Genre: Drama / Horror
Alternatieve titels: Salò, or the 120 Days of Sodom / Salo of de 120 Dagen van Sodom / Salo - De 120 Dagen van Sodoma / Salo ou les 120 Journées de Sodome
Italië / Frankrijk
Geregisseerd door: Pier Paolo Pasolini
Met onder meer: Paolo Bonacelli, Giorgio Cataldi en Umberto P. Quintavalle
Gesproken taal: Duits, Frans en Italiaans
Releasedatum: 25 oktober 2001
Plot Salò o Le 120 Giornate di Sodoma
"The final vision of a controversial filmmaker."
Italië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaats van handeling: een afgelegen landhuis aan het Gardameer. Een hertog, een bankier, een politicus en een geestelijke laten negen jongens en negen meisjes bijeenbrengen. Terwijl drie courtisanes scabreuze verhalen vertellen ter inspiratie, vergrijpen de mannen zich op allerlei manieren aan de gevangenen. Een scala van sadistische en scatologische perversiteiten passeert de revue, uitmondend in een gruwelijke moordpartij...
The Duke
The Pianist
Sergio - Male Victim
Carlo Porro - Male Victim
Querelle
Die laatste opmerking zal mij wel niet in dank worden afgenomen
Waarom? Je maakt alleen jezelf belachelijk met zo'n opmerking.
- 1931 berichten
Haha nou dan maak ik mezelf maar lekker belachelijk, ik sta er volledig achter. Ik vind bijvoorbeeld weer dat mensen die zulke misbaksels van films 4,5 ster geven zichzelf belachelijk maken, dus ja.
En de kenners zien er kunst van in begrijp ik. Kenners waarvan? Van geesteszieke films? Ach wat maakt het uit, van mij mogen mensen dit best kunst vinden, ik vind het in ieder geval de grootste rommel ooit.
deTuinman
Snap je niet hoe iets een kritische beoordeling kan krijgen? Dan wordt niet alleen naar de buitenkant gekeken hoor.
Na een lesje filmgeschiedenis of kunstgeschienis, weet je wel beter.
- 1931 berichten
Na een lesje filmgeschiedenis of kunstgeschienis, weet je wel beter.
Daar lees ik anders maar weinig over als ik een beetje Google naar mensen die deze film (hoog) beoordelen.
Ramon K
Waarom? Je maakt alleen jezelf belachelijk met zo'n opmerking.
Precies. Dom gelul.
- 1931 berichten
Als ik jouw reacties bij deze film zo eens doorneem pas je anders prima thuis in mijn aanname. Succes verder met overhalen van mensen om het toch een goede film te vinden!
Ramon K
Users als jij moeten gewoon ergens anders gaan spelen. Ik heb hier zo goed mogelijk proberen te onderbouwen waarom de film zo'n indruk op me maakte. Verder heb ik al veel films uit Pasolini's oeuvre gezien waardoor ik bepaalde aannames over verkeerde intenties bij de regisseur resoluut van de kaart veeg.
Bij Shawshank Redemption beschuldigt 1 of andere gast de laagstemmers van dwarsliggerij en interessantdoenerij. Hier ben jij nu weer hetzelfde aan het doen maar nu aangaande users die de film hoog beoordelen. Ontieglijk trieste bedoeling. Heb je verder ook iets interessants te melden over de film? Misschien kunnen de mods er eens wat aan doen. Irriteer me er in ieder geval flink aan.
- 1931 berichten
Ik merk het! Sorry man, was allemaal niet zo vervelend bedoeld. Het was gewoon het eerste wat mij te binnen schoot toen ik deze film had gezien: 'Dit kan je gewoon niet hoog beoordelen'. En bij die mening blijf ik. Besef je wel dat je precies hetzeflde doet als ik, maar dan de andere kant op? Ik lees in je reacties veel 'ik snap gewoon echt niet dat mensen dit zo slecht vinden' (zwart-wit gezegd). Nou ik snap niet dat mensen dit zo goed vinden.
Nee heb verder weinig interessants over deze film te melden. Ik kan een waslijst voor je maken met punten waarom ik deze film zo slecht vind, maar dat spreekt wat mij betreft te veel voor zich. Ik zal het voortaan laten bij het feit dat ik dit zo'n kutfilm vind en geen hoogstemmers erbij betrekken!
Ramon K
Mooi! Dan zul je mij verder ook niet meer zien klagen.
Ok. Dan begraaf ik mijn strijdbijl.
E2K
Dit is absoluut niet een film voor iedereen.
Leuke interpretatie van "Marquis de Sade"!
JeanMaurice
Werkelijk een slechte film! Afgezien van het feit dat het "verhaal" belachelijk onnodig wreed en ronduit walgelijk is. Blinkt de misplaatste theatrale regie ook niet echt uit....ik snap wel wat de filmmaker met deze film wil laten zien. De ultieme wreedheid van mensen die volledige macht hebben over anderen. Welke onmenselijke gevolgen dit kan hebben weten we inmiddels allang getuige de geschiedenis en de overmaat aan literatuur omtrent dergelijk buitensporig pathologisch sadisme.
