menu

Sex, Lies, and Videotape (1989)

mijn stem
3,42 (397)
397 stemmen

Verenigde Staten
Drama
100 minuten

geregisseerd door Steven Soderbergh
met James Spader, Andie MacDowell en Laura San Giacomo

Ann is getrouwd met John, die echter een affaire heeft met haar zus Cynthia. Als John's oude vriend Graham ten tonele verschijnt, veranderen de levens van hen allen. Graham houdt er van om zijn gesprekken met vrouwen op te nemen op video.

zoeken in:
avatar van Brooklyn
3,5
MacDowell is briljant hierin!

avatar van 93.9
2,5
Maakte bijzonder weinig indruk op mij.
Vind die Amerikaanse mensen vervelend. Ziet er ook erg gedateerd uit.
Ook op nostalgische waarde kan deze film niet leunen.
Film mist dat typisch Europese 'on the edge-randje'. Amerika is daar echt niet sterk in, helaas.

avatar van SaNDuTjE
4,0
Prachtig gefilmd en geacteerd drama dat ondanks zijn simpele opzet zeer weet te boeien.

Het personage Graham zorgt met z'n video-interviews voor een subtiele spanning gedurende de film die ook zichtbaar voelbaar is bij de diverse acteurs. Vooral de scenes tussen Spader en MacDowell mochten wat mij betreft wel een stuk langer zijn omdat ze een genot zijn om naar te kijken. Beide zijn voor mij de uitblinkers van de film met MacDowell als de brave en nette Ann en Spader als de ingetogen maar uiterst mysterieuze Graham. Door hun nieuwsgierigheid naar elkaars verborgen kant maken dit tot een uiterst vermakelijke en intrigerende film. De overspelige John wordt geloofwaardig gespeeld door Gallagher en aan Cynthia zat ik me alleen maar te irriteren dus waarschijnlijk daarom ook een goeie rol van Giacomo.

Meer dan prima film die met een minuscuul verhaal, het mysterieuze aspect van de video's en uitstekend acteerwerk uiterst interessant weet te zijn.

4*

avatar van Mischa
4,5
Fantastische film, en door iedereen goed gespeeld!

avatar van Insignificance
4,0
Mooi, ingetogen en intiem drama. Op de huid, zeg maar. Aantrekkingskracht haalt het onder meer uit z'n prettige cadans met lome, half afwezige dialogen, zodat de cast ook echt aan hun personages toekomen. Dat geldt dan met name voor Spader en MacDowell, die elk op subtiele en delicate wijze een overtuigende ommezwaai maken.

De titel is veel- zo niet alleszeggend, Soderbergh legt de onderlinge verhoudingen rap op tafel en laat het vervolgens op z'n natuurlijke beloop. Dan pakt het misschien niet zo verrassend uit, maar hij weet op die manier wel een smeulende spanning in z'n film te leggen, die een oprechte climax met zich meebrengt. Een fijngevoelig filmpje.

avatar van boukeve
4,5
In zijn debuutfilm toont Soderbergh al de kwaliteiten die hem een van de belangrijkste regisseurs van de afgelopen decennia zouden maken. De volkomen beheersing wat betreft cameravoering, aankleding (let op de kleding) en het coachen van acteurs doen hem direct uitsteken boven de gemiddelde regisseur.

Bovendien is Sex, Lies, and Videotape een bijzonder intrigerend verhaal dat op een heel economische manier verteld wordt. De personages belichamen zijn perfect geschapen om de sfeer van het verhaal uit te dragen. De mate van perfectie is misschien wel het grootste tekort van de film: af en toe voelt het te bedacht en mist het daarom echt levendigheid. Maar dat is maar een klein minpunt, want de voortreffelijke cast weet over het algemeen juist wel de nodige bezieling over te brengen.

avatar van Nephilim
4,0
Voyeuristische film die me nadat ik er in kwam (duurde zo'n 20 minuten) erg wist te bekoren. Kinky oprecht en erg fijn.
4*

avatar van BBarbie
4,0
Sterk regiedebuut van Soderbergh over vier mensen, die elk op hun eigen wijze worstelen met de drie begrippen uit de titel. Krachtig en verrassend psychologisch drama met uitmuntende vertolkingen van MacDowell, San Giacomo en Spader. Een uitzondering geldt voor het optreden van Peter Gallagher. Die heeft mij als acteur nog nooit kunnen bekoren.

avatar van blurp194
3,5
Fijne film met een sterk nostalgische flashback naar een vervlogen tijdperk - toen Spader en MacDowell nog jonge frisse acteurs waren, vaak te zien in high profile films en tv series. Een kwart eeuw geleden is dat dus alweer.

Waarbij het verhaal misschien niet zoveel voorstelt, maar de manier waarop het gebracht wordt klopt wel helemaal. En de vier hoofdrollen zijn erg sterk aan het spelen. Het debuut van Soderbergh, en nou kan ik absoluut niet zeggen dat ik al zijn films gezien heb - meer dan de helft haal ik al niet - maar wellicht is dit debuut iets wat hij nooit meer verbeterd heeft. Ik moet er om zoeken in ieder geval.

