genre ervan. Zo bekeken is "Switchblade Sisters" misschien wel zijn ultieme exploitation-film, want deze meidenbende variant wordt opgevrolijkt met een snuifje "Women in Prison" (in de zonet genoemde hamburgertent ontstaat een gevecht, tussen Maggie en het eenogige bendelid Patch, de nummer twee in de leiding van de "The Dagger Debs", die rondloopt met een ooglapje en komt uiteindelijk de politie langs die de meiden arresteert en naar een jeugdgevangenis brengt) waarin ook wat naaktheid (in de vorm van borsten) te zien is, "Blaxploitation" (in de vorm van een troep Maoistische revolutionairen donkeren vrouwen, onder leiding van de zekere Muff, die Maggie uiteindelijk erbij haalt om te kunnen afrekenen met Crabs en zijn bende, die hebben namelijk gezorgd voor de dood van leider Dominic), maar vooral veel actie en geweld.
En daar wringt soms de schoen der veroudering bij deze film uit 1975. Terwijl Jack Hill in de entertainende openingsscènes (scène met de huurbaas / deurwaarder die geld komt innen, scène in de hamburgertent en scène in de jeugdgevangenis waarin de meiden een gevecht aangaan met het vrouwelijk personeel onder leiding van de vadsige lesbische bewaakster Mom Smackley gespeeld door Kate Murtagh, waar Maggie tegen zegt "Get your hands off me you fat pig dyke !") zowat het wereldrecord bitch-slapping vestigt en er later niet alleen massa's vuisten op gezichten bonken maar ook messen en (machine)geweren worden bovengehaald, is deze film voor hedendaagse ogen niet erg expliciet.
Zo wordt Maggie (nadat ze uit de jeugdgevangenis wordt vrijgelaten) aangerand door Dominic in de woning van haar moeder (die op dat moment bezig is met de eigenaar van het flatgebouw), welke vrij braafjes wordt vertoond (dan zie ook niet eens de borsten van Joanne Nail) en naderhand wordt de vriendin van een bendelid (het broertje van Dominic, te weten Guido, waarop ook geschoten wordt) meegenomen in een busje, waarbij ze verkracht gaat worden in het busje, maar dat laatste is braafjes weggeknipt. En als mannelijke bende leden worden neergeknald (o.a. op een rolschaatsbaan en naderhand ook op straat) of geplet (zo wordt namelijk één bendelid geplet met een auto), krijg je geen verwondingen te zien. Wat dat betreft was het eigenlijk allemaal te braafjes in deze film.
De actie komt o.a. op conto van een een geknutselde (door de Maoistische revolutionairen) gepantserde wagen vol met machinegeweren en daarbij kwamen mijn gedachten nogal snel bij "The A-Team" uit de jaren 80. Op het einde ontstaat er ook nog een gevecht tussen Maggie en de Lace en dat was misschien wel het bloedigste gevecht in deze film. Dat gevecht werd opzicht ook best fraai in beeld gebracht en dat o.a. met schaduw silhouetten op de muur en daarbij zie je dan ook dat Maggie uiteindelijk Lace doodsteekt in de keel. Daarna komt ook weer de politie die de meiden komen arresteren en daarbij zegt Maggie nog tegen een politieagent:
"No. Let me give you some advice, cop. You can beat us, lock us up. But we're gonna be back ! Understand ? And when we do, cop, you better keep your ass off our turf, or we'll blow it off ! You dig ? We're Jezebels, cop ! Remember that name. We'll be back !"
Daarna is de film ook gelijk afgelopen na circa 90 minuten en begint de aftiteling.
Sommige camp veroudert niet erg goed, wat ook geldt voor de prestaties van sommige actrices.
De meiden spelen zeker niet hoogstaand, maar zowel Joanne Nail (Maggie, moet als ontgroening ook het IJzeren Kruis sieraad, welke ook is voorzien van een swastika, van Crabs stelen welke hij om zijn hals draagt en met Crabs en zijn bende hebben ze ruzie), Robbie Lee (Lace, die ook zwanger raakt en haar kindje weer verliest als ze in de buik wordt getrapt en ze zet ook een val op voor Maggie die anders afloopt dan ze verwacht had) en Monica Gayle (Patch) speelden verdienstelijk voor hun doen, hoewel ik ze ook regelmatig irritant vond. Van Robbie Lee zie je ook eventjes de borsten en dat geldt verder ook voor een paar andere vrouwen zoals Janice Karman (die er best mocht wezen) in de rol van Bunny die een soort van hoertje speelt op de school. Van haar zie je ook nog de billen.
Van de mannen vond ik vooral Asher Brauner (Dominic, die op de rolschaatsbaan wordt doodgeschoten door Crabs) het verdienstelijk doen en dat geldt ook in iets mindere mate voor zijn kompaan Hook (runt een bordeel op het mannentoilet op de school en hoertje Bunny zegt dan op een gegeven moment ook tegen hem "Hook, baby, can't we stop now ? That's 12, already" ) gespeeld door Don Stark. Hoewel Crabs (Chase Newhart) ook regelmatig in beeld te zien is, vond ik hem vooral irritant en hij wordt uiteindelijk ook doodgeschoten door Patch op het moment dat hij de waarheid wilt vertellen en die waarheid zou er dan slecht uitzien voor Lace en Patch.
Al met al is dit best een vermakelijke Actie / Misdaad film van Jack Hill met een paar knap gechoreografeerde en spannende scènes. Zo is het finale messengevecht bijvoorbeeld best genieten. Helaas wordt het meeste geweld wel braafjes of niet in beeld gebracht en dat is best jammer. Fans van Quentin Tarantino en Rob Zombie (o.a. The Devil's Rejects (2005)), kunnen zeker eens naar deze voorloper kijken, maar voor een betere jaren 70 film waarbij het draait om bendes, verwijs ik toch naar de betere Actie / Misdaad film "The Warriors (1979)", welke ook een klassieker is.

