Genre: Drama / Romantiek
Gesproken taal: Spaans en Latijn
Releasedatum: 26 augustus 2004
Bekijk via CineMember
Plot La Mala Educación
Begin jaren 60 ontdekken twee jongens, Ignacio en Enrique, de liefde, films en angst op een christelijke school. Vader Manolo, het hoofd van de school en literatuurleraar, is getuige van deze ontdekkingen, maar neemt er ook aan deel. De drie personages staan nog twee keer tegenover elkaar, eind jaren 70 en in 1980. Deze ontmoetingen veranderen het leven én de dood van sommige van hen.
Ángel / Juan / Zahara
Young Ignacio
Young Enrique
Paca / Paquito
Silvio Dante
Idd, echt hele, hele mooie beelden heb je soms.
Maar het verhaal...
Niet dat het zo slecht was, maar kom.
3.5* (voor de cinematografie)
Querelle
Het leek zelfs wel alsof de scenarist zich zelf niet serieus nam en overal een (cynische) grap van probeerde te maken. In het geval van seksueel misbruik kan ik daar niet zo goed tegen. Al snap ik het cynisme wel.
Maar dat cynisme kwam niet tot uiting in de personages.
MIKERS
Sinds ik 'Volver' zag in de cinéma. wilde ik andere werken zoeken van Pedro Almodóvar. Eerst heb ik Habla con Ella gehuurd. Die vond ik schitterend!.
maar ineens ontdek ik dat ik een meisje ken en die heeft heel de dvd box. dus ben ik allemaal films gaan kijken bij haar zoals 'Mujeres al borde de ataque de nervios' en 'Todo sobre mi madre'.
Maar 'La mala educación' vond ik ook heel mooi maar heel complex. het enige wat slecht was was die homoseks. ik heb niets tegen zoeen mensen of anders zou ik niet kijken naar die film. maar voor mij is die seks geen plezier voor men ogen.
En de typische Almodóvar kleuren vind je er met gemak in soms in het begin. Het enige dat ik steeds erg vind is de slechte vertalingen. het meisje met die box is 100% spaans en spreekt vloeiend spaans. dus zij zei wat allemaal fout was
. eigenlijk nogal veel hoor.
ik heb tot nu toe nog nooit een slechte film gezien van Almodóvar. deze soort genre vind ik beter dan sommige van die amerikaanse gedoe.
Cupido
- 1911 stemmen
Net als Hable con Ella weet ook deze film mij niet bijzonder te ontroeren, maar het wereldje die Almodóvar creeërt vind ik erg bijzonder. Sfeervol en kleurrijk als geen ander!
feanaro surion
Helaas niet zo goed als Hable Con Ella of Volver maar nog steeds erg mooi. 4 sterren.
Prudh
Deze eerste kennismaking met Almodóvar is geen goed visitekaartje. Ten eerste leek het allemaal op "ingewikkeld doen for the sake of it", beetje moeilijk doen als het ook makkelijk kan. Daardoor was het verhaalverloop ook niet echt interessant om te volgen. Daarbij heb ik echt niets tegen homo's, totdat het te intiem wordt. Dat is mijn probleem natuurlijk, maar ik reken de film er wel op af. Ik kan er niet meer dan 2* voor kwijt.
Gehenna
Knap gemaakt, al is het verhaal niet bepaald boeiend te noemen. Pedro's eerste meesterwerk moet ik in ieder geval nog zien. 3.5*
maxcomthrilla
De invalshoek waar voor gekozen wordt is een boeiende. Het laatste wat Almodovar lijkt te willen is de personages zo getraumatiseerd mogelijk neer te zetten. Het blijft allemaal erg luchtig, dat komt vooral doordat de slachtoffers niet in hun slachtofferrol blijven hangen. tenminste, op het 1ste moment .
In het begin had ik zoiets van: Nee, hè! We gaan toch niet telkens het wel en wee van een paar drag queens volgen? Die vrees bleek gelukkig ongegrond.
Al gauw switcht de film tussen heden en historie. Daarnaast is de werkelijke wereld soms moeilijk te herleiden, omdat de film op de achtergrond blijft meespelen.
