Genre: Horror / Mystery
Met onder meer: Cécile de France, Maïwenn en Philippe Nahon
Gesproken taal: Italiaans, Engels en Frans
Plot Haute Tension
"Hearts will bleed."
De knappe Marie wordt wakker in een ziekenhuisbed, maar ze heeft geen idee hoe ze daar terecht is gekomen. Als ze probeert op te staan, blijkt haar rug helemaal vol met pijnlijke krassen te zitten en heeft ze een diepe snee in haar schouder die de dokters hebben dichtgenaaid. Langzamerhand begint Marie zich weer de details van haar ongeluk te herinneren en het lijkt haast wel alsof ze door de hel is gegaan...
Marie
Gendarmerie captain
Gendarme
Man in the car
Jawaddedadde
Dat zou inderdaad kunnen, die versie die ik heb heet inderdaad Switchblade Romance.
De film dan.
De beste die tot nu toe van Aja gezien heb. Toffe setting, een gestoorde killer, een paar lekker brute kills, spanning en een onverwacht einde, wat wil je nog meer?
De plottwist op het einde had niet echt gehoeven, maar geeft tegelijkertijd de film wel iets extra's. Maakt een herbekijking sowieso wel interessanter, want dan ga je bepaalde zakene toch anders bekijken denk ik.
Geluidseffecten en de muziek waren top overigens, erg creepy bij momenten.
Prima film.
SlasherMovieMan
Tja, ik vond deze film heel goed. Lekker nasty en een goede twist. Helaas las ik de twist al op wikipedia (per-ongeluk, ik dacht dat aleen het plot gingen vertellen) maar toch de twist was nogal complex. dus.
TragieStar.*
Heeft iemand de film met Nederlandse subs gekeken?
Dus mijn vraag is: Kan je deze film ook met Nederlandse subs ergens krijgen?
Ik kan hem ook wel met Engelse subs ergens krijgen, maar helaas is mijn Engels niet geweldig en zou het toch fijner vinden als ik het helemaal kan volgen.
niethie
Helaas geen Nederlandse dvd (meer) van, hij was er ooit wel geloof ik, maar is nu oop. Snap het zelf ook niet helemaal, zeker met Aja's toenemende populaiteit! Zelfde geld voor À l'Intérieur (Inside) trouwens, twee van de meest spannende en beruchte horrorfilmpjes van de laatste 5 jaar en dan geen dvd ervan. Lastig dus!
Edit: en La Vie Nouvelle wil ik daar ook graag aan toevoegen!
TragieStar.*
Oke, dat is wel balen
Maarja, aan de ene kant is het toch maar horror, dus het verhaallijnen en gebeurtenissen kunnen volgens mij nooit erg ingewikkeld zijn. Dus ik zal wel zien. Bedankt!
Oke, dat is wel balen
Ach joh, gewoon import hé
Nitrouz
"It will get under your skin and stay there for weeks" - Empire
Mijn 7e film van vandaag, en meteen de beste van de dag. De beste van de dag? Misschien wel de beste ooit. Switchblade Romance is een ervaring, die de kijker zich nog even goed ziek laat voelen. Ik moet er nog even over nadenken. Is dit dan de perfecte horrorfilm? Misschien wel.
Switchblade Romance kocht ik enkele weken terug in de Boudisque. De import-dvd van 18 jaar en ouder lag enkele weken in de kast, en vannacht was dan eindelijk de nacht dat ik de film kon aanschouwen. Samen met mijn zus begonnen wij te kijken naar deze Franse horror.
Het begint allemaal sfeervol, waar Marie en Alex in een auto zitten naar het ouderlijk huis van Alex. Een sfeervol deuntje in de vorm van Sara Perchi Ti Amo wordt luidkeels meegezongen door het 'stel'.
Even later besluit Alex Marie de stuipen op het lijf te jagen in het maïsveld. Het sfeertje zit er direct lekker in, de acteerprestaties zijn overtuigend, beide vrouwen komen geloofwaardig over.
Al snel breekt de hel los, een psychopaat breekt het huis binnen en moord de hele familie uit. Alex wordt meegenomen, maar Marie lukt het ongezien mee te sluipen in de auto van de moordenaar.
In het ouderlijk huis volgen enkele zieke kills. Waar de vader al direct op zieke wijze om het leven wordt gebracht. Even later is ook de moeder aan de beurt, haar keel wordt doorgesneden en het bloed spettert over de kast heen, de gore liefhebber kan met Haute Tension tevreden naar huis gaan, want alleen deze scène zorgt al voor een ruime voldoende lijkt wel.
