• 9.379.405 stemmen

Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom (2003)

Alternatieve titels: Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring / 봄 여름 가을 겨울 그리고 봄

Oorsprong: Zuid-Korea / Duitsland

Geregisseerd door: Kim Ki-duk

Met onder meer: Oh Young-soo, Kim Ki-duk en Kim Young-min

Gesproken taal: Koreaans

Releasedatum: 21 maart 2004

• meJane Bekijk via meJane

Plot Bom Yeoreum Gaeul Gyeoul Geurigo Bom

"What you like, others will also like."

Niemand blijft onberoerd door de kracht van de seizoenen en hun jaarlijkse cyclus van geboorte, groei en verval. Zelfs niet de twee monniken die een kluizenaarshutje delen dat op een vijvertje drijft midden tussen de bergen. Met het ontvouwen van de seizoenen wordt ieder aspect van hun beider levens doordrongen van een intensiteit die leidt tot een nog grotere spiritualiteit — en tragedie. Want ook zij ontkomen niet aan de wensen van het leven, de verlangens, het lijden en de passie die ieder van ons in hun greep houdt. Onder toeziend oog van de Oude Monnik ervaart de Jonge Monnik het verlies van de onschuld wanneer een spel een gruwelijke wending neemt, ervaart hij het ontwaken van liefde wanneer een vrouw hun beschermde leven binnendringt, voelt hij de dodelijke kracht van jaloezie en obsessie, de prijs van verlossing en de verlichting van ervaring. Net als de seizoenen voortdurend aan verandering onderhevig zijn, zal het kluizenaarshutje voor altijd een thuis voor de geest zijn, zwevend tussen het nu en de eeuwigheid.

Adult Monk

Detective Choi

Baby's Mother

avatar van wibro

wibro

Schitterende film. De cyclus van geboorte, groei en verval kan niet beter uitgebeeld worden. Visueel is deze film ook bijzonder mooi, ondanks dat de locatie inderdaad zoals 'jorisker' al zei zeer beperkt is. Verder kan ik over deze zeer hypnotizerende film niets meer zeggen. Deze film moet je gewoon ondergaan. Behoort het trouwens niet tot de kenmerken van het Boedhisme dat woorden de waarheid niet aankunnen?

4,5* na herziening.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Net als Bin-Jip vond ik ook deze film erg mooi, maar niet zo schitterend als de meesten hem lijken te vinden.

Om maar gelijk te beginnen met het punt waar de film door de meerderheid nog het meest word opgehemeld vond ik hem persoonlijk op visueel vlak toch wat tekort schieten. Zo heel veel word er niet gesproken en het is best vaak een stille film dus zit veel van de kracht inderdaad in het beeld, maar het waren toch vaak de locaties die het werk deden, niet de manier van filmen. Wanneer er net wat minder natuurschoon aanwezig was merkte ik dat de het allemaal wel erg gewoontjes in beeld werd gebracht.

Maar goed, wat er zich dan tijdens die stille scènes afspeelt is dan wel weer boeiend en zelfs spannend te noemen. De muziek levert hier en daar een mooie bijdrage en je blijft de hele film lang zoeken naar symboliek. Ook was ik tijdens het einde fijn tot rust gekomen, iets waar ik voor het kijken ook op had gehoopt. Al gebeurde er wel veel meer in de film dan dat ik had gedacht. Weet eigenlijk niet of ik dat een pluspunt vind, het maakt de film een stuk eigenzinniger maar tegelijkertijd vind ik het ergens ook wel weer jammer.

Een 3,5* voor de boeiende en fijne ervaring, maar vanaf nu ga ik mijn verwachtingen bij de Ki-Duk films die ik nog te gaan heb toch wat afstellen.

avatar van s0062423

s0062423

Wederom een zeer indrukwekkende film van Ki-Duk.

Ki-Duk toont hier met weinig woorden een interessante levensvisie aan de hand van een voor zichzelf sprekende en oogstrelende beeldtaal. Zowel de natuurbeelden als de natuur zelf zijn van ongeëvenaarde pracht. Ondersteund door een meeslepende en hypnotiserende soundtrack vormen zij dan ook de basis - en bij momenten zelfs het gehele verhaal - van deze zeer geslaagde film, die enkel een beetje teleurstelt op vlak van structuur.

De opdeling in seizoenen is thematisch verantwoord, maar het laatste gedeelte hoefde voor mij niet meer. Het voelde aan als een bevestiging van iets dat we al wisten en haalde bovendien de grote climax van de winter onderuit.