Gael Garcia Bernal speelt weer eens een voortreffende rol in een aardige film die bolstaat van vrolijke, zomerse kleuren. Sommige beelden ogen daarnaast wel aardig, maar nooit verbluffend mooi. Kleine 4*
SubbiE
Naar mijn mening aardig geprobeerd maar niet de beste van Almodovar 3*
otherfool
Interessante film neemt je helemaal mee, ziet er prachtig uit, is goed geacteerd... maar als aan het eind de puzzelstukjes in elkaar vallen mist er *iets*... zonder dat ik nu precies weet wat het is. Misschien dat ik het bij een herziening nog vind, tot die tijd: 3,5*.
xenne
deze Almodóvar valt me weer wat tegen. nogal een krom verhaal dat ingewikkeld is om volgen, het einde is dan wel duidelijk maar als plot toch maar magertjes. de mooie beelden zijn er natuurlijk wel, maar als geheel valt het tegen ... 3
s0062423
Op aanraden van een vriend heb ik deze film dit weekend eindelijk gezien. HIj sloeg me heel hard tegen. Ik sluit me bij het merendeel bij de commentaren van hierboven aan, er zitten inderdaad heel mooie beelden in, maar voor mij blijft het dan ook daarbij.
Ik had het gevoel dat Almodóvar er zich goedkoop probeert vanaf te maken mbt het verhaal. Hij had, volgens mij, dieper in kunnen gaan op het waarom, het wanneer maar vooral het hoe dat het echt is beginnen fout te lopen met Ignacio. Terwijl de regisseur het thema wel aanhaalt maar enkel het resultaat laat zien. Nl. een ongelukkige eerste ervaring met homosexuele gevoelens, en de resultaten hiervan, maar wat mij duister blijft is de nu juist de reden waarom dat Ignacio heroïne begint te gebruiken en er uiteindelijk uit komt te zien als ja, een freak en dat is volgens mij toch wel een belangrijk thema van het verhaal
Kortom, 2 sterren ; voor de mooie beelden...
maurice74
Eerste deel van de film is magistraal; je wordt echt in het verhaal meegezogen. Daarna wordt het allemaal wat slapjes.
darkjaap
gewoon een meesterwerk !
normaal vind ik dit soort flms saai maar deze heeft bij mij toch het tegendeel bewezen het verhaal is prachtig
het komt heel goed en aangrijpend over
kortom gewoon een heel erg mooie film
Halcyon
Gisteren nog een keertje herzien en ik moet toegeven dat ik er dit keer meer van heb kunnen genieten. Cinematografisch de moeite waard. Veel kleurrijke en chaotisch mooie shots gezien, hilarische sterk vertolkte personages en een boeiend film-in-filmverhaal. Bij de eerste kijkbeurt ergerde ik me er vooral aan dat dit drama nergens ontroerend werd, maar afgaande op de algemene stijl van de film kan ik moeilijk geloven dat dit Almodovars betrachting was. Hij brengt een aandoenlijk verhaal op een erg ludieke wijze, atypisch zondermeer, en dat op zich verdient al een pluim. Geen tranentrekkerij, maar gewoon een eigenzinnige film over seksueel misbruik.
Minpunt blijft echter het laatste halfuurtje waarin teveel moeite wordt gedaan om de puzzel te vervolledigen. De eindjes worden iets te opzichtig aan mekaar geknoopt en alles wordt een beetje overbdodig. Bovendien is dit laatste halfuur inhoudelijk gezien het minst interessante stuk uit de film. 't Is lastig te verklaren waarom precies, maar je hebt ergens het gevoel dat dit deel misstaat in het totaalplaatje.
Desalniettemin een leuke herontdekking.
matthijs_013
Mee eens. Het controversiële onderwerp was shockerend om te zien en maakte het ook interessant. Na 30 minuten ging de film echter alleen nog maar over seks, drugs, chantage en transseksualiteit. Het kon me niet echt bekommeren.
Hoewel het plot er dus niet echt uitsprong, vond ik het wel knap gedaan hoe ze de film een volledige ommekeer konden geven naarmate het einde naderde.
Drs. DAJA
Erg interresante homosexuele film-noir. De aanpak is tamelijk origineel en we worden telkens verrast met leuke invalshoeken.
lucdecoster
Helemaal niet mijn smaak, zo'n film. Het einde van de film heb ik gemist omdat ik in slaap viel op het late uur. Ik vraag me af hoe het in feite is afgelopen ?
deTuinman
het verhaal vond ik erg goed, de setting en de prachtige beelden bekrachtigen mijn cijfer vooral
het enige wat mij dwarszat, waren de bepaalde gebeurtenissen, die wijze waarop vond ik aanstoontgevend,
ik weet het dit mag niet bij een beoordeling van belang zijn, maar toch
J.Bell
Same here...