Om de film nog zieker te laten worden gebruikt de moordenaar zijn gun om het kleine broertje van Alex dood te schieten. Raak. Even later zien wij hem dood in het maïs veld liggen. Is dit ziek? Ja. Was dit het? Nee, dit was slechts een begin. Switchblade Romance zoekt grenzen op, overschrijdt grenzen en laat de kijker met een misselijk gevoel achter. Maar we zijn nog niet eens op de helft.
In de gehele scène in- en rondom het huis weet de regisseur op fenomenale wijze spanning op te bouwen, de kijker leeft mee met Marie, de kijker wil dat zij blijft leven en de kijker wilt dat die zieke psychopaat zijn terechte straf krijgt. Zelden zie je films die de kijker er zo in mee trekken, die de kijker er zo 'in' laten zitten. Het is een ervaring.
De psychopaat rijdt weg naar waarschijnlijk zijn huis, om verder te gaan. Waar waren we gebleven? Marie zit achterin en probeert Alex rustig te stemmen zodat zij probeert te ontsnappen.
Ik heb me zitten ergeren aan Alex, houd je klep is dicht. Je wilt toch blijven leven.
Even later volgt een scène in de benzinepomp. De spanning is voelbaar lijkt wel. Marie doet er alles aan te blijven leven, en de pompmedewerker doet zijn best. Maar is dat genoeg? Nee! Ook hij wordt op zéér zieke wijze om het leven gebracht. De psychopaat gaat nog even naar het toilet en sluit de tent vervolgens af. Dit is geen horror. Dit is pure perfectie lijkt wel. De sfeer zit er zó goed in, de spanning is zoals ik al eerder zei voelbaar.
Even later volgt een toffe achtervolging tussen Marie en de psychopaat. Even wat minder serieus, even wat minder ziek. Gewoon een achtervolging, alhoewel. Ook hier zit de spanning er goed in en zit de kijker op het puntje van zijn stoel.
Wat daarop volgt is nog meer spanning, en nog meer spanning. Een nog ziekere scène volgt in het bos. Waar Marie bijna om het leven komt, maar weet te ontsnappen. Dit kat en muis spel houdt maar niet op, en dat is maar goed ook. Want ook onze psychopaat komt bijna om het leven, maar ook hij weet te ontsnappen. En dat is maar goed ook, want een prachtige finale volgt.
Op de hoes van Switchblade was al te zien dat er ook een cirkelzaag aan te pas zou komen, en de kijker komt niet bedrogen thuis. Want deze komt aan bod, en hoe! Een zéér smerige en gore moord volgt. Maar dat is nog niet alles hoor.
Want ook een plottwist komt aan bod, en hier besloot ik Switchblade Romance geen 5 sterren te geven. Waarom? Op de een of andere manier vind ik het wat ver gezocht. Dat al dit alles zich 'in haar hoofd' afspeelde. Dat ze een gespleten persoonlijkheid heeft. Ja, ik kan er mee leven. Maar ik had het toch ook wel weer anders willen zien, hoe? Geen idee.
Al geeft dit natuurlijk ook stof tot nadenken, en maakt dit een herziening nóg interessanter. Maar Switchblade Romance is van zulks uitzonderlijke kwaliteit, dat die herziening er sowieso wel zou komen. Om maar niet te spreken over de herziening van de herziening. En de herziening daarvan. Een dikke vette 4 sterren. En nog een moddervette halve ster er bovenop. Een eervolle vermelding in mijn persoonlijke top 10 mag ook niet ontbreken natuurlijk.
The Hidden
Een maandje geleden gezien deze film, zie mijn kleine review hierboven, maar deze blijft maar in mijn kop hangen

Gezien de twist aan het einde heb ik echt zin om de film binnenkort nog eens te bekijken, maar dan met dit in gedachte.
Licht uit, surround op 10, en genieten maar! Ik voel dat er wel een halve ster bij kan komen nu...!
Ik quote mezelf maar eventjes, want zojuist heeft de tweede kijkbeurt plaatsgevonden!
Alhoewel de verrassing eraf was, heb ik wederom genoten van deze naar mijn mening één van de beste horrorfilms. Ik had verwacht meer zaken te ontdekken tijdens een tweede kijkbeurt met de kennis die ik nu had, maar dat viel mee/tegen: pas bij het terugkijken van de videoband door de politieagent werd het pas duidelijk.
Maar dat mag de pret niet drukken: met open oren heb ik van de prachtige, dreigende muziek genoten en die killer: perfect! Wat een spanning tijdens die huisscene... dit is horror! Dat gekraak van die laarzen en het gehijg...
Minpuntje is, zoals ik al eerder zei, de belichting... volop licht in een auto? Een lamp boven een schommel in een donkere tuin? Maar goed, het is ze vergeven...
