Genre: Western / Thriller
Geregisseerd door: Fred Zinnemann
Met onder meer: Gary Cooper, Grace Kelly en Lloyd Bridges
Gesproken taal: Engels en Italiaans
Plot High Noon
"The story of a man who was too proud to run."
Will Kane is al jaren de wetshandhaver in het stadje Hadleyville in Kansas. Op de dag dat hij heeft besloten zijn penning in te leveren en te trouwen, krijgt hij te horen dat de door hem opgepakte crimineel Frank Miller met zijn bende terugkeert om wraak te nemen. Het plan was om met zijn kersverse bruid de stad te verlaten, maar Will besluit om toch te blijven om Miller onder ogen te komen. Hij probeert hulp te krijgen van de bange bewoners.
Marshal Will Kane
Sam Fuller
Frank Miller
Mildred Fuller
De Knip
Eerlijk gezegd vind ik dit niet echt het aankijken waard. Wat een verschil met Once Upon A Time In The West bijvoorbeeld. Dat is wel fantastisch!
Dit vond ik op mijn tiende wel aardige westernfilms, omdat die vrij vaak te zien waren op de tv - ook veel op de Duitse zender.
Neen, niet veel aan deze oude western:
Webby
Ik vond hem ook maar zò, zò. Komt te gedateerd over. Niet mijn soort western helaas.
De GeuS
Beetje teleurstellend. Het begin was nogal veel belovend, waarna het een tikkeltje langdradig werd. Ook het feit dat hij ze uiteindelijk alle 4 eigenhandig afmaakt doet behoorlijk afbreuk aan het eerste uur;
3 sterren....
Trouwens leuk feitje dat vrouwen vroeger al "Quake" speelden....
EmDee
Goede film met een prachtige spanningsopbouw met helaas een enorme anti-climax.
Wel leuk om bv een jonge Loyd Bridges te zien (die me aan George Bush deed denken).
En een nog jongere Lee van Cleef die alleen maar een keer een mondharmonica bespeelde.
Redlop
Ik las vandaag in de Groene dat High Noon een soort van allegorie is op de McCarthy heksenjacht tijdens de jaren '50 ...
Aardig gegeven, maar levert daardoor niet automatisch een enorm boeiende film op. Inderdaad Emdee...het einde was een enorme anti-climax. Boeiend als sjabloon voor vele standaardwesterns. 3*
Fabrice
Deze valt natuurlijk niet te vergelijken met Once upon a time in the west .. het gaat hier over een totaal ander soort film, ok allebei western - maar toch.
High noon behoort zeker bij de beste amerikaanse westernfilms ooit gemaakt !
Ook liefhebber -> www.imagesjournal.com/issue10/infocus/[/url] is een aanrader.
mister blonde
eens met Fabrice. waarom moeten mensen westerns toch altijd vergelijken met once upon a time?
BoordAppel
Begon erg goed, de spanning werd goed opgebouwd maar uiteindelijk was het allemaal voor niets omdat hij ze zonder veel moeite zelf omlegt. Beetje jammer. 3,5*
De Knip
Mag ik niet eens vergelijken met een andere film.
Doordat deze film erg hoog staat in de lijsten (ook IMDB) heb je toch een hoog verwachtingspatroon.
Nou, dat viel mij vies tegen. Wilde met de vergelijking met Once Upon.....impliceren dat dit gewoonweg een domper is gebleken. Zo te lezen voor meerdere mensen hier gisteravond.
Maar dat geeft niet, smaken verschillen. Zei ook in mijn eerste bericht dat dit het soort westerns is, dat ik vroeger wel eens heb gezien. Niet veel bijzonders en deze heeft duidelijk de tand des tijds niet kunnen doorstaan.
Deze film zal dan ook over een jaar of tien niet meer in welke lijst zo hoog staan.
speedy23
We gaan hopelijk elkaar nog eens spreken binnen een tiental jaar. Een film die al meer dan vijftig jaar in de toplijsten staat zal er zeker nog tien jaar langer instaan.
titan
Wat een onzin, dit soort kul wordt de laatste tijd te pas en te onpas (zie ook Duck Soup) geroepen bij oude films die niet in de smaak van de beoordeler vallen.
@ titan
Had al zo'n reactie verwacht - is ook wel beetje logisch, want mijn stelling is nogal bruut.
Denk dat de jongeren van de toekomst deze film minder waarderen. En ja, ik laat ook mijn smaak wat meetellen, maar kan niet voorstellen dat....maar daar ga ik weer.
