- Home
Geregisseerd door: Wolfgang Reitherman
Met onder meer: George Sanders, Louis Prima en Phil Harris
Plot The Jungle Book
"The Jungle is JUMPIN'!"
Het mensenkind Mowgli wordt door de wolven opgevoed in de jungle. Op een dag keert de gevaarlijke tijger Shere Khan terug in deze jungle. Shere Khan heeft een gruwelijke hekel aan mensen en wil Mowgli vermoorden. De panter Bagheera probeert Mowgli naar de mensenwereld te brengen, maar Mowgli wil in de jungle blijven. Hij wil laten zien dat hij het best kan volhouden in de wildernis. Hij wordt bijgestaan door Baloo de beer. Maar naast Shere Khan blijken ook Kaa de slang en Louie de apenkoning het op Mowgli voorzien te hebben.
Mowgli (stemrol)
Baloo (stemrol)
Bagheera (stemrol)
Shere Khan (stemrol)
Kaa (stemrol)
King Louie (stemrol)
Col. Hathi / Buzzie (stemrol)
Junior (stemrol)
Dizzy (stemrol)
Flaps (stemrol)
Mug
Wtf is bare necessities??
Een van de meest bekende liedjes uit een Disney animatie. Het zit meteen in m'n hoofd. Aangezien het gezongen wordt door Balou (de beer) hadden ze meteen een leuke woordgrap: bear necessities.
The Jungle Book is mijn favoriete Disney uit de "old-school" periode. Swingend, spannend en uitermate geestig.
Rianneke_Dan
Het blijft inderdaad een hele leuke disney!
Verhaal is leuk, personages zijn schattig en de liedjes passen er goed bij.
Dit is toch alleen wel een disney die ik minder keek vroeger, ik hield meer van een soort sprookjesachtig verhaal.
maxcomthrilla
Vroeger een van de leukste disneyfilms. Hoe vaak ik deze film wel niet in de videorecorder heb gestopt.....
De avontuurlijke insteek en de vele magische ontmoetingen met dieren die ik nog nooit in het echt had gezien waren hier zeker debet aan.
Nu vind ik deze film nog steeds aardig, maar wel wat kinderachtig. Er wordt net wat teveel in gezongen. Iets dat de film een wat musical achtig tintje meegeeft. Daarnaast zijn er wat interessante personages: de mopperende Bagheera, de gevaarlijke Kaa de slang en Shere - Kahn maar ook genoeg personages die teveel irriteren, met name Luigi, Baloo en de gieren zorgen voor ongrappige interventies die het geheel teveel ophouden.
En op animatiegebied natuurlijk hopeloos achterhaald. Weinig aandacht besteedt aan details die het oerwoud zo duister kunnen maken. De beelden vloeken nogal met de realiteit. Daar waar Ghibli films vaak levensecht of extreem fantasierijk en gedetailleerd overkomen blijft dit bij aardig vermaak. 3,5*
Na al die jaren terug herzien dankzij de dvd-release. Nu vielen er toch wat minpunten op die m'n sterren doen afnemen. Zoals The One Ring al zei vallen soms scenes op die twee maal gebruikt worden. Ook is het niet echt een samenhangende film imo maar een opvolging van aparte scenes per dier. De wolven, de olifanten, de slang, de beer, de gieren, de apen, de tijger en de mens met telkens Bagheera als verteller/rode draad doorheen het verhaal. Misschien was het wat te vroeg voor de film omdat ze er 10 jaar later volgens mij een veel betere film van hadden kunnen maken.
Maar de film heeft zeker veel pluspunten. Een leuke sfeer met toffe swingende liedjes, grappige figuren. Maar toch is het niet echt wat ik me er van kon herinneren. Blijkbaar als kind enorm veel indruk op mij gelaten, maar nu ik 29 jaar bent is het toch niet echt meer wat ik van een film verwacht. Zelfs niet van een Disney...
mjk87 (moderator films)
Verhoogd naar 4*. Een hoog tempo, heerlijke nummers, leuke figuren. Het einde weet je zelfs te raken.
