Sex, Lies, and Videotape (1989)
Geregisseerd door: Steven Soderbergh
Met onder meer: James Spader, Andie MacDowell en Laura San Giacomo
Releasedatum: 10 november 1989
Plot Sex, Lies, and Videotape
Ann is getrouwd met John, die echter een affaire heeft met haar zus Cynthia. Als John's oude vriend Graham ten tonele verschijnt, veranderen de levens van hen allen. Graham houdt er van om zijn gesprekken met vrouwen op te nemen op video.
Ann Bishop Mullany
Girl on Tape
Landlord
John's Colleague
FisherKing
Ik vraag me af waarom niet iemand reageert op deze fantastische film....
Te weinig stemmen en daarom hoog tijd voor die tip-parade...
portishead00
Het is inderdaad een prachtige film.
Ik weet nog dat ik deze in de bios heb gezien en er maar een stuk of tien mensen zaten.
Voor mij zat een oude man en die dacht dat hij naar een sex film ging kijken (je had hem is moeten zien balen).
Ik vond het een mooie film met een mooie rol voor James Spader. Ben toch al een redelijk fan van James spader.
Kortom mensen die deze film nog niet gezien hebben. Huren maar!
wackyboy
mwah, matig..
Ik vind het best dat iemand een van mijn all-time-favourite movies maar matig vindt, maar om daar dan maar twee woorden aan te spenderen vind ik dan wat minder.
Ik heb de film jaren geleden gezien in Hedon, het jongerencentrum in Zwolle en was erg onder de indruk. Sindsdien ben ik nog steeds gespitst op films van Soderbergh, ook al vind ik ze niet allemaal even goed.
Erin Brokovich vond ikzelf eigenlijk maar matig en was nogal teleurgesteld dat Soderbergh juist hiervoor alle aandacht kreeg.
Solaris maakte weer veel goed.
ElMeroMero
Een ongewone film met een heel bijzondere kijk op erotiek. 4* in mijn boekje.
Macmanus
Inderdaad een wat genegeerd filmpje hier.
Ten onrechte want het is een zeer aangename film.
Ik was even bang dat het zo een filmpje werd, waar de vage vreemdeling een vriend ging terug pakken voor wat hem jaren geleden was aangedaan. Maar gelukkig ging het helemaal niet die kant op, en werd het een zeer intrigerende film.
Enige minpuntje is het wat standaard uiterlijk, maar het sterke scenario maakt veel goed.
Bas17
Aangename verassing!! 4.5* Aanrader, goed scenario..jammer dat het zo weinig stemmen heeft
gemaster
Aardige film, die mij echter niet voor de volle lengte kon boeien. MacDowell sprankelde een stuk minder dan normaal, maar dat paste ook wel een beetje bij haar personage natuurlijk. Het verhaal was origineel, maar er had voor mijn gevoel meer in gezeten. Normaal gesproken zou ik op een kleine 3,5* uitkomen, maar ik moet nog 0,5* aftrek geven voor de mat van Spader.
=michael=
ik heb hem op dvd volgens mij is het een originele copy
ga hem nu eventjes kijken, ben benieuwd!
Nog steeds geen slechte Soderbergh gezien.
Sex Lies & Videotapes is zo'n film die erg slecht had kunnen zijn, maar dat helemaal niet is. Vaak subliem hoe Soderbergh wat gordijntjes opzijschuift en enkele maskers laat zakken. Een B-cast die het erg goed doet, snuifje bittere humor om het begin van de film heelhuids door te komen, en een waardig, sfeervol en gemeend einde. Zijn er niet veel die het hem nadoen.
Beetje jammer dat de film er wat standaard uitziet, zoals Macmanus al zei. Vaak wel mooie shots en pans, maar iets te simpel vond ik. Wel af en toe erg mooie muziek. Soderbergh experimenteert wel meer met ambient op z'n soundtracks, iets wat ik alleen maar kan toejuichen.
Matte zaterdagavondfilm materie die uiterst knap gebracht wordt. Erg fijne film. 4*
Nog steeds geen slechte Soderbergh gezien.
Dat geldt voor iedere goede film....
Dat geldt voor iedere goede film....
Maar meer voor Sex, Lies & Videotape ... anders zou ik het niet specifiek vernoemen
Gezien Soderbergh's wankele status, de cast en het verhaaltje met vele typische valkuilen had dit makkelijk een dramasof voor huisvrouwen kunnen worden. Het is een klein mirakel dat Soderbergh er een zulke boeiende film van maakt.
cornelis
Maar meer voor Sex, Lies & Videotape
Hoezo dan?
Dat staat er onder
Stel een plot van een film : Jeff en Judy zijn gelukkig getrouwd en hebben een mooi en lief dochtertje Jamy. Hun geluk wordt verstoord wanneer Judy borstkanker blijkt te hebben. Judy begint een harde strijd tegen deze erge ziekte, terwijl Jeff en Jamy haar zoveel mogelijk proberen steunen. Maar ook voor hen zijn het erg moeilijke tijden. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Het is doorgaans een achtste wereldwonder als daar een goeie film uit komt gerold. Net zo bij deze film.
cornelis
Het is me helemaal duidelijk. Sorry dat je alles steeds zo vaak moet uitleggen.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie niet in waarom deze film sneller slecht zou kunnen worden dan veel andere.
Het is me helemaal duidelijk. Sorry dat je alles steeds zo vaak moet uitleggen.
'Dat staat er onder'.
Dat staat het niet, maar goed.
Het zal wel aan mij liggen.
. Vraag het eens aan cornelis misschien, die is er wel al mee weg (= Vlaams voor 'die begrijpt het ondertussen al')
Jorick
Een aardige en originele film. Toch kon de film me niet over de gehele lengte boeien. Verder een fijne soundtrack en degelijk acteerwerk. Ik zit te twijfelen tussen een 3.0 en een 3.5, maar houd het voorlopig bij het eerste.
NarcissusBladsp.
Kracht van de eenvoud. Een modern pareltje: het verhaal is een oester, of eh...een mossel, waarvan de kleppen op het eind helemaal opengaan. Perfecte gecast, perfect verhaal en personages die veel te raden lijken over te laten. Prachtige dialogen met uitstekende acteerprestaties.....en vooral een speciale sfeer......
Ach gewoon kijken!
Kleine 5!
Olaf K.
B-cast of geen B-cast: James Spader is een erg onderschat acteur. Hen hem nog nooit slecht zien acteren, zelfs niet ik Pretty in Pink, waar hij de sterren van de hemel speelt ineen bijrol.
Malick
Eindelijk het regiedebuut van Steven Soderbergh kunnen bewonderen en dat is er een om te onthouden. Het verhaal is heel simpel en is ook niet meer dan dat Ann is getrouwd met John, die een relatie erop na houdt met haar zus Cynthia. Als John’s schoolkameraad Graham plots verschijnt, veranderen de levens van hen allen. Graham houdt er een aparte hobby opna namelijk gesprekken met vrouwen op te nemen, over seks, per video. Met dit dunne verhaallijntje had het alle kanten op kunnen gaan gelukkig heeft Soderbergh het lekker sober gehouden. En hij houdt ons vooral in spanning door de nodige niet uitgesproken dialogen en dat gaat behoorlijk onder de huid zitten. Met hypnotiserend camerawerk dat continu in beweging was en de speciale experimentele muziek zorgt Soderbergh ervoor dat hij mij in speciale extase bracht. Moeilijk in woorden uit te leggen. Klein minpuntje Andie MacDowell en Peter Gallagher komen wat minder uit de verf dan James Spader en Laura San Giacomo. Dus een onverwachte sterk debuut dat beter wordt naar elke kijkbeurt, verwacht ik.
Movsin
Heel merkwaardige en bijwijlen intelligente benadering van een thema dat gedeeltelijk clichématig, gedeeltelijk absurd en enigszins shockerend, voor mij althans, wordt gebracht. Maar ja, wat wilt ge ? De titel is ook zo perfect gekozen.
De acteurs zijn subliem, Andie Mac Dowel vooral, de scènes volgen elkaar boeiend en logisch op, het verhaal is knap opgebouwd.