Zullen we het maar op smaakverschil houden. Hoeven we ook niet te redetwisten (wil jij ook niet lijkt me)
Ik zie toch een hoop (vrij) jonge stemmers die 4 sterren of meer geven.
Wellicht heb ik het mis dan he? We spreken elkaar in 2014 wel weer
titan
Inderdaad, zonde van de tijd. Ik zou zeggen: We spreken elkaar over 10 jaar wel weer
The public doesn't give a damn about integrity. A town that won't defend itself deserves no help.
Daarom vind ik het einde ook zo jammer. Je had een prachtig einde gehad als Kane op het laatste moment weg was gegaan omdat hij te weinig steun kreeg en het dorpje met de grond gelijk was gemaakt.
Ook al was dat het script geweest, dan was 't vermoedelijk te veel gevraagd voor de studiobazen. Toen en misschien nu nog.
T.O.
Afgezien van het onnodige einde - ik zie dat ik niet de enige ben met deze mening - een originele western die morele en ethische vragen stelt. Mooi gefilmd ook. 3,5*
lngrid
Ik vond het eind erg mooi. De film eindigt zo abrupt. Als de laatste slechterik is neergeschoten zie je alle mensen toelopen en Kane met zijn vrouw wegrijden. En uit is de film. Ik zat nog even verbaasd naar het scherm te staren en toen dacht ik: ja, klopt, de film is over, klaar.
Dat stukje waar Renske het over had uit de Groene staat trouwens hier.
Fabrice
Nu nog 'Harry Potter 6' en deze klassieker verdwijnt uit onze top 250 .. er staan al zo weinig Gary Cooper films in de lijst ...
Subliem .. maar helaas geen potter ... sic
Ehm, die Potter film dreigt ook uit de lijst te vallen, en dan staat er helemaal geen Potter film meer in de lijst.
renske
Ontluisterende en ook sinistere film over menselijke belangen en opportunisme met een geweldige spanning. God, wat kan ik een hekel hebben aan de mensheid (of het mensDOM) en Will Kane waarschijnlijk ook.
Ook uit High Noon blijkt weer dat de western zich uitstekend leent als kapstok voor een - in dit geval - politieke allegorie. Ik vind de vergelijking met een Griekse tragedie geen slechte.
Het 'snelle' einde heeft mij volstrekt niet gestoord. Het gaat in feite ook niet om een geweldige schietpartij met die vier mannen. Voor mij gaat het echt om de opstelling van de mensen in stadje in deze zaak. Het mooie is natuurlijk dat die opstelling vaak heel goed te begrijpen is. En dat maakt het extra lullig allemaal. Ik heb zitten vloeken voor de tv toen ze na de laatste dooie uit hun huizen kwamen gelopen.
Net als bij Dr Strangelove had ik het gevoel dat elk shot, elke scène ertoe leek te doen. Er leek niets te veel gedaan te zijn. Elk overbodig gedoe werd vermeden. Erg prettig.
En Gary Cooper is w e e r g a l o o s!
Ik ben het eigenlijk wel met kappeuter eens wat betreft het einde. Ik vond het een gemiste kans, een compromis. Op het allerlaatste stuk na dan, als de marshall zijn ster neerkwakt en de blik die hij trekt naar de rest van het dorp.
Desondanks een vermakelijke, originele western. Met een ijzersterke Cooper. Maar dat einde is erg jammer.
mister blonde
het verbaast me niks dat zijn lievelingsfilm een western is, maar had dan meer op de Wild Bunch gerekend of zo.
Vind het het niet zo gek. Een sherriff wordt door engerds van buitenaf bedreigd en niemand die hem wil helpen. Uiteindelijk pakt Cooper alle bad guys in zijn eentje hardhandig aan en is de held. Deze anti-pacifistische film is koren op de molen van GWB.
Queto Yurlunyur
Volgens mij is lukske00 in de war en is dit niet de favoriete film van Bush, maar van Clinton, die dat in ieder geval bij een of andere poll verklaard heeft. Over Bush' favoriete film zijn verschillende sites het niet helemaal eens, maar Field of Dreams wordt vaak genoemd. High Noon kom ik als optie nergens tegen.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Papillon
Avontuur / Drama, 1973

Lawrence of Arabia
Avontuur / Biografie, 1962
gunslingershowdownvuistgevechtschietpartijmoralityu.s. marshalzwart en witstrijdgerechtigheidone against manyquick drawbrawlticking clock