Genre: Thriller / Mystery
Geregisseerd door: Brad Anderson
Met onder meer: Christian Bale, Jennifer Jason Leigh en John Sharian
Releasedatum: 7 juli 2005
Plot The Machinist
"How do you wake up from a nightmare if you’re not asleep?"
Trevor Reznik heeft al een jaar niet geslapen. Dit zorgt ervoor dat hij dingen ziet die er werkelijk niet zijn. Dan gebeurt er een ongeluk op zijn werk, waar hij de schuld van krijgt, maar is het ook zijn schuld?
Trevor Reznik
Jones
Mrs. Shike
Nicholas
donnie darko
deze film is wel laat in de bioscoop bij jullie, he, ik heb hem ondertussen al op dvd zien liggen in de FRS
Esteban
Zal moeilijk gaan, aangezien die nog niet is uitgekomen. Zo verteld ook de filmmaatschappij. *fronst wenkbrauwen*
donnie darko
hoe komt het dan dat de humo er al een bespreking van heeft gedaan en die dateert van ongeveer 5 maanden geleden, gok ik en dat je hem in genk al kon gaan kijken op het groot scherm in het casino
LastSamurai22
Na na niet normaal wat een goede film geloof mij die Christian Bale heeft/krijgt nu echt wel vette rollen aangeboden. Heb hem nu in 2 verschillende films gezien (Batman Begins & The Machinist), hij slaagt met vlag en wimpel. 2 totaal verschillende rollen en hoe die ze uitvoert gewoon bijna briljant. Beetje het zelfde genre als SAW--> die dus ook heel gedetaileerd was en waar je maar bleef gokken of raden wat de CLUE nou werkelijk is. Heel verassend terwijl je het eigenlijk had kunnen weten.
Believe me go to the CINEMA and see the movie!!!
Dikke 5
SelmaDuim
...geloof mij die Christian Bale heeft/krijgt nu echt wel vette rollen aangeboden.
Zou je denken...?
LastSamurai22
Yup volgend jaar in The New World wordt ook een masterlijke film.
Heeft hij ook een rol in
lekker creepy sfeertje, mooie fotografie, maar net iets te makkelijk verhaal. Wel minder gekunsteld en beter dan Memento 3,5*
royj
Wat een gave film. Ik heb m net gezien. Had er niet al te hoge verwachtingen van, maar gewoon erg goed. De sfeer, met de fletse kleuren en het depri dipje waar de film in is gedoopt (mooi gezegd he?
). Echt goed, een zekere aanrader 4* !!
zoutzak
Goede film! zeer overtuigende acteerprestatie van onze Psycho.
Over het plot kan misschien maar beter niets gezegd worden ivm spoilers;
ondanks dat het wel wat weg heeft van een Fight Club of Memento; is dit toch wel weer origineel.
Scenes die me direct in het oog sprongen:
ten eerste de rol van kale denkbeeldige persoon; in de scene dat hij zicht met een mes staat te scheren deed dit me direct denken aan Kolonel Kurz (AN) --> verwijzing!?
ook mooi was het moment dat hij zich aangeeft; het T-shirt met de opschrift 'justice brothers' terwijl zn geestes-broertje buiten knipoogt
en zo waren er nog wel meer kleine mooie details
Prima duistere film, 4*
Redlop
Scenes die me direct in het oog sprongen:
Viel me ook op en daarbij lijkt Ivan sowieso erg op Marlon Brando.
Raider
Meesterlijke film, doet zeker niet onder voor toppers als Saw. Het einde van de film kwam me wel verdacht bekend voor, alleen ben ik vergeten van welke films. Ongelooflijk trouwens hoe Christian Bale erbij liep in die film, zou hij speciaal voor die film zo zijn afgevallen?? Bijna een skelet.
dennis_n
Ik vond de film erg tegenvallen. Het plot had ik binnen 10 minuten al door en er kwam maar geen tempo in de film.
Wel een erg goede acteerprestatie van Christian Bale.
zoutzak
enorme gelijkenis (in de film) leek haast TE toevallig in die scene dat hij zich met een flink mes voor te spiegel staat te scheren.
Redlop
Misschien dat Kurtz (Brando) in 'Apocalyps Now' het geweten van Amerika vertegenwoordigt en als zodanig wel een logische link voor te stellen is.
Deckard
Zeer intrigerende film die een perfecte de balans heeft tussen drama en thriller en altijd de juiste toon houdt, ook wordt er de tijd voor de scènes genomen waardoor de film een optimale werking heeft.
rosanni
Een film die je meesleept naar een duister wereldje, alleen al het feit dat Christian Bale er zo vreselijk mager uitziet vond ik al fascinerend. Het is misschien geen uniek verhaal maar ik had echt geen idee hoe deze puzzel in elkaar stak en daardoor bleef hij tot de laaste minuut spannend. ****
MovieJunkie
Ik had nog geen enkele recensie gelezen, dus heb gekeken met een open mind en ik vond hem geweldig. Gelukkig ben ik niet zo intelligent als de meesten hier die de clou al na tien minuten doorhebben, zodat ik ten volle heb kunnen genieten van deze film en het voor mij onverwachte einde
Christian Bale was echt letterlijk en figuurlijk griezelig goed.
vette 5*
jacobine_rodijk
Weet iemand misschien waarom de film als originele titel 'El Maguinista' heeft en bij land er 'Spanje' staat? Kan namelijk even niet opkomen dat er maar één woord Spaans werd gesproken of dat de film zich in Spanje afspeelde of gefilmd werd.
ptholen
Het plot van de film maakt deze film nog een beetje goed maar het verlop van de film is zeer saai en langdradig. Maar een goed plot kan een film ook maken..... duszzz
