Genre: Drama / Horror
Gesproken taal: Italiaans en Engels
Releasedatum: 7 maart 1974
Plot Don't Look Now
"Pass the warning."
John en Laura Baxter verblijven in Venetië waar John werkt aan de restauratie van een oude kathedraal. Ze ontmoeten twee oudere zussen van wie een beweert een geestelijk medium te zijn. Ze zegt dat ze het dochtertje van Baxter gezien heeft, die onlangs is overleden. Laura is zeer geïnteresseerd, maar John wil er niets van weten. John krijgt zelf echter ook last van waanbeelden waarin hij zijn overleden dochtertje ziet.
Laura Baxter
Anthony Babbage
Mandy Babbage
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11922 berichten
Je eerste uitleg vind ik erg mooi. Verklaringen als dat de dwerg de verloren zus is vind ik heel erg vergezocht, er worden daar helemaal geen hints toe gegeven.
Lord Flashheart
Degelijke thriller die langzaam op gang komt en toewerkt naar een spetterende climax. Verhaal is inderdaad een beetje surrealistisch, met een aantal bovennatuurlijke gebeurtenissen, maar alles is prima te interpreteren. De mysterieuze, sombere sfeer is het belangrijkste aspect van deze film, die van mij 3,5* krijgt.
bianca218
O jeetje, een remake......meestal gaat dat niet goed ( meestal hé ).
Ik heb deze film nu al een paar keer gezien en ik blijf erbij.... sfeervolle, spooky film.
Een prachtige film en in een gewoonweg eng en leeg venetië opgenomen. 4*
Friac
Een bijzonder sfeervol drama over een koppel dat ontredderd en verward in Venetië de verdrinkingsdood van hun dochtertje probeert te verwerken.
Ik weet niet of ik al veel films gezien heb die zo efficiënt omspringen met de locatie: Venetië als kanalenstad is de enige stad waarin deze film gedraaid kon worden gezien de verdrinkingsdood, en de stad is zowaar nog desolater dan in Visconti's 'Morte a Venezia', een perfecte achtergrond en weerspiegeling van de frustraties en twijfels van het koppel.
Tevens speelt de regisseur op een leuke manier met de ontdubbeling van de personages (spiegels, parallelle montage,...) hierbij alluderend op de gave van de man, die onbewust in de toekomst kan kijken?, en vooral de laatste tien minuten zijn meesterlijk wat betreft sfeerschepping en spanningsopbouw.
De film is bijzonder stijlvol en glijdt rustig voorbij, terwijl de sfeer steeds vreemder wordt (de film herbekijken lijkt voor mij noodzakelijk te zijn om alles te begrijpen); ik werd helaas niet volop meegesleurd door de film, maar heb zeker en vast genoten van deze Britse klassieker.
Friac
In België kwam ik hem enkele maanden geleden nog tegen in de rekken van de Mediamarkt, voor een 7-tal euro. Wel moet ik zeggen dat hij me de laatste bezoeken niet is opgevallen.
niethie
Alweer een tijdje geleden eens op tv gezien en weet nog dat ik het niet zo heel geweldig of bijzonder vond, Roeg's vorige twee films waren allebei erg interessante (aparte) bijzonder stijlvolle cultfilmpjes maar deze (die vaak wordt geroemd tot zijn beste film) was heel anders, vond het verhaaltje behoorlijk vaag en kon er weinig mee, het sfeertje is erg eigenaardig en kil maar ik kon er zelf weinig spanning in vinden, toch is dit geen slechte film, het heeft iets aparts, het camerawerk en de montage zijn weer dik in orde en Sutherland en Christie zetten prima rollen neer, daar komt ook nog eens bij dat het alweer een tijdje geleden is dat ik hem zag, zal hem binnekort eens op dvd aanschaffen om hem te herzien, tot die tijd-
3* is een goede start voor een verhoging
Patat
Matige film die de gehele speelduur blijft boeien door zijn mysterieuze en onheilspellende sfeer. De Venetiaanse locatie wordt ten volle benut. Het einde ervaarde ik vooral toch als een teleurstelling, hoe verrassend het ook mocht zijn. Niet slecht, maar ook geen echte bijblijver wat mij betreft.
Max en Joep
zag dat ik niet gestemd had.
4,5 voor deze geweldige stijlvolle duistere broeierige film.
Simon Smith (crew films)
Wat mankeerde er dan aan het eind Patat? Daar zeg je niks over.
jacques haenen
Ik vond de film juist in het begin op z'n sterkst. De openingsscene zelfs schitterend. Al met al een sterke, mysterieuze thriller, met mooie parallel naar rouwverwerking.
Waarom eigenlijk? Het begin van de scene vond ik erg sensueel, maar zodra-ie versneden wordt met het aankleden, ging daar veel van verloren voor mij.
tja, die sex-scéne. voor mij één van de sterkste scénes uit de film. heden-verleden-toekomst is een thema. (en Venetië dé stad die daar symbool voor staat, net als rome) . juist de montage, het versnijden van passionele sex met het aankleden (zwijgend, koel, met de rug naar elkaar) is beeldtaal in optima forma. beeld en montage vertelt op aangrijpende wijze over de sensuele passie die ze in het verleden deelden en de verwijdering die de toekomst zal brengen. wat kan film meer zijn?
M. van Kessel
Ongepolijste thriller van Roeg, die de spanning uiterst traag op durft te bouwen naar een finale die je ofwel prachtig vindt ofwel teleurgesteld achterlaat. Hoe het ook moge zijn, het is voornamelijk het ruwe uiterlijk dat de film op momenten naar een lager niveau trekt. Vooral op het begin is het behoorlijk wennen aan de bedenkelijke montage en geluidstechnieken, waarbij je je op een bepaald punt zelfs af gaat vragen of dit puur uit artistieke redenen is gedaan of dat het komt uit onvermogen van de editor om er iets fatsoenlijks van te breien.
