Genre: Komedie / Romantiek
Gesproken taal: Frans en Russisch
Releasedatum: 6 december 2001
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Te zien in één bioscoop () (re-release)
Plot Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
"One person can change your life forever."
Amélie is op zoek naar liefde, en de zin van het bestaan. Ze is een serveerster in het centrum van Montmartre, waar ze contact heeft met haar buren en klanten, alsmede met een mysterieuze foto-verzamelaar. Langzaam realiseert Amélie zich dat de weg naar geluk zich niet vanzelf zal openbaren, maar dat ze hier initiatief voor zal moeten tonen. Zij treft haar geluk door zich in te spannen voor het geluk van anderen.
Amélie Poulain
Suzanne
Georgette
Joseph
Pierre1
Leuke film, goed geacteerd, de gekke dwalingen, mooie beelden en maffe personages maken het een boeiend en warm geheel.
Leuke vondst van de fotohokjes op de diverse stations, evenals de diverse "levenloze" objecten als beeldjes en schilderijen die levend worden of beginnen te praten.
Het enige wat me echt stoorde, en m'n plezier in de film vergalde was Amélie zelf, fantastisch neergezet door Audrey Tautou, maar zo'n irritant, laf, treurig en idioot karakter, dat ik haar af en toe graag de nek om had gedraait om haar uit haar (liefdes)lijden te verlossen Dit ligt uiteraard volledig aan mij en niet aan de film
Ghola
Ik vind het overigens echt een film die steeds beter wordt naarmate je 'm vaker kijkt, het is inmiddels misschien wel m'n favoriete film geworden. Eén ding snap ik echter niet: het idee achter de videoberichten die ze ontvangt van en stuurt naar de man met glazen botten. Iemand een logische verklaring?
Agony
- 1985 berichten
Ghola
Ja, dat klopt. In dat licht heb ik het ook bekeken, maar ik snapte niet helemaal hoe die man er nou vrolijk van werd. Misschien omdat ie nooit buiten kwam vanwege z'n ziekte en hij op deze manier toch wat zag?
...Amélie zelf, fantastisch neergezet door Audrey Tautou, maar zo'n irritant, laf, treurig en idioot karakter....
Goodfella
De banden die ze de man geeft bevatten beelden barstensvol léven. Een galloperend paard in een peleton van een wielerwedstrijd, een tapdansende man met slechts 1 been, een zwemmende baby onder water... Allemaal zowel heel bijzondere als komische beelden, waarmee ze de man probeert te helpen zélf ook weer wat meer van het leven te laten genieten. Hij komt namelijk nooit buiten en schildert elk jaar zijn Renoir overnieuw en da's geen echt leven volgens Amélie
Het bericht dat ze ontvangt helpt haar natuurlijk definitief over de drempel om naar Nino te gaan en te zeggen dat ze van hem houdt...
Deze gaat weer een plekje hoger in m'n top 10 trouwens, het is allemaal zó mooi...
Yak
Treurig, zeker. Zelfs misschien wel een beetje laf - al is het meer onzekerheid, wat mij betreft. Maar irritant en idioot? Parbleu!
Ghola
Dat zal het inderdaad zijn, bedankt!
Vandaag overigens de bladmuziek van de pianocomposities gekocht, prachtige muziek.
Pierre1
hmmmm. 'k ga 'm nog maar eens kijken
Da Jando
Ben nu de soundtrack aan het luisteren, wordt er helemaal vrolijk van
Krijg ook meteen zin om hem weer te kijken maar heb helaas de DVD nog niet.
Yann Tiersen heeft mooie passende muziek gemaakt. GJ!
iluvmovies
De Franse film Amelie draait al honderd weken onafgebroken in de Nederlandse bioscopen. Bijna 350.000 mensen bezochten deze film inmiddels.
Het is voor het eerst in dertig jaar dat een film zo lang onafgebroken in reguliere Nederlandse roulatie te zien is.