Ook weer eens een Disney waar men duidelijk heeft gekozen voor een bepaald tekenwerk. De achtergronden zijn zeer mooi. De figuren en bewegende planten etc. zijn wat ruwer en simpeler. Vergelijk dat vooral met de films uit de jaren 90. Een juiste keuze. Ik vind dat gewoonweg mooi.
serpico
Ondanks dat ik hem vroeger als kind zeer zeker vaak gezien heb is er weinig blijven hangen, en déjà vu's kwamen maar af en toe voor.
Misschien ook niet zo heel vreemd in een film waar het verhaal eigenlijk niet zo'n rol speelt, maar de karakters en het idee van een normaal jongetje in de jungle de film voortdrijven. En de karakters had ik dan weer wel onthouden, en dat is ook niet zo vreemd, want bijna ieder karakter in de film is zeer memorabel. Het geheel is erg swingend en ontzettend vermakelijk om te kijken, en er is eigenlijk geen enkel liedje dat níet enorm leuk is. De scènes zijn meer een aaneenschakeling van ontmoetingen met dieren dan dat er werkelijk een verhaal wordt verteld (zoals eerder gezegd), maar dat maakt het er niet minder om. Integendeel, daardoor kun je juist volop genieten van alle creatieve details en leuke liedjes. Jammer van een paar kleine afrondingsfoutjes, maar dat mag de pret maar nauwelijks drukken.
Speciale vermelding voor de gieren aan het einde waarvan het me dan wel weer bijstond dat ze 'eng' waren, dus tot mijn verbazing bleek het juist een grappig groepje te zijn waar ik flink om heb kunnen lachen, en die volgens de extra's The Beatles moesten voorstellen. Zonde dat ze hun stemmen niet wilden verlenen.
3,5* met kans op verhoging voor deze pure Disney-feelgood
Reitherman is niet mijn Disney regisseur.
Vond er maar weinig aan. De film is opgedeeld in scenes van 5 a 10 minuten waar Mowgli weer een ander beest ontmoet.
Visueel was het erg karig. Animatie was verre van vlot en de achtergronden pover uitgewerkt. Rest enkel de stijl en die staat mij sowieso niet echt aan.
De liedjes waren ook mijn ding niet, om de één of andere reden heb ik al eeuwen een stevige aversie tegen Bare Necessities.
En dan schiet er bij deze Disney niet veel over. Veel pratende dieren, flauwe personages en makke liedjes. De oogjes hadden het dan ook lastig op het eind.
Leuke en amusante tekenfilm-klassieker die met name door de liedjes (o.a. een schitterende Louis Prima) naar een hoger niveau wordt getild.
Vinokourov
Een vrij bekende Disneyfilm, die het moet hebben van al die leuke dierenkarakters en hun vrolijke liedjes. Ik weet me niet veel te herinneren van de film, maar volgens mij is dit wel een van de betere Disneys
. Ik vond het in ieder geval een prettige film om te zien.
movie acteurs
Leuke Disney film. Leuke personages, zoals: King louis, Baloe de beer en Kah de slang. Vermakelijke Disney film. 3,5.
dave
Misschien wel de beste oude Disney die ik heb gezien.
Wat me vooral aanspreekt is het hele jazzy sfeertje dat doorheen de film zweeft. Denk aan de scène met Koning Louie (Jaja, heb altijd de nederlandse versie beter gevonden) en daaraan voorafgaand de scène op de rivier en kidnapping van Mowgli. Waar de matige achtergronden in andere films zouden vervelen, zorgen ze hier voor een meerwaarde. Lekker old-school.
Héérlijk. Balou en Bagheera passen hier zeer goed in.
Jammer genoeg zijn er veel karakters die deze sfeer tenietdoen.
Shere Khan, Hathi (de olifant) en vooral Mowgli zelf zijn nooit mijn favorieten geweest.