Eenmaal door het begin heen geworsteld wil de visuele stijl van de film niet meer in de weg zitten, met dank aan de plaats van handeling - Venetië - die zich voor enkele onontkomelijke mooie plaatjes prijsgeeft. Het verhaal - of in ieder geval de plot - is interessant genoeg om je bij de les te houden, met in het midden een opvallende erotische scene, en zal de liefhebber van mysteries ongetwijfeld bezig houden om het raadsel op te lossen. Wat echter onacceptabel is, en zeker voor een film als deze, is dat sommige momenten vandaag de dag behoorlijk lachwekkend kunnen overkomen. Er zit zelfs een moment in waarin de vraag opkomt of Roeg nu serieus bezig is om Sutherland op een verkeerd spoor te zetten, of dat hij écht met iedereen aan het dollen is. Het is aan de kijker om een mening hierover te vormen.
Een trage maar fascinerende verhaalopbouw met een filmstijl die even wennen is. Sta je er voor open, dan is dit een prima film die je na het zien ervan op een andere manier naar rode regenjassen laat kijken. Maar een filmklassieker... Daar heeft deze film te weinig indruk op me gemaakt.
Halcyon
Magere film vond ik. Cinematografie is duidelijk van een hoger niveau dan de gemiddelde film uit die tijd, maar ondanks de goede pogingen om wat meer te doen met een camera dan louter registreren vond ik het totaalplaatje nogal kleurloos (in de letterlijke zin dan). Het verhaaltje is aardig, er wordt ook goed geacteerd enzo, maar tot de laatste tien minuten wordt het nooit spannend of creepy. Dat vage gedoe was best leuk en vooral nu ik enkele verklaringen uit de eerdere posts heb gedistilleerd is m'n waardering voor deze film iets gestegen. Maar dat ik het een topper vind kan ik helaas nog niet zeggen...
jacques haenen
vond ik het totaalplaatje nogal kleurloos (in de letterlijke zin dan). ...
...behalve het rood dan. dat knalt er wel extra uit, natuurlijk.
Halcyon
Is me niet opgevallen eerlijk gezegd. Behalve dan in het begin en aan het einde met dat regenjasje.
- 2023 stemmen
De grote fout van vele filmsites en IMDB is dat deze film onder de noemer "horror" wordt geplaatst. Het is niet meer dan een mystery. Ik vrees er een beetje voor dat zulke omschrijvingen ervoor zorgen dat bepaalde mensen deze film erg matig of slecht gaan vinden, want ze projecteren hun verwachtingen anders. Er wordt gehoopt op enkele spannende of enge scènes, maar die gebeuren niet, op de laatste 5 minuten na dan.
Volgens mij is "Don't look now" een film die je meermaals moet zien, want er valt volgens mij veel meer uit te halen dan wat je de eerste keer gezien hebt. Alhoewel er gedurende het eerste uur zo goed als niks gebeurd, kijkt de film toch lekker weg. De film houdt je wel in de ban met al zijn "sings" en onheilspellende factoren. Toch wordt het nergens echt dreigend.
Julie Christie acteerde voortreffelijk, Sutherland ook, maar hij kon mij minder overtuigen, vooral in de scènes met de drama-elementen. Wel vond ik de cast in het algemeen soms moeilijk verstaanbaar, ik had geen ondertitels op de DVD.
Het einde dan. Het einde voelde ik wel een beetje aankomen, maar was toch zeer geslaagd en behoorlijk eng en maakt de film het zeker waard om af te kijken. De film heeft op het einde na, nog een memorabele scène: "de seksscène" die behoorlijk echt aanvoelt en dit werd ook een tijdje gedacht. Deze scène was enorm riskant voor die tijd.
Het verlaten Venetië is mooi, maar dreigt niet echt vind ik. Ook de muziek is mooi, maar straalt geen enkele dreiging uit, het voelt aan of je een 1,5 uur naar een klassiek concert geluisterd hebt. Er mochten voor mij ook wel wat meerdere spannende scènes ingezeten hebben. Ik had gehoopt dat John die dwerg wat meer ging tegenkomen in de stad.
Zoals ik al zei wil ik de film graag een tweede keer bekijken, maar ik vrees er een beetje voor dat hij nu niet meer leuk gaat zijn. Ten eerste omdat je het einde weet en ten tweede omdat de film het enkel en alleen moet hebben van zijn mysterie EN dat is nu opgelost, want de film bevat (op het einde na) geen enkele andere spannende scène.
Als besluit : een zeer mooie film, maar er kon beslist meer uitgehaald worden.
3,5
Iemand een idee hoe de remake gaat heten en is er al een releasedate bekend?
klute89
Het verlaten Venetië is mooi, maar dreigt niet echt vind ik.
Vind ik toch wel, zeker omdat het zo verlaten is. Zeer unheimlich.
- 2023 stemmen
Vind ik toch wel, zeker omdat het zo verlaten is. Zeer unheimlich.
Ja, het was verlaten naar het einde toe. In de rest van de film voelde het toch "normaal" aan of niet? Het was ook wel al laat in de avond, op het moment dat het einde nadert.
Iemand een idee hoe de remake gaat heten en is er al een releasedate bekend?
Remake? Nee toch. Dat kan helemaal niet. Of Lynch moet 'm maken....
- 2023 stemmen
Remake? Nee toch. Dat kan helemaal niet. Of Lynch moet 'm maken....
Staat gepland voor 2009, heb gehoord dat de nieuwe maker niet meer gebruik wil maken van de gestoorde dwerg.
Het gaat voor de nieuwe generatie zijn, dus ik denk dat hij wat meer standaard wordt met meer schrikeffecten. Hij blijft wel de titel "Don't look now" behouden.
klute89
Juist niet, ik vond het eigenlijk al direct een ongemakkelijke omgeving.
- 2023 stemmen
Juist niet, ik vond het eigenlijk al direct een ongemakkelijke omgeving.
Lol ok
. Ja, ik denk toch wel dat ik hem nog eens moet herzien. Bepaalde elementen zullen zeker meer tot uiting komen bij een tweede kijkbeurt.
Als hij nog steeds in de mediamarkt ligt, dan wil ik hem zeker kopen.
klute89
Ik schrik hier toch wel van

