Genre: Komedie / Drama
Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands
Releasedatum: 30 september 2004
Plot Simon
"He'll change your life"
Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.
Simon Cohen
Bram
Nelson
Floris
Quido
Zoals het er nu naar uitziet zal hij september 2004 in de bios te zien zijn. Wat mij trouwens opvalt is dat Terstall vaak/altijd met dezelfde acteurs werkt. Weet iemand waarom?
Omdat hij ze goed vindt en goed met ze overweg kan. Sommige kende hij persoonlijk en zijn bij hem begonnen.
SIMON openingsfilm van het Nederlands Film Festival
SIMON, de nieuwe film van Eddy Terstall, is openingsfilm van het 24e Nederlands Film Festival. De wereldpremière vindt plaats op woensdagavond 22 september in de Stadsschouwburg van Utrecht. Tegelijkertijd presenteert het festival de film als publieksopening in acht Utrechtse bioscoopzalen.
Naast Cees Geel en Marcel Hensema spelen Rifka Lodeizen, Nadja Hüpscher, Eva Duijvenstein, Maria Kooistra en Daan Ekkel een rol in SIMON. De film is geproduceerd door Imko Nieuwenhuijs voor Spaghetti Film. Co-producent is VPRO TV. De film wordt op 23 september 2004 door A-Film Distribution in de Nederlandse bioscopen uitgebracht.
De kaartverkoop voor de publiekspremière gaat op 23 augustus 2004 van start via de festivalwebsite www.filmfestival.nl[/url] en via acties in diverse media.
Het Nederlands Film Festival vindt plaats van 22 september tot en met 1 oktober 2004.
Ze proberen met NL film trailers vaak Amerikaanse trailers na te apen. Geen verstandige aanpak omdat de kracht van NL films (en Europese films wellicht) elders ligt.
Dit is zo'n dertien in een dozijn trailertje waarbij ik nauwelijks een indruk van de film krijg. Volgens mij is de film leuk ondanks de trailer.
De trailer van De Dominee was slechter, maar dat was dan ook een dieptepunt he.
Webby
Ben heel erg nieuwsgierig naar deze film. De trailer is idd nietszeggend.
cornelis
Ze proberen met NL film trailers vaak Amerikaanse trailers na te apen.
Weet niet of dat wel zo is. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van het idioom van Amerikaanse trailers.
Vooral omdat men zo krampachtig heeft geprobeerd er zo veel in te stoppen, en tegelijk zo onduidelijk mogelijk te zijn.
We gaan het zien.
Ik bedoel inhoudelijk. Ze halen enkel de commerciele stukjes uit een film en monteren op zo'n manier dat de film inhoudelijk op een Amerikaanse film lijkt. Zo krijg je een heel verkeerd beeld van de film.
Er wordt te weinig van de kracht van de films zelf uitgegaan.
Ben ik met je eens. Allemaal veel te korte flarden achter elkaar.
cornelis
Ze halen enkel de commerciele stukjes uit een film
Het zou ook vreemd zijn om dat wat de film niet verkoopt wel in de trailer te stoppen.
Ik vind Simon nou juist een voorbeeld van een Europese trailer, waarbij me onduidelijk is om wie het gaat en wat voor soort film het is. Op basis van deze trailer koop ik geen kaartje (en ik ben wel doelgroep, weet ik).
Het doel van een trailer is mensen kaartjes te laten kopen, niet je een betrouwbaar beeld van de film te geven.
Er is veel misvatting over wat precies de kracht van zo'n film is, en er is vaak onduidelijkheid over hoe en aan wie de film verkocht moet worden.
Wat is de kracht van deze film en aan wie moet-ie verkocht?
Ben ik met je eens. Allemaal veel te korte flarden achter elkaar.
Korte flarden zijn niet erg, mits er een soort van relatie wordt gesuggereerd. En die ontbreekt hier.
Ik heb het er over dat ze daar veel te ver in doorschieten.
Niet Europees genoeg. Liefhebbers van Europese films zien graag authentieke elementen in een trailer. Die hoeven niet alleen maar snelle oneliners te horen.
Eens.
Dat gevoel heb ik ook. Doodzonde.
Heb je gelijk in, maar volgens mij mikt de trailer op de verkeerde doelgroep.
Ze zijn er blijkens de trailer niet uit gekomen.
Als ik de film gezien had zou ik het wellicht kunnen vertellen.
Ze hadden op z'n minst de naam Simon in gesproken versie moeten stoppen, met Cees Geel die in een scene z'n naam noemt.
Afgezaagd, ik geef het toe, maar volgens mij moet dat dan maar.
"Verander jij es effe heel snel in een naakt wijf"
10 seconden later zie je voorbijkomen: "Subtiele humor". Ik lag in ieder geval plat van't lachen
cornelis
Ik heb het er over dat ze daar veel te ver in doorschieten.
Snap ik niet.
Je kan te veel proberen er in te stoppen, maar ik kan geen reden verzinnen om iets in een trailer te stoppen dat de film niet verkoopt.
Wat voor elementen zijn dat dan bijvoorbeeld? (uit een andere trailer ofzo?)