Het is opmerkelijk dat de productie nog steeds volle zalen trekt, omdat de film al ruim een jaar op dvd en video te krijgen is.
Oud nieuws berichtje. Klopt al niet meer, want de film draait enkel nog in Nijmegen.
iluvmovies
Wat versta je onder 'oud'? En Nijmegen ligt toch ook in Nederland of heb ik het verkeerd?
Als ik lees 'nog steeds volle zalen trekt', denk ik aan een algemene geldigheid, niet enkel Nijmegen.
Anders vind ik het erg suggestief.
Je zet er geen bron bij. Volgens mij was dit 'nieuws' eerder al op deze site geplaatst, dus vandaar dat ik 'oud nieuws' zei.
Ik kom er nu achter dat het geen oud nieuws is, dus ik was in de war met een ander bezoekersrecord bericht van Amelie.
iluvmovies
Ik citeer uit jouw bron:
"Het is opmerkelijk dat de Franse productie nog steeds volle zalen trekt, omdat de film al ruim een jaar op dvd en video te krijgen is."
Dus toch volle zalen?
Maar goed, ik had mijn bron wel erbij moeten zetten....mijn fout..... Ik had het van RTL Text.
pjotr
.... niet enkel Nijmegen.
Anders vind ik het erg suggestief.
In Groningen draait 'ie ook nog steeds....maar die kopie zal onderhand ook wel op zijn...
the_master
Deze film is echt te dom om te zien, en meisje die zich bemoeid met levens van anderen
Phooze
Ja, leuk, laten we vooral allemaal alleen maar met onszelf bezig zijn. Dat is een leuke wereld om in te leven.... oh shit, in zo'n wereld leven we al
Yak
En hij draait nog altijd in Nijmegen en Grunnen. Dat heb ik volgens mij nog niet eerder meegemaakt, dat een film zo lang in de bioscoop bleef totdat hij zelfs op tv werd vertoond.
Goodfella
In Nijmegen kunnen ze er inderdaad wat van. Daar draaide The Fellowship of the Ring nog steeds toen zelfs The Two Towers al weken geleden in première was gegaan.
De Knip
Ongetwijfeld mooi gefilmd met leuke vondsten, maar het verhaal is eigenlijk erg flauw en wil niet lekker op gang komen. Amelie die de mensen wil helpen, ik werd er toch wel een beetje moe van op 't laatst. Op 't laatst komen wat lijntjes bij elkaar, maar dan is het voor mij al te laat
Bovendien is de film wel erg soft van karakter, te soft voor mij.
En ik wil wel meer geamuseerd worden dan in deze film. Heb deze film mn moeder aangeraden, die zei na 3 kwartier: "Er gebeurt nauwelijks iets..."
Ik kan me - zeker de 2e maal dat ik em zie - totaal niet inleven in het karakter van Amelie, ze kan geen sympathie bij me opwekken door de hele film maar met een smile te lopen. Film deed me gewoonweg erg weinig, maar da's nu wel duidelijk. Geef mij maar een lekkere tranentrekker
Heel punt omlaag:
petey
- 1901 berichten
het is dat hij bij mij al op 5* staat, anders had ik hem kunnen verhogen.
Blijft toch een van mijn favo films.
davidov
bizarre mensen met bizarre trekjes, leuk om te zien hoe iederen zn eigen positieve en negatieve trekjes heeft. Iedereen is anders en een beetje vreemd en dat zie je goed in amelie...geen oppervlakkige personages als de films waar veel actie in is (SWAT misschien meer iets voor jou knip?
jk)
amelie is een soort sociale realistische superheldin, helpt de zwakken en straft de slechten. Het franse taaltje mag ik trouwens niet echt (bad experience hehe) maar de stijl van de film en de humor is simpelweg prachtig. Niet verwacht dat ik hem zo goed zou vinden. 5*

Cidade de Deus

Requiem for a Dream
Drama, 2000

Das Leben der Anderen
Drama / Thriller, 2006
parijs, frankrijkdriehoeksverhoudingghost train sex shopshynessmontmartre dochtergarden gnomejourney around the world fotografiemagisch realismemontmartre, paris