• 9.380.455 stemmen

Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands

Releasedatum: 30 september 2004

Plot Simon

"He'll change your life"

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Wouter

Net een klein beetje meer had van mij ook gemogen.

avatar van elvisch

elvisch

Ik heb deze gisteren pas op DVD gezien. Ik had het kijken van deze uitgesteld omdat ik eerlijk gezegd niet zo'n liefhebber ben van Nederlandse films. Wat een verschrikkelijk goede film. Hij heeft de hele nacht nog door m'n hoofd heen gespookt.

wiekske schreef:
jammer dat het einde zo abrupt is. ik had nog wel een begrafenis verwacht, zodat ik echt mn tranen kon laten lopen maar dit maakt de film niet minder mooi

Ik vind het juist goed dat de regisseur heeft gekozen om een tranentrekkende begrafenisscene achterwege te laten. De metaforische 'sprong in het diepe' vond ik een perfect einde. Voor de hele film vond ik trouwens gelden dat hij af en toe heftige emoties wist los te maken zonder te vervallen in een tearjerker. Eddie Terstal heeft de perfecte balans tussen drama en humor weten te behouden zonder dat de film ook maar een moment zijn realisme verloor. Een groot compliment hiervoor aan zowel de regisseur als aan alle acteurs (met name natuurlijk aan Cees Geel).

Deze film krijgt van mij 5 sterren!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

5 sterren. heel amuserend verhaal met een einde waar je stil van word. Mooie symboliek ok in de laatste scene. yup de volle 5 sterren waard.

avatar van Trip Fontaine

Trip Fontaine

Ja, ik heb deze film ook 5 sterren gegeven. Vind (bijna) alle films van Terstall leuk en de moeite waard, maar deze raakt me ook emotioneel. En Cees Geel is geweldig!

avatar van sateck

sateck

hele mooie grappige en ontroerende film....meesterwerk als je het met andere nederlandse films vergelijk

sateck schreef:

meesterwerk als je het met andere nederlandse films vergelijk

Haha !

avatar van sateck

sateck

Quido schreef:

Kijk er eens wat meer (en mijd de Costa's en de Volle Maan's).

Volle maan wat is dat toch een k*t film !!

Costa is ook wel goed..maar lang niet zo goed als deze !!!

Quido

Ja daarom. Kijk eens wat anders dan die troep.

Simon, Van God Los, Cloaca, Suzy Q, De Tweeling, De Aanslag, De Vierde Man, Soldaat van Oranje, Met Grote Blijdschap, etc.

Simon in Top 10 Beste Comedy aller tijden

De in 2004 met vier Gouden Kalveren bekroonde Nederlandse film Simon staat op de 9e plaats in de Top 50 van de beste comedy films aller tijden. Daarmee laat de film grote internationale successen als The Incredibles, Finding Nemo en Forrest Gump achter zich. In de lijst van de gezaghebbende internationale filmsite www.imdb.com is Simon de enige Nederlandstalige film.

Simon doet mee in de nominatieronde voor de 2005 European Film Awards welke op 3 december in Berlijn worden uitgereikt. In november worden de nominaties bekend gemaakt.

De film is al internationaal met prijzen bekroond. Tijdens de vierde editie van het Tribeca Film Festival in New York in april 2005 kreeg Cees Geel de prijs voor BESTE ACTEUR voor zijn rol in Simon. De film Simon trok meer dan 140 000 bezoekers. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 20 000 exemplaren van de film op DVD verkocht.

Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero Simon en de schuchtere homofiele tandheelkunde student Camiel. Tijdens een vakantie wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar na veertien jaar weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn. De hoofdrollen worden vertolkt door Cees Geel, Marcel Hensema, Rifka Lodeizen en Nadja Hüpscher.

Bron: A-Film

Om deze lijst gaat het:

Het vreemde is dat 'ie hier niet bij de top 10 staat:

Als je op 'more' klikt kom je juist bij de eerste link die ik hierboven geef.

avatar van clone

clone

wat een slechte film is dit zeg. kon mij geen seconde boeien, die amstredamse humor. geef mij maar engelse humor dat is humor van de bovenste plank daar ka terstal nog veel van leren.

avatar van GerwinF

GerwinF

clone schreef:

derhalve van mij 1 ster voor de moeite

Nu nog een typcursus, een goed onderbouwde mening en we nemen je serieus...heus.

avatar van Rien

Rien

derhalve van mij 1 ster voor de moeite

Volgens mij heb jij de hele essentie van die film niet eens begrepen.

avatar van clone

clone

Ik ga een typecursus volgen!, 't is toch lastiger dan ik dacht op een laptop.

Jullie hebben gelijk je kan geen eerlijk commentaar geven op een film welke niet jou genre is. Mijn genre is toch meer de thriller en ook wel SF, misschien zegt dit genoeg.

