Genre: Horror / Thriller
Met onder meer: Christopher Walken, Brooke Adams en Martin Sheen
Gesproken taal: Engels en Russisch
Releasedatum: 9 augustus 1984
Plot The Dead Zone
"In his mind, he has the power to see the future. In his hands, he has the power to change it."
Leraar Johnny Smith krijgt een afschuwelijk ongeluk waardoor hij vijf jaar in coma raakt. Als hij uit de coma ontwaakt blijkt hij de gave te hebben om iemands toekomst te zien door aanraking van die persoon. De politie maakt graag gebruik van Johnny's gave bij een onopgeloste moordzaak. Maar al snel brengen deze bijzondere krachten Johnny in de problemen.
Johnny Smith
Frank Dodd
Weizak's Mother
Natalie
BOND31
Een van de betere vroege King-verfilmingen, later uiteraard verre overtroffen door films als The Shawshank Redemption, The Green Mile en Misery. Christopher Walken is ijzersterk, en Martin Sheen speelt weer eens een corrupte president van de VS. Een film die je niet verwacht van Cronenberg met zijn bizarre voorkeur voor details. Subtiel voor zijn doen. Goede cast, en de spanning wordt goed opgebouwd. De muziek vond ik overigens ook best goed, van de inmiddels overleden Michael Kamen, die ook voor de Die Hard-reeks, de Lethal Weapon-reeks en de Bondfilm Licence to Kill de muziek heeft gecomponeerd.
Waku
Uitstekende thriller mede door een opvallende rol van Christopher Walken.
De special effects waren zelfs voor die periode wel een beetje zwak waardoor de film even mijn interesse verloor maar goed acteerwerk in combinatie met flink wat suspense maakte weer veel goed.
Quentin
Hoe is de goedkope Nederlandse dvd? Laat hem maar steeds liggen omdat het hoesje zo flut uit ziet.
Flipman
Lang geleden, maar erg bijgebleven
! Geen hoogdravend verhal, maar met stijl uitgevoerd door Cronenberg en cast!
Vier.
orbit
- 12092 berichten
Goede thriller, één van Cronenberg's beter gelukte films eigenlijk. Hij gaat zich niet te buiten aan bizarre shots of rare wezens, maar gewoon psychologische spanning. Goede rol voor Walken ook.
film_kaza
Wel een goed verhaal. Niet een aanrader
en had een nog minder uitgebreid einde dan mean creek.
3,5
Silvio Dante
Een van de mindere Cronenbergers, het verhaal wordt heel heel langzaam verteld, maar ja wat had je dan verwacht van een stephen king-verfilming?
film_kaza
Onze nummer 1 in de top was gebaseerd op 1 king verhaal, the green mile en the shining ook.
Zeg je nou dat al zijn verhalen slecht zijn?
1 van de beste schrijvers ter wereld.
Onze nummer 1 in de top was gebaseerd op 1 king verhaalen the green mile ook.
Die zijn dan ook zeer saai. Is the dead Zone een stuk beter...
AmazingPP
Stephen King is zeker een van de beste schrijvers van deze wereld. Dat wil niet zeggen dat al zijn films ook puik zijn. Bijvoorbeeld al eens The Mangler gezien? Bagger van het eerste uur. The Dead Zone daarentegen is een aardige verfilming van een aardig boek. Hij heeft betere, maar zeker ook slechtere boeken en er bestaan betere, maar zeker ook slechtere verfilmingen van die boeken. Maar wat ik eigenlijk wilde zeggen: momenteel draait het vijfde seizoen van de TV serie The Dead Zone. En die kan ik nu toch echt iedereen aanraden. Spannend tot op het bot. En het oorspronkelijke plot van deze film kun je er ook nog in terug vinden. Deze film van Cronenberg (toch een van mijn favo regisseurs) krijg 3 sterren van mij.
Zoals ze wel meer zeggen: het boek was beter dan de film. Dat is hier ook zo en er wordt de fout gemaakt om het goeie verhaal van King niet altijd op een ideale manier wordt vertaald naar het script. Toch nog een goeie King-verfilming geworden (er zijn er al slechter geweest) maar zeker geen topfilm. Walken acteert niet slecht, maar zit niet altijd goed in z'n rol. het acteerwerk gaat wel, maar de feeling met z'n personage laat soms de wensen over. Martin Sheen is gewoon irritant als de politieker, maar dat kan ook aan het typetje zijn dat hij speelt (platvloerse Amerikaanse politieker met een Texaans accent)
Cronenberg brengt het er goed vanaf en heeft oog voor details. Misschien met een net iets hoger budget en een beter script , had de film geen kwaad gekunnen.
Rianneke_Dan
Ik vond er niet heel veel aan.
Verhaal was wel leuk, en er zaten wel leuke scene's in, maar het totaalplaatje vond ik weinig voorstellen.
Nee het kon mij niet echt boeien, daarvoor een 2,5*
Naomi Watts
Aangeschaft omdat het en Cronenberg was maar de Cronenberg elementen kon ik er helaas niet aan afzien, jammer. 2*
Sagittarius
Op zich wel goede film, maar lang niet zo eng en spannend dan andere films van Stephen King. een 3,5
mister blonde
Walken is werkelijk briljant in deze goede film.
Blijft een geweldige film, met een prachtige rol van Walken. Sterk emotioneel verhaal, prima beheerst in beeld gebracht en ondersteund door mooie muziek van Michael Kamen. De meest toegankelijke film van regisseur Cronenberg tot nu toe; zeker een van zijn beste.
Halcyon
Originele film met een schitterende Christopher Walken (let vooral op het geniale kapsel). Iemand al opgemerkt dat Cronenberg's films quasi altijd in de winter schijnen plaats te vinden? Of vergis ik me nu...?
Anyway, niet meteen een film die je van David "body horror" Cronenberg zou verwachten, maar desalniettemin een geslaagde film over een man met visioenen over de nabije toekomst van mensen die hij middels handoplegging gewaar wordt. Een innerlijk conflict is wat volgt - is het nu een vloek of een gave? - met uiteindelijk de beslissing z'n gave aan te wenden ten dienste van de mensheid.
Weinig spectaculair verder, maar inhoudelijk gewoon erg solide en daarom alleen al het bekijken waard.
pjutter
best wel een leuk filmpje, blijft boeiend tot het einde.
christopher walken past goed in deze rol
Jimmy009
Een goede film, alleen niet echt spannend en het einde is ook heel kort. 3.5*
reporterxyz
Zoals in de meeste verfilmingen van boeken van King haalt de film helemaal niet het niveau van het boek. Ook logisch natuurlijk. Hoe kan je nu in een film van maximaal 2 uur de sfeer oproepen waar een boek honderden blz. aan besteedt. Maar bij deze film is het verschil toch wel echt héél groot.
Reclame maken voor boeken zou ik eigenlijk op een ander forum moeten doen, maar toch, ...lees het boek eens, echt één van de betere van King. Je zal er het verhaal van de film in "herkennen" maar dat gaat zowat alles zijn.
Usual Suspect
Goede King-verfilming met een fantastische rol van Christopher Walken en een erg goed verhaal.
4 ****
WB
Heb het boek gelezen en ben benieuwd naar de film. Heb 't gelijk besteld, dus we zullen zien...
WB
Gister gezien, maar het boek is as usual veel beter. Deze film gaat veel te snel. Wat in het boek een belangrijke factor is en veel besproken wordt, wordt in de film niet eens genoemd. Het ongeluk is ook heel anders dan in het boek. De jaren coma vliegen voorbij.
Als je alles wilt laten zien, heb je een film van veel meer dan 2 uur. Dus vandaar dat er veel geschrapt wordt. Helaas niet echt wat ik verwachtte. Vind Walken ook niet een echt geschikt persoon hiervoor, hoewel hij niet slecht speelde.
Tja, je beleving die je hebt bij het lezen van een boek is toch altijd jouw ideaalbeeld van een film, dus niet wat iemand anders er van bakt. Maar al met al toch wel een vermakelijke film en zijn de flashbacks/-forwards leuk uitgewerkt.
psycholamp
- 1960 berichten
Eigenlijk wel een vet filmpje. Chistopher walken, altijd leuk. Goed sfeertje, lekker jaren '80. De vaart zit er goed in, maar dat stoorde me eigenlijk niet.
LisetteR
Erg goede film.. Niet overdreven spannend, maar toch top.
Zoals hierboven al gezegd is zit de vaart er goed in, toen hij afgelopen was en ik op de klok keek, was ik verbaasd dat het toch meer dan anderhalf uur geduurt had.
Niet storend iig, gewoon lekker vlot, je verveelt je niet.
kaztor
Ik snap niet waarom het deels overdreven melodrama van een Green Mile nou altijd 'beter' genoemd moet worden, want een film als deze is dus overduidelijk een knaller van formaat, zonder enig overdadige opsmuk of franje omdat het dat zo te zien helemaal niet nodig heeft om goed te overtuigen. En Walken heeft in het echt ook een buitengewone gave, en dat is er een van subliem acteerwerk zoals niemand het na kan doen. Walken is ook hier weer Walken; ditmaal niet een gangster met psychopatische trekjes maar een 'good guy' met visioenen, maar toch op een typisch 'Walken'-achtige manier. Wat kan die kerel toch geweldig kwaad worden!
Martin Sheen overtuigd hier ook weer en zijn pre-Bush-vertolking is redelijk angstaanjagend. Ook verslapt de film nergens: Het liefdesdrama wordt eens een keer goed uitgewerkt, waar het bij andere films altijd lijdt tot de nodige cliches die je uit het verhaal trekken, en er zijn genoeg spannende momenten: Je begint eraan en wilt het tot het einde afkijken. Topfilm!
4,5.
Derekbou
Na The Naked Lunch gezien te hebben, wil ik me wat meer in het werk van Cronenberg verdiepen. Helaas vond ik het verhaal van The Dead Zone niet zo denderend. Iets wat ik bij King's meeste verhalen heb trouwens. Desalniettemin is het een onderhoudende film met een aardig uitgewerkt liefdesverhaal en goede acteerprestaties van Christopher Walken. Ook de rol van Charlie Sheen was leuk. Jammer dat het verhaal me niet aansprak, maar desondanks zal ik toch eens opzoek gaan naar wat andere Cronenberg films.
Leek erg op "een boek" (The Dead Zone niet gelezen). Gebeurt nogal wat maar binnen de tijdspanne niet goed uitgewerkt. De eigenlijke point wordt pas in de laatste 20 minuten geintroduceerd. Daartussen zitten een hoop serieus nutteloze scenes.
Walken was wel aardig, zoals de rest van de cast eigenlijk wel. Ziet er allemaal wat beter en professioneler uit dan de eerdere Cronenbergs, maar ook iets te gelinkt en soms gewoon wat duf.
Verhaaltje vond ik niet boeiend, zeker niet hoe het naar het einde toe loopt. Maar ja, met een goede uitwerking is dat geen bezwaar.
Zoals de meeste Cronenberg films, pure middelmaat. En da's jammer, want de man heeft vaak geweldig materiaal om mee te wekren. Waste of potential, maar verder een redelijk vermakelijk filmpje.
WB
Inderdaad, als deze film gewoon een halfuurtje langer had geduurt, en alles ietwat beter was uitgewerkt, was dit zeker een topper geweest. Het verhaal kwam dan ook beter tot zijn recht. Evenals de spanningsopbouw...
Het boek wordt, net als bij de film, nergens echt angstaanjagend spannend, dus moet je het van van de sfeer en acteerkunsten hebben.

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'