Lost in Translation (2003)
Verenigde Staten / Japan
Geregisseerd door: Sofia Coppola
Met onder meer: Bill Murray, Scarlett Johansson en Giovanni Ribisi
Gesproken taal: Japans en Engels
Releasedatum: 19 februari 2004
Plot Lost in Translation
"Everyone wants to be found."
Bob Harris en Charlotte zijn twee Amerikanen in Tokio. Bob is een filmster die tijdelijk in Japan verblijft voor een whisky-commercial, terwijl de jonge Charlotte is meegesleurd door haar echtgenoot, een overwerkte fotograaf. Als ze op een avond de slaap niet kunnen vatten, ontmoeten Bob en Charlotte elkaar in de luxe hotelbar. Deze toevallige ontmoeting ontaardt al snel in een verrassende vriendschap en Charlotte en Bob besluiten om samen Tokio te ontdekken.
Bob Harris
Charlotte
John
Kelly
Ms. Kawasaki
Concierge
Bellboy
xenne
Ik vond het een saaie film en ik snap ook niet waarom deze film bijna 4 sterren krijgt. ik geef hem 2 sterren
StevenB
Geniale film! De manier waarop eenzaamheid in één van de drukste steden ter wereld hier in beeld gebracht wordt is ontzettend knap gedaan! Dit in combinatie met de schitterende soundtrack (My Bloody Valentine
) laat me geen keuze dan deze film 5 sterren te geven en een welverdiende plek in mijn top 10!
kanjertje
Sorry mensen maar ook wij (ik en mijn vrouwje) vonden het een oersaaie en langdradige film die nooit op gang kwam.
Snap nog steeds niet waarover de film nu echt handelde ondanks we ons gedwongen hebben hem het het einde blijven uit te kijken.
Had van deze film veel meer verwacht omwille van zijn lovende commentaren hier en de drie sterren in onze TVgids.
Smaken verschillen natuurlijk maar een film kijk ik toch in eerste plaats om zijn inhoud (verhaal), zijn grappigheid (staat toch als komedie vermeld) en de acteerprestaties.
De manier van iets in beeld brengen en de achtergrondmuziek vind ikzelf eerder bijkomstig.
Vond trouwens ook dat er maar weinig gesproken wordt in deze prent en als het er dan verbaal aan toe gaat, wordt er bijna 10 minuten erg vals gezongen in een karaokebar of wordt er gewoon japans gesproken (en niet ondertiteld).
Dit maakt alles erg moeilijk te volgen.
Bovendien zit Scarlet Johanson ook zeker meer dan 10 minuten voor een raamkozijn in haar roze slipje voor zich uit te staren wat de levendigheid van deze film zeker niet te goede komt.
Af en toe hebben we wel een grappig moment gezien.
Daarom een 2 van ons.
Doet me denken aan 'remains of the day' ook zo'n topper die iedereen ons aanraadde, en die we van miserie van na een uur langdradigheid hebben afgezet en teruggebracht naar de videotheek.
Nogmaals sorry maar ik kan echt niet zeggen dat ik hem super vond als dit helemaal niet het geval was.
Tabossi
Bij deze film is dat - mijns inziens op een mooie manier - tot een hoofdingredient verheven. De beelden, de muziek, de stilte, het draagt allemaal bij aan dat zweverige gevoel van vervreemding. Mij wist het in ieder geval wel te raken. Maar then again: kan me voorstellen dat de vonk ook niet overslaat en ja, dan zijn die lange shots wat saai.
djeffibrelich
Dit in combinatie met de schitterende soundtrack (My Bloody Valentine
Steven
Flipman
zijn die laatste woorden niet gewoon een 'gimmick'... ?! het is ook veel spannender dat we die niet verstaan... dan kun je die zelf invullen.
Steven
?? Haha! Nou ja, ik geef jullie gelijk; het is een heel gave song en hij past heel goed bij de film. Het heeft precies de juiste sfeer. De sfeer past zelfs zo goed, dat ik af en toe denk dat hij de sfeer buiten de film zelfs beter representeert dan in de film, hoe gek je me ook mag verklaren na deze uitspraak!
Trouwens, Djeff! Leef je nog? Ik spreek je nooit meer
!
kanjertje
Ok jongens ik begrijp wat jullie bedoelen.