DjFrankie
Allereerst, die Lace heeft een zeer irritante stem. Zo dat is eruit. Verder idd een vermakelijke gang film, maar kan niet tippen aan topper The Wanderers (1979) en bovengenoemde Warriors.
Daarvoor is deze film en te braaf, en te amateuristisch. Tijdsbeeld is natuurlijk weer een flashback naar vroegere tijden.

Noodless
Redelijk chaotisch opgezet verhaal met heel wat amateuristische trekjes. Zo zien de actiescènes wat mak uit en wordt het allemaal te ongeloofwaardig gebracht. De afrekening met vuurgevechten op de schaatsbaan is daar een voorbeeld van. Maar ook de wijze hoe ze handelen, leven en naar school gaan wordt te dik aangezet wat de geloofwaardigheid parten speelt. En dan spreek ik nog niet over hun leeftijd. Ook het acteerwerk is matig, vooral Lace ( Robbie Lee ) is soms wel storend. Patch (Monica Gayle) met haar ooglapje kwam cooler over als haar raadgeefster. De hoofdrolspeelster Maggie (Joanne Nail) vond ik heel wisselend qua acteerwerk, soms cool maar helaas vaak niet overtuigend. Van hun uiterlijk moeten deze dames het ook niet echt hebben. De mooiste stoere meid was Bunny (Janice Karman) die je ook bloot kan zien wanneer ze op school hoertje speelt voor haar vriend. Qua nudity en actie vrij braafjes. Je hebt ook nog een bendelid Donut genaamd erbij. De slotscène met het gevecht in de schaduw vond ik wel erg sterk uitgewerkt. Zeker niet verveeld, maar in zijn totaliteit een matige film. 5/10

Basto
Vlot en geinig filmpje. Soort voorloper op The Wanderers en Class of 1984 en zo.
Onbegrijpelijk dat we nooit veel meer van Joanna Nail hebben gehoord. Wat een heerlijke dame met goede uitstraling.
3,5

Clint Eastwood (92) maakt laatste film van zijn carrière, Michelle Rodriguez weigerde terugkeer in 'Avatar'-sequels | MovieMeter Recap

MovieMeter Podcast #32: Recensie 'Cocaine Bear' - Cocaïne en beren: een gouden combinatie

Jon Bernthal begonnen met trainen voor terugkeer in MCU als duistere anti-held The Punisher

Francis Ford Coppola's passieproject 'Megalopolis' rondt opnames af

No Profanar el Sueño de los Muertos
Horror / Sciencefiction, 1974

Ganja & Hess
Horror / Thriller, 1973
jaren 70exploitatiegang warmiddelbare schoolonafhankelijke filmbendeb filmprostitutiestadjeugddelinquentdrugsgunshotswitchblade
Realtimes | Publishing Network
Social media