Mac Hammer Fan
Helaas... in tegenstelling tot het prachtige "Hable con Ella" kon deze film me nooit boeien of ontroeren. Ik had er misschien te veel van verwacht. Geef mij maar een 'kostschool'-film als "Anthracite" of "Child's Play (1972) " in de plaats. Maar ja, dat is eigenlijk ook een totaal ander genre dan deze "La Mala Educación".
Het is echte hoog tijd dat ik "Volver" bekijk. Mij bazerend op het verhaal zal dit me beslist meer boeien. Zopas aangeschaft voor 7 EUR in Media Markt.
LivingShinigami
Hahaha, homo's zijn ok zolang het maar niet te intiem wordt?
De mensheid en zijn bekrompen geest XD
Ik meen me te herinneren dat ik deze film goed vond, ik heb hem tenslotte gekocht...Maar ik moet vaststellen dat ik hem me niet meer kan herinneren, was waarschijnlijk moe toen ik hem zag waardoor ik het niet helemaal kon volgen.
Zeker eens opnieuw bekijken dus
Prudh
Haha, ja mijn geest is vrij bekrompen, ik geef het direct toe. Ik heb gewoon niets met het kijken naar intimiteit tussen twee mannen. Niet dat ze van mij niet mogen hoor, ik hoef het gewoon niet te zien. Maar beter quote je mijn stukje voortaan met de mogelijkheid die deze site biedt in plaats van dat je mijn zin verkeerd herschrijft.
LuCos
Vond het echt een geweldig prachtige film, en vond het echt fantastisch dat er soms verwijzingen(zowel in shots als sommige shots zelf) waren naar de Film Noir periode.
Wat ik wel weer een minpuntje vond waren de homo-scene's... ik vind dat niet zo interessant om daar naar te kijken en keek daardoor gauw maar even weg. Maar dat is dan een persoonlijke mening denk ik dan.
Van de week had ik ook de film All About My Mother gezien en moet zeggen dat ik het moeilijk vind te zeggen welke ik nou eigenlijk beter vond. Ik vond bij deze film het verhaalstructuur(dus film die over een script gaat waar een verhaal in staat geschreven enzo) echt heel goed. Maar All About My Mother vond ik ook iets moois hebben.
Meezik1979
Dit was mijn eerste échte Almodovar film die ik heb gezien en ik vond 'm héélemaal fantastisch !!!
La Mala Educatión is een film uit de rijpere, rijkere periode van Almodovar. De film is van hetzelfde niveau en is net zo complex als All about my Mother en Talk to Her.
Er zijn veel dingen die deze film het kijken waard maken, waaronder allicht de vele typische Almodovarkenmerken zoals de vreemde, exentrieke personages, de schitterende muziek, de vele mooie kleuren, de melodramatische verhaallijnen.
Wat deze film echter onvergetelijk voor mij maken echter zijn de complexe en originele (verhaal)structuur (deze is hoogst boeiend, geraffineerd en origineel) en het aangrijpende verhaal wat richting de ontknoping eigenlijk diep tragisch is.
Wie genoten heeft van All about my Mother MOET deze film acuut gaan zien !! Wellicht dat deze film niet het universele thema van die eerstgenoemde film maar hij staat garant voor een avond boeiend en ontspannend kijkplezier.
laundromat
I love Almodóvar!
Volver was ook fantastisch en La Mala... staat zelfs in mijn top 10. Gael Garica Bernal is 1 van mijn favoriete acteurs. Van The Motorcycle Diaries tot Babel tot Y tu mamá también, hij doet het goed!
En ik vind intimiteit tussen 2 mannen dan niet vekeerd, maar daar gaat het mij niet om in deze film net als dat niet zo is in Brokeback Mountain (daar zie je toch zo goed als niets).
Topfilm!
echoooo
In het geheel vond ik het echt een mooie film maar sommige beelden vond ik er helemaal over gaan (zoals de homoseks enzo..). Ik heb helemaal geen problemen met homo's ofzo maar dit vond ik toch wel af en toe een gore bedoening.
Jeroen123
Twee jongetjes op een broederschool, Ignacio en Enrique, zijn verliefd op elkaar maar worden op een nacht door één van de broeders ontdekt op het toilet. Enrique vliegt buiten, maar op Ignacio is broeder Pedofiel verliefd en die mag zich voortaan laten misbruiken. Jaren later is Enrique een bekende filmregisseur geworden, en Ignacio speelt travestietenrollen in een zevenderangs toneelgezelschap. Ignacio heeft over zijn jeugdervaring met de broeder een verhaal geschreven (La Visita) en wil dat nu laten verfilmen door Enrique. In dat verhaal perst Ignacio de broeder af met datzelfde verhaal.
