• 9.421.617 stemmen

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (2003)

Alternatieve titels: Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / 봄 여름 가을 겨울 그리고 봄

Oorsprong: Zuid-Korea / Duitsland

Geregisseerd door: Kim Ki-duk

Met onder meer: Oh Young-soo, Kim Ki-duk en Kim Young-min

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 21 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane

Plot Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

"What you like, others will also like."

Niemand blijft onberoerd door de kracht van de seizoenen en hun jaarlijkse cyclus van geboorte, groei en verval. Zelfs niet de twee monniken die een kluizenaarshutje delen dat op een vijvertje drijft midden tussen de bergen. Met het ontvouwen van de seizoenen wordt ieder aspect van hun beider levens doordrongen van een intensiteit die leidt tot een nog grotere spiritualiteit — en tragedie. Want ook zij ontkomen niet aan de wensen van het leven, de verlangens, het lijden en de passie die ieder van ons in hun greep houdt. Onder toeziend oog van de Oude Monnik ervaart de Jonge Monnik het verlies van de onschuld wanneer een spel een gruwelijke wending neemt, ervaart hij het ontwaken van liefde wanneer een vrouw hun beschermde leven binnendringt, voelt hij de dodelijke kracht van jaloezie en obsessie, de prijs van verlossing en de verlichting van ervaring. Net als de seizoenen voortdurend aan verandering onderhevig zijn, zal het kluizenaarshutje voor altijd een thuis voor de geest zijn, zwevend tussen het nu en de eeuwigheid.

Adult Monk

Young Adult Monk

Child Monk

Girl's Mother

Detective Ji

Detective Choi

Baby's Mother

Dankje Black Math,

Ik kan me in je uitleg en toelichting vinden!

avatar van voskat78

voskat78

Blijft een pareltje die ik zondag weer kan herzien.

SnakeDoc

Dit is ook echt zo'n film die op BLUE-RAY geniaal moet zijn!

barns

Wat een geweldig nieuws dat deze op tv komt, canvas maakt mij keer op keer weer hartstikke gelukkig.

Deze film staat al een aantal maanden op mijn lijstje en dan ga ik deze zondag ook zeker aanschouwen

barns schreef:

Woei Ik hoop dat we met jou weer een dikke voldoende mogen toevoegen aan dit meesterwerk

Nu 2 dagen geleden gezien en raak er nog steeds niet over uitgesproken!

Ik ben heel benieuwd naar je stem!

laundromat

Typisch heb ik net deze in huis gehaald...maar canvas is top! die beginnen in tegenstelling tot ned2 wel op tijd. of ze geven het (op tijd) aan...

veel plezier iedereen

AddictedToMovies

Bin-Jip was fantastisch, hier ben ik erg benieuwd naar!

laundromat

allebei top! maar niet met elkaar te vergelijken...gelukkig niet 2 verschillende films van een fantastische regisseur! een overeenkomt is het koreaanse

veel plezier, speciaal voor jou ik drink er 1 op in de kroeg vnv. op de film dan hé!

Ghehe, bedankt.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

2e film uit m'n Cinema asia collectie, nog 6 van dit soort (hopelijke net zo) wonderschone werkjes te gaan.

Een bijzonder aangrijpende film die met veel stille, prachtig ogende shots een heel interessant verhaal creeërd aan de hand van de seizoenen. Een scherp verhaal zorgt voor genoeg afwisseling die best welkom is, want zelfs zo'n rustgevende film op deze brakke zaterdag kan wel eens te veel van het goede worden.

Valt bijzonder weinig op aan te merken, de beelden zijn briljant, de muziek eveneens, combinatie van beide.. geniaal. Zou onterecht zijn mocht ik deze film lager dan 4.5 geven, hierbij dus ook 4.5*.

avatar van deLeeuw

deLeeuw

• 1947 stemmen

Nog nooit van deze film gehoord, maar te zien aan de hoge score en vele kijkers ben ik erg benieuwd, en zal hem vanavond proberen te kijken.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Hopelijk werkt mijn opneemsysteem vandaag ...

laundromat schreef:

Ik drink er ff wat meer vanavond!

Gewoon voor iedereen die blij verrast wil worden vanavond!

laundromat

ooh dacht de film gister er op was...nou ja....nu drink ik er wel een cola op...

ok...on-topic maar weer *bloos* (ik mis de bloos-smiley?!)

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Jessen0wnt schreef:

Hopelijk werkt mijn opneemsysteem vandaag ...

Jammer, 't werkt niet.... Dan maar ooit huren ofzo ... =(

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Inmiddels al een jaar hier op dvd staan, maar dan toch zo voor het eerst op Canvas bekijken. Story of my life. Maar ik ben erg benieuwd naar deze film

avatar van Rosicky

Rosicky

Poetische film, die je wel echt moet liggen wil je hem kunnen waarderen. Ik kan niet zeggen dat ik ben weggeblazen door deze film, maar er van genoten heb ik wel degelijk.

Maar, Waarom pleegt die ouwe aan het einde van de herfst nu precies zelfmoord? en hoe moet ik de symboliek zien van de deur die middenin het huisje staat, waarachter ze slapen?

avatar van donkied

donkied

Ik heb zo'n zin in deze film. Ga hem morgen kijken:D

avatar van lucas_s

lucas_s

vandaag gezien op canvas. een ontzettend mooie film met een prachtige boodschap en verhaallijn. Zeker een aanrader om eens voor te gaan zitten. Hoogst waarschijnlijk dat ik hem over een tijd nog eens ga bewonderen!