Ons raakte dit niet in deze film maar blijkbaar wel bij een heleboel andere mensen als ik de vele maximale beoordelingen en de uitleg hierover lees.
Tof dat we niet allen van éénzelfde eenheidsworst houden.
Maar dit maakt het moeilijk, bijna onmogelijk om enkel voor te gaan op een beoordelingscijfer om te weten te komen of we een bepaalde film goed zouden vinden.
Een film aanbevelen lijkt me dus louter subjectief
Tabossi
Gelukkig inderdaad dat er verschillende meningen zijn. Anders was Moviemeter een saaie aangelegenheid denk ik
Ja, dat blijkt maar weer bij films als bijvoorbeeld No Country for Old Men. Door velen aanbevolen als zijnde een 'goede' film, maar die wist mij weer niet helemaal te grijpen. Recensenten geven ook enkel hun eigen mening.
[Preketero]
Ik had deze gezien op tv en gaf hem 4*
Na een tweede kijkbeurt moet ik mijn stem wel 0.5* verhogen.
Naarmate de film vordert, zie je de relatie groeien tussen de twee getrouwde personen. De film heeft een geweldige sfeer en gaat niet rap, niet traag. (In 'Elephant' vind ik het bv. te traag gaan, de film boeide gewoon niet meer.)
Breng dit samen met prachtige beelden van Tokio en schitterende muziek en je krijgt een uitstekende film.
Bill Murray en Scarlett Johansson spelen, wat ik vind, de rollen van hun leven.
klute89
Een mooie slome, dromerige en ingetogen film, met een goed acterende Bill Murray een super presterende Scarlett Johansson.
rokkenjager
De film zegt niet, maar toont....dat is het geniale er van...het stilte in de film....zo hartverblijdend...zo creatief.....het sublimiteit en scheppingsdrang die hier te vinden is zie je tegenwoordig zelden.
Pure
Ga je iedere positieve uitlating op deze manier 'weerleggen'?
Je punt is inmiddels wel duidelijk; je vindt de film niet goed.
Pure
Was niet voor jou bedoeld rokkenjager.
Zojuist stond hier een bericht van Psycholamp, maar dit heeft hij blijkbaar verwijderd.
Valherok
Ik snap niet dat deze film zo hoog scoort bij zoveel mensen of ik moet totaal de diepgang ervan gemist hebben. De film staat beschreven als komedie/drama maar ik heb ik de hele film maar twee 'iet wat' komische momenten kunnen halen en dat was onder de douche en in de lift ivm zijn grootte.
Ik hoor veel vrouwen die hier uitermate enthousiast van worden... misschien dan toch echt een vrouwen film want ik vat em niet...
... Heb hem wel helemaal uitgezeten want, ik dacht er moet nu toch echt iets komen anders is het wel een heel bagger film... Helaas was zelfs het plot/ eindscene zwaar teleurstellend.
Ik ben een echte filmfan maar dit is een van de slechtste films die ik ook gekeken heb. Misschien daarom nog eens een tweede poging waard om te kijken of ik toch iets over het hoofd gezien heb.
Tot dan toe geef ik het een * 0,5
Leland Palmer
Dat denk ik ja
Hectometerpaal
Dat denk ik ja
Altijd hip om over diepgang te lullen, maar wat is er dan zo diepgaand aan? Want dat is juist wat ik aan deze film mistte, of is een film automatisch vol van diepgang wanneer er geen actie in voorkomt?
Turkeyloverz
Altijd hip om over diepgang te lullen, maar wat is er dan zo diepgaand aan?
Ik vind de film ook niet geniaal, daar niet van, maar diepgaand vind ik hem wel. Er wordt door velen gezegd dat er bijna geen dialoog in zit, dat is ook wel waar, ben ik het mee eens. Maar de personages van Bill Murray en Scarlett Johansson zijn zovéél meer dan wat je denkt. Ze zeggen dan niet veel, maar als kijker krijg je toch veel voorgeschoteld. De cynische Bill, die ondanks zijn rijkdom toch ontevreden is over zijn leven. Scarlett die het maar niet lukt om de volle aandacht van haar man te krijgen en zo ongeveer in haar eentje zich maar moet vermaken in het hotel. De romance tussen deze 2, de veelzeggende blikken, de dingen die ze samen doen terwijl ze langzamerhand merken dat er iets aan het bloeien is en als slot die kus op het eind natuurlijk. Als een kers op de taart krijg je ook nog prachtige shots te zien. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. Als een fan van actiefilms kunnen zulke films best tegenvallen.