dutchtuga
Ja zoiets is al vaker gedaan maar wat een uitwerking! Een geweldige film dit. Hitchcock-waardig! De sfeer is zo ontzettend rauw, deprimerend en sterk dat ie nog dagenlang blijft hangen. Elk shot is om te smullen. Christian Bale is FENOMENAAL is zijn rol, doet zelfs "American Psycho" vergeten en dat is een hele prestatie. Enige reden waarom ik dit geen 5* is het feit dat de film fantastisch opbouwt naar een climax maar eenmaal daar mij niet 100% tevreden heeft achtergelaten. De laatste paar minuten hadden voor mij niet gehoeven en het had achteraf misschien een iets zwaarder onderwerp mogen zijn maar ik heb een geweldige film gezien. Samen met "Saw" en "Calvaire" de beste films die ik afgelopen jaar heb gezien. 4,5*
as
Waarom heeft deze een spaanse titel?
is met spaans geld gemaakt en in Spanje opgenomen. Dus eigenlijk een Spaanse film met Amerikaanse spelers (of zo goed als).
Da Jando
Ah, vandaar. Thanks.
Knappe film. Lekker grauw sfeertje, mysterieus, spannend, mooi in beeld gebracht, goed staaltje acteerwerk...het is allemaal al gezegd en ik kan het er alleen maar mee eens zijn.
Ook ik het een beetje het "oh nee, niet wéér" gevoel over "het speelt zich maar in zijn hoofd af". De grote clou is echter niet dát hij aan die illusies lijdt (dat weet je op den duur wel), maar juist wat het veroorzaakt heeft. Dus de "ik had het al na 10 minuten door" kritiek is niet echt valide. Uiteindelijk blijkt het wel mooi samen te hangen: niet slapen door schuldgevoelens-->insomnia-->illusies door insomnia-->illusies m.b.t. z'n geweten.
De verwachte twist wist me uiteindelijk wel te verrassen. Wat mij betreft eindigt hij ook wat te laat, mooi einde zou zijn geweest wanneer hij de K voor iller schrijft. Al bij al erg genoten. Voorlopig 4*
remorz
Na lang wachten eindelijk gezien en mijn inmiddels opgestapelde verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen.
Heerlijk sfeervol filmpje, vooral dankzij het langzame (of beter, het geduldige) tempo. De spanning is constant aanwezig en de bijna surrealistische wereld van Trevor Reznick wordt steeds voelbaarder. Ook de kijker wordt getrakteerd op enkele déja-vu's, waar soms wel, soms (nog) niet een touw aan vast valt te knopen.
Een goede thriller weet voor mij altijd de puzzelstukjes voor je neus te houden, maar het grote plaatje tot de climax te verhullen. Ik had bij The Machinist constant het gevoel wel ongeveer te weten hoe de vork in de steel zat, maar pas op het einde wordt het geheel uiteengezet. Erg breed uiteengezet, haast overbodig.
Gelukkig leunt de film niet compleet op een allesverklarende twist, en is de grimmige sfeer, samen met het werkelijk magistrale spel van Bale genoeg om van te smullen. De man heeft gezichtsuitdrukkingen die zijn geestelijke instabiliteit perfect weergeven. Als hij weer een nieuwe post-it op zijn koelkast vindt en vervreemd de camera inkijkt met een gezicht van 'Wat gebeurt hier allemaal??' Fantastisch om te zien!
Tenslotte is de visuele vormgeving van de film geweldig, met enkele leuke camerastandpunten en prachtige shots, alles in perfecte, veelal grauwe kleuren.
Speciale vermelding voor de spookhuis-scene, waar de surrealiteit van Trevor uitstekend in weerspiegeld wordt. Kippenvel.
Barfly
Prachtige film. Beklemmende sfeer en zeer goed gespeeld.
Misschien een niet bijster origineel thema maar dat doet niet zoveel af aan de film.
Phoenix
Woaw! Niet vaak zo geïntrigeerd geweest. Ik werd van fascinatie (ontzettend sfeervol, prachtmuziek, waanzinnige Bale) naar pure frustratie ("DOE DIE FUCKING KOELKAST DAN OOK EERDER OPEN." "Ga nou niet meteen weer lopen ijlen! Blijf es kalm!") geslingerd. Uiteindelijk worden deze rare acties van Reznik toch gewoon verklaard, en daardoor is dit toch wel een film te noemen waar erg weinig mis mee is, behalve dan misschien het déja vu dat ik kreeg aan het eind.
Naomi Watts
Goede film. Een goed verhaal, een geweldige Bale, plottwists die ik niet zag aankomen, de band met de prostituee vond ik ook erg mooi om te zien, en een geweldige beklemmende sfeer. 4,5*
otherfool
Bale's tour de force is ongekend is deze sluimerend spannende film over het leven van de slapeloze Trevor Reznik. Langzaam daalt de fabrieksarbeider neder in een surrealistische en bevreemdende wereld waarin niets is zoals het lijkt... en de kijker daalt onverbiddelijk mee!
Hoewel het einde wat plots komt en wellicht niet voor een ieder bevredigend zal zijn, is The Machinist een film om zeker te gaan kijken, al was het alleen maar voor de fantastische Bale, en dan heb ik het niet alleen over zijn fysieke prestatie.
3,5*.

'Joker: Folie à Deux' vergde streng dieet: hier vijf andere films waarvoor acteurs afvielen en aankwamen

De tien best beoordeelde films van de jarige Christian Bale (50)

De vijf beste films van de vandaag jarige Christian Bale (48)

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

American History X
Misdaad / Drama, 1998