• 9.375.093 stemmen

Geregisseerd door: Fred Zinnemann

Met onder meer: Gary Cooper, Grace Kelly en Lloyd Bridges

Gesproken taal: Engels en Italiaans

Plot High Noon

"The story of a man who was too proud to run."

Will Kane is al jaren de wetshandhaver in het stadje Hadleyville in Kansas. Op de dag dat hij heeft besloten zijn penning in te leveren en te trouwen, krijgt hij te horen dat de door hem opgepakte crimineel Frank Miller met zijn bende terugkeert om wraak te nemen. Het plan was om met zijn kersverse bruid de stad te verlaten, maar Will besluit om toch te blijven om Miller onder ogen te komen. Hij probeert hulp te krijgen van de bange bewoners.

Marshal Will Kane

Frank Miller

Mildred Fuller

avatar van Obiwannes

Obiwannes

De film is een zeer goeie klassieker, 1 van de beste en verdient zeker een plaats in de top 100 zeker stemmen dus. Goed geacteerd en genoeg verrasingen om de film heel boeiend te maken.

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Deze film vind ik de beste western film met een ongekende spanning.

avatar van FisherKing

FisherKing

Een van de beste klassieke westerns ooit..

Schitterende spelersprestaties vooral ook van Lloyd Bridges..En een goede filmmuziek erbij.

avatar van jay73

jay73

Mooiste moment van de film:

van 11.59 tot 12.00 uur.

Gaaf, met die muziek ook!

En Helen Ramirez natuurlijk!

avatar van Goodfella

Goodfella

Uitstekende western (ècht waar ). De film onderscheidt zich van andere westerns doordat de tijd in de film bijna gelijk loopt met de echte tijd, waardoor er op een geweldig orginele manier enorm veel spanning wordt gecreeërd. Jammer dat de film dan weer eindigt in een standaard schietpartij, anders had er waarschijnlijk een hogere score in gezeten. 3,5 *

avatar van gotti

Hij viel mij een beetje tegen. Geen slecht woord over de cast. Die acteert erg goed, maar het verhaaltje vond ik niet al te interessant. Zo'n verhaal zou bij mij als het goed was gedaan een beklemmende sfeer opwekken, maar dat was bij deze film totaal niet het geval. Vond het allemaal een beetje saai en langdradig. Ook het einde vond ik iets minder. Het leek wel of ze daar geen tijd meer voor hadden, omdat het naar mijn idee een beetje te snel was afgelopen. Waaneer die gangster met die trein aankomt gaat hij met die drie anderen gansters het dorpje in. Dan knalt die marshal die drie anderen zo even neer (niet al te geloofwaardig naar mijn idee) en als die gangster dan zijn vrouw grijpt en de marshal naar buiten komt gaat het ook weer een beetje te snel. 2,5*

avatar van Jordy

Jordy

dankzij Goodfella toch nog gezien

vond het ook een mooie en (dankzij de 24-achtige manier waarop het verteld wordt) erg spannende film met een ietwat teleurstellend einde

3,5 *

avatar van renske

renske

Ik las vandaag in de Groene dat High Noon een soort van allegorie is op de McCarthy heksenjacht tijdens de jaren '50 en dat Howard Hawks het een zo belachelijke film vond (vooral dat in High Noon een vrouw de hoofdpersoon redt oid) dat hij als reactie Rio Bravo maakte, waarin de sheriff gewoon wél de regie in handen heeft.

Ben nu nog benieuwder naar High Noon (en niet zo naar Rio Bravo - hoewel een goede western altijd fijn is). High Noon staat overigens nog steeds iets van 130 plaatsen hoger dan Rio Bravo op IMDb's top 250.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

renske schreef:

Het schijnt zo, ja, al is dat voor een hedendaags publiek maar moeilijk te herkennen. Destijds kennelijk niet, want Carl Foreman, die de screenplay voor deze film schreef, werd al kort na release geblacklist. Overigens was het volgens mij was John Wayne, en niet zozeer Hawks, die kritiek had op het einde.

Queto Yurlunyur schreef:

Daar zijn goede Nederlandse woorden voor Kweeto:

screenplay = scenario

geblacklist = op de zwarte lijst gezet

avatar van Jordy

Jordy

Karel Voorman

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Haha, een aglicisme hier en daar kan geen kwaad toch? (en die Blacklist was niet zomaar een zwarte lijst natuurlijk)

avatar van Mik

Mik

Je vergeet Release Kapp.

avatar van FisherKing

FisherKing

The public doesn't give a damn about integrity. A town that won't defend itself deserves no help.

Zie deze uitspraak in het licht van het verschrikkelijke McCarthy tijdperk. (voor mijn gevoel nog erger dan de oorlog)

Gary Cooper speelt hier trouwens fantastisch.

avatar van moviefreak#1

moviefreak#1

Weet er misschien iemand waar ik deze film op dvd kan krijgen (ik heb geen creditkaart dus play.com valt af) stuur ff een pm als je hem weet te liggen. Bvd.

avatar van titan

titan

Prachtige, tijdloze, spannende en nagenoeg in realtime afspelende western die vooral indruk maakt doordat hij aan (nagenoeg) geen enkel westerncliche beantwoord en op indrukwekkende wijze de laffe, achterbakse en ondankbare kant van de mens laat zien. 4*

avatar van speedy23

speedy23

Dit is een western die terecht werd vergeleken met een Griekse tragedie. Gary Cooper is perfect gecast als de kwetsbare, moreel onbuigzame marshall. De strijd tussen goed en kwaad is op een meeslepende wijze verfilmd...

avatar van Diesel

Diesel

This film has been screened more times at the White House than any other.

Bron: High Noon (1952) - Trivia - IMDb

avatar van mister blonde

mister blonde

eindelijk de dvd thuis. goede film die mede dankzij de realtime steeds spannender wordt. een film met goede acteurs (leuke bijrol van lee van cleef), een mooie muziekscore en een redelijk goed verhaal. ik heb een beetje de indruk dat veel regisseurs van westerns in de jaren '60 naar deze film hebben gekeken.

het eind was ok, hoewel de film wat abrupt stopte. ik wist al hoe de film eindigde aangezien ik die hard al gezien had

Devastation HCT

Uitstekende film. De spanning wordt geweldig opgebouwd en het zet je aan het nadenken. Geweldig geacteerd, ook.

avatar van evervaet

evervaet

Goede western van hoogstaand nivo. Goed geacteerd Gary, mooie opnamen, goede opbouw van de spanning en dat voor een film uit 1952.

moviefreak#1 schreef:

Bij Free Record Shop, heb ik hem besteld. Kost 15€

avatar van Zizaz

Zizaz

High Noon is een mooie film die veel heeft betekend in het western-genre. Het heeft eigenlijk alles wat een western zou moeten hebben, maar het heeft ook niet meer dan dat. Een moedige held, een zware taak, een duel aan het eind en een mooie vrouw.

Jammer genoeg heeft de film, in mijn ogen, ook niet meer te bieden. Het is niet slecht, maar ik vind het ook niet zeeer goed. Daarom geef ik deze film 3,5*.

@ Devastation HCT. Jij zuigt.

@ Zizaz?

Dank je.

Het feit dat je het niet eens kan zijn met mijn stem op Persona drijft jou tot waanzin. Je gaf laatst 12 Angry Men, Some Like it Hot en The Usual Suspects een 4* terwijl je het minstens een 4.5 vond. Nu geef je High Noon een 3.5*.

Sorry dat ik het zeg, maar dit is uiterst kinderachtig.

avatar van Zizaz

Zizaz

@ Devastation H-C-T

Smaken verschillen nou eenmaal, Dev. Het kan toch niet zo zijn dat ik alles goed vindt wat jij goed vindt, en dat jij bewondert wat ik bewonder. Het is nou eenmaal zo dat ik een andere smaak heb dan jij, wat uiteindelijk er tot leidt dat ik een film een hogere of lagere beoordeling geef.

Met dit gezegd te hebben, kan ik je nu dus ook duidelijk maken dat ik genoten heb van Some Like It Hot, 12 Angry Men en The Usual Suspects. Het waren goede films, maar in mijn ogen niet goed genoeg voor een 4,5*. Net zoals Lawrence Of Arabia, Taxi Driver en Se7en bij mij van een 5* naar een 4,5* gingen.

Ik moet wel toegeven dat ik erg kinderachtig ben, maar ik benadruk dat ik me in dit geval ingehouden heb.

avatar van eerdekes

eerdekes

nu zondag op nederland 3 .. na zomergasten

avatar van Fabrice

Fabrice

Inderdaad op nederland 3 !

Uiteindelijk kunnen we volgende week een echte klassieke en super western verwelkomen in de top 100 en .. terecht !

Een echte aanrader ... na het lange wachten op DVD - nu ineens op teevee.

avatar van movie-freak

movie-freak

Ga hem vanavond zeker kijken!

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik ook, ben benieuwd...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Hey, die gast komt me wel bekend voor. Goh, wie is het toch ook al weer... ff nadenken. Hela! Zou het m zijn? Het zal toch niet, maar even in de gids kijken... ja hoor het is toch echt Lloyd Bridges!

Altijd erg leuk als je acteurs die je kent uit recente films in hele oude terug ziet. Tot nu toe belooft de film veel goeds, alleen jammer van die belachelijk overdreven muziek. Neem de rest maar op want mn oogjes vallen dicht.