- Home
Met onder meer: Christopher Walken, Brooke Adams en Martin Sheen
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 9 augustus 1984
Plot The Dead Zone
"In his mind, he has the power to see the future. In his hands, he has the power to change it."
Leraar Johnny Smith krijgt een afschuwelijk ongeluk waardoor hij vijf jaar in coma raakt. Als hij uit de coma ontwaakt blijkt hij de gave te hebben om iemands toekomst te zien door aanraking van die persoon. De politie maakt graag gebruik van Johnny's gave bij een onopgeloste moordzaak. Maar al snel brengen deze bijzondere krachten Johnny in de problemen.
Johnny Smith
Greg Stillson
Frank Dodd
Weizak's Mother
Natalie
Goede Stephen King verfilming.
Met name dankzij een sterke Cristopher Walken.
Het verhaal is soms wat voorspelbaar, wat ten koste gaat van de spanning.
Chainsaw
Prima film, hoewel niet helemaal wat ik ervan had verwacht. Zoals zoveel King verfilmingen zijn de personages erg sterk en Cronenberg weet het allemaal goed en sfeervol in beeld te brengen en zorgt ervoor dat de kijker zich niet hoeft te vervelen. Walken speelt daarnaast een bijzonder sterke hoofdrol.
Dik 3,5 sterren.
Zoals ze wel meer zeggen: het boek was beter dan de film. Dat is hier ook zo en er wordt de fout gemaakt om het goeie verhaal van King niet altijd op een ideale manier wordt vertaald naar het script. Toch nog een goeie King-verfilming geworden (er zijn er al slechter geweest) maar zeker geen topfilm. Walken acteert niet slecht, maar zit niet altijd goed in z'n rol. het acteerwerk gaat wel, maar de feeling met z'n personage laat soms de wensen over. Martin Sheen is gewoon irritant als de politieker, maar dat kan ook aan het typetje zijn dat hij speelt (platvloerse Amerikaanse politieker met een Texaans accent)
Cronenberg brengt het er goed vanaf en heeft oog voor details. Misschien met een net iets hoger budget en een beter script , had de film geen kwaad gekunnen.
Rianneke_Dan
Ik vond er niet heel veel aan.
Verhaal was wel leuk, en er zaten wel leuke scene's in, maar het totaalplaatje vond ik weinig voorstellen.
Nee het kon mij niet echt boeien, daarvoor een 2,5*
Halcyon
Originele film met een schitterende Christopher Walken (let vooral op het geniale kapsel). Iemand al opgemerkt dat Cronenberg's films quasi altijd in de winter schijnen plaats te vinden? Of vergis ik me nu...?
Anyway, niet meteen een film die je van David "body horror" Cronenberg zou verwachten, maar desalniettemin een geslaagde film over een man met visioenen over de nabije toekomst van mensen die hij middels handoplegging gewaar wordt. Een innerlijk conflict is wat volgt - is het nu een vloek of een gave? - met uiteindelijk de beslissing z'n gave aan te wenden ten dienste van de mensheid.
Weinig spectaculair verder, maar inhoudelijk gewoon erg solide en daarom alleen al het bekijken waard.
Leek erg op "een boek" (The Dead Zone niet gelezen). Gebeurt nogal wat maar binnen de tijdspanne niet goed uitgewerkt. De eigenlijke point wordt pas in de laatste 20 minuten geintroduceerd. Daartussen zitten een hoop serieus nutteloze scenes.
Walken was wel aardig, zoals de rest van de cast eigenlijk wel. Ziet er allemaal wat beter en professioneler uit dan de eerdere Cronenbergs, maar ook iets te gelinkt en soms gewoon wat duf.
Verhaaltje vond ik niet boeiend, zeker niet hoe het naar het einde toe loopt. Maar ja, met een goede uitwerking is dat geen bezwaar.
Zoals de meeste Cronenberg films, pure middelmaat. En da's jammer, want de man heeft vaak geweldig materiaal om mee te wekren. Waste of potential, maar verder een redelijk vermakelijk filmpje.
Met name Walken maakt dit enigszins gemiddelde King-filmpje meer waard. Ook Sheen is in prima vorm. Bij vlagen eng maar vooral gedateerd en redelijk.
brucecampbell
De bekende regiestijl van Cronenberg is hier nergens te bespeuren, geen afgehakte ledematen of exploderende hoofden etc, en spijtig genoeg wordt het ook nooit echt spannend, tot de laatste 5 minuten.
Wel goede rollen van Walken en vooral Sheen als tirannieke presidentskandidaat met Hitlerneigingen.
Vinokourov
Supernatural stuff van Stephen King met held Christopher Walken in de hoofdrol
. Jammer van die houterige opgedreunde dialogen, anders had deze film een topper kunnen wezen.
Insignificance
Oerdegelijk, maar weinig opzienbarend. Film valt in twee delen uit elkaar, waarvan het tweede deel niet meer bijster verrassend uit de hoek weet te komen. De opmaat had wel wat bondiger gekund, nu deed de rest me niet meer zoveel. Sheen speelt ook nog eens een enorme all American prick, met dat soort typetjes is de rest bijna uit te tekenen. Wel een aardig uitgangspunt, maar op deze manier een beetje sloom.
TinkerTex
Het verhaal van Stephan King kent twee verfilmingen en een serie. Deze eerste verfilming van David Cronenberg uit 1983 is een kleine klassieker te noemen. Het is geen bloederige body horror zoals we van de Canadese regisseur gewend. Het is een bovennatuurlijke thriller die naar het einde toe steeds spannender wordt en een ontroerende afsluiting kent. De rollen zijn zeer goed vertolkt door Walken en door Martin Sheen als obsessieve politicus.
Goldenskull
Slechtste Cronenberg die ik tot nu toe zag.
Sheen doet het goed, echt zeer typerend rolletje (net echt), sterk gedaan. De rest doet het niet best. Gedateerd is de mildste omschrijving. Geen moment spannend en vooral vaak flauw.
Ook wel wat jammer van verscheidene plotholes. Meestal niet iets waar ik een film erg op afreken, maar dat Johnny überhaupt de kans kreeg in dat kerkje op het einde is natuurlijk belachelijk en lachwekkend. Kijkend naar de drukte hadden ze die ruimte en stoeltjes daarboven goed kunnen gebruiken. Beetje slecht over nagedacht (of eigenlijk niet over nagedacht).
Montorsi
Vrij flauw.
Begon goed, de eerste toekomstvisies waren goed uitgevoerd. Vooral leuk dat je Walken midden in de actie zag zitten, en ook qua tempo waren die scenes erg goed afgewerkt. Eigenlijk was het tot driekwartier een leuk filmpje om te zien, aardig snel daarna werd het al wat meer slepend. Middenstuk was redelijk gezapig, een beetje plotontwikkelingetjes voor de vorm maar niet al te boeiend. Het einde was weer iets aardiger, maar uiteindelijk ook nogal slap.
De soundtrack vond ik erg matig, net als de cast (buiten Walken en Sheen). Uiteindelijk is het echt zo'n 'mwoa-film' geworden, en zeker een van de minste Cronenbergs.
Het had beter kunnen zijn, nu heb je vooral een film met 2 gezichten. Overigens geen 2 hele sterke gezichten. Het verhaal is daarvoor te zwak, er zit weinig spanning in de film en zoals Montorsi al zegt verbetert dit zich pas richting het einde. Voor de rest heb je dus het eerste gedeelte van de film waarin Walken meehelpt met de politie en zo een moordenaar pakt. Ondanks dat het niet heel spannend is beviel dit gedeelte me het meest. Daarna gaat de film te lang door en krijgen we een tamelijk saai gedeelte voorgeschoteld over Sheen die niet helemaal jofel is met zijn campagnes e.d. Komt vrij geforceerd over en het laat de film een beetje doodbloeden.
Jammer, had echt veel verwacht. Maar uiteindelijk toch een lange zit met weinig echte hoogtepunten, maar ook weinig dieptepunten. Het is allemaal mwoah mwoah, zoals Montorsi ook alweer zegt.
jipt
Goed psychologisch drama/thrillertje. Erg sfeervol en een retespannend einde. Geweldige rol voor Christopher Walken. 3,5*
Number23
Film die nooit echt van de grond afkomt en een verhaal dat nooit echt 100% overtuigt. Walken is nooit slecht dus deze film draagt hij voor een groot gedeelte. Sheen mag lekker typerend een overambitieuze senator neerzetten en zonde dat Skeritt's rol niet groter is. Het eerste deel van de film(moorden oplossen) is duidelijk beter dan het tweede deel(toekomst veranderen).
Redelijke film waarin een man na vijf jaar uit een coma ontwaakt en paranormaal begaafd blijft te zijn. Een intrigerend verhaal van Stephen King dat helaas wat stuurloos overkomt. Dit omdat de verschillende visioenen verder maar weinig met elkaar te maken hebben. Desondanks blijft het wel onderhoudend en doet Christopher Walken het prima in de hoofdrol.
Filmkriebel
Vrij sterke mengeling van drama en thriller met een inspirerend uitgangspunt. Het hoofdpersonage is vooral tragiek en zelfs zielig te noemen : vijf jaar coma, vriendin kwijt, geplaagd door visioenen etc. Walken zet iemand neer die goedbedoeld anderen wil helpen maar daarna veel verder moet gaan. Dit zijn ook precies twee films in één. Eerst het verhaaltje met de serial killer, daarna de Greg Stillson verkiezingscampagne. De flow zit soms niet zo goed en er lijkt nogal wat hooi op de vork te zitten. Toch toont Dead Zone goed aan dat er veel mogelijkheden zijn met dit idee. Ook andere filmmakers wisten dat, want van Dead Zone kwam er nog een TV-reeks. Voor mij was het een herziening, maar vind deze King-verfilming verre van minderwaardig. Heeft volgens mij te maken met de verwachtingen die de combinatie van namen als Stephen King en David Cronenberg oproepen (horror!)
baspls
""Bless me"? Do you know what God did for me? He threw an 18-wheeled truck at me and bounced me into nowhere for five years! When I woke up, my girl was gone, my job was gone, my legs are just about useless... Blessed me? God's been a real sport to me!"
Weer een erg sterke Stephen King verfilming. Ditmaal van David Cronenberg. Ik moet zeggen dat hij het erg goed gedaan heeft.
Christopher Walken heeft hier de rol van leraar met bovennatuurlijke gave, iets wat we wel vaker zien in het werk van King. Ik vond hem erg goed in de rol, vooral nadat hij uit het coma is ontwaakt. Verdere acteurs zoals Brooke Adams en Herbert Lom waren ook niet slecht. Acteerwerk was helemaal in orde.
Stephen King heeft een heleboel goede verhalen geschreven en toch heeft hij mij met The Dead Zone weer weten te verassen. Hoewel ik de Simpsons-parodie (met Ned Flanders in de plaats van John) al had gezien vond ik de film helemaal niet voorspelbaar. Paranormale gave komen vaak naar voren in Stephen King boeken maar toch vond ik het hier erg goed naar voren gebracht. De film ging mij aan de ene kant wat snel om maar toch gebeurt er best veel. Een van zijn beste verhalen als je het mij vraagt.
Erg goede soundtrack van Michael Kamen. Geweldige dramatische en onheilspellende orchestrale muziek met hier en daar wat analoge synthesizers. Zeker een van Kamen's allerbeste werk. Het schijnt dat toen Kamen in London aan de muziek aan het werken was hij van zijn buren klachten kreeg dat hun kinderen niet konden slapen door de angstaanjagende muziek.
Mooi gefilmd door Cronenberg, erg goede Cinematografie. De opening titels hebben ook wat met die mooie foto's en langzaam zichtbaar wordende letters. Erg gave poster heeft ie ook.
Al met al is The Dead Zone een erg sterke King-verfilming die zeker tot een van de aller beste behoort, samen met films als Pet Sematary, Silver Bullet en Misery. De film heeft mij enorm weten mee te spelen met zijn verhaal en mooie soundtrack. Erg spannend aan het einde.
Aanrader.
John Barry
The Dead Zone vind ik een redelijk goede film.
Deze film heeft een mysterieus verhaal. Een man komt door een ernstig ongeluk in coma. Na 5 jaar ontwaakt hij en kan hij de toekomst van mensen voorspellen. Een zeer interessant verhaal. Vooral tegen het eind als de man kan voorkomen dat er een soort Hitler achtig figuur aan de macht komt is erg interessant. Het einde van deze film is best wel spannend.
Het acteerwerk in deze film is goed. Vooral Christopher Walken vond ik in deze film erg goed acteren. Hij zet een mysterieuze persoon neer die soms zelfs een beetje eng overkomt. Toch weet Walken van Johnny een sympathiek personage te maken. De rest van de cast doet het duidelijk minder dan Walken, maar er word door iedereen wel naar behoren geacteerd.
De film is soms wel wat langdradig, er had wel wat meer vaart in de film gemogen. De muziek komt van Michael Kamen. Voor deze film komt hij met erg goede duistere muziek aanzetten. Het maakt de film zeker mysterieuzer.
Al met al best wel een goede film. Maar een echte topper is dit ook weer niet. Zoals gezegd ligt het tempo wat te laag en sommige stukken van de film zijn ook wat saai, maar toch is dit best wel een aardige film.
3,5 ster voor deze film.
wendyvortex
In de herziening!
Stephen King levert vaak ideaal filmvoer, al wordt het vaak nogal verprutst door slechte regisseurs en producers, dit mag dus nu definitief bij de beste King-verfilmingen.
Regisseur Cronenberg laat hier de body-horror geheel achterwege en levert gewoon een stevige thriller in de stijl van Hitchcock/De Palma, voldoende tijd voor een uitgebreide introductie van de karakters want voordat de thrills komen zitten we al over tweederde van de hele film, maar vervelen is er niet bij.
Dan tenslotte nog hoofdrolspeler Christopher Walken, toch wel een hele fijne acteur, in de tijd dat hij nog hoofdrollen kreeg i.p.v. alleen maar cameo's als krankzinnige gek.
Mooi gerijpt sinds de jaren 80.
Meesterwerkje!
Alathir
Leuke thriller voor eens tussendoor te zien. Is misschien een wat vergeten film aan het worden, maar ik vond het verhaal zeker origineel. De film keek vlot weg. Enkel na een uur vond ik het iets minder interessant worden. Het ging toen de politieke toer op. Gelukkig valt ook deze verhaallijn mooi in zijn plooi (dit einde lijkt bovendien actueler dan ooit te zijn). Moest ik zo'n persoon als Walken in het echt ontmoeten, zou ik hem waarschijnlijk voor gek verklaren (zeker zonder bewijzen). De moraal van het verhaal is misschien dat er achter die zogenaamde gekheid, ook wel eens een juiste intuïtie kan zitten. Of dat zulke mensen in de echte wereld bestaan, ik zou het niet weten, alleszins lijkt het me een gigantisch belastende mentale kwestie om met zo een "gave" rond te lopen. De meest memorabele scène is voor mij die waar Dodd zichzelf van het leven berooft met een schaar. Moest dit nog explicieter getoond worden dan had de scène misschien nog sterker geweest. Ieuw
Walken speelt trouwens heel goed, enkel zijn kapsel speelde wat minder.
Woland
The Dead Zone is een Cronenberg die ik nog niet eerder had gezien, en ook een Cronenberg die op mij wat atypisch overkomt; geen body horror hier, maar eigenlijk een vrij rechttoe rechtaan paranormale thriller. Deze King-verfilming komt wat langzaam op gang, en dat is nog vriendelijk geformuleerd, want eigenlijk is The Dead Zone zelfs vrij saai in de eerste helft. Pas zodra de moordonderzoeken er aan te pas komen wordt het een beetje interessanter, en eigenlijk is pas het laatste derde echt vermakelijk zodra Stillman in de focus komt.