Ik zou van deze film ook iets heel anders hebben gemaakt dan alweer dat klassieke Goed vs. Kwaad duel.
Een lekker tripje door het oerwoud met Bagheera en Balou. Een vleugje Coltrane of Davis hier en daar.
Tja. Toch een relatief hoge score voor zeer veel jeugdsentiment en eerder vermelde punten.
maxo922
Ja heel bekend, maar verder niets bijzonders en heel beperkt.
Vooral de hele typerende personages vallen op. Samen met de grappige stemmetjes en de geinige handelingen wordt de zeer slechte verhaallijn weggemoffeld. Ik bedoel te zeggen, dat het gewoon heel lang duurt voordat het een beetje op gang komt. Nou zal het voor kinderen wel heel grappig en vermakelijk zijn, dus slecht is het niet.
* 2,5
Jessen0wnt
Nooit echt mijn-film geweest. Vond altijd alleen de olifanten leuk. Naar mate ik ouder word, en de film heb herzien moet ik eerlijk bekennen dat het een goede film is. Alleen bevooroordeel ik jeugd-films, hoe ik ze vroeger leuk vond. En dan kom ik op een 6je. 3 sterren
TMP
Vroeger toch wel mijn favoriete Disney-film. De Nederlandse versie dan uiteraard. Leuke liedjes en Baloo, Bagheera en Kaa zorgen voor een geweldige Disney-film.
Ste*
- 2072 berichten
Weer eens gekeken na ruim 10 jaar.
Ik vind het lastig om hem te beoordelen, want ik vond hem wel vrij leuk (jeugdsentiment of herinnering?) maar erg goed is hij niet.
Vooral de animatie laat nogal te wensen over. Ik ben nogal verbaasd dat sommigen hier het juist goed getekend vinden. Ik had dan misschien wel een niet al te goede versie, maar alsnog, de karakters zijn erg schetserig, op het storende af, en de jungleachtergronden zijn wel erg simpel. Flets en saai zou ik het zelfs willen noemen.
De eerste helft heeft wat leuke dingen, het begin is sterk, Bagheera met de kleine Mowgli, de olifanten, de kennismaking met Baloo en King Louie. Maar daarna zakt de film enorm in, wat betreft tempo, dialogen en verhaal.
De muziek is overigens wel een erg groot pluspunt. De openings- en achtergrondmuziek scheppen meteen de Jungle Book sfeer, en ook alle liedjes zijn prima geslaagd.
Ik vind overigens, hoewel het een hele tijd geleden is dat ik hem heb gezien, de Nederlandse stemmen wel een stukje leuker en karakteristieker dan deze originele versie.
Al met al nog wel 3,5* waard.
Mrs.Congeniality
Voor mij niet de beste disney film, maar zeker ook niet slecht.
Mijn dochtertje zingt echter zo alle liedjes mee en krijgt geen genoeg van deze film. (terwijl ik hem wel snel beu ben) Ik ben het er wel mee eens dat de animatie vrij simpel is maar ik kan niet zeggen dat ik me daaraan stoor. leuke film dus maar niet de beste
K. V.
Vroeger was 'k eigenlijk niet zo wild van deze film, geen idee waarom eigenlijk, maar nu eens herbekeken. Hij is me nu wel erg bevallen. Vooral de erg leuke muziek maakt dit echt een toffe film. Denk maar aan de olifantenparade en natuurlijk Bare Necessities (toch een totaal andere vertaling van het liedje in het Nederlands) of het liedje van Koning Louie.
De jungle zag er ook erg kleurrijk uit en 'k had direct zin om er naar toe te gaan
Een animatiefilm voor jong en oud.
Herzien en gelukkig beviel het wederom best goed. De film begint erg lekker met de introductie van de hoofdrolspelers. Zeker Baloo is een erg leuke aanvulling op de film. De olifantenkolonne en koning Louie zijn ook de moeite. Baloo zijn bekende liedje is nog steeds aanstekelijk leuk. Wel jammer dat het tweede gedeelte van de film erg rommelig is. Het voelt een beetje als het achter elkaar plakken van een stel scenes zonder echt doel. Jammer, want op basis van de eerste helft van de film had The Jungle Book veel hoger gescoord.
3* (was 3,5*)
Een leuke Disney film, die ik talloze malen gezien heb en inmiddels wel kan dromen.
Het verhaaltje is niet zo heel bijzonder, maar de personages zijn veelal wel leuk. Baloo is een grappig personage, dat voor redelijk wat humor weet te zorgen. Jungle Book wordt verder gekenmerkt door veel gezongen onderbrekingen. Dat had iets minder gekund, maar daarbij moet wel gezegd worden dat er een paar erg aanstekelijke liedjes tussen zitten. Qua overige personages zijn vooral Bagheera en de gieren een leuke aanvulling. Apenkoning Louie is echter wat vervelend en niet bijster grappig.
Qua animatie is The Jungle Book niet de mooiste Disney. De personages en dieren zijn mooi getekend, maar de achtergronden en alles daaromheen, lijkt er soms wat verloren bij te hangen. Verder is er qua verhaal weinig samenhang en lijkt het geheel soms te bestaan uit losstaande scènes, die elkaar opvolgen. Een paar andere Disney’s, zoals Sleeping Beauty, hebben daar ook lichtelijk last van.
Maar al met al winnen de pluspunten het hier toch van de minpunten. De leuke personages overheersen en ook de muziek is een mooie toegevoegde waarde. Hier en daar is het wat achterhaald, maar ondanks dat gegeven blijft The Jungle Book overeind staan
Angrod_Pallanén
Een onvergetelijk avontuur.
De allerlaatste film waar Walt Disney nog bij de productie meewerkte heeft ongeveer alle factoren van een klassieker. Het verschil met 'The Sword in the Stone' is qua opzet minder verschillend dan qua uitwerking. Want waar de opstapeling van avonturen en komedie niet werkt bij Arthur en zijn vrienden, vult het Mowgli's verhaal perfect aan. 'The Jungle Book' is een reis door de Indiaanse jungle met iconische karakters, swingende muziek en een heleboel humor.
Het verhaal begint al razendsnel, met Bagheera die een baby vindt in het midden van de jungle en hem naar de wolven brengt. Het plot gaat niet zo diep dat we te weten komen hoe Mowgli daar gekomen is (of wat er met de opvarende van het bootje gebeurt is) en ook niet hoe Mowgli afscheid nam van de groep wolven waar hij tien jaar verbleef. Maar die diepgang is eigenlijk ook nergens voor nodig. In twee scènes is al duidelijk dat Mowgli thuis was bij de wolvenfamilie en dat hij nu weg moet. Het plot mag dan nergens echt gecompliceerd worden, het werkt voortreffelijk. De snelle vertelstructuur introduceert nieuwe personages doordat Mowgli ze net zo plotseling ontmoet als de kijker, wat de film tot een grote achtbaan maakt. Voor kinderen voelen de scènes namelijk veel langer aan en het was een verrassing om te zien dat Mowgli eigenlijk maar twee scènes met Baloo heeft, voordat hij ontvoerd wordt. Want twijfelen aan hun vriendschap doet niemand.
Van de listige, maar klungelige Kaa tot de hilarische gieren die ik tot vandaag de dag nog quote ( "Heb ik net aan jou gevraagd"), de film zit bomvol met fantastische personages. Ze zijn het plot zelf. Was het nuttig voor Mowgli om met de olifanten mee te paraderen? Nee, maar was het leuk? Absoluut. Dit maakt een enorm verschil. De humor is namelijk zelfbewust en nog best gevat. Zelfs de serieuze Bagheera heeft een aantal scherpe opmerkingen. Ook de visuele komedie van Kaa met een kronkel in z'n staart of Baloo die King Louie kietelt werken na tien keer kijken nog prima. De scène waarin Baloo en Bagheera Mowgli afpakken van de apen is toch wel een van de vermakelijkste Disney-momenten ooit. Mowgli's tocht door de jungle is even avontuurlijk als dat het grappig is en dat maakt de film vele malen beter.
Nog een factor die absoluut bijdraagt aan de cultuurstatus van de film zijn de swingende liedjes. 'The Bare Necessities' en 'I Wanna Be Like You' zijn absolute iconische hits die iedereen wel kent en waardeert. Persoonlijk was 'The Bare Necessities' nooit mijn favoriet maar zelfs ik moet meezingen als iemand ergens in een kantine of kroegje het liedje herinnert. Maar ook de fantastische score van George Bruns zorgt voor een heerlijke sfeer en een prachtig opening credits montage.
Toch is niet alles perfect bij de film. De animatie is kleurrijk en de dieren zien er levendig uit. Maar de herhaling van tekeningen (Mowgli die weg loopt, Kaa's harmonica complex of de wolven die Mowgli bespringen zoals de honden dat bij Arthur deden in 'The Sword en the Stone') irriteert me al jaren. Evenals het moment dat Baloo stil blijft. Het raakt enigszins maar zelfs als kind kon ik niet dezelfde emotie opbrengen als bij, bijvoorbeeld, Bambi's moeder. Ik heb sowieso nooit begrepen hoe een beer en een panther, of een groep wolven daarentegen, niet sterker zouden zijn dan een tijger.
'The Jungle Book' is een geweldige rit waar Mowgli samen met de kijker door de jungle navigeert en de meest diverse en memorabele dieren ontmoet. De grappige, leerzame reis mondt uit in een spetterende finale met een ijzersterke twist. Het moment dat Baloo een verliefde Mowgli smeekt om terug te komen, terwijl Bagheera hem aanmoedigt, is een waardige afsluiter voor een onvergetelijke reis. Net als de studio die verder moest gaan toen Walt naar Neverland vertrok, houden Baloo en Bagheera hun kop op en swingen het verhaaltje uit. 'The Jungle Book' is een belevenis die elke keer weer slaagt en die in elke jeugd ervaren moet worden.
baspls
Geweldige Disney!!!
Iets aan The Sword in the Stone, The Jungle Book, The Aristocats en Robin Hood is het zelfde. Het zelfde animatie-process, de zelfde tekenstijl maar ook lijken bepaalde scènes of personages identiek. George Bruns eerdere muziek werd ook vaak hergebruikt. Ook zit er in Jungle Book aardig wat gerecyclede animatie, zoals de moeder van Bambi die weer komt opdagen.
Zowel de Originele als Nederlandse versie zijn geweldig! Lex Goudsmit is geweldig als Majoor Olifant
En Coen Flink (De Gehoornde Koning) als Baloe
Waar Disney gebruikelijk meestal beter is in animatie en achtergronden dan Europese Studio's is dat hier niet het geval. Films als Kuifje en de Zonnetempel en Kuifje en het Haaienmeer hebben betere achtergronden. De lichte en simpele kleuren deden me denken aan de Belvision-films van begin 60's.
Vol van leuke figuren en goede animatie. Erg leuke liedjes, Goede muziek van George Bruns, Goede Animatie, mooie achtergronden.
alexspyforever
Zucht, dit is zo een van die films die ik echt leuk wou vinden, maar na meerdere keren te hebben bekeken valt ie me dik tegen. Het probleem is niet het verhaal, want ik herinner me nog heel goed hoe ik als kind graag naar dit verhaal op grammofoon luisterde. Vooral het liedje van "Ik ben Baloe de bruine beer" oftewel "A bear's necessities" was een van mijn favorieten om te beluisteren. Toen ik dan eindelijk eens de film in mijn tienerjaren uit de videotheek huurde leek ik de beelden niet overeen te komen met het verhaal zoals ik dat op plaat en in prentenboeken had beleefd. Er is zo niets dat me na het zien van deze tekenfilm bijblijft met het verschil dat het meisje uit het mensendorp dan eindelijk een gezicht had gekregen. Het verhaal is een klassieker, maar jammer genoeg bracht de tekenfilm voor mij niet dezelfde charme als de beelden die ik in mijn hoofd had voordat ik de film zag.
avdj
Disney Classic #20
Wie tegenwoordig op de hoogte van animatiefilms wil blijven doet er verstandig aan zich te abonneren op een nieuwsbrief. Pixar, DreamWorks, Blue Sky, Illumination, Ghibli, DisneyToon etc. vuren de ene na de andere titel op ons af. Hoe anders was dat in de jaren '60 waarin de pionier van het genre kon wegkomen met drie films in een decennium! Tegenwoordig haalt Disney dit aantal per jaar samen met zijn zusterbedrijf voor de mindere goden. Des te opvallender als je bedenkt hoe booming de muziekindustrie en jongerencultuur destijds was.
Nu vind ik het nastreven van kwaliteit echter belangrijker maar zelfs in dat opzicht stelde Disney in mijn optiek teleur. 101 Dalmations en The Sword in the Stone kenmerkten zich door een weinig gedetailleerde tekenstijl en straalden niet de allure uit van veel voorgangers. Gelukkig was er in 1967 ineens The Jungle Book die het decennium op een waardige manier afsloot. Spijtig dat Walt Disney dit succes zelf niet meer heeft mogen meemaken.
Bagheera en Baloo boeien vanaf de aftrap, evenals Mowgli, Kaa en de olifanten. De film kenmerkt zich door veel humor, fraaie tekeningen en een aangenaam tempo. Net als bijna twintig jaar geleden vloog de speelduur voorbij. Veel scènes kwamen weer uit het onderbewuste bovendrijven wat aangeeft dat ik mij in de vroege jaren '90 ook al kostelijk heb vermaakt met deze The Jungle Book. Vooral de hypnotiserende Kaa blijft boeiend om naar te kijken.
Behalve de geweldige karakters en leuke gebeurtenissen is ook de muziek een vermelding waard. Op The Lion King na ken ik geen Disney met meer pakkende liedjes dan deze titel. Vooral die dansscene tussen Baloo en de apen was geweldig: stil zitten op dat deuntje is bijna onmogelijk. Sowieso is Baloo voor mij de held van de film. Een gangmaker die nergens vervelend wordt: dat krijgen weinig filmmakers voor elkaar. Ook vormt hij een uitstekend koppel met de wat bedachtzamere Bagheere. Het einde is misschien even onvermijdelijk als cliché maar zeg eerlijk: wat hebben kinderen in een jungle voor gevaar te zoeken?
John Barry
The Jungle Book vind ik een leuke film.
Deze film heeft een leuk verhaaltje. Een jongetje groeit op in de bossen en komt de allerlei dieren tegen. Dit zorgt voor komische en spannende gebeurtenissen. Ik moet zeggen dat ik de meeste personages erg geslaagd vind. De wat mopperde panter Bagheera is een sympathiek personage. Hoewel wat te druk vind ik Baloo de beer een leuk en komisch personage. Shere Khan de tijger vind een erg goede schurk. De gieren vind ik ook erg geslaagd evenals de slang. Die olifanten vind ik ook hilarisch en dat baby olifantje is erg schattig. Alleen die apen vind erg irritant en niet zo leuk. Al was de scene dat Mowgli bevrijd werd van de apen dan wel weer hilarisch.
De muziek in deze film vind ik erg geslaagd. Leuke liedjes, goede instrumentale muziek. De tekenstel vond ik niet heel bijzonder, maar het kon er wel mee door.
Het eind van de film is mooi en hilarisch tegelijk. Hoe Mowgli zich door het meisje van het mensendorp laat verleiden en Baloo en Bagheera tegenstrijdige adviezen geven vind ik een mooi en leuk stuk.
Al met al vind ik The Jungle Book een sterke film.
4 sterren voor deze film
DVD-T
Als kind vond ik deze film helemaal niets. Nu voor het eerst in 20 jaar herzien en heb er enorm van genoten.
Jungle Book is en heeft niet het beste verhaal wat Disney verteld heeft, maar de animaties zijn werkelijk briljant. De prachtige personages, het goede acteerwerk en de vele leuke scenes laten je de film's gebreken in het vertellen van het verhaal helemaal vergeten. Dat dat gedaan kan worden door zoiets simpels als een paar "tekeningen". Wel een teken dat de "Nine old men" aan de top van hun kunnen zaten. Er triest natuurlijk dat dit de laatste film was waar Walt Disney aan heeft gewerkt daar hij tijdens het maken van Jungle Book is gestorven. Geeft de film net dat beetje lading meer mee binnen de classics.
Tarkus
Ongeacht welke leeftijd je hebt, dit is een film voor iedereen, zowel jong als oud, hij blijft leuk.
En dat is niet alleen door het verhaal dat ie zo goed blijft voor ons, 'ouderen', de muziek, die me altijd al heeft aangesproken blijft nu nog steeds swingend in de oren klinken.
Net als toen ik hem voor het eerst zag, inmiddels toch al zo'n 40 jaar geleden, heb ik me nu net zo goed kunnen amuseren bij het bekijken ervan als toen.
De film is ook prima gerestaureerd en de klank is prima omgezet naar een surround sound, wat vooral de muziek ten goede komt.
Puike film dus, voor jong én oud !!!
Deze prachtige film opnieuw bekeken en wederom veel plezier aan beleefd. Vooral de muziek is zo leuk dat je er onmogelijk bij kan stil blijven zitten.
IH88
“Ha ha! Man, that's what I call a swinging party.”
Ontelbare keren gezien en The Jungle Book heeft nog niets van zijn magie verloren. Voor die tijd is de animatie en hoe alles getekend is echt waanzinnig, en je ziet de jungle bijna voor je ogen tot leven komen. De wereld van The Jungle Book spat van het scherm, en daar komen dan ook nog de leuke personages en het tijdloze verhaal bij. Mowgli, Bagheera, Baloo, Shere Kan, Kaa etc. Iedereen kent deze personages. En dat is ook de grote kracht van The Jungle Book, het is een herkenbaar verhaal over opgroeien, opvoeden en loslaten. Daarom is het laatste gedeelte voor mij nog steeds perfect.
Boneka
Je zou kunnen zeggen dat ik bijna ben opgegroeid met het Jungle book. Kreeg al in mijn kinderjaren dit fantastische verhaal in een soort kijk leesboek. Daarna heb ik 'm natuurlijk ook op tv gezien. En nu dan eindelijk op blu ray. Ziet er goed uit voor zo'n oude film. Prima opgelapt nog prima kleuren en goed geluid. Leuk is ook de vele extra's met zelfs een alternatief einde. Het weerzin van moeder en vader vond ik an sich wel goed alleen het hele nastuk doet geweld aan deze verder toch wel lieve film, dus het is goed zo.
Natuurlijk is het verhaal zoals ook in The Lion King vrij simpel. Niet erg want hij is natuurlijk vooral voor kinderen bedoeld. Ik vind de karakters van alle dieren eigenlijk wel het mooiste. Met name de olifanten die bij mij eigenlijk een beetje overkwamen als "Daar komen de Schutters". Ook de apen hadden een hele leuke rol. Eigenlijk vond ik de slang een van de minste rollen al zijn de handelingen van de slang wel leuk gemaakt. Sowieso zijn alle karakters goed in beeld gebracht. En dan denk ik vooral aan kinderen die in bijna anderhalf uur het hele dierenrijk leert kennen. De liedjes en stemmen zijn ook voortreffelijk gemaakt. In mijn beleving duurde alles veel langer, maar het is toch maar een film van 1 uur en 18 minuten.
Heb de film zoals ik wel vaker doe beluisterd in het Engels met Ned. subs.