Voor nu, geen halve ster erbij, maar een heeeele dikke bijna vier en een halve ster!
puckb96
Deze film heb ik in de vakantie gedownload aangezien ik alles al had gezien van alexandre aja behalve deze film: Haute Tension. Ik had geen idee wat ik moest verwachten: suspense, horror of gewoon veel bloed? Nou, ik heb deze film alleen in huis gezien tijdens de proefwerkweek en ik dacht na al dat studeren: tijd om deze horror flick op te zetten.
De film begint erg rustig: we worden geïntroduceerd aan deze twee Franse dames: Alex en Marie. Er wordt een beetje muziek gedraaid, een beetje lol getrapt en dan komen ze aan bij dat huis. En dan komt die psychopaat (gewoon eng gespeeld door Philippe Nahon) eraan. Dood en verderf. En ik heb heerlijk genoten van deze bloederige, gemene en ijzersterke horrorfilm. Goed acteerwerk en een flinke plot twist op het einde die ik absoluut niet zag aankomen.
Een mooie film. Een4!
Redelijke horrorfilm waarin een killer het voorzien heeft op twee meiden. Bruut, bloederig, spannend en behoorlijk naargeestig van toon zoals het een echte hardcore horrorfilm betaamt. De film ziet er ook goed uit, maar is soms wel wat eentonig. Helaas doet de ongeloofwaardige plot-twist op het einde de film geen goed, waardoor je eigenlijk alles wat je daarvoor gezien hebt in twijfel trekt.
JacoBaco
Vanwege de twist lijkt de continuiteit in sommige scènes niet volledig te kloppen. Op mij komt het een beetje over alsof de regisseur op het aller laatste moment besloot om de desbetreffende twist erin te verwerken.
Sommige zaken zijn wat vreemd zoals:
Marie ligt boven in haar kamer terwijl ze tegelijkertijd zelf aan de voordeur klopt?
Marie was ook duidelijk op de eerste etage wanneer het jongetje wordt doodgeschoten?
Sommige zaken zijn wat vreemd zoals:
Die scène met Marie als ze buiten is snap ik wel:
We zien haar eerst door het raam buiten kijken naar Alex die in haar blote bloezem aan het douchen is en daar rukt ze zich dan op af, maar omdat ze niet weet dat ze eigenlijk de moordenaar is heeft ze het idee dat ze op haar bed zit te masturberen maar eigenlijk is ze dat buiten aan het doen terwijl ze kijkt naar die naakte Alex.
Dat is ook best wel af te leiden aan het einde: marie's alter ego is verliefd op alex vandaar die kus op het eind
Thorak
JacoBaco
Dat Marie niet in de gaten heeft dat ze de moordenaar is, vind ik prima, maar sommige dingen lijken echt niet te kloppen. Stel, al zou de moordenaar wel echt zijn (die man) en ze heeft hem ingehuurd ofzo met een vreemd psycho vooropgezet plan om haar vriendin te laten ontvoeren waar ze verliefd op is. Haar vervolgens te redden en op die manier haar liefde probeerd te winnen, maar hoe ziek in je kop ben je dan, want er gaan bewust best veel mensen dood daardoor. En op het eind van de film maken ze alsnog duidelijk dat die vent en Marie toch echt dezelfde persoon zijn.
Ik zou hem voor de gein nog is moeten kijken.
Thorak
Bij Free Record Shop schijnt deze onder de naam Switchblade Romance te liggen, ik heb zelfde deze dvd ooit als High Tension gekocht.
Barfly
Niet mijn genre, maar toch geïnteresseerd geraakt na de veelal lovende woorden hier.
Helaas, ook deze film zal mijn interesse in horror/slasher niet doen toenemen.
Het begin is alleraardigst en redelijk duister. De scène met het afgehakte hoofd die toch nog enig seksueel nut heeft, is humor van de bovenste plank. Maar als de moordenaar eenmaal echt zijn intrede doet is het gedaan met de pret; slappe effecten (dat hoofd door de trapleuning) en hectoliters bloed moeten het geheel gaan redden.
Sommige momenten hebben weer wat spanning, die veel meer te bieden hebben dan de bloederige scènes waarin de goorheid de boventoon voert. Indirecte spanning en de factor "eng" vind ik toch altijd intenser als niet alles expliciet in beeld komt.
Het acteren van juist de hoofdpersoon vond ik ook niet echt geweldig, de rest van de cast vond ik beter.
De al veel genoemde plottwist is te zot voor woorden.
Ik heb me maar matig vermaakt al met al.
TheShadowking
Ik wilde deze film eigenlijk 4 sterren geven door het erg verrassende einde, maar besloot toch 3.5. De twist was namelijk wel goed, maar je moest wel erg veel door de vingers zien aan onlogische dingen.
Je gaat na de twist terug in het verhaal van hoe zat het nou precies, maar eigenlijk kan het bijna niet en is het een beetje vergezocht.