Meestal wel ja. Maar nu zeg jij het alsof actie beter is dan diepgang. Een actiefilm kan best vermakelijk zijn, maar genialiteit zit toch in diepgang vind ik.
Pure
Om daar nog wat aan toe te voegen:
Als kijker ben je getuige van het ontstaan van een platonische liefde. Op zichzelf niet bijzonder, dat zit 'm dan ook in de uitwerking. De ontstane liefde wordt nooit concreet gebracht (oké, de kus op het eind is daar een uitzondering op, maar het is geen 'ordinaire romkom-kus'); Coppola creëert aan de hand van sferische scènes en bizarre gebeurtenissen/ondervindingen een band tussen de twee die moeilijk met woorden te omschrijven is. Daar schuilt de kracht van LiT in, en dat maak het waarschijnlijk voor de één een geweldige film, en voor de ander een nietszeggend, saai filmpje (?).
Over gehanteerde stijlmiddelen valt altijd te twisten, die werken nu eenmaal niet voor iedereen. Hetzelfde geldt voor de humor; niet iedereen kan genieten van een immer cynische Murray.
Overigens vind ik het ergens wel een misvatting dat er 'niets gebeurt' in de film. Coppola hanteert inderdaad een wat trager tempo, maar, zoals ik eerder in dit topic gezegd heb, zowel concreet als wat abstracter gezien gebeurt er best veel in die ruim anderhalf uur.
Hando
StevenB
Nee
Is zo'n verhaaltje niet gewoon op elke romantische film te plakken?
...het ontstaan van een platonische liefde...
Denk ik niet. Niet dat LiT de enige in zijn soort is, maar vele romantische films draaien om het ver- of heroveren van een (oude) liefde.
Tamelijk uniek. Zelden wordt in romantische films zo lang om elkaar heen gedraaid.
Zie je ook niet vaak; vaak is de liefde een gegeven (bijv. man wil zijn ex-vrouw terugwinnen) of wordt deze relatief vroeg in de film, zeer duidelijk aangekondigd (dit gebeurt dan op een van deze twee manieren: 1. liefde op het eerste gezicht 2. het 'met elkaar opgescheept zitten' waaruit liefde bloeit).
tukkerstein
Gisteren herkeken, en terecht dat hij in mijn top 10 staat. Geweldige cinematografie en geweldige muziek waardoor een ontzettend goede sfeer wordt ingezet. De film moet even op gang komen, maar na een half uur wordt je echt in Tokio gezogen. Het verhaal en de romantische ontwikkeling is geloofwaardig en niet overdreven.
LisetteR
Er gebeurt erg weinig in de film, maar hij is geen seconde saai. Hij zat de hele week nog in mijn hoofd na het kijken. Erg goed!
Het eind is ook briljant, ze worden wél verliefd, maar komen niet samen, dat is nog eens origineel, ipv de gewoonlijke hartstochtelijke kus en "ze leefden nog lang en gelukkig"
4,5 *
kArIzMa_Movie
Mooie film met een leuke sfeer. Murray en Johansson hebben beide goed gepresteerd. Als kijker krijg je echt een goede indruk van hoe druk Tokio wel niet is.
Soms leek de film, naar mijn mening, op een documentaire. Waarin de kijker alleen observeert wat er gebeurt.
Maar goed.
rokkenjager

Netflix-documentaire 'Jeffrey Epstein: Filthy Rich' wordt na zes jaar weer goed bekeken

'The Investigation of Lucy Letby' goed bekeken op Netflix: Top 10 van dit moment

Netflix onthult eerste beelden van 'The Adventures of Cliff Booth' met Brad Pitt

Misdaadserie 'The Lincoln Lawyer' haalt 'Bridgerton' in op Netflix

Przesluchanie
Drama, 1989

Der Kommer en Dag
Drama, 2016
upper classjapanoverspelhotel roomage differencefotograafcommercialkaraokehomesicknessculture clashmidlife crisisjet lag pop starmelancholyunsociabilityeenzaamheidtokio, japanoudere man jongere vrouw relatienostalgicunlikely friendshippost-credits scenevrouwelijke regisseuracteurlyrical lovingintrospectiveserenewistfulhopeful