Waarom in godsnaam weer een remake, van een film die heden ten dagen niks van zijn kracht heeft ingeboet.
Trouwens, als de nieuwe regisseur de rode dwerg weglaat, kan hij net zo goed de film een andere titel geven. Wat het draait in Don't Look Now tenslotte om de dwerg in het rood.
- 2023 stemmen
Inderdaad, die eindscène vind ik memorabel in deze film en heeft mij allesbehalve teleurgesteld. Ik vraag mij dan toch af wat die nieuwe maker dan in de plaats gaat inlassen. Het zal weer zo een "Hollywood einde" zijn.
Het zal wel niks worden.
Om nog even op de sfeer van Don't Look Now terug te komen. Daarom vind ik de film ook zo sterk, vanwege de unheimliche sfeer.
Maar ik ben benieuwd wat je ervan vind na een tweede kijkbeurt.
Het zal wel niks worden.
Maar ik ben benieuwd wat je ervan vind na een tweede kijkbeurt.
Ja, inderdaad. Bij mijn weten bevat de film erg veel aanwijzingen die voor "sfeer" moeten zorgen en die ik gewoon niet opgemerkt heb.
Ik zal het zeker hier neerpennen als ik hem nog eens opnieuw zie
Ik zal het zeker hier neerpennen als ik hem nog eens opnieuw zie
Ik ben benieuwd.
Ik denk dat ik hem zelf ook maar weer eens ga kijken.
Ik ben benieuwd.

Ik denk dat ik hem zelf ook maar weer eens ga kijken.
Oow voor ik het vergeet, er is mij wel iets opmerkelijks opgevallen. Elke keer als er een scène met die dwerg voorkomt, is er steeds ook een man in het beeld die aan het roepen is, misschien is die dwerg zijn zuster of zo?

Nog niet uitgegriezeld na Halloween? Deze klassieke horrorfilms behoren tot de vijftig best beoordeelde

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014

The Look of Silence
Documentaire, 2014

Onibaba
Drama / Horror, 1964

What Ever Happened to Baby Jane?
Horror / Thriller, 1962

Happiness