Het lijkt er inderdaad op alsof er op het laatste moment besloten is die twist erin te verwerken. Misschien wel goed idee geweest anders had ik hem maar 3 sterren gegeven.
Hier had wel wat meer in gezeten denk ik, als er wat beter nagedacht was over hoe bepaalde zaken in elkaar hadden moeten overlopen.
nedbed
Dit is wel een van mijn favoriete horror films
Erg spannend en er zitten ook nog geweldige kills in en ik vond het einde wel goed
En daarom heb ik mijn stem ook maar verhoogd want ik vind deze film gewoon 5 sterren waard
TheShadowking
Ik vond de twist toch wel wat makkelijk voor zoveel sterren, daarom 3.5 gegeven. moest echt goed mijn best doen om mezelf wijs te maken dat wat ik had gezien eigenlijk niet waar was en dat de moordenaar eigenlijk ook het meisje was. Het is bijna niet te reconstrueren wat er nou precies echt gebeurd is.
Ik verhoog mijn stem toch naar 4 sterren, omdat het zonder de twist ook wel 3.5 sterren waard was, de twist voegt er toch wel wat aardigs aan toe maar hoger ga ik niet.
rsca3x
Heel goede horrorfilm. Leuke opbouw, leuk einde..
Vergeleken met Martyrs vond ik Martyrs beter. Daar stond ik op het einde zeker 15 seconden verbijsterd te gapen naar het scherm, hier waren het maar 5 seconden
TheShadowking
Die staat op mijn te zien lijstje, denk vanavond is kijken
Niet te geloven dat Alexandre Aja dezelfde regisseur is achter het gedrocht Piranha! De film begint als een doorsnee slasherfilm zoals we dat gewoon zijn. Verlaten streek met een wereldvreemd figuur die verslaafd is aan mooie jonge meisjes. Geen tijd voor de gekende clichéoverzichtjes van een hoop tieners, maar recht toe horror van begin af. Aja weet de sfeer er in te houden en bij elk piepje en scharniertje denk je dat het al zover is. Zonder teveel van het plot prijs te geven kan ik toch wel zeggen dat het op zich al knap is dat de spanning in deze slasherfilm zo lang behouden blijft. Gewoonlijk is het een doorsnee achtervolging waarbij een groep tieners één voor één afvalt. Knappe twist naar het einde toe. Ook al is het eerder gedaan, het was in elk geval onverwacht in deze film. Het leverde weer een mooie filmavond op.
SlasherMovieMan
Kunnen de Fransen met Haute Tension laten zien dat ze inderdaad een enge sfeer kunnen creëren?
Jazekers kunnen ze dat. Haute Tension vind ik zelfs een van de betere moderne horrorfilms van de laatste jaren. De film is mega bruut, bloederig, sfeervol, twisty en ook nog eens verdomd eng. En dan nog eens gedaan door Alexandre Aja, wiens naam ook sterk groeit in de horror industrie. En dan laat me nog niet eens beginnen over het acteerwerk. Het is namelijk dik in orde, met name de hoofdrolspeelster deed een ijzersterke vertolking. Nee, naar mijn mening een topfilm. Als je de nieuwe generatie horror wilt ervaren, moet je deze echt eens looken.
Hans S.
De tweede plottwist binnen twee dagen en wederom een uitermate zwakke.De prachtige shots en de sublieme geluidseffecten verliezen voor mij al hun waarde, want als geheel is Haute Tension gewoon heel erg zwak. Geloofwaardigheid hoef je niet te zoeken bij een horrorfilm, dat snap ik wel, maar dit ging mij toch echt te ver. Een op het oog doodnormaal meisje verandert ineens in een moordmachine, zonder dat er in de hele voorgeschiedenis ook maar een spoortje van pure gekte ontdekt kon worden. Wat verder buitengewoon zwak is dat je het op begin nog doodleuk onze hilliebillly de orale liefde ziet bedrijven met een afgehakt hoofd. Oh, Marie heeft zich dat vast ook ingebeeld? Gaat er bij mij niet in. Zelfde geldt natuurlijk voor de truck, die verschijnt ook uit het niets zeker?
Begrijp mij verder niet verkeerd, ik heb mij best vermaakt met deze film en vaak geeft vermaak ook de doorslag bij een cijfer voor een horrorfilm, maar in dit geval stond het verhaal mij echt te veel tegen om een positief cijfer te geven aan Haute Tension.
tukkerstein
Perfecte spanningsopbouw (geen slappe schrikeffecten), aparte maar sfeervolle muziek en geluidseffecten, boeiende opnamelocaties. Het einde slaat wat mij betreft de plank volledig mis en komt totaal uit de lucht vallen.

El Orfanato
Horror / Mystery, 2007