Dan blijkt plots dat Ignacio niet Ignacio is, maar diens jongere broer. Ignacio is naar we vernemen al overleden. Via een reeks flashbacks krijg je dan het verhaal van die broer te horen. Hij verbleef met Ignacio (transgender – met reeds een geslaagde boobsjob achter de rug – en drugsverslaafde) in een flatje in Valencia, alwaar hij kennismaakte met broeder Pedofiel, die ondertussen is uitgetreden en een uitgeverij runt. Ex-broeder Pedofiel wordt door Ignacio afgeperst met dat verhaal (zie hoger) maar wordt verliefd op dat broertje. Om een of andere, echt waar onduidelijke reden wordt Ignacio door zijn jongere broer en broeder Pedofiel vermoord. Als Enrique dat allemaal te weten is gekomen, stuurt hij jongere broer de laan uit.
Of zoiets ongeveer, want gelooft u ons: terwijl Almodovars vorige, Habla con ella, een weliswaar wat bizarre maar toch intrigerende en mooie film was, is deze La Mala Educación een miskleun van jewelste die geen kat kan boeien. Naar verluidt heeft Almodovar tien jaar aan het scenario gewerkt en geschaafd, maar het resultaat is ronduit teleurstellend. En dat ligt vast niet alleen aan de opdringerige homo- en travestie-sfeer die over de hele prent hangt, maar vooral aan de nodeloos complexe structuur die uiteindelijk slechts een met haken en ogen aan elkaar hangend verhaal blijkt te verbergen. Na twintig minuten is de beleefde concentratie van de kijker al volop aan het wegebben, en na afloop blijf je zitten met het zeer irritante gevoel meer dan honderd minuten van je tijd te hebben verloren.
Typerend voor de halfslachtigheid van het verhaal is bijvoorbeeld dat in het begin nogal veel aandacht uitgaat naar het toneelvriendje van Ignacio (het is die kleine verpleger uit Habla con ella), terwijl die in de rest van de film geen enkele, maar dan ook geen enkele, rol meer speelt. Erik Stockman had het in een tijdschrift over “één van de zwakste films die Pedro ooit op ons heeft losgelaten, over een geesteloze en oninteressante film en over een afschuwelijke teleurstelling.” Deze keer kunnen we het met Stockman volledig eens zijn. Het enige wat ons opviel in deze film, waren de sensuele dikke lippen van die Gael Garcia Bernal als het jongere broertje, en – just for the record – wij zijn zo straight als de Eifeltoren. Pover filmpje, Pedro!
gauke
Weer een bijzondere film van Pedro Almodóvar. En steeds weer weet hij de conservatieve geesten in Spanje een spiegel voor te houden. Deze keer over een katholiek internaat waar de paters niet van de leerlingen af kunnen blijven. Ongelooflijk knap hoe de regisseur gebruik maakt van verschillende invalshoeken en tijdsruimtes.
Caldora
Ik had nog geen films van Almodóvar gezien, La Mala Educaión was mijn eerste.. Ik weet niet goed wat te vinden van deze film. Alhoewel er enorm mooie beelden, leuke vindingen en goede momenten in deze film zitten, blijft er toch een 'oh is dit het?' gevoel bij mij over.
Sommige rollen zijn zo enorm oppervlakkig en slecht uitgevoerd dat ze niet eens meerwaarde missen, maar bijna afbreuk doen aan de kwaliteit van de film. Al deze verschillende gezichten die toch min of meer dezelfde personage moeten zijn maken het verhaal nodeloos complex voor mij.
Waar eerst de prent lijkt te gaan over twee travestieten, in een setting die mij volledig duister blijft, gaat de film verder met een van de twee dragqueens. Het vriendinnetje van Ignacio is plots verdwenen uit het verhaal..
De enige scene die wel indruk heeft gemaakt is in het zwembad; het overduidelijke geflirt tussen Ignacio (eigenlijk Juan/Angel dus) en Enrique. Tegenovergesteld is de povere 'spannende' scene in de toiletten van de broederschool, waarna Enrique de school moet verlaten.
Alles bij elkaar genomen vind ik La Mala Educación toch erg tegenvallen; de complexiteit van de film in combinatie met de holle personages maken het voor mij echt geen topper.
Maar als de reacties hier zo lees ben ik erg benieuwd naar de andere films van Almodóvar.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime