• 9.377.617 stemmen

King of California (2007)

Komedie / Drama | 93 minuten

Genre: Komedie / Drama

Geregisseerd door: M. Cahill

Met onder meer: Michael Douglas, Evan Rachel Wood en Greg Davis Jr.

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot King of California

"You've got to believe in treasure to find it."

Charlie is een instabiele huisvader die een tijdje in een inrichting heeft gezeten. Nadat hij wordt vrijgelaten, gaat hij weer bij zijn 16-jarige dochter Miranda wonen. Miranda haar leven, dat net een beetje op orde was, wordt zo weer overhoop gehaald. Charlie is er namelijk van overtuigd dat hij een oude Spaanse schat op het spoor is. Hoewel Miranda aanvankelijk sceptisch is, helpt ze haar vader toch mee met zijn zoektocht.

avatar van Knisper

Knisper

Hmmm, nee, veel te oubollig. Wil je met een komedie echt indruk maken of echt emotie bereiken bij een vader/dochter-relatie dan mag het allemaal wel wat scherper. De film is veels te braaf, waardoor de grappen niet aankomen en het drama werkt dan ook niet. En dan kan je nog wel Douglas of Wood heten, maar met hun talent kunnen ze ook weinig aan het matige script toevoegen. Eigenlijk wordt de film gered doordat Charlie overlijdt, wat de film het nodige zwarte randje gaf. Ik zie Wood toch liever in een wat uitdagendere rol. 2.5*

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Bij de eerste kijkbeurt al na zo'n half uur afgezet. Zoals Knisper al aangaf is het allemaal wat vlakjes en te braaf, maar ik geef nog geen cijfer voordat ik hem helemaal uitgekeken heb... Wordt vervolgd.

avatar van dinal12000

dinal12000

Kraak noch smaak vond ik deze film. Niet grappig, niet ontroerend. Bovendien vond ik het verhaal nogal 'gezocht'. Voeg daarbij de jengelende feel-good muziek en de monotone voice-over van de aantrekkelijke (dat wel!) hoofdpersoon en je hebt een zeer middelmatige wannabe-feel-good-movie.

avatar van Dridge

Dridge

Kon mijn ogen ook amper open houden tijdens de film.

Snap trouwens niet wat er mis is met de samenvatting van Moviemeter bij deze film.

avatar van compell.

compell.

Heerlijk klein filmpje met een groot hart... Superleuk!

Michael Douglas weer eens in 'n heel andere rol; en dit kan hij ook met overtuiging!

Misschien braaf; maar waarom zou een film per se een comedy danwel drama moeten zijn? Feel-Good? is het ook niet; zelfs geen 'wannabe'...

Gewoon een lekker filmpje; zoals ze er te weinig worden gemaakt tegenwoordig...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

In de making-of-docu(10 min.) geeft Alexander Payne al aan dat hij het script graag had willen verfilmen. Hij is ook één van de twee voornaamste producers ervan en de film heeft ook wel een Payne-uitstraling, maar het is allemaal niet zo strak en treffend als Payne dat kan.
Douglas en Wood zetten een aardig duo neer, maar het verhaal wordt een beetje vlak uitgewerkt. Ik had liever wat meer diepgang in bv één of twee langere flashbacks gezien, dan telkens van die korte stukjes. Ook had het deel met die swingers wat meer uitgewerkt mogen worden, net als die oude jazz-musicus/vriend van Charlie. Tegen het einde met dat gat in de vloer van de supermarkt werd het al een stuk leuker.
Al met al toch zeker wel vermakelijk en ik ben alvast benieuwd naar een volgende Cahill.

avatar van nightbreed

nightbreed

Leuk en sympatiek filmpje.
Michael Douglas zet een leuke rol neer en Wood vond ik ook goed (en sexy).
Helaas is het einde een beetje onbevredigend omdat je die verdome schat niet te zien krijgt hoewel het duidelijk is dat hij de schat heeft gevonden.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Aardige film met een vrij 'rare' uitwerking.

Je kan deze gewoon niet in een hokje stoppen wat het genre betreft. Er zit eigenlijk vanalles en niets in. En een feelgoodmovie kan je dit ook niet echt noemen... Vermakelijk was hij wel.

3,5

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

In het begin dacht ik "wat is dit nou weer voor film"? Ik had een avonturenfilm met een komisch tintje verwacht maar het was niks van dit alles. Ook geen echte drama.

Het verhaal dat verteld werd was ook niet echt interessant. Het enige wat gebeurde was een meisje die aan het vertellen was dat haar vader een psychise afwijking heeft, hoe zij daarmee moest leven en dat hij opgenomen werd. Maar het werd zo langzaam en saai uitgelegd.

Mijn hand was al onderweg naar de afstandsbediening om de film stop te zetten maar opeens werd ik toch door de film gepakt. Dat was bij het moment dat de zoektocht naar de schat begonnen was en vader en dochter metingen aan het verrichten waren in het warenhuis. Grappig momentje.

Daarna bleef ik ook geboeid kijken. Het wordt toch een leuke, verfrissende, aparte film. De band tussen vader en dochter is ook heel ontroerend. Het leuke aan deze fim is dat je achteraf echt zit te verzinnen in welk genre deze film nou thuishoort maar hier is geen hokje om te plaatsen. En dat maakt deze film behoorlijk uniek.

avatar van Fryce

Fryce

Ik hou er wel van als films psychiatrie combineren met een vleugje magie. De film droomt lekker weg, goed acteerwerk van Douglas die een bipolaire man neerzet. Een film die nooit groots zal worden maar zich zeer zeker met recht in mijn collectie bevind.

avatar van xatjeroen

xatjeroen

zat niet veel in

avatar van tjp1994

tjp1994

Tsja inderdaad beetje mager, ben hem nu al vergeten

avatar van Antina

Antina

Goede film! Voor een klein prijsje op de kop weten te tikken, dus de verwachtingen waren niet erg hoog. De waardering hier valt me dan ook wel een klein beetje tegen. Goed geacteerd en het einde maakt de film mooi af!

avatar van Zinema

Vreemd maar leuk filmpje.

Enigszins origineel en met een uistekende Douglas, waaiert het verhaal soms een aantal kanten tegelijk uit. Toch houdt een klein vleugje magie de boel bij elkaar. Vermakelijk, lief en onderhoudend filmpje.

Goed.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Mja.. aardig familievermaak, maar uiteindelijk blijf je toch een beetje met een doelloze poging tussen relatiefilm en avontuur zitten.

avatar van Riche

Riche

Hele originele film. Zit wat weinig humor in voor een komedie. Het is schitterend om te zien hoe Michael Douglas de hele film naar een hoger niveau tilt.

avatar van Aapje81

Aapje81

Erg prettige en sympathieke kleine film die het vooral moet hebben van de prima acteerprestaties van Douglas en Wood. Vooral Evan Rachel Wood was voor mij een aangename verassing ze was hier behoorlijk charismatisch aanwezig en bleef prima overeind naast Douglas die hier een hele dankbare rol heeft en daar ook duidelijk van geniet. Nee, ik ben aangenaam verrast. Zeker een aanrader.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Aardig, meer dan aardig zelfs: 3,50 (3,50)

Schotel mij een film voor die nauwelijks kwaliteit kent en bomvol met actie zit a la de twee Tomb Raider prenten die ik afgelopen weekend heb bekeken of een pure kwaliteitsprent als King of California, dan is voor mij de keus snel gemaakt. Enigszins terecht ook wel aangezien deze film beter scoort, maar hoe vaak gebeurt het niet dat kwaliteitsprenten veel minder scoren dan de bekende random actie/komedie films uit Hollywood. Een even simpele als logische verklaring is al snel te vinden: het plot. Ook nu weer zie ik vrijwel louter reacties (op pagina 3 althans) die inhaken op het vlakke, oubollige of saaie verhaal. Daar hebben deze mensen weliswaar een punt, het script had hier en daar inderdaad een tikkeltje scherper gekund of in mijn geval meer diepgang mogen hebben. Doch, clichematig wordt de film vrijwel geen moment. Maar King of California is zoveel meer dan alleen het plot, echter wordt daar helaas snel aan voorbij gegaan heb ik de indruk.

Neem nu de heerlijke acteerprestaties van zowel Wood als Douglas. De twee hebben een uitstekende chemie met elkaar, hetgeen de acteerprestaties alleen maar ten goede komt en daar komen de over het algemeen sterke dialogen vervolgens nog eens overheen. Daarnaast zorgt de puike regie voor een lekkere 'flow', is de balans in de prent meer dan uitstekend, is het uitgekiende camerawerk een regelrechte toevoeging voor King of California, zijn de simpele doch doeltreffende opnamelocaties sterk gekozen en is de montage zeer verzorgd te noemen.