Christopher Walken speelt een docent, die in een ernstig ongeluk terecht komt en na een coma van meerdere jaren ontwaakt. Niet alleen blijkt hij fysiek in de kreukels, is zijn vriendin er vandoor, maar hij heeft ook een helderziende gave ontwikkeld. Langzaamaan komt hij er zelfs achter dat die toekomst niet echt vastligt, maar dat het slechts de toekomst is als hij niet ingrijpt - en dat leidt hem naar morele dilemma's die uiteindelijk leiden tot een moordpoging op een politicus, en als we zijn visioenen mogen geloven, inderdaad een terecht ingrijpen. Het laatste derde deel trekt de film toch nog richting een voldoende, maar de film is toch vooral vrij conventioneel en wat aan de saaie kant. Ik vind Cronenberg toch leuker als hij de gebaande paden wat meer verlaat.
IH88
“The missiles are flying. Hallelujah, Hallelujah!”
Aardige film van David Cronenberg. Hij heeft betere films gemaakt, maar vooral qua regie, sfeer en acteerwerk is The Dead Zone erg sterk. Het verhaal zelf (van Stephen King) is niet geweldig, en tot ongeveer een uur in de film vond ik het wat tegenvallen. Christopher Walken maakt alles beter, maar zelfs hij heeft moeite om de aandacht vast te houden. Gelukkig wordt het tegen het einde een stuk beter, en vooral Martin Sheen verdient daar de credits voor. Het geeft de film een focus, die tot het einde wordt vastgehouden.
Duke Nukem
- 1985 stemmen
Walken maakte ooit met Saterday Night Live een parodie op zijn rol in deze film, genaamd Ed Glosser Trivial Psychic. Daarom kon ik hem in deze film maar moeilijk serieus nemen. Ook van Dreyfus verwachtte ik elk moment dat hij "kill Clouseau!" zou uitroepen. Het gegeven van de film is nogal ongeloofwaardig en wordt weinig diepgaand uitgewerkt. Walken heb ik al beter bezig gezien. Een leuk tussendoortje, meer niet.
H€yoka
Met The Dead Zone heb ik zonet een uitstekende film gezien. Je wordt namelijk meteen in die jaren 80 gezogen met de lange intro en de bijhorende muziek. Deze vertelt je al meteen dat dit geen happy go lucky verhaal wordt...
Laten we dus maar eens beginnen met het auditieve gedeelte van deze film toe te lichten. Ik vond de muziek zeer goed passen bij verschillende scènes en was vooral verrukt toen je de voetstappen van de sheriff door het modderige gras kon horen. Voor dat soort details ben ik echt wel een sucker.
Visueel ontsnapt de film niet aan zijn era. Enkele elementen worden slechts matig in beeld gebracht, alsof je naar een zaterdagavond film aan het kijken bent. De crash van het hoofdpersonage was in dit opzicht het trieste hoogtepunt. Ik kon me maar niet van de indruk ontdoen dat hij de opligger makkelijk had kunnen vermijden.
Verhaaltechnisch zit het allemaal goed in elkaar. Zelfs het einde is best ok. De Stephen King fans onder ons begrijpen wel wat ik hiermee bedoel
Toch zijn er nog wat manco's, al kunnen die ook met het beeldwerk te maken hebben. Voorbeelden zijn:
- John omhelst zijn vader, geeft de sheriff een hand en dan krijgt hij geen visioen. Waarom?
- wanneer Stillson en John elkaar voor het eerst de hand geven, zie je de pin wel erg duidelijk in beeld, dit kon subtieler
- wanneer John uit zijn coma ontwaakt, zit niet alleen zijn dokter naast hem op bed, ook zijn ouders zitten doodleuk in de kamer ernaast. Zitten die mensen al vijf jaar klaar voor wanneer het grote moment gebeurt?
Een beetje muggenzifterij hoort erbij. Dit was verder een prima film, waarbij je zeker de hilarische danspasje van de figuranten tijdens de rally niet mag missen. 4*
Fisico
Degelijke King-verfilming, maar niet eentje die kan tippen aan pakweg The shining, Christine, Carrie of Misery. Vond het zeker wel een interessant uitgangspunt wanneer een jongeman na een coma ineens paranormale gaven blijkt te hebben.
Maar de uitwerking en het plot van de politicus boeide me weinig en erg veel spanning, laat staan griezel/horror, kon ik niet ontwarren in de film. Het kabbelde maar wat door zonder echt interessant te worden.