Kan er in komen.
niethie
Was al een tijdje benieuwd naar Soderbergh's eerdere werk en heb deze gister dan ook eindelijk kunnen zien en ik was echt positief verrast. Het verhaaltje is erg (erg) simpel maar tergelijke ook erg orgineel. De acteurs waren erg goed in hun rollen en de chemie was in sommige scenes dan ook erg sterk, ook kent de film een paar mooie en intrigerende shots, waren de personages erg goed uitgewerkt en had de film een hele aangename sfeer. Verder heeft het me gewoon van begin tot einde kunnen boeien en was het over het algemeen gewoon een erg mooie kijkervaring.
4 sterren zijn wel op hun plaats.
®Tc
Sterk script met leuke dialogen, het zuigt je in de situatie van de 4 personen. maar daar blijft het wel bij. Verder is alles erg degelijk maar echt uitzonderlijk wordt het nooit.
yorgos.dalman
Mooie, ogenschijnlijk eenvoudige film. Roept veel innerlijke ooh!'s en aah!'s op. Doet me kwa eenvoud en zeggingskracht denken aan Stranger than paradise.
Soderbergh wilde de film ook in zwart-wit draaien maar hij kreeg een groter budget wanneer hij kleur zou gebruiken.
James Spader is zo'n acteur die, als hij goed benut wordt (serieus genomen wordt door de regisseur) een hypnotiserende uitwerking heeft. Zie ook David Cronenberg's Crash.
En Onderhond heeft het juist als hij ons wijst op de opmerkelijke, vaak ambient-achtige soundtracks in Steven Soderbergh's films (Solaris, The Underneath, Traffic...).
Kijk zeker ook uit naar Soderbergh's tweede film, de obscure, maar niet minder intrigerende KAFKA.
Zandkuiken
Indrukwekkend debuut.
Sex, Lies And Videotape gunt ons een inkijk in het privéleven van Ann, John, Cynthia en Graham. Zonder stomende seksscènes. En toch voyeuristisch.
Soderbergh toont namelijk mensen die hun façades laten vallen. Ze vertellen over hun angsten, lusten, verlangens... Met een openheid die in het dagelijkse leven zelden voorkomt. Komt zeer authentiek over.
Deze Gouden Palm is in mijn ogen dan ook een acteursfilm van het zuiverste water. De visuele flair van de cineast is hier amper aanwezig en hij laat vooral zijn acteurs schitteren.
En dat doen ze alle 4. Stuk voor stuk. Natuurlijke schoonheid Andie MacDowell overtuigt als preutse Ann die door Graham een nieuwe kant van zichzelf ontdekt. Daar lijnrecht tegenover staat dan haar vrijgevochten zus, een eveneens prima Laura San Giacomo.
Ook het mannelijke gedeelte van de cast mag er wezen. Mompelend en schuchter lachend gaat James Spader een beetje met de prent aan de haal. Nektapijt of niet. Zelfs Peter Gallagher is een acteur die ik best kan hebben, vaak als speelse, nogal oppervlakkige casanova.
Een echte parel vind ik Sex, Lies And Videotape niet. Maar 't is wel een verdomd interessante prent. Zinderend en zelfs grappig bij momenten (die stamgast). 3,5*
Mescaline
Mooie indrukwekkende dialogen film die een vrij traag tempo heeft maar zich uitstekend naar het einde weet toe te werken.
Deze film vond ik vooral door het erg emotionele en mooie einde erg indrukwekkend.
Wel vond ik het een klein beetje jammer dat de film na zijn hoogtepunt nog even doorgaat en hierdoor niet afsloot met een big bang om het zo maar even te verwoorden, de film had voor mij persoonlijk nog een stukje indrukwekkender geweest als hij stopte na dat haar man de videotape gezien had, nu zien we nog enkele minuten over hoe de personages verder gaan en dan komt het bijna als een geforceerd einde over.
Toch ga ik deze film op dat éne kleine minpuntje niet omlaag halen, hij verdiend gewoon minimaal een goede 4 sterren.

Leo Woodall en Rachel Weisz in nieuwe Netflix Original: alles over 'Vladimir'

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Secrets & Lies

Un Coeur En Hiver
Drama / Romantiek, 1992

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
Komedie / Drama, 1989
sexual obsessionseksseksualiteitcamcorderspanner orgasmlonginginterviewvideotapevoyeurisme