AddictedToMovies

Bijzondere film. Rustgevende beelden en mooie muziek. Ik moet zeggen dat ik lang niet alles begreep (de zelfmoord, rituelen, deuren) maar er heerste een fijne sfeer en zo nu en de verhaallijn was best boeiend. Zo nu en dan werden er ook weer wat wijsheden op je afgevuurd, maar dat bleef redelijk impliciet. Vraag me niet waar de kracht ligt van de film, want er blijven zeker een paar grote vraagtekens staan, maar op een een of andere manier was het een hele mooie film.

barns

Wauw, eindelijk heb ik deze parel gezien.

Mijn kennis van het boeddhisme is niet erg verrijkend, maar toch kon ik me erg goed vinden in deze film. Deze film had rust, pracht en praal. De verandering van de personages met als metafoor de seizoenen vond ik echt prachtig.

Ik vond het een geweldig in de film toen de jonge leerling een touwtje met een steen eraan om de dieren bond. Als gevolg daarvan dat zijn meester hem zelf een steen om bind met de boodschap: Als een van de dieren overleden is, zul je deze steen altijd als last in je hart dragen.

Evenals de scene waarin hij de vrouw wil aanraken terwijl ze slaapt. Ze heeft het opeens door en hij begint meteen te bidden voor vergeving.

Indrukwekkende film!

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

Prachtige film. Ben erg blij dat Canvas me aan de hand heeft genomen om toch eens deze film te gaan kijken.

Met als achtergrond de seizoenen volg je het leven van een jonge monnik die tijdens ieder seizoen voor een nieuwe uitdaging komt te staan. Waarin hij steeds meer verantwoordelijkheid krijgt en waarin zijn fouten grotere gevolgen hebben. Ik vond ieder seizoen op zijn eigen manier prachtig, nergens valt men in de herhaling. De locatie is natuurlijk magistraal. Het houten eilandje op een klein meer middenin een vallei. Je zal er maar mogen leven. Een met de natuur. De hoofdpersoon is al van kinds af aan ondeugend en ondernemend en waar dat hem in het begin nog siert, zorgt het later in zijn leven voor grote problemen. Ik vond de scene waar de oude monnik hem straft door een steen op zijn rug te binden prachtig. Visuele poezie, niets minder. Het seizoen Zomer was denk ik mijn favoriet. Als de monnik plotseling kennismaakt met het zieke meisje, en allerlei nieuwe gevoelens ontdekt. Hormonen die door het lijf gieren e.d. Hij kan haar niet loslaten als ze vertrekt en gaat, zoals het een jonge, onbezonnen tiener beaamt, achter haar aan.
In de herfst keert hij terug. De oude monnik is inmiddels stokoud en leeft samen met zijn kat op het meer. Deze scene vond ik erg ingrijpend. De woede van de hoofdrolspeler wordt zeer overtuigend neergezet. Ik vond het prachtig hoe hij de karakters uit het hout moest snijden om zo tot rust te komen. Volgens mij zit daar zeker een kern van waarheid achter, als je je gedachten ergens anders op kunt focussen. De zelfmoord van de oude monnik op het einde begreep ik ook niet. Misschien een traditie in die regionen ofzo?.
De winter is het meest raadselachtige deel van de film. Wie is toch die vrouw? Ik zal vast niet te enige zijn die dacht dat het zijn ex-vrouw was, die met zijn eigen zoon terugkwam bij hem, maar dat haar schaamte te groot was om haar gezicht te laten zien. Haar dood was tragisch. Ik denk vervolgens dat de monnik het zichzelf en de natuur kwalijk neemt dat de vrouw is overleden en dat hij daarom die marteltocht maakt. Dat hij vervolgens weer een touwtje om de vis en de kikker bindt is misschien een manier om de natuur te straffen ofzo? Vergezocht misschien..

Met het mooie cyclische einde was ik volledig tevreden na het bekijken van de film. Heel rustig. Van alles wat, maar nergens teveel van. Dit soort films willen ook nog weleens omslaan in te weinig dialoog, maar dat gebeurde gelukkig niet. Evenmin werden de scenes te breed uitgesponnen. Het camerawerk was goed en bepaalde elementen (zoals de deur die steeds opengaat bij ieder seizoen) geven de film een eigen smoel. Ik ben zwaar onder de indruk.

laundromat

@Billy-Pilgrim: ik ga er vanuit dat zijn ex-vrouw is in de winter (winter was zo mooi, nou ja spring, summer, fall en de tweede spring ook .

avatar van Black Math

Black Math

Ik dacht dat hij die vrouw juist had vermoord.

Black Math schreef:
Ik dacht dat hij die vrouw juist had vermoord.

Inderdaad, dat had zijn meester gelezen in de krant.

laundromat

oja...niet vermoord dan? wie was die vrouw dan?

avatar van Black Math

Black Math

Geen idee. Moet het een bekende zijn?

barns

Dat werd dus niet duidelijk gemaakt. Misschien heeft het er ook gewoon mee te maken dat deze schande zo groot is voor de vrouw, dat ze haar identiteit niet prijs wil geven. Het enige moment dat ze de doek afdoet is als ze voor het buddha-beeld staat, op het moment dat ze het kind afdraagt. Het personage van de vrouw zelf zal wel niet van belang zijn.

SnakeDoc

Op de DVD zie je haar wel bij de making off!

Maar heb het snel weg geklikt Het was de bedoeling van de film om de identiteit van de vrouw niet openbaar te maken, dus laat ik de vraag van wie zij nou daadwerkelijk was liever een geheim!

laundromat

Prima dan houden we dat open/in het midden/....