Het is ook niet gezegd dat de oneliners erin zitten voor dat publiek. Je kan best meerdere segmenten bedienen.
Ik weet nig steeds niet welke.
Ze hadden op z'n minst de naam Simon in gesproken versie moeten stoppen
Geen slecht idee.
Snap ik niet.
Niet alleen flitsende dingen verkopen, zou jij moeten weten.
De Amerikaanse, de Aziatische en de Europese film; ze hebben allemaal hun eigen charmes. Ik vind het zonde dat in de trailer de grootste gemene deler lijkt te gelden. OK, de oerhollandse Simon zit er in, maar verder had de film ook elders kunnen spelen als ik de trailer zie.
Als je ze krampachtig allemaal wil bereiken, schiet je je doel voorbij. Volgens mij heeft de NL film veel meer aan stricte doelgroepen.
cornelis
Niet alleen flitsende dingen verkopen,
Ik zie in deze trailer toch zo goed als niets flitsends. De Dominee is typisch zo'n trailer die enkel de schreeuw- en schietpartijen gebruikt om net te doen alsof het een echte film is.
Tsja. Ik weet niet of dat er zo heel veel toe doet. Volgens mij moet Simon verkocht worden als een lach-en-een-traan-film over een ruwe-bolster-blanke-pit-figuur, met kanker en euthanasie als themata. Geloof dat het niet uitmaakt of het zich afspeelt in Amsterdam of elders.
Als je ze krampachtig allemaal wil bereiken, schiet je je doel voorbij.
Maar dat one-liners subiet alle fans van Europese films afschrikken, is natuurlijk ook een boude stelling.
Bovendien zijn de oneliners vrij typerend voor de (nogal Amsterdamse) humor van de proleterige hoofdpersoon. En one-liners zijn kort en grappig, heel handig als je snel de komische elementen wil tonen.
Met flitsend bedoel ik de one-liners en de korte shots. Zoveel dat je niet ziet hoe de film werkelijk is.
Nee ik bedoel ook niet op plaatsniveau, ik bedoel meer dat het een weinig Europese tint heeft. Bij films van Jeunet, Tykwer en Medem heb ik dat gevoel veel meer. De NL film wil soms te veel lijken op de Amerikaanse film. Ergens-op-willen-lijken is zelden goed voor het eindresultaat.
Dat zeg ik ook niet.
Er zitten te veel lach of ik schiet momenten in de trailer en te veel oneliners. Ik zeg niet dat ze er niet in moeten.
Daar heb je ook wel gelijk in. Ik heb wel het idee dat die zinnen zo zonder context niet helemaal tot zijn recht komen. Ik denk (en hoop) dat het binnen de context van de film beter werkt.
Het type Simon doet me wel denken aan Jiskefet. Ze hadden eigenlijk een Jiskefetter (erbij niet in plaats van) moeten strikken, dan was het feest compleet geweest!
damon
vandaag bekend geworden:
Simon is de Nederlandse inzending voor een oscarnominatie
trailer belooft echter weer een oerhollandse film, dus niet aan mij besteed
Ik heb Simon nog niet gezien, maar ik vind het wel eeuwig zonde dat Cloaca niet wordt ingezonden.
Of mocht dat niet meer?
Zal ik dan maar zeggen dat ik de trailer best okay vind?
Wouter (die een kalf voor Geel voorspelt)
Op basis van deze trailer? Of op basis van de Oene Kummer recensie?
Webby
Inmiddels zijn er op www.filmfestival.nl[/url] kaarten te bestellen voor de première avond in Utrecht tijdens het filmfestival.
Op basis van deze trailer? Of op basis van de Oene Kummer recensie?
Eddy liet me een bijna affe versie zien.
Webby
Net gezien in Utrecht. Het begin - eerste gedeelte - van de film heeft me echt 'geschokt' in de negatieve zin van het woord. Het kwam erg zwak en niet grappig over. Soms ook slecht verstaanbaar en 'slordig' gemonteerd. Ik stoorde me ook aan de voice-overs van Marcel Hensema.
Op een gegeven moment komt de film wel op gang en zit je weer helemaal in de stijl die je van Eddy Terstall gewend bent.
Het einde van de film - tweede gedeelte - is echt super. Cees Geel en de rest spelen de sterren van de hemel. Het verhaal krijgt een krachtig emotinele lading, waarbij je het als kijker echt moeilijk krijgt en meeleeft met de personages.
Enkele prachtige scènes met de muziek van Paul de Munnick zijn voor mij nu al klassiekers.
Ongeacht het telleurstellende begin 4 *. De rest is zó mooi! De nominatie is binnen... maarja het vele bloot zal wel de 'nekslag' betekenen.
FisherKing
maarja het vele bloot zal wel de 'nekslag' betekenen.
Dat geeft bij mij meestal de doorslag...
cornelis
Uitermate ontroerende film over een onderwerp dat iedereen kan raken.
Er valt veel te lachen, maar zowel ikzelf als de mensen om mij heen hielden het uiteindelijk niet tot nauwelijks droog.

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Karakter