Om dat nu in een film nog eens haarfijn in detail te laten zien vind ik smakeloos en behalve sensationele motieven, abject en vulgair en bovendien geen enkel doel dienend. Ik heb dit gedrocht niet eens kunnen uitzitten! Zo weerzinwekkend en letterlijk scatologisch vind ik deze rolprent! Bah!
hannes64
- 1926 berichten
Goedzo.......ikzelf vond `t een ronduit belachelijke film ( Pasolini deugde niet, en mede dankzij deze film is ie vermoord )
Smerig, tè vulgair voor woorden.
Nee, geef mij maar een lekkere feelgood.
Dit is geen film , maar voor Pasolini meer een experiment, en wat voor 1.
Had voor jaren terug veel verwacht van deze film, maar ben nog nooit zò bedrogen uitgekomen.
Gewoon een misselijk makende prent die je maar zeer gauw moet vergeten.
Ik deed `t ook.
0.5 is tè laag, dus ik stem niet eens op dit gedrocht.
Kuck-x
Pasolini deugde niet, en mede dankzij deze film is ie vermoord
Dankzij?
Je gunt je medemensen nogal wat. Veel plezier met je feelgoodmovies (leuke feelgoodavatar, trouwens).
berghti
Haha, gevat.
Drs. DAJA
De meest walgelijke film die ik ooit heb gezien. Kokhalzend en vloekend afgekeken. Zelfs wanneer je in je achterhoofd houd dat extreme ranzigheden tonen makkelijk kan zijn moet je toegeven dat het in deze film goed wordt weergegeven. De shotcomposities (waarbij de ruimte boven de acteurs vaak groots in beeld bleef) zorgen voor een beklemmende sfeer in dit vreselijke gebouw. De vormgeving en afwisseling maken dat de film boeiend is en tevens een levende nachtmerrie. Zulk soort extreemheden kunnen alleen voortkomen uit een perverse seksuele leefstijl of een beangstigend haatvolle visie op de mens. Pasolini kennende gok ik dat het een beetje van beiden is... Hoe dan ook is Salo een film die het medium verkent en op slimme wijze de kijker teistert.
wibro
Bij mij hetzelfde en daarom kreeg deze film van mij ook het laagste cijfer (1,0*) Wat kan het toch raar lopen met de waardering voor deze film.
Ramon K
Zeg dat wel. Fijn om een keer een positieve recensie bij deze indrukwekkende film te zien.
danuz
Niet bekend met De Sades' werk zelf, maar ik ben er wel altijd benieuwd geweest (en zo ook naar Salo). Film heeft volgens mij geen diepe intenties om (in your face) te choqueren. Neem aan dat Pasolini niet zo'n film voor ogen had. Het is eerder een schets van de erudiete klasse machthebbers die hun masochisme willens en wetens conceptueel uitwerken en uitvoeren op onschuldige adolescenten. Een machtsverhouding uitvoeren tot het extreme en de vrijheid nemen om de meest wrange martelingen uit te voeren vanuit een 'intellectueel' oogpunt. Als gegeven erg interessant. Ik zelf kon echter vrij weinig met de huidige uitvoering. Vaak nogal flets en 'mak' in beeld gebracht. Visueel enorm schril en robuust, waarbij de uitvoering van de 'spelletjes' vaak totaal aan impact mistte.
speranza
Dit is een uitstekend uitgewerkte walgelijke film.
wibro
Dit is een uitstekend uitgewerkte walgelijke film.
Ik zou zeggen; Zet in jouw top 10. Daar staan toch alleen maar Italiaanse films in.
speranza
Dit is één van de films die mijn top 10 net niet halen. Dat geldt overigens ook voor diverse niet Italiaanse films, zoals het door jou zo geliefde Sa som i Himmelen (2004). Een groter contrast tussen twee films is bijna niet mogelijk.
speranza
Er zijn weinig films die door even veel mensen volledig de grond in wordt geboord als de hemel wordt ingeprezen. Gelet op het zeer controversiële onderwerp van deze film van de eigenzinnige Pier Paolo Pasolini is dit niet zo vreemd. De stemgrafiek van deze film is ook heel bijzonder.
wibro
Ben ik met je eens. Een zelfde soort film is "Cannibal Holocaust", ook een Italiaanse film trouwens. De stemgrafiek van deze film vertoont overeenkomsten met die van "Saló".
Max en Joep
heel misschien dat het boek er ook iets mee te maken had.......?
Drs. DAJA
Uiteraard, maar als regisseur moet je je een verhaal ook eigen maken. En aangezien hij in achter de schermen materiaal aangaf verliefd te zijn geworden op het scenario is hem dat in mijn ogen aardig gelukt.
Yehudit
Mijn interesse werd gewekt door een artikel over deze film, waardoor ik dacht: laat ik 'm eens gaan bezichtigen. Ik had al wat gelezen over de inhoud, maar ik was van plan door 'm helemaal te kijken de clou/moraal te gaan ontdekken.