Een beetje chauvinistisch mag een mens ook wel zijn, het is een nederlands produkt en daar mogen we best trots op zijn, of niet soms,

avatar van Zombie McGruder

Zombie McGruder

Simon in Top 10 Beste Comedy aller tijden

Wat een farce. Niet dat ik het Simon niet gun ofzo, maar dit bericht is bijna net zo dom als die Amerikaanse "highest grossing children's adventure story on a columbus day opening weekend"-records.

Kijk eens goed naar die lijst. Hoeveel stemmen heeft Simon eigenlijk? O ja, net aan 1000. Het laagste aantal van alle films in de top 10. Het enige wat de hoge positie van Simon op die lijst verklaart is het feit dat die 1000 mensen die op de film gestemd hebben, een bijzonder hoog cijfer hebben gegeven.

Om aan te geven hoe dom het ratingsysteem van de IMDB is: op plaats drie in de lijst staat Tosun Pasa. Daar hebben om precies te zijn 1578 mensen op gestemd. Nu is het al een film uit 1976, maar als ik 'em als distributeur in mijn catalogus had, zou ik meteen een persbericht eruit doen: "Tosun Pasa staat hoger dan Simon in de Top 50 van beste comedy films aller tijden!"

Maar ja, waar maak ik me eigenlijk druk om.

Bron: A-Film

En dat verbaast mij nou niks .

Ik kreeg het persbericht ook en had er om dezelfde redenen moeite mee. Daarom besloot ik 'm niet te plaatsen. Daarnaast heeft Simon veel komedie-elementen, maar is niet een komedie pur sang.

Dit vond ik eindelijk weer eens een top nederlandse film. Van het begin tot eind was ie boeiend. 4.5*

avatar van elsterno

elsterno

Fenomenaal!! Wat mij betreft de beste Nederlandse film ooit. Dikke 5* en een hoge plaats in mijn top 10!!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Weer eens herzien. De geweldige prestatie van Geel, de humor die hij houdt ondanks zijn ziekte is werkelijk prachtig om te zien, een echte levensgenieter. Ik blijf erbij dat Hupscher ook een meerwaarde is voor de film. Halfje verhoogt naar de volle score, wat Simon zeker verdien, wat een prachtige film.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Simon in Top 10 Beste Comedy aller tijden

Zo uitzonderlijk is dat niet hoor; de film "Spoorloos" staat ook al héél lang in twee van die IMDB-lijsten, namelijk de IMDB-Top-50 van beste "Mystery" films en de IMDB-Top-50 van beste "Horror" films. Dus....

*Moet Simon nog steeds zien overigens*

avatar van Jakaagte

Jakaagte

Erg leuke, maar oh zo ontroerende en erg indrukwekkende film. Van mij een 4!!!!

avatar van donnie darko

donnie darko

simon krijgt vandaag in het nieuwsblad 6/10 dus dat is gelijk aan 3 sterren. En die gooien nochtans normaal met hun sterren dus zo geweldig zal een belg hem dan toch niet vinden, he. Just tegoei

donnie darko schreef:

Heb het ook gelezen. Zou door een plotwending zijn of zo. De humor en zo zou alleszins on-hollands (woehoe!) zijn. Denk ook dat Nederlanders hem wat overschatten. Net zoals wij De Zaak Alzheimer zo ongelooflijk goed vinden!

Quido

Misschien heeft met in België ook wel moeite met de soms wat 'harde' humor en de niet preuts geklede meiden ?

Welke plotwending trouwens ?

Quido schreef:

De humor vond men juist goed. Wij vinden Matroesjka's ook geweldig...

Welke plotwending trouwens ?

Het zou opeens omslaan in een saai en conflictloos statament over euthanasie.

JoeCabot schreef:

De humor vond men juist goed. Wij vinden Matroesjka's ook geweldig ...

Maar doorgaands wordt er in België nogal 'gezeurd' als er redelijk wat bloot te zien is.

Het zou opeens omslaan in een saai en conflictloos statament over euthanasie.
Merkwaardig.

Hopelijk laten niet te veel mensen zich door deze zin afschrikken

Quido schreef:

Ik hoor hier ook heel wat Nederlanders klagen over het vele bloot in hun films.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Tot mijn schande de DVD nog steeds niet aangeschaft Maar, voor degenen die al wel zo verstandig waren een vraag: Heeft de DVD ook engelse (of anderstalige) subs?

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Prachtfilm, werkelijk een geweldige film! Een lach en een traan. Ontroerend, opliftend, grappig maar ook serieus.

Ik heb niks zinnigs meer toe te voegen aan de bovenstaande berichten, alles is al gezegd. 5* en snel nog eens kijken.

"Gevoel voor tumor"