• 9.378.285 stemmen

Geregisseerd door: Harmony Korine

Met onder meer: Jacob Reynolds, Nick Sutton en Chloë Sevigny

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Gummo

"Prepare to visit a town you'd never want to call home."

Het verhaal speelt zich af in Xenia, een klein, dodelijk saai stadje in Ohio. De film volgt een aantal randfiguren, onder wie Solomon, een magere 14-jarige met een even verwarde als gewelddadige moeder. Zijn beste vriend, de 19-jarige Tummler, woont bij een holistische vader die zijn gezag allang verloren heeft en nooit over de dood van Tummlers moeder is heengekomen. De twee vrienden slijten hun dagen met lijm snuiven, voor geld zwerfkatten afmaken en kattenkwaad en ergere streken uithalen. Moreel besef is hen vreemd.

avatar van nickdeleuw

nickdeleuw

iemand een idee waar ik hem op dvd kan krijgen???

avatar van gotti

Er is een goeie regio 1 versie...

Adrenal

Ik zou hem ook graag zien maar dan zou ik direct tot kopen moeten overgaan, wat ik niet blind wil doen. Mister Lonely van Korine heb ik ook gezien en hoewel die niet vergelijkbaar is met deze vond ik hem goed. Zou ik deze film kunnen waarderen?

avatar van A. Jacobsen

A. Jacobsen

In hoeverre deze film lijkt op Mister Lonely weet ik helaas nog niet. Maar indien je je niet stoort aan bepaalde "zedenloos-interpreteerbare" elementen en een "in-your-face-aanpak" of maw. geen bekrompen moraalridder bent, kan deze film volgens mij enkel meevallen. Zelfs al heb je twijfels na een eerste kijkbeurt, het is een film die zich volgens mij uitstekend leent tot herziening. Ik zag hem een maand geleden voor het eerst en wil hem gelijk opnieuw zien.

Werner Herzog, die wel tot je favorieten moet behoren (Aguirre in top10) heeft overigens na het bekijken van Gummo laten weten dat hij Korine een enorm talent vindt.. En geef toe wie ben jij om deze man tegen te spreken?

Adrenal

Herzog speelde ook mee in Mister Lonely. En ik ben niemand om hem tegen te spreken . Is kopen de enige manier?

avatar van Bas17

Bas17

Gummo en Ken park heb ik al een paar keer in een zin gehoord. Is dit terecht?

Nee, absoluut niet.

avatar van A. Jacobsen

A. Jacobsen

Korine (mijn nieuwe held) verzorgde de screenplay voor Ken Park.

BoordAppel

Dan heeft hij een hoop bijgeleerd in die tijd.

Adrenal

Hij heeft het scenario voor Kids nog voor Gummo geschreven. Die heb je ook 3.5* gegeven, BoordAppel.

BoordAppel

Ken Park en Kids zijn natuurlijk niet alleen het werk van Korine, Clark is veel belangrijker voor die films.

avatar van The Last

The Last

Ik had mijn kopietje gek genoeg nog steeds niet weggedaan. Heb de film gister nog maar eens voor de lol opgezet en ik verhoog met een halve punt. Niet eens omwille van de kwaliteit (heb 't niet eens afgekeken), maar dat bunny jong liet mij toch geregeld lachen.

Verder blijft dit natuurlijk broddelwerk eerste klas, waar geen greintje inhoud of logica in schuilt. 1,0*

niethie

Ben hier toch ook wel erg benieuwd naar. Is er enkel een import (regio 1) dvd van?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

niethie schreef:

Ja, bij mijn weten alleen een regio 1 DVD op New Line. Nog niet eens goedkoop ook (en in zo'n kartonnen klik-hoes (heeft een naam)).

niethie

Ja ik zie die vaak liggen in een import winkeltje in de stad maar die kost wel ruim-

22 euro en nou maak ik wel eens uitzonderingen maar aan de commentaren te lezen hier is dit zo'n typische love it, hate it filmpje en durf ik het toch niet echt aan hem voor die prijs blind aan te schaffen. Zelfde geld voor Korine's andere film Julien Donkey Boy.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Die is dan meestal weer voor minder te vinden. Maar als je niks van Korine kent is het inderdaad een grote stap om m te kopen. Zit Gummo niet meer in de pakketservice?

avatar van Apollinisch

Apollinisch

Ik zie je geregeld met brakke youtube-filmpjes slingeren. Is het dan zoveel extra moeite om dat potje pindakaas uit de kast te pakken?

En kunnen dergelijke berichten niet naar het forum verplaatst worden? Als ik dit topic open wil ik over GUMMO lezen. Niet over de DVD.

niethie

Heb hem uiteindelijk doormiddel van een brak internet filmpje gezien en vond hem erg intrigerend, het was voor mij een soort overtreffende trap van Larry Clark's Kids maar dan tien keer zo lelijk en troostloos. De film is erg onsamenhangend en dat maakt het heel ontoegankelijk allemaal (ik begrijp zijn love it, hate it status dus maar al te goed) het is in feite echter niets meer dan een compulatie van lostaande scenes die af en toe samen lijken te komen, maar ik heb een hoop langs zien komen dat me diep raakte. Neem bijvoorbeeld die scene waar die cowboyjochies die bunnyboy doodschoten, of diegene waar een van de twee de beademing van die vrouw stopzette en de schokkende verhalen van dat misbruikte meisje en nog wat andere kinderen. Verder kon ik er af en toe zelfs nog een beetje om lachen en het goede eraan is dat Korine je daarmee (waarschijnlijk?) met jezelf confronteerd en je met je neus op de feiten drukt door je vervolgens te doen inzien dat het eigenlijk helemaal niet grappig is. Daarnaast was de film bij vlagen erg orgineel, en kan ik me best voorstellen dat sommige mensen hier er een soort van kunstwerk inzien, echter jammer dat het mij niet lukte. Zou de film moeten herzien voor een beter oordeel, tot die tijd houd ik het op een krappe-

3,5 sterren (toch jammer dat de dvd zo duur is...)

avatar van Baldur

Baldur

Fuck, wat een bizarre en intrigerende film is dit. Ik kan me best voorstellen dat mensen hier lage scores voor uitdelen, maar ik zit in ieder geval geboeid te kijken. Een hele apart film en vol zieke momenten. De soundtrack is ook best OK en onverwacht, met nummers van bands als Bathory en Bethlehem.

avatar van Horrorizer

Horrorizer

en Slayer aparte film alleen dat met die katten vond ik te ver gaan is niet echt ofwel?

avatar van Baldur

Baldur

Deze film is zo uniek en apart dat die na een kleine twee maanden nog steeds door mijn hoofd spookte. Goede reden voor een herziening dus. In principe is er weinig veranderd, het is nog steeds even bizar en intrigerend. Zelden zoveel scènes in een film gezien die me bij zijn gebleven; er komen zoveel zieke en absurde dingen voorbij en alles lijkt zo verdomde nutteloos en lelijk. De documentaire stijl trek ik ook goed, er zit niet echt een verhaal in de film maar is meer een grauw overzicht van abnormale personages in een wereld die naar de klote lijkt te zijn. Het enige minpunt vind ik dat die af en toe ietwat te traag is, maar verder vind ik Gummo een fascinerend geheel en doe ik er een halve ster bij.

avatar van Bla

Bla

Baldur schreef:

Dit, plus dat gozertje met die konijnenoren was echt cool, geen idee waarom. 4*

avatar van powerman

powerman

Echt een film kan je dit niet noemen, meer een verzameling beelden van losgeslagen levende, hoofdzakelijke, jongere witte Amerikanen, waarin geen samenhang te ontdekken valt. Daarnaast zit er de nodige smakeloosheid in, bijv. Tummler, een opgeschoten puber, die als hobby en als bijverdienste het ombrengen van katten heeft.

Wat je te zien krijgt zijn dus allerlei scenes die bizar tot shockerend zijn; van het doden van katten tot een monoloog dat zelfmoord de enige uitweg in het leven is met daartussen hoe je je wenkbrauwen afscheert en een halfontblote jongen die rondloopt met roze paashaasoren op z'n hoofd.

Niet mijn soort film en dan druk ik dat zachtjes uit.

avatar van Kaas9

Kaas9

Zo treurig, lelijk en uitzichtloos heb ik het nog niet vaak gezien in een film. Er is werkelijk geen moment van enige vreugde te vinden en dat de film eigenlijk geen verhaal bevat maakt het kijken er niet makkelijker op. Toch heeft Gummo wel indruk gemaakt, het ziet er allemaal behoorlijk 'echt' uit en een aantal scenes zullen voorlopig nog wel even door m'n hoofd spoken. Ook weer een goede promotie voor de Verenigde Staten!

avatar van DwarreI

DwarreI

powerman schreef:

Niet mijn soort film

Hou jij het inderdaad maar gewoon op films á la Die Hard: een uniek epos met aktie, spanning, sensatie, knappe acteurs, een verhaal met een kop en een staart, kortom: een meesterwerk!

Ik erger me echt dood aan de 0,5* of 1,0* stemmers die met kritieken aan komen zetten m.b.t. onsamenhangendheid, lelijkheid of het ontbreken van een verhaal.

Goedemorgen mensen, misschien heeft de regisseur bepaalde zaken met opzet gedaan of gelaten en hier -wellicht- een BEDOELING mee?

Ter verduidelijking: de afwezigheid van een 'verhaallijn' in Gummo werkt juist uitermate doeltreffend mee aan het overdragen van de boodschap van deze film: doelloosheid.

Wat mij overigens erg trof waren een aantal momenten in de film waar tussen deze doelloosheid toch een bijzondere vorm van geluk en schoonheid naar boven komt. Erg goed verpakt in deze zin: Life is beautiful. Really, it is. Full of beauty and illusions. Life is great. Without it, you'd be dead.

Dus als iets bedoeld is, is het zomaar meteen goed?

avatar van DwarreI

DwarreI

Neen, het moet ook goed overkomen. En daar slaagt Korine wat mij betreft helemaal in.

avatar van joepp

joepp

Onderhond schreef:

Dus als iets bedoeld is, is het zomaar meteen goed?

Is het dan ook zomaar meteen slecht? Gezien je eerdere reactie op deze film, impliceer je dat het bedoeld is in deze film om reëel over te komen.

Sowieso nogal zinloos om bij deze film over realiteit te praten. Want je kunt zelf bedenken dat veel elementen uit deze film in de realiteit zouden kunnen, maar dat het nogal overdreven is hoe het in beeld gebracht is. Het is dan ook geen documentaire. Korine probeert naar mijn idee veel meer een sfeer te creëeren dan een een puur realistisch portret weer te geven.

avatar van krizl

krizl

Marginaal goede film mijn maag draait nog steeds als ik aan Gummo denk ! Volgens mij leven er wel meer mensen zo de dag van vandaag, ookal oogt dit voor sommige mensen onrealistisch..

Ik vond het ook zeer goed in beeld gebracht 4*

avatar van joepp

joepp

Misschien kunnen we sowieso de term realistisch vervangen voor geloofwaardig, want geen enkele film is realistisch. Zelfs documentaires hebben een kleur.