Paycheck (2003)
Met onder meer: Ben Affleck, Uma Thurman en Aaron Eckhart
Releasedatum: 26 februari 2004
Plot Paycheck
"Remember the future."
Een ingenieur werkt al drie jaar lang aan een geheim project. Op een dag wordt hij wakker en ontdekt dat zijn werkgever de delen van zijn geheugen die over het project gaan, heeft gewist. Wanneer hij zijn 'paycheck' wil ophalen blijkt dat hij heeft ingestemd met betaling in zonderlinge voorwerpen in plaats van geld. Hij probeert radeloos de stukjes uit zijn geheugen terug te vinden terwijl blijkt dat ook de overheid achter hem aan zit. Gebaseerd op een verhaal van Philip K. Dick
Michael Jennings
Rita Dunne
Sara Rethrick
Attorney General Brown