Als ik het me nog goed herinner overigens was deze film er indertijd de oorzaak van dat er een run ontstond op Bundeswehr-parafernalia. En niet zonder reden, het staat San Giacomo erg goed.

avatar van John Milton
4,0
Ik kon zowaar genieten van MacDowell, it's a miracle! Maar Gallagher kan ik nog steeds niet uitstaan. Erg sterk debuut van Soderbergh, wonderbaarlijk eigenlijk dat ik die nu pas zie. Grappig genoeg een van de titels die me in de videotheek altijd opviel (het is ook een bijzondere titel natuurlijk).

Afgerond naar boven 4*. Lekker broeierig, mooie dialogen.

avatar van stefan dias
4,5
McDowell is hier gewoon heel goed gecast. Gallagher ook trouwens.

avatar van John Milton
4,0
Het was inderdaad niet moeilijk om hem een onbetrouwbaar pisvlekje te vinden, als je dat bedoelt

avatar van tbouwh
1,5
Paradoxaal genoeg ving de regie-loopbaan van Steven Soderbergh aan met één van zijn best scorende films: een simpel opgezet drama dat op Cannes zelfs de juryprijs vergaarde.

Ikzelf zag hier niet zoveel in. Sex, Lies and Videotape is een tamelijk tekenende titel voor de vier hoofdpersonen, die elk op hun eigen manier hun weg trachten te vinden op relationeel en seksueel gebied. Een leuke rol van Andie MacDowell, maar Spader oogt hier al even inspiratieloos en bedeesd als in Crash, terwijl de andere twee hoofdpersonen door hun karakters vooral veel weerzin opriepen. Het script biedt daarbij nergens verrassingen. Honderd minuten lang zijn het vooral dialogen die aaneengeschakeld de revue passeren, hier en daar wat opgefleurd door wat leugens of geheime verhoudingen die aan het licht komen.

Goed of pakkend werd het nergens, dat eindeloze gezever over seksualiteit. Sfeerverhogend werkt wel de ambiente score van Cliff Martinez, maar dat alleen is niet voldoende om mijn oordeel echt op te krikken. Dan rest eerder de erkenning dat dit misschien mijn type film gewoon niet was.

1.5*

avatar van de grunt
4,5
tbouwh schreef:
een simpel opgezet drama dat op Cannes zelfs de juryprijs vergaarde.


Soderbergh won de Palme d'Or

avatar van tbouwh
1,5
de grunt schreef:
(quote)


Soderbergh won de Palme d'Or
die had ik even moeten fact-checken, ik twijfelde al. Thanks

Bélon
Ondanks dat de film het woord sex in de titel heeft vond ik hier geen ruk aan. Ik kan even ingeslapen zijn maar heb ook geen tiet gezien, alleen veel pastel tinten. Dit geouwehoer was niet aan mij besteed.

avatar van jono
2,5
Deze film betekende destijds de doorbraak van regisseur Soderbergh. Het bijzondere van de film is dat er eigenlijk maar vier acteurs in meespelen. Ik vond er echter maar weinig aan. Er wordt veel gepraat, vooral over seks, en daar hou ik eigenlijk niet zo van. Het is overigens wel aardig om Andie MacDowell te zien in een van haar eerste grote filmrollen, maar ook zij kan de film niet echt redden. Dit is gewoon niet mijn type film, en meer dan tweeënhalve ster kan ik er dan ook niet van maken. 2,5*

avatar van K. V.
3,0
Deze ook eens meegepikt, maar werd er niet echt warm of koud van. Een echte praatfilm en daarom lag het me iets minder. De cast deed het gelukkig wel goed. De film ziet er wel al wat gedateerd uit.
Leuk om eens gezien te hebben, maar ik vind de andere films van Steven Soderbergh toch beter.

avatar van JoeCabot
4,0
De titel doet het misschien niet meteen vermoeden, maar dit is een van de mínst sensationele films die Hollywood de laatste decennia op ons losliet. En dat beschouw ik als iets positiefs.

Doorgaans vliegen de bloempotten in het rond in films over echtelijke ontrouw. Soderbergh benadert het thema echter met zoveel rust en waardigheid dat het bijna hypnotiserend werkt. En van de prachtige soundscapes wordt je a helemaal zen. Nu klink ik als een zweverige hippie onder invloed van paddestoelen, maar dat is niet het geval. De film raakt de juiste snaar.

Peter Gallagher is echt een creep met die gigantische rupsen boven zijn ogen. De rol van foute player is hem op het lijf geschreven. Maar ook de rest van de cast - naast de player ook de weido, het muurbloempje en haar krolse zus - doet het uitstekend. Er heerst bovendien een prima chemie tussen de acteurs onderling.

Ruim 30 jaar na de release is dit nog steeds een bijzonder interessante en unieke film. Een tijdloze classic (enkel de gekke kapsels en oude wagens verraden dat het hier een 80s product betreft). 4*

P.S. Deze film deed me af en toe aan American Beauty denken: de nette buurt, de videotapes, de paria die alle wijsheid in pacht heeft, het overspel en natuurlijk de gladde aal Gallagher. Het kan ook toeval zijn …

Gast
geplaatst: vandaag om 17:14 uur

geplaatst: vandaag om 17:14 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.