• 9.380.819 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 30 september 2004

Plot Simon

"He'll change your life"

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Respekked

Respekked

"deze dag hangt al de hele tijd boven mijn hoofd als het zwaard van damascus" geweldig!

Vannacht tijdens werk weer gezien, blijft een geweldige grappig ontroerende film. Dik verdiend die 5* en gaat mijn kleine held Nemo voorbij in de top 10

avatar van Hannibal

Hannibal

Respekked schreef:

Vannacht tijdens werk weer gezien.

Wat voor werk heb jij? Dat wil ik ook!

avatar van Respekked

Respekked

nachtportieren bij een hotel, super mooi baantje. van 2 tot 5 tijd voor films

avatar van donnie darko

donnie darko

JoeCabot schreef:

Heb het ook gelezen. Zou door een plotwending zijn of zo. De humor en zo zou alleszins on-hollands (woehoe!) zijn. Denk ook dat Nederlanders hem wat overschatten. Net zoals wij De Zaak Alzheimer zo ongelooflijk goed vinden!

die obsessie met de zaak alzheimer heb ik zelf nu wel niet, maar ja, ik begrijp je punt, die is inderdaad ook niet spectaculair. Gewoon iets beter dan een alledaags thrillertje.

avatar van phone home

phone home

Hallo

Bespeur tot mijn verbazing dat sommige vlaamse filmfans niet content zijn met vlaamse film. Dit terwijl nederlandse makers vaak jaloers zijn op de kwaliteit en de eigenzinnigheid van Belgische film (oke daar zitten ook veel waalse tussen, maar toch)

Ook heeft Vlaanderen topacteurs (Josse de Pauw, Dirk Roothooft, Wim Opbrouck Jan Decleir Frida Pitoors etc etc etc) Jullie hebben Deruddere, Stijn Coninck etc etc

Zaak Alzheimer is knap gemaakte thriller, maar het is juist de auteutscinema die zo knap is in Belgie (helaas hebben ze bij jullie als (bijna) even weinig geld als bij ons in NL)

We kijken behoorlijk op tegen de vlaamse film. Ga bijvoorbeeld eens kijken naar een film als "Meisje" Echt niet minder dan wat Mike Leigh doet bijvoorbeeld. Dit soort Cinema is tot Nederland niet echt doorgedrongen.

avatar van Quido

Quido

phone home schreef:

We kijken behoorlijk op tegen de vlaamse film.

Wie is 'we' ?

Dit soort Cinema is tot Nederland niet echt doorgedrongen.(Dit komt door het domme marktgerichte denken. Marktgerichte kunst is voorspelbare kunst en kunst is toeval)
Waar heb je het over ?

Voordat de discussie hier weer offtopic en niet geheel meer over Simon gaat svp hier verder gaan:

Films > Algemeen > de Nederlandse film

Films > Algemeen > de Belgische film

avatar van phone home

phone home

Oke. Zie "algemeen Belgische film". Dan verklaar ik me nader;

avatar van robertinho

robertinho

Gisteren herzien en verhoogd van 4.5 naar 5 sterren.

avatar van Oergut

Oergut

Ik heb in tijden niet meer zo genoten van een Nederlandse film. Cees Geel is fantastisch als Simon, de no-nonsense hasj-dealer met een bovenmenselijk libido die terminaal ziek wordt. Komische en dramatische elementen zijn prachtig met elkaar verweven. Subtiele humor (o.a. het korte shot waarbij vrienden en familie van Simon voor het laatst samen eten en Simon het brood breekt ten teken van zijn laatste avondmaal) wordt afgewisseld met platte humor (grappen over homoseksuelen). Wat mij voornamelijk gegrepen heeft is de echtheid van de film. Hoewel veel gebeurtenissen in de film onwaarschijnlijk lijken, passen ze bij de figuur Simon. De wijze waarop de hoofdpersonen met het naderende einde omgaan is geloofwaardig in beeld gebracht, waardoor het de kijker niet moeilijk wordt gemaakt zich in het verhaal en de personages in te leven.

Conclusie: een topfilm van nederlandse bodem

avatar van /scheef/

/scheef/

heb me helemaal kapot gelachen!! maar stiekum had ik ook wel een brok in mijn keel. een hele goede combi van drama en humor en natuurlijk klasse acteerwerk van kees geel als simon. wat me wel opvalt bij nederlandse films is dat er hoe dan ook tieten in verwerkt moeten worden.

(wat mij overigens niet zo gek veel uitmaakt).

heb echt genoten van de platte humor in de film en hij heeft mij iedere minuut geboeid.

echt een hele goede film die 4,5 ster waard is

avatar van wolverine77

wolverine77

Goede Ned film. Toch had men een ziekekankerpatient is stervende is beter kunnen filmen. In de film valt hij geen grammetje af en wordt slechts kaal, terwijl hij amper eet. Dat is een tegenvaller wat de geloofwaardigheid aantast. Toch 4*, vanwege de goede acteerprestaties!

avatar van JP

JP

Weet niet hoeveel, maar Cees Geel is voor het tweede deel van de film wel degelijk flink wat kilo's kwijtgeraakt...

avatar van gotti

Heeft Wolverine die pens niet gezien, die Geel in het begin van de film had?

Hij schijnt overgens 15 kilo in zes weken te zijn afgevallen.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Simon wou ik al lange tijd zien, dus ik heb er in de loop der tijd veel reakties over gelezen. Na het zien had ik zo'n idee van "Daar had ik nou toch wel meer van verwacht, maar toch erg goed." Het is zonder twijfel een goede film. Een film over vriendschap waarin kanker een grote rol speelt, en toch geen enkel irritant sentiment laat zien, dat waardeer ik ontzettend aan deze film. Ik kreeg dat pluspunt al redelijk door tijdens de eerste scène, waarin Simon zegt "Ja, nog wel. Ik heb kanker." Zonder overdreven emoties en zonder sentimenteel gezeik, zoals in de meeste filmgevallen wél het geval zou zijn. Ik zou de film lager beoordeeld hebben als er doorduwende nadruk zou liggen op Simon en zijn ziekte/dood. Gelukkig was er ook geen begrafenis of iets in die aard in de film te vinden, maar eindigde de film netjes en snel met een terugblik waarin Simon als stuntman van die rots afspringt. Prima zo. De film probeert ook niet 'zielig' over te komen en dat waardeer ik gewoon.

De karakteruitdieping in deze film is erg goed. Ik heb een absolute hekel aan Simon's karakter en enkele andere karakters in de film, maar dit staat verder los van de film. Cees Geel zet die rol uitermate goed en geloofwaardig neer, evenals Marcel Hensema als homofiel.

Ik geef Simon 3.5 sterren. Akteerwerk is super, sfeer is goed en ondanks het zware thema is er geen irritant zielig gezeik. Simon blijft zijn eigen Simon, ondanks hetgene dat hem kapot maakt. Ondanks dat raakte de film mij nergens en leefde ik té weinig met de personages mee om dit kwa sterren hoger te beoordelen. Dit zie ik meer als een persoonlijk 'gebrek' in deze kijkbeurt, maar de film kan ik zeker waarderen.

3.5 sterren zeker verdient. Herziening kan altijd wonderen doen...

avatar van Emaan

Emaan

Zeker een goede film!

Ik was nooit zo onder de indruk van Nederlandse films, maar ik moet zeggen dat het me de laatste jaren erg mee valt!

Er zitten nu wel wat toppertjes tussen en daar is simon er een van!

avatar van Elegante

Elegante

Hou je van nederlandse films moet je hem kijken,

hou je niet van nederlandse films moet je hem ook kijken!

avatar van jherb

jherb

had meer verwacht. te weinig verhaal en te veel jolige oneliners. ik ben zelf amsterdammer, dus ik kon al die grappen al wel. (NB: spelfout is opzettelijk) verder wel vermakelijk. een drietje

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Is het ook opzettelijk dat je geen hoofdletters gebruikt?

avatar van jherb

jherb

ja ik ben niet zo'n shifter

avatar van Riverson

Riverson

Top Ned. film! Had zowel spierpijn van het lachen (beetje overdreven misschien), als een brok in mn keel naarmate het einde vorderde...Erg mooie film!

avatar van Ivettetjah

Ivettetjah

Ik had deze film van me broer gehad. hij zij dat het een hele goeie film was. dus ik ging hem maar kijken dan hé. nou dat had ik geweten ook hoor!! ik heb gelachen maar ook aan het einde een traantje weggepinkt. een onwijs goeie film. precies de juiste balans tussen humor en verdriet. zelfs aan het einde kwam er alsnog een glimlach tussen de tranen door...

een onwijs mooie film

avatar van willum

willum

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar dit is een heel goeie film.
Vanaf het moment dat Simon zegt dat hij kanker heeft veranderd de film volledig. Een erg mooi moment in de film vondt ik toen Simon afweek van de 10 mei datum vanwege zijn dochter, en dat ze met z'n drieen aan tafel bepraken dat het eigenlijk zijn eigen keuze moest zijn, welke keuze dan ook. Dat vindt ik een absolute waarheid. Films die me aan het denken zetten geef ik vaak een hoge waardering, maar deze is vooral door Cees Geel ook nog eens erg goed gespeeld, dus dat rechtvaardigd zeker 4 sterren.

willum schreef:

Dat is in de eerste minuut...

avatar van Reinbo

willum schreef:

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar dit is een heel goeie film.

Hoezo niet?

avatar van olano

olano

Inderdaad een pracht van een film, van begin tot einde wist deze me echt te boeien. Puik werk en meer van dit. 4*

avatar van DRJeFF

DRJeFF

Wat een fantastisch mooie film is dit .Wat kun je hier over zeggen?

Een boek vol lof of een simpel regeltje,alles volstaat.

Dat humor zo verweven kon worden met drama en omgekeerd als bij deze film is voor mij totaal nieuw.Deze film bekijk je niet , je beleefd `m ,van de allereerste seconde tot aan de laatste.

Het "nederlandse tietenwerk"was niet storend maar functioneel.Het geeft toch weer hoe die vrouwen zijn in de film.Beetje volks ,beetje schijt aan alles mentaliteit.

Ook nog minpunten?

Jazeker.Het verschrikkelijke quasi schoolmeisjes geacteer van Nadja Hupscher,werkelijk tenenkrommend, net zoals het gekunselde accentje van Eva Duijvenstein.(scheelt toch een halve ster)

Gelukkig was het rolletje van nitwit Johnny de Mol miniem zodat de ergenismomenten over diens optreden zeer beperkt bleven.

Al met al is dit een klassieker van de bovenste plank.Mijn top 10 is ie binnen.

4.5

avatar van tuinkabouter

tuinkabouter

Een prachtige film, de tranen biggelden dan ook over mijn wangen. Wat ik niet veel heb bij een film, vooral geen nederlandse is dat deze film nog dagen bleef hangen bij me. Ja hij heeft echt indruk gemaakt. een hele goede acteerprestatie ook van Cees Geel, ben deze acteur echt gaan waarderen!

avatar van sponchebob

sponchebob

Als niet liefhebber van nederlandse producties heb ik me kostelijk vermaakt met deze film.Ik vind dit 1 van de beste nederlandse films die ik heb gezien. Een goede mix van drama en humor.

avatar van mixcouple

mixcouple

Echt een kei goede film, zeker het kijken waard, op allerlei gebied.