Walken vond ik wel sterk spelen. Zat prima in zijn rol en haalde er toch wel het maximum uit. Het morele dilemma dat na verloop van tijd opgeworpen werd in de film was een extra positief element. Cinematografisch meer dan OK, beetje gedateerd, dat wel, maar zo'n eighties zo nu en dan heeft zeker ook zijn charme.
Sir Djuke
1983 was een beslissend jaar voor de Canadese regisseur David Cronenberg. Tot de release van ‘Videodrome’ was hij de ‘darling of the underground scene’ en werden films als ‘Shivers’ en ‘Scanners’ slechts door een kleine groep liefhebbers opgepikt.
Het onverwachte commerciële succes van ‘Videodrome’ (een handje geholpen door de aanwezigheid van Blondie-zangeres Debbie Harry in halfnaakte pose) bracht hem onder de aandacht bij mainstream-producers, waarna Dino De Laurentiis hem de gelegenheid bood Stephen King’s boek ‘The Dead Zone’ te verfilmen.
Een beetje flauw uiteraard om de doorbraak op het conto van La Harry te schrijven, want ‘Videodrome’ is een uitstekend gelukte horror-thriller over snuff-movies en de integratie van mens en machine. De montage, filmtechniek en expliciete en huiveringwekkende scenes dragen nog overduidelijk het stempel van het cultfilm-genre, maar Cronenbergs virtuositeit is overduidelijk aanwezig.
Dat geldt ook voor ‘The Dead Zone’ en hoe onrustwekkend deze film soms ook is, het is in vergelijking met zijn voorganger een keurig gemaakte productie, geschikt voor het mainstream-publiek. De film nu terugkijkend zie je pas dat de politicus die in de film een belangrijke rol speelt veel overeenkomsten vertoond met ene Donald Trump, die we onder meer kennen van ‘Home Alone 2’.
Shadowed
King & Cronenberg.
Een duo dat ik op het eerste gezicht niet zag aankomen, maar Cronenberg heeft veel verschillende dingen gedaan in zijn carrière. Veel van die films heb ik nog niet gezien, ik heb nog weinig ontdekt van de heer Cronenberg, maar tot dusver maakt hij een beperkte indruk. Ook deze film liet me wat onbevredigd achter.
Het voelt erg aan als boekvertelling, daarin kan ik me bij enkele andere recensies voegen, maar toch lijkt de film niet elke kans te benutten. Voor een boek met meer dan 500 pagina's lijkt het me dat ze hier wat onderwerpen hebben achtergelaten. Nu hoeft de film zich niet veel complexer te maken, dat is onnodig, maar ik had wel graag een wat langere introductie willen zien van de gave van Walken.
Visueel wat aardige beelden, ondanks dat ik de rest wel erg kaal in beeld gebracht vond. Saai cameragebruik en in het algemeen oninteressante regie. Cronenberg werd waarschijnlijk in een hoekje gedrukt met deze film, want ondanks dat ik geen fan ben weet ik wel dat de man over wat creativiteit beschikt. Daar lijkt hij in deze film niet aan toe gekomen te zijn.
Leuk concept wel verder, bij vlagen sterk uitgewerkt, maar ik had liever nog meer willen zien. Niet te veel buiten de boeg, dan zou de film onnodig cheesy zijn, maar wel meer dan het huidige resultaat. Veel van de castleden acteren matig, enkel Walken weet zich staande te houden. Ook zijn de dialogen matig te noemen. Ik kon mezelf niet weerhouden om op de klok te kijken tijdens bijvoorbeeld conversaties, en de oninteressante vormgevingen van de setpieces zijn ook nadelig.
Het is geen slechte film, met wat goede ideeën en een verhaal dat compleet is, maar de film kon me gewoon niet meekrijgen. Het acteerwerk en wat energiekere regie ontbreken. Dat concept waarin Walken in de toekomst kan kijken moet de kans bieden dat veel creativiteit op het visuele vlak, maar dat deed Cronenberg dan weer niet. The Dead Zone was leuk om een keer gezien te hebben, maar ik hoef de film niet nog een keer te zien.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Kozure Ôkami: Sanzu no Kawa no Ubaguruma
Actie / Avontuur, 1972