Maar ja, het is toch altijd weer dat verdomde plot die het King of California schijnbaar erg moeilijk maakt om het grote publiek te bereiken. Niet dat het verhaal slecht is, verre van zelfs, maar het mist de finesse om van deze prent echt iets bijzonders te maken. Het plot mist de bekende X-factor, hetgeen zich uit in 'schijn-traagheid' door het ontbreken van een beetje pit of spanning, de in de context getoonde weinig daadkrachtige flashbacks en het feit dat de prent zich iets te veel focust op het verloop van het script. Al wijt ik het laatste aan de ietwat beknopte speelduur. Toch jammer van het behoudende script, vooral in het geval van King of California, welke technisch een dikke voldoende scoort. Echter vindt ik dat de prent toch ietwat te kort wordt gedaan voor de over het algemeen heerlijke sfeer die de film uitstraalt.

avatar van Tarkus

Tarkus

Van deze film verwachtte ik eigenlijk niet veel. Maar dat is toch nog best meegevallen.

Mooie rol van Michael Douglas, zoals we hem toch zelden zien.

En ook Evan Rachel Wood kon me bekoren.

Het is natuurlijk geen topfilm, maar toch heb ik me in het anderhalf uur niet verveeld.

Leuke film met een wat eigenaardig einde.

avatar van witboek

witboek

Leuke film! Zeker een aanrader !

avatar van navulverpakking

navulverpakking

goed acteerwerk, maar het verhaal zelf trok me echt niet.

avatar van Mister Spock

Mister Spock

Prima film. Niets mis mee. Alles valt netjes op z'n plaats. Chemie tussen beide spelers is zonder meer uitstekend. Bij tijd en wijle deed Douglas me zelfs aan Catweazle denken. Prachtige rol zet hij hier neer; ik hoop dat hij op deze voet verder gaat. De mooie Evan Rachel Wood is een belofte voor de toekomst.

Laten de negatieve reacties hier er je dus niet van weerhouden om naar deze film te kijken.

avatar van Norma

Norma

Een film die ik eigenlijk een beetje links had laten liggen, want een Michael Douglas als schatgraver met woeste baard grappig?? Ik had zo mijn bedenkingen, geheel onterecht zo blijkt. Die man is grappig als wereldvreemde vader die het op zijn heupen krijgt en letterlijk stad en land gaat afzoeken naar een schat die niet bestaat...of toch wel? Bovendien is de film zeker niet alleen lollig bedoeld, er zit ook wel degelijk een dramatisch kantje aan en laat zich bijna een beetje bekijken als een soort modern sprookje. Evan Rachel Wood is uiteraard prima gecast als puberdochter die - net als de kijker- niet goed weet wat ze van pa's overtuiging moet denken. Leuke, luchtige film die zich toch net even wat anders ontwikkelde dan ik had verwacht.

avatar van Zmrzlina

Zmrzlina

Onderhoudende maandag film

avatar van blurp194

blurp194

Dit vind ik nou echt een mooie film. Het camerawerk is zorgvuldig en levert soms heel mooie beelden op, het acteerwerk is helemaal prima. En dan het verhaal, dat is - wat je er verder ook van denkt - in ieder geval zeker origineel. En als je de moeite neemt om de film echt te bekijken blijven er voor mij eigenlijk weinig van de hier aangedragen punten van kritiek over.

avatar van erik1677

erik1677

Een heerlijk klein filmpje.

Met weer een uitstekende rachel evan wood.

Een lust voor he oog die meid.

Zij wordt een hele grote

avatar van bobfranke95

bobfranke95

Film was wel oké,

Goed geacteerd alleen verhaal wat mij niet zo trok.

avatar van Leno

Leno

Vermakelijke film met goede, sympathieke vertolingen. Het verhaal biedt voldoende mogelijkheden voor karakterdiepgang, dramatische ontwikkelingen en confrontaties; desondanks blijft het erg oppervlakkig en juist dat werkt uitstekend.

avatar van Baggerman

Baggerman

Zmrzlina schreef:

Onderhoudende maandag film

In mijn geval een donderdag-film. Wat lijkt Michael Douglas in deze film op zijn vader Kirk, zeg!

Best een leuke film, maar wordt nergens echt bijzonder. Maar de 1 euro waarvoor deze op dvd in de bakken ligt zekere wel waard.

avatar van Metalfist

Metalfist

Catastrophe equals opportunity

Ik had King of California eens voor een euro uit de grabbelbakken van de Blokker gevist met het idee dat ik een luchtig filmpje te pakken had. De namen van Douglas en Wood zorgden ervoor dat ik de film zo meepakte zonder het plot te lezen. Thuis aangekomen toch eens die moeite gedaan en toen kreeg ik het gevoel dat dit wel eens iets minder luchtig kon zijn dan dat ik had verwacht. Het resultaat was dat de film een tijdje in de kijkkast heeft gestaan maar gisteravond toch maar eens een poging gewaagd.

Uiteindelijk is King of California een mooie film geworden. Soms nogal zwaar maar het thema wordt lekker vlotjes en humoristisch uitgewerkt waardoor het nooit echt zwaar wordt, Juno is ook van hetzelfde laken een pak. Toch blijft het gevoel hangen dat hier meer in had gezeten maar ik kan er niet juist mijn vinger op leggen waar het is misgelopen. Het plot is boeiend genoeg maar de, onbewuste, ergernisfactor is denk ik het feit dat de zoektocht naar de schat zo snel en gemakkelijk gaat. Het vliegt allemaal in een sneltreinvaart voorbij (film duurt dan ook nog geen 1.5 uur) en voor je het weet loopt de film ten einde. Ook bij het einde zit ik een beetje met een gemengd gevoel. Op zich is het een mooi idee dat Charlie de kans heeft gehad om de schat te verstoppen in de vaatwasser maar waarom het shot in de film steken dat hij naar iets reikt op het einde van de rivier/verstopplaats van de schat? Mochten ze het nu gewoon gehouden hebben dat ze zijn lijk nooit hebben gevonden, dan had ik met een voldaan gevoel gaan slapen. Nu voelt het allemaal zo raar aan. Miranda die het goud ontdekt en dan ineens de Chinezen die op het strand aanspoelen. Oké, Charlie had dit voorspelt maar voor de rest heeft dit nu echt eens geen compleet nut in de film. Jammer want het script had op zich wel een zekere charme. Veel is daar natuurlijk te wijten aan de sfeer die doorheen heel de film hangt. Charlie en Miranda voelen in het begin zeker en vast niet als vader-dochter aan maar naargelang de film vordert dan groei je als kijker mee in de relatie. Een relatie die vooral interessant is door het personage Charlie. Een erg leuk figuur dat voor serieus wat kleurheid zorgt in de film zonder echt vervelend te worden.

Veel van de kracht van dat personage is natuurlijk te wijten aan de geniale prestatie van Michael Douglas. Dat is zo'n acteur waarvan de naam alleen al sowieso een belletje doet rinkelen zonder veel films van hem te hebben gezien. De teller staat bij mij ook nog maar op drie (met deze erbij geteld) maar dit is toch een mooi bewijs dat hij een deftig stukje kan acteren. Evan Rachel Wood leerde ik pas een maand geleden kennen door haar rol in The Wrestler waar ze perfect de sfeer van de film wist te bepalen. In King of California wordt ze een tikkeltje weggespeeld door Douglas maar hun prestatie is gelijk een kruk, de poten hebben elkaar nodig. Een kruk heeft natuurlijk 3 poten en de derde poot komt in de vorm van Willis Burks II. Een erg kleine rol maar als de scène waar hij door de politie wordt achtervolgd is gewoonweg goud waard. Om nog even op Wood terug te komen, ze is hier toch wel erg goed op haar plaats. Ze weet, net als de kijker, totaal geen idee wat ze met haar vader aan moet en dit zorgt voor een aantal fantastische scènes. Toch wel een actrice om in het oog te houden. Wel raar dat ze als 20-jarige voor een rol van een 16-jarige werd gecast maar van het leeftijdsverschil is werkelijk niets te merken.

Amusant filmpje dat naar een hoger niveau wordt getild door de sterke prestatie van de cast. Jammer genoeg kent het plot hier en daar nog teveel mankementjes waardoor er geen volledige 4* inzitten. Jammer, ik had het de film graag gegund maar misschien dat het er met een herziening nog wel van komt.

Dikke 3.5*