In opdracht van vier geesteszieke hooggeplaatste fascisten worden 8 jongens en 8 meisjes naar een gigantisch landhuis gebracht, onder strenge amateur-millitaire bewaking. Ze moeten luisteren naar vier dames van middelbare leeftijd, de "vertellers", die hen met ranzige details uit hun (kinder)prostitutieverleden om de oren slaan. In de "Circel der Manies" draait het vooral om seksueel misbruik. Tijdens de vertellingen staat er bij tijd en wijle een millitair of één van de vier hoge piefen op om er enkelen te molesteren, vernederen of verkrachten. In het werkelijk zeer geïnspireerde deel "Circel der Stront" worden de kinders ook nog gedwongen menselijke feces te verorberen en in de "Circel der Bloed" vermaken de hoge heren zich met het uitsteken van ogen, afsnijden van tongen, geslachtsdelen branden met een kaars, tepels brandmerken, enzovoort enzovoort. Tussendoor geven de heren er telkens blijk van enorm geestelijk in de war te zijn, ondanks hun toch intellectuele verhandelingen over onder andere verkrachting, anale sex en ontlasting.
Om even een korte samenvatting van wat ík van dit hoogstandje heb gezien te geven..
Ik was zeker niet geschokt, mochten toekomstige kijkers daar misschien op hopen. Ik snap de (blijkbare) verwijzing naar het fascisme ook in het geheel niet, de enige overeenkomst zou misschien zijn dat de inhoud van deze film ook zwakzinnig, of liever krankzinnig, is. Voor mij raakt het kant noch wal.
Pasolini moet wel een zieke geest zijn geweest om deze film te maken bij de overdenking van het fascisme (hoewel ik het fascisme dus zeer zeer zeker niet goedkeur, maar juist veracht) .. Bij het fascisme is één partij aan de macht die streeft naar volledige controle van de massa, die wordt bereikt door een flinke dosis grof geweld. Zelfs ik had betere manieren geweten om dit in een film uit te beelden.
De enige acteurs die nog van enige charme getuigden waren de vertelsters. Ik geef maar liefst één ster omdat ik ten eerste, zoals waarschijnlijk de bedoeling was, wel walgde van de vier heren, die zich qua acteren wel degelijk compleet gestoord voor konden doen. De tweede reden is dat de film geloof ik is geïnspireerd door DeSade, die zich overigens om zou draaien in zijn graf van schaamte, en voor het af en toe gebruiken van zijn teksten is mijn einduitslag één ster.
Zoyechka
Ik ben te benieuwd naar deze film ..
Maar ik kan hem nergens vinden... op tube staan allemaal maar sommige delen, niet helemaal ...
Aan de andere kant.. alstie zo gruwelijk is krijg ik er misschien weer nachtmerries van ^^^
Keesgommers
Geen idee wat ik van deze film moet zeggen. Ik heb hem gekocht, omdat ik ontzettend benieuwd was naar deze film na de vele reacties hierop. Mijn vrienden hadden geen enkel idee wat voor 'n film hen te wachten stond net als ik. Ik moet zeggen dat ik me op momenten schaamde dat Ik deze film had gekocht. Sommige stukken zijn echt te smerig voor woorden. We hebben bij vele scènes het hoofd weggedraaid. Al met al de film wel afgekeken. Ik geef deze film 2 sterren, omdat het een film is die je nooit zal vergeten. Zal ik hem aanraden aan vrienden/kennissen/familie/andere-mensen-die-je-lief-zijn: NEE. Aan een zieke, gestoorde, perverse tbs-er: JA
???
Ik zou de film wel aanraden aan vele lieve mensen. En ik hoop dat ze de daden zoals getoond in de film afschuwelijk vinden. En misschien gaan ze ook nog wel even nadenken over die andere kant van de mens....
Drs. DAJA
Nou ik ken voldoende mensen die dan zo geschockeerd zouden zijn dat ze nooit meer een tip van me aannemen.

Sátántangó

Christiane F. - Wir Kinder vom Bahnhof Zoo
Biografie / Drama, 1981

A Torinói Ló
Drama, 2011
italiëchristendomkindermishandelingverkrachtingchild labourseksueel misbruikgebaseerd op boekitaliaansfascismegroup sexbishopnazifascistrage and hatepolitical instabilitysadismevomitsodomy spankingverraadslaughterdonkere komediedead childtragic executionerstatutory rapesexual art sexual tensionrape victimanal sexdark killer conflictslaughter begins brutal deathmartelenrape and murderuitvoeringbloedbadviolent deathtabooteenage rape catholicsadistic sexfeces masturbatiestory in storyblood type cultfilmdominanceintercourse religious hypocrisykwaadaardigartistic intercourse ritual murdersexual torturedvdlibertinecoprophiliascat catholicismvomitingunderage sex teen suicidetortured to deathdeath camp criterionchildhood sexual abusenon conformity nazi occupationkill count nazismedisturbed teenagerdie evil dictatorhorror fanskids in peril rape revengepre-teenkilled misbruikdisgustinghell on earthsex slaverysex slave fear of dyingpower abusetit fuckingsudden deathgraphicsad story life or deathabusedbrutal deathsitalian cinema nazi war criminalchildren on warrejected betrayal of trustnazi crimes lgbt interestfrequent executionsforced to watch rapenazi italy