Film 3.5
Beeld 4.0
Geluid 4.0
Extra's 5.0
Fisico
Wederom één van die klassiekers van Disney destijds. Zo maken ze niet meer. Disney staat bekend om zijn vele songs in films, maar los hiervan - want soms wel wat te veel van het goede - zijn het herkenbare nostalgische momenten. Ook voor deze Jungle Book. Verder zijn de personages één voor één gekend en bekend. Geweldige personages passeren de revue met Balloe, Bagheera, Kaa, Shere Khan en Mowgli.
Die VR van de laatste jaren probeert die magie terug te brengen vanuit de original, maar ondanks de knappe beelden slaagt het daar maar half in. Visueel is deze ouwe kraker nog steeds van een goed niveau, zeker bij de herwerking, maar het blijft knap dat dit uit 1967 komt (of nog ouder als je naar andere prenten kijkt).
Geweldig verhaal dat tot de verbeelding spreekt, deed me als kind wegdromen. Dieren doen het altijd prima in films, dat is hier niet anders. Vooral qua beleving een leuke animatiefilm, zeker als kind, maar stiekem ook nog steeds als volwassene ...
filmfan0511
Best wel een fijne Disney-klassieker. The Jungle Book heeft z'n gebreken (de afwezigheid van een leuke of interessante protagonist en antagonist is voelbaar, wat mij betreft, en het verhaaltje is vrij fragmentarisch), maar weet over het algemeen wel 80 minuutjes vermaak te bieden. Het is weer prachtig getekend, bevat een heleboel originele creaties, en heeft vooral heel toffe bijfiguren. Baloo is iconisch, net zoals zijn liedje The Bare Necessities. Heerlijk. Maar ook Bagheera de panter is een leuk personage, evenals de telkens terugkerende kudde olifanten. Het zijn deze secundaire en tertiaire figuurtjes die de film zo leuk en vermakelijk maken, want van Mowgli zelf moet je het echt niet hebben. De setting van de jungle is natuurlijk ook eens iets anders voor een Disney-film, wat het verfrissend doet afsteken ten opzichte van bijvoorbeeld de zoveelste prinsessenfilm.
Al bij al dus wel een dikke 3* waard.
Roger Thornhill
Mijn favoriete Disney, misschien niet qua generieke achtergronden maar wel qua personages (met de innemende flierefluiter Baloo natuurlijk voorop), plot, humor, tempo en pure lol. Volwassenen kunnen bovendien via de Engelse geluidsband nog genieten van de bijna vloeibare dreiging waarmee George Sanders de stem van Shere Khan inspreekt. Vroeger in de bioscoop en nu op DVD onbeperkt kijkbaar.
tommykonijn
Leuk om deze weer eens gezien te hebben: The Jungle Book is een Disney-film die ik nooit zelf in mijn bezit had en daardoor niet heel vaak gezien heb. Het is natuurlijk wel een echte klassieker met een aantal van de meest herkenbare personages uit de Disney stal.
De film is mooi geanimeerd en kent enkele leuke, aanstekelijke liedjes. Nadelen zijn er ook: de groep marcherende olifanten neemt behoorlijk wat tijd in beslag, slechterik Shere Khan kent een hele opbouw, maar komt er mijns inziens wat bekaaid vanaf, en ten slotte kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat er niet geweldig veel verhaal was; je kijkt eerder naar een paar karakters die van de ene naar de andere situatie wandelen. Het zijn uiteindelijk kleine smetjes, die er weliswaar voor zorgen dat ik dit niet tot mijn favoriete films van de studio zou rekenen. Tegelijkertijd gaat er zo veel enthousiasme en plezier uit van deze film dat je er moeilijk een hekel aan kan hebben.

The Jungle Book 2
2003

Sterfdag Walt Disney: de vijf best beoordeelde animatiefilms uit zijn carrière

'Jungle Book' vormde een inspiratiebron voor 'Cocaine Bear'

Disney-animator en regisseur Burny Mattinson (87) overleden