Ik heb ooit is een interview van Ki-Duk gelezen, waarin hij stelde dat zijn doel als regisseur het omvormen van onbegrip naar begrip was. Dit klinkt niet alleen heel cool, hij is er ook nog eens in geslaagd. Hoewel ik allesbehalve een kenner van het Aziatische werelddeel ben en mij, met uitzondering van één cursus Oosterse filosofie, nog niet heb ondergedompeld in deze rijke cultuur, heb ik mij wel perfect kunnen inleven in het verhaal van de monnik. Het is dan misschien ook een iet of wat absurde stelling, maar ik denk dat we hier het verhaal krijgen van één monnik en niet van twee of drie. Er zijn verschillende hints terug te vinden die hierop wijzen, zoals de steeds terugkerende slang Maar ieder zal hier zijn eigen mening en waarheid over hebben, getuige dit topic. Dus dan is Ki-Duk misschien toch gefaald in zijn vooropgestelde doel. Of misschien ook juist niet...

Kortom, voorlopig is dit met Nabbeun Namja mijn favoriete Ki-Duk. Het zal lastig worden om dezen te overtreffen, maar ik hoop dat hij hier alsnog in slaagt. 4.5*

avatar van Movsin

Movsin

Prachtige filmbeelden, zoals verwacht, in deze film die doorheen een mooi en origineel opgebouwd verhaal, m.i. heel wat symboliek herbergt (de deur in de open wand, de toegangspoort, de slang...) alsook een sfeer van oosterse mysterie en kracht.

Af en toe zo'n werk tussen de massa anderssoortigen waarmee we overspoeld worden werkt verruimend en valt zekerlijk te waarderen

avatar van niethie

niethie

De derde film die ik van Duk-Kim zag en ik vond dit tot nu toe de beste, al komt Hwal (The Bow) aardig in de buurt. Opnieuw een schitterende intieme film die me erg wist te raken. De seizoens wisselingen met kleine (minimale) verhaaltjes op de achtergrond waren heel mooi om te zien, vooral op visueel gebied zag het er weer prachtig uit allemaal en ook de locatie(s) zorgde weer voor veel sfeer en een bepaald vertrouwd gevoel. Ook kwa sfeer en symboliek was het weer erg bijzonder allemaal en verder wist de film me bij vlagen ook nog eens zeer te ontroeren, vooral die scene in de Lente waar dat kleine jochie touwtjes om die beesten bond en ze daarna dood terug vond, het vertrek van het meisje en natuurlijk de zelmoord van de oude man. Ik zou hem voor een beter oordeel nog eens moet en zien maar een dikke vier staat al vast.

avatar van Kraay

Kraay

Dit had ik nou nooit verwacht. Met een onwijze tegenzin ging ik deze film tegemoet. Heb het verder niet zo op Kim.

Deze film is meesterlijk. Elk seizoen is symbolisch op zijn eigen manier, de vier seizoenen laten niet alleen een jaar zien, maar ook een mensenleven. Jammer dat er nog een vijfde bijkwam, dit kan de kijker ook wel zelf verzinnen. Niet alleen onnodig, maar de vijfde periode geeft ook uitleg, en dat past helemaal in de filosofie van de rest van de film.

De soundtrack is er een van een hoog niveau, lekker dromerig en sluit perfect aan op de beelden, die ook van een hoog niveau zijn. De locatie is er een om nooit te vergeten, en elk seizoen geeft deze op een totaal andere, maar steeds weer prachtige, manier weer.

De film slaagt waar de andere Kim's het afleggen: Het boeit elke seconde.

4*, na deze film kreeg ik gelijk weer zin in Innocence, die ik gelijk heb opgezet.

avatar van Hankieh

Hankieh

zijn die lui gek?

of zijn die engelse burgers gek? wie kijkt er nou om half 3 nog een film...

en voor ons word het al weer half 4...

avatar van niethie

niethie

Haha, ik ben zo gek vrees ik.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Ik kon me helaas niet identificeren met deze film, ik had hoge verwachtingen en had meer dialogen verwacht. Het laat mooie plaatjes zien van de jaargetijden, en de film halverwege wat aantrekkelijker, maar het miste in mijn ogen de echte diepgang.

avatar van Fryce

Fryce

Deze film is gewoon zen. De rust spat van het scherm af, moest er wel even inkomen, maar eenmaal in zijn greep liet hij mij niet meer los. Geweldig!

avatar van Queen-Bee

Queen-Bee

geen woorden voor.

avatar van barns

barns

Dit klinkt echt zeer interessant.

En uit de reacties neem ik aan dat deze het kijken waard is ?;)

avatar van accordejoan

accordejoan

Toegegeven, dit is echt een film voor de liefhebbers. De doorsnee actie/humor/thriller-fanaten kunnen deze het beste links laten liggen. Houdt je daarintegen van een wat diepere symboliek en prachtige adembenemende beelden die met weinig woorden de dingen perfect verwoorden dan zit je met deze film helemaal goed. Ik heb er van genoten in ieder geval.

avatar van donmarko22

donmarko22

Ik snap niet dat een film met zo weinig dialoog erin en waarin zo weinig gebeurt, zo'n hoog cijfer krijgt. Ik vond wel dat het prachtig gefilmd was. Omdat ik de film niet een enorm laag punt wil geven, geef ik 3*.

avatar van Remi

Remi

Dat is juist de kracht van de film.

avatar van donmarko22

donmarko22

Remi schreef:

Dat is juist de kracht van de film.

Daar was ik al bang voor.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na Bad Guy natuurlijk ook deze film gaan zien en binnenkort ook de daaropvolgende werk van Kim Ki-duk. Spring, Summer enz was opnieuw een prachtig werkje van Ki-Duk. Ook al mag de film opzich oubollig wezen. De man weet opnieuw weer iets sfeervols aan te brengen (vooral van de natuur) en het lijkt er nu wel een beetje op alsof dit een Kitano-achtige film is zonder geweld. De film word gewoon prachtig verteld in de vier seizoenen. Eerst krijgen we de lente, waarin alles opgroeid en we krijgen ook eerst te maken met die meester monnik en zijn leerling (dat nog een kind is) Zo zien we ook dat de kleine monnik in de zomer volwassen word en zo krijgen we ook nog een bijzonder liefdesverhaal dat zich associeerd met de vier seizoenen; wat er in de zomer (vrolijkheid, zon) bv helemaal goed gaat, gaat in de herfst (depressie, regen) fout. De natuur, de sfeer en de achtergronden, zijn ook stijlvol en prachtig in beeld gebracht. Ook met totaal geen muziek, gewoon rust en stilte alsof je van de natuur geniet. Het verhaaltje deromheen is ook erg ondroerend en mooi en soms ook humoristisch. De acteurs doen het ook erg geweldig.

Gewoon weer een mooie 2de film van Ki-duk die ik gezien heb. Helemaal zoals ik verwacht heb. Dit is echt geen flauw romantiekje, hier zit echt wel wat moois omheen.

avatar van Lucsz

Lucsz

Oh, oh, oh, wat een overmeesterende film. Dit is nu precies, zoals men dat zegt 'mijn ding'. De natuur, de kracht, de seizoenen, de vergankelijkheid van het leven, het meester zijn van jezelf.

Kim Ki-duk doet hier iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden. Na het zien van Bin-jip was ik tamelijk teleurgesteld in zijn kunnen, maar deze film maakt alles goed. De hoofdpersonen in deze film zijn niet de mensen: het is het leven, en tijd en verandering zijn de badguys.

Deze film is voor mij de verfilming van The Book of Five Rings, de controle die men kan hebben over leven, geloof, liefde en groei. Er zit met deze film niets anders op dan hem te kijken en te begrijpen.

avatar van HASCH

HASCH

Deze film heeft mij van het begin tot het eind weten te boeien. Juist het ontbreken van dialogen maakt deze film zo sterk. De beelden en de voelbare emoties vertellen het hele verhaal. De muziek is juist gedoseerd. Al met al een film om te bewaren en later nog eens te bekijken.

avatar van misterwhite

misterwhite

Prachtige film, echt mooie beelden, leuk verhaal, rustgevend en erg sfeervol.

Heb er echt van genoten. Een unieke filmervaring.

avatar van Prrrauline

Prrrauline

Ik kon m'n aandacht er helaas niet bijhouden.

avatar van berghti

berghti

Prrrauline schreef:

Ik kon m'n aandacht er helaas niet bijhouden.

Dat pleit niet in je voordeel. Nog maar een keer proberen, zou ik zeggen.

avatar van Loki87

Loki87

Het viel me enorm tegen. Ik had een of andere martial art film verwacht van hoog niveau. En dan krijg je deze religieuze rotzooi. 2 sterren omdat het mooi gefilmd is.

avatar van misterwhite

misterwhite

Loki87 schreef:

Martial art

Lees eerst eens even het plot van de film dan weet je toch al meteen dat het gaat om een rustige aangename film.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Mijn eerste kennismaking met Ki-duk Kim en het beviel uitermate! Prachtige beelden van een eenvoudig huisje midden op een meer en ook nog een leuk filosofisch verhaal, dat rustig ontvouwd wordt. De relatie tussen een oudere monnik en jongere monnik wordt aan de hand van de vier seizoenen uiteengezet. Klinkt wellicht cliché, maar is het absoluut niet. Ik werd meegezogen door deze opperbeste topper uit Zuid-Korea .

avatar van laundromat

laundromat

Ben helemaal overdonderd! Wat een film! Na Bin-jip weer een vette film van Ki-duk!

En wat cool dat Ki-Duk 'hem' in de winter speelt .

avatar van laundromat

laundromat

Heb hem toch maar in top10 gezet. Silence of the Lambs moest er aan geloven...vaste top10 is onmogelijk.

avatar van Black Math

Black Math

Herzien. Blijft een schitterende film met minpunten. Bij de overgangen tussen de scenes is er soms enige verwarring over of er nu een kleine tijdsprong is gemaakt of niet. Verder bij de beklimming van de berg hoefde ik nu niet echt de flashbacks naar de vis, de kikker en de slang te zien, alsof het publiek te dom is om de boodschap te begrijpen. Ook de tweede lente had niet echt gehoeven om dezelfde reden. Geen verhoging van de stem dus, maar ook zeker geen verlaging.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Zit even met een paar vragen!

1: Vanwaar de briefjes op de mond? Was dit een zelfmoord poging? Zodat het ademen werd gestopt?

2: Is de oude monnik na zijn dood gereincarneerd in een slang?

3: Wat is de reden dat de vrouw op het einde haar kind afstaat en onzichtbaar is? Is dit gewoon een soort adoptie?

4: Waarom wordt er een boedha beeld uit het ijs geslagen? En waarom boven op de berg geplaatst? Gewoon om te bevestigingen wat hij is en wil zijn? Of?

5: Weet iemand ongeveer de leeftijdssprongen? De eerste 2 zijn redelijk duidelijk, maar daarna?

Misschien een aantal vragen waar gewoon geen antwoord op te krijgen is hoor.
Maar mocht er hier iemand zitten die er zo zijn mening over heeft.
Deel het met me Ik heb een beetje meer bevestiging en duidelijkheid nodig alvorens ik mijn stem plaats.

(een 4,0 is overigens sowiezo al binnen)

avatar van Black Math

Black Math

Ik kan alleen zeggen hoe het op mij overkwam, dus dit komt niet noodzakelijk overeen met wat de regisseur bedoelt:

1. Het kwam erg op mij over als iets dat bij het zelfmoordritueel hoort en niet wat noodzakelijk is voor de zelfmoord.

2. Zo kwam het op mij ook over.

3+4. Het was mij niet helemaal duidelijk waarom de vrouw van het kind af wilt. De reden is volgens mij niet belangrijk. In elke tijd komen er vrouwen voor die kinderen krijgen waar ze niet voor kunnen zorgen. Het kind bij geestelijken achterlaten is een logische stap. Ik weet ook niet wie de vrouw is. Wel kan je zien dat de vrouw verdrinkt doordat ze in het gat valt dat door de monnik is gemaakt. Dit is volgens mij ook de reden waarom de monnik boete doet, door het boeddha beeld naar de berg te dragen met als extra hindernis de steen. Waarom het andere Boeddha beeld van ijs wordt gemaakt is denk ik om dezelfde reden waarom sommige mensen bidden, of waarom andere mensen schilderijen van religieuze gebeurtenissen maken: uit geloofsbeleving.

5. Lente: de jonge monnik is kind.
Zomer: de monnik is puber
Herfst: de monnik heeft na jaren zijn vrouw vermoord
Winter: de monnik is na jaren vrijgelaten uit te gevangenis
Lente: het kind dat door de vrouw is achtergelaten is de leerling van de monnik geworden.

Nogmaals, dit is hoe ik het zie, wellicht zie ik het verkeerd, misschien zien anderen er wel totaal andere dingen in.