
Maboroshi no Hikari (1995)
Alternatieve titels: Maborosi | 幻の光
Japan
Drama
110 minuten
geregisseerd door Hirokazu Koreeda
met Makiko Esumi, Takashi Naitô en Tadanobu Asano
Maborosi is het mysterieuze licht dat mensen de zee in lokt, het vreemde licht in de verte dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft. Zo sterk dat wie het ook maar gezien heeft eraan moet gehoorzamen. De film vertelt hoe een jonge vrouw de dood van haar man verwerkt. Ze verhuist naar een klein plaatsje en zoekt naar een bestaansreden in haar leven.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=n0mDpUpIZ6Y
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Deed me het meeste denken aan het kijken naar een familievideo van een gezin dat je eigenlijk niet kent.. Dat is zowel een plus als minpunt, omdat er gewoon echt een aantal shots in de film zitten die niet per se veel toevoegen. Ook de keuze van de regisseur om zijn personages van zo ver af te filmen, zorgt er voor dat ik als kijker voor het grootste gedeelte van de film vrij vervreemd van de hoofdrolspelers ben geweest. Pas bij het moment na de begrafenisstoet waarop Yumiko voor het eerst in woorden kan uitdrukken wat haar dwars zit kreeg ik een idee dat Koreeda me probeerde bij de personages te betrekken.
Het tweede gedeelte in het vissersdorpje is visueel gezien een stuk sterker dan het begin en levert ook iets beter materiaal. Uiteindelijk gebeurt er helemaal niets in de film, maar het intrigeert wel en geeft ook een mooie inzage in het sobere leven van een Japans gezin. De shots van de zee zijn prachtig en gaven me ook de wens om in zo'n kustplaatsje te gaan wonen. De dialogen zelf zijn verder compleet verwaarloosbaar, met uitzondering van het moment waarin het concept van Maborosi wordt uitgelegd, maar zelfs dat maakt niet heel erg uit.
Het is moeilijk om precies uit te drukken waarom de film me aansprak, het was gewoon zo. Blijkt achteraf dat ik van Koreeda ook al Wandâfuru Raifu heb gezien en die sprak me heel erg aan. Er gaat gewoon een stukje magie uit van deze regisseur.
Ik meen me te herinneren dat ik na afloop van de film een 3,5*-rating in gedachten had, maar aangezien de film niet is blijven hangen, doe ik er alsnog een halve ster af.
3*
4,5/5
Koreeda is aan het scoren! Dit is de derde film op rij die me weet te boeien en te ontroeren. 'Still Walking' ligt klaar voor een kijkbeurt!
Al ben ik blij bovenstaand verhaaltje niet gelezen te hebben.
Heb hem nog niet gezien maar dit geld trouwens voor al de films die ik bekijk.
Het enigste dat ik vooraf wil weten is de titel

Lekker niets vermoedend de film induiken.

De mooiste juweeltjes en verrassingen ontdek ik omdat ik er over lees, hetzij op filmkrant.nl, hetzij op een forum als deze.
Maborosi ben ik gaan kijken nadat één van de MoMe-gebruikers hem op 1 in zijn top 10 had staan.
Films als The Return, Sombre, The Turin Horse en Clean, shaven kregen mijn aandacht nadat ik een opmerkelijke foto zag, in combinatie met een prikkelende recensie. Allemaal van regisseurs die ik tot dan toe niet kende.
Maar hoe ontdek je dan nieuwe films van regisseurs waar je nog nooit van gehoord hebt, vraag ik mij dan af?
Als ik ergens een nieuwe naam tegen kom kijk ik vlug even op zijn regisseurspagina hier op MM, en als er 3 of meer **** bij staan is mijn intresse gewekt. Kijk dan even naar genre en wie welke score geef. Scan dan eens vlug over de berichten/meningen voor dingen zoals "erg mooie visuele stijl", "geweldige cinematografie", "geweldige kadrering en kleurgebruik", "traage leegte die onder de huid kruipt" etc ... Na een tijdje weet je wel op wie zijn mening je kan vertrouwen. Sommige gebruikers op MM kunnen me in enkele zinnen vertellen of het mij aanspreekt, zonder al te veel van de film zelf prijs te geven.
+++ Blind Kijken

Tot enkele jaren terug kreeg 75% van mijn filmdieet van vriend die vooral van wereldcinema houdt. Hij had de tijd om te verzamelen. Ik de tijd om te kijken. Moest hem gewoon laten weten wat echt goed was, en zijn verzameling groeide lekker door.
De andere 20% television en 5% Biblio (verrassend goed)
Oh ja, en na de film kan ik hier lekker op het gemak komen lezen wie wat zegt, en vallen er wel weer wat namen/titels/referenties waar ik weer mee verder kan.
En zo groeit de "nog te zien" lijst maar door.
Met dank aan MM en zijn Gebruikers!
Het is moeilijk om nu precies te beschrijven wat Maborosi zo speciaal maakt voor mij. Komt het door de minimalistische opzet die me op bijzondere wijze betoverd en 2 uur lang laat zwijgen? Is het het inleven in Yumiko, zoekend naar wat er zich afspeelt achter haar stilte? Of misschien toch de sereniteit die deze film uitstraalt en in mij opwekt? Laten we het er maar op houden dat het een combinatie is van deze drie en talloze andere factoren.
Achteraf kan ik nu concluderen dat Maborosi tot één van m'n favoriete films behoort. Nummer 1 positie? Daar ben ik nog niet over uit. Maar het zou zomaar eens kunnen.
Als je sceptisch bent zou je kunnen zeggen dat hij de lange shots, het minimalistische en het trage tempo wat overdrijft. Na het zien van de film is het voor mij onmogelijk om sceptisch te gaan zitten doen. Het tempo werkt als een rustgevend alternatief voor te veel poespas in cinema. Wanneer je een film maakt over echte mensen, met echte kommer en kwel moet je zorgen dat je personages goed geschreven zijn en de acteurs reageren zoals echte mensen dat zouden doen. En daar slaagt de film grandioos in.
De titel is poëtisch, de uitwerking vrij aards, maar er zit meer in de film. De thema's zijn ambitieus. Zo'n algemene constatering als dat het gaat over leven en dood wil ik niet maken. Het gaat over hoe de personages hun plekje in deze wereld proberen te vinden. Hoogtepunten waren het verkennen van de omgeving van de kinderen, het vuurbaken tegen het eind (en het gesprek dat daar op volgt), de begrafenisstoet en het bushokje.
Een film(maker) waar ik lang niet altijd zin in zal hebben, maar die op het juiste moment extra krachtig bij me binnenkomt. 4 sterren.
Ja, ongetwijfeld is er over elk detail in elke scène nagedacht, maar Koreeda verstaat de kunst om daar geen uithangbordjes van te gaan maken, de shots worden net niet te lang aangehouden, er wordt nergens gehengeld naar het predikaat ‘Kunst’.
Schijnbaar zijn daar wel uitzonderingen op – Koreeda permitteert zich bijvoorbeeld een shot van een langzaam heen en weer rollend peertje (lampje) op een nachtkastje – maar dat zijn momenten die zich naadloos laten inpassen in de algehele tendens van documentaire registratie; daar heel bescheiden even een extra nadruk op leggen.
En er zijn natuurlijk de twee – schitterende - scènes tegen het einde van de film die overduidelijk wél geconstrueerd zijn, en die wél een direct maximaal effect ‘bejagen’: de begrafenisstoet tussen hemel en aarde, en de scène met het vuur bij het water. Maar die momenten werken juist als geweldige apotheose, krijgen hun reliëf, omdat al het voorafgaande van een niet aflatende terughoudendheid en bescheidenheid was.
Je moet er niet aan denken dat een film alleen maar uit dit soort scènes zou bestaan; het is de spaarzaamheid die de mogelijkheid schept om op het juiste moment een grote uitgave te kunnen doen, zogezegd.
Opvallend is dat de film voornamelijk bestaat uit een reeks elkaar opeenvolgende statische shots. Er zijn wel een beperkt aantal scènes waarbij de camera meebeweegt met de ‘actie’, maar het gebeurt bij mijn weten slechts één keer in de hele film dat dit een echt zelfstandige beweging is, en dat is het moment vlak voordat Yumiko op het politiebureau de kamer van de rechercheur binnenstapt.
Een reeks beelden dus, van een alledaagse omgeving, of van alledaagse, vaak praktische en huishoudelijke handelingen van - ook al - alledaagse personen, die daarmee, en met hun verstildheid, inkleuring en met name belichting, soms doen denken aan het werk van de Hollandse meesters.
En Koreeda heeft slechts enkele middelen nodig om zijn film op subtiele, onnadrukkelijke wijze tot een eenheid te smeden, zoals bijvoorbeeld de terugkerende motieven van de fietsen en het fietsen, de sproeten, en het nachtelijke kloppen op de deur.
Maar het werkelijke wonder is hoe hij met dit terughoudende realisme het personage Yumiko toch zo dichtbij kan laten komen, een personage wier karakter als levenslustige, vrolijke jonge vrouw zoveel diepte krijgt, geadeld wordt zou je haast zeggen, in het onbegrijpelijke noodlot dat haar treft.
Want de woorden van Tamio over het verleidelijke licht zijn natuurlijk nergens een verklaring voor, maar kunnen ‘slechts’ helpen het onbeïnvloedbare lot te aanvaarden, en het leven voort te leven.
Prachtige film.

Zou ook zo in je top 10 passen, niet?
Bij mij in elk geval wel.
Alles zeer goed verwoord, Ferdydurk. En dat voor een film die in zijn kern, in zijn wezen, ongrijpbaar is...
En inderdaad, dit is weer één van die films die bewijzen dat cinema een kunstvorm op zichzelf is, en dat pogingen de essentie daarvan in woorden weer te geven, gewoon niet gaan lukken.
Grote gebaren. Voor mij tamelijk saai.
Ook erg afstandelijke personages.
Dialogen waren ook niet best.
Vrouw: goed weer he. Man: ja mooi weer..
En zo gaat het nog ff door.
Omdat ik van nature altijd op zoek ben naar een verhaal, zal ik wel nooit een enthousiaste liefhebber worden van dit soort films. Maar ondanks de afwezigheid van een verhaal en het goeddeels ontbreken van echte emoties (zoals te verwachten valt), kan ik deze film best waarderen.
Zeldzaam verscheurend filmpje. Als een sneetje dat tergend traag dieper en groter wordt.
Het is een tragische film over een jonge vrouw gelukkige vrouw die haar partner verliest na een zelfmoord. Het sterke aan de film is het voortdurend knagen van de vrouw over het motief. Waarom in hemelsnaam? Ook de kijker blijft met deze vraag worstelen. Ze voelt zich schuldig, legt de fout bij haarzelf en laat haar gaan. Ook wanneer ze een nieuwe partner ontmoet kan ze het verleden moeilijk loslaten. Even vrees je ervoor dat ze na de verdwijning van haar grootmoeder (toen ze nog jong was) ook nog haar zoontje zou verliezen (eentje die in het water valt, het is gauw gebeurd). Gelukkig gebeurde dit niet en het zou misschien net dat tikkeltje té geweest zijn.
Het is een film met veel stiltes, een film met een erg trage opbouw en lange statische camerapunten. Weinig emoties ook, maar dat kan wel aan de Japanse cultuur liggen. Zelfmoord binnen de Japanse samenleving is een sluipend gif, veelal gedragen door de veeleisende prestatiecultuur die er heerst. Misschien pleegde hij zelfmoord door het prille (stressvolle) vaderschap, who will tell?
Het einde maakte de film sterker en symbolisch. De begrafenisstoet, het vuurbaken, de uitleg en de passende muziek erbij maakten het mooi af.
Ik moet er trouwens wel bij zeggen dat ik Koreeda steeds beter begin te waarderen, hoewel zijn films veel geduld vereisen van de kijker. Zijn films zijn traag en er gebeurt namelijk niet zoveel. Van de kleine dingen moeten ze het van mij hebben.
Waardering: 3,5* met kans op verhoging.