Genre: Fantasy / Horror
Alternatieve titels: Nosferatu, a Symphony of Horror / Terror of Dracula / Nosferatu / Nosferatu, a Symphony of Terror
Duitsland
Geregisseerd door: F.W. Murnau
Met onder meer: Max Schreck, Gustav von Wangenheim en Greta Schröder
Gesproken taal:
Plot Nosferatu, eine Symphonie des Grauens
"A symphony of horror."
Vampier Graaf Orlok verhuist na een bezoek van Thomas Hutter van zijn kasteel naar de stad Wisborg. Eenmaal daar aangekomen raakt hij verwikkeld met Thomas' verloofde Ellen. Zij is de enige die de macht heeft hem te vernietigen.
Count Orlok
Captain
1st Sailor
U-96
- 2081 stemmen
Vooral 's nachts is deze film fijn om te zien. Zonet gedaan dus.
Van IMDB:
Runtime: 94 min / USA:81 min / Spain:65 min (VHS version) / Spain:92 min (DVD edition)
Ik vermoed dat ik deze versie gezien heb. Achtergrondmuziek van Type O' Negative.
Het is even wennen, de beeldkwaliteit, en vooral het feit dat de 'gesproken' tekst apart weergegeven wordt. Maar binnen 5 minuten zit je er al meteen in, en ben je het gewend.
Vooral omdat de film zo oud is, hangt er echt een apart sfeertje rond. Graaf Orloc ziet er echt eng uit; prachtige rol van Max Shreck. De film verveelt geen moment en blijft constant boeiend.
Voorbeelden van geweldige scenes: De bekende scene waarin je Orloc met zijn 'klauwen' de deur open ziet doen. Op het schip; waarin Orloc op een enge manier 'opstaat' en de macht over het schip neemt.
Vermakelijke film. Een echte klassieker. Aanrader!
*3.5*
bioscoopzaal
Erg sfeervolle film, ook in de versie van 65 minuten. Het verhaal is weliswaar een (erg) beknopte samenvatting van het boek van Stoker, en ook de kopie die ik gezien heb was niet al te best, maar toch heb ik de hele speelduur gefascineerd gekeken. Erg knap hoe goed bepaalde scènes nog uit de verf kwamen. Vooral de eerste kennismaking tussen Nosferatu en Hutter (met het mes) vond ik erg knap, en natuurlijk de ontknoping als Nosferatu met zijn schaduwhand in het hart van Ellen knijpt. Erg akelig.
Veel van de sfeer werd ook opgeroepen door de uitstekende live-pianobegeleiding. Een hele interessante partituur was dat, met veel spannende thema's en heel veel afwisseling. Alles bij elkaar was het voor mij een erg bijzondere ervaring.
4 sterren.
Toon1
Een zalige film. Ik heb hem een half jaar geleden op dvd gekocht (een 2disc-dvd van eureka video, met twee versies van de film, en een paar leuke extra's). De muziek die erbij was was geweldig, het maakte de film nog veel beter, Max Schreck speelde heel overtuigend (de beste dracula aller tijden?) en ik vind deze film over het algemeen veel angstwekkender dan alle andere horrorfilms. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat het in het zwart(bruin?)-wit is, er niet ingesproken wordt, en max schreck gewoon eng is. Mijn favoriete scene is die op het schip, waarin Nosferatu het roer overneemt. De scene waarin die vastgoedmakelaar (ik weet niet meer hoe hij in de film heet) 's nachts over een veld te paard naar Nosferatu zijn kasteel rijdt vind het engste. Die scene is wel heel erg kort. Ik moet deze film zeker nog eens 's nachts kijken.
Nosferatu is de beste stomme film. 5/5
TLD
Dit is een van de beste Dracula films ooit gemaakt. Waarschijnlijk is het wel de beste. Max Schreck speelt zo geloofwaardig.
BTW; is het waar dat de meeste exemplaren van deze film vernietigd moest worden..
4.5 Sterren.
Mushroom
Het is waar dat deze film eigenlijk nooit had mogen bestaan!!
Het verhaal leek teveel op Brams Stoker Dracula en er werd dus ook een rechtzaak tegen Nosferatu aangespannen, echter er waren al wat kopieen richting engeland en amerika gegaa en het was dus allemaal al te laat!! GELUKKIG, want het is een zeer enerverende film!!
Justice4All
Info over zijn andere films (duitse site). Leuk om te lezen (mits je duits begrijpt)
en om toe te voegen. Filmposters/affices aanwezig.
Flipman
Damn, ik wil deze film zien
! Ik zag 'm 'n keer op DVD liggen toen ik helaas geen geld bij me had
!
Justice4All
wat een stoere poster is dit trouwens!
aegron
die had ik wel gezien hoor, maar ik vind deze echt heel erg mooi.
Alleen ik ben benieuwd of de poster echt uit 1922 dateert
Ik zelf denk van wel, maar toch ben je nieuwsgierig in zoiets...
Waarom staat op imdb 'Black and White'?
Ik zie dat de film verschillende kleurtinten heeft. Duotone heet het geloof ik (zwart-wit gemengd met een kleur).
Queto Yurlunyur
Waarom staat op imdb 'Black and White'?
Omdat de film in zwart-wit geschoten is. Wel zijn er bepaalde scenes handmatig gekleurd, maar dat valt nog steeds onder zwart-wit; al zou er voor de volledigheid "(tinted)" achtergezet kunnen worden. Hand-tinting and toning gebeurde vrij vaak in die tijd, maar de kleur is door slijtage meestal volledig verdwenen van nu nog resterende prints uit die tijd. Van Nosferatu is er in de jaren '80 een Franse versie gevonden met de oorspronkelijke tinting, maar in erg slechte staat. Er bestaat een gerestaureerde versie met op die versie gebaseerde kleur, maar de meeste videoversies in omloop doen het volledig zonder (zoals de versie die ik zag in ieder geval); zie verder IMDb Alternate Versions.
Duotone is een term die volgens mij alleen op comics van toepassing is, en niet op films; op IMDb kom ik de term nergens tegen (niet bij color information en niet bij technical specifications).
De nachtsceness zijn in ieder geval volgens imdb blauw gekleurd in het origineel, omdat die scenes overdag waren opgenomen.
De versie die ik zag had geel, blauw en nog enkele tinten.
Duotone is een term die ik ken van Photoshop. Zal dan wel niet gebruikt worden bij film inderdaad, hoewel het wel duotone is in dit geval.
Queto Yurlunyur
Blauwe tinting om nachtscenes aan te geven was een vrij standaard conventie, net als roze/paars voor schemering, rood voor passie, etc. Lijkt me verder niets specifieks voor deze film.
Ik heb het nog nooit eerder gezien. Ik vind het vrij lelijk.
lngrid
Ach jawel, let maar eens op. Tegenwoordig doen ze het waarschijnlijk wat beter dan in deze film (niet gezien), maar ze hebben toch licht nodig om te filmen als het donker is, en daar nemen ze meestal blauwig licht voor. Maar dat het overdag wordt opgenomen en later blauw ingekleurd om het nog enigszins op nacht te laten lijken... nee dat zal je denk ik niet vaak zien.
krabat
Wat heb jij een ongezond verstand van films!
U-96
- 2081 stemmen
Aah, mooi. Is dat een beetje verspreid over het land? Ik (en vooral mijn zus) zou hem wel graag willen zien op het grote scherm.
Fred Neil
meer informatie is te vinden op:
Echt ontzettend veel hele goede films die volgend jaar in de bios gaan draaien en die ik waarschijnlijk allemaal ga kijken.
gemaster
Ik had een dodelijk saaie film verwacht, maar ik vond het eigenlijk allemaal best vermakelijk. Ik zag een 92 minuten versie die niet zwart wit is. Ook ik had de synthesiser muziek die op sommige plaatsen best aardig was, maar op andere plaatsen weer verschrikkelijk irritant. Jammer dat het op het einde een beetje saaier wordt en het einde wel erg plotseling is. Voor de rest een paar geinige effectjes en een lekkere enge badguy. 3,5*
Bas17
Overschatte klassieker. Ook totaal geen spanningsboog en het acteerwerk was ook niet al te best.
Verder toch wel vermakelijk. 2.5*
Mug
Onderschatte klassieker. De spanning is niet te snijden, prachtige shots, heerlijk schaduwspel, fantastische lokaties en goede special effects. En Max Shreck is mijn grootste nachtmerrie, wat een verschijning. Het expressieve acteerwerk bevalt mij wel. Sfeervol en - ik geef het toe - doodeng.
Bas17
Bij herziening beter. Je moet dit niet in een slaperige bui zien, want dan wordt je absoluut niet meegevoerd in de spanning. Het acteerwerk bevalt me nog steeds niet zo, maar de decors en shots nu veel beter, ik verhoog.
bartsch
Damn, ik wil deze film zien
! Ik zag 'm 'n keer op DVD liggen toen ik helaas geen geld bij me had
!
Hij is bij google video's (zoek op public domain) en bij archive.org te kostenloos te downloaden/zien.
Veel plezier!
speedy23
Zeg Bartsch, heb je geen link om hem te bekijken? Ik krijg nooit de kans om hem te zien. Ik denk dat er voor mij een vloek op rust.
Poisonthewell
Blij te zien dat meer mensen de goudmijnen van archive.org beginnen te ontdekken

'Nosferatu'-remake van Robert Eggers komt er eindelijk met rollen voor Bill Skarsgård en Lily-Rose Depp

Het filmjaar 1922: een terugblik

Dai-bosatsu Tôge
Actie / Drama, 1966

Tagebuch einer Verlorenen
Drama, 1929
duitslandtransylvaniaverlies van geliefdeshapeshiftingself sacrificecoffinkasteelvampierghost shipbovennatuurlijkbloedzwart en witstille filmseashorevampire bat real estate agentghoul psychotroniclocket sailing shipcorpse in coffinnosferatu real estateblack deathexpressionismmountain country sleepwalkingromaniaratgerman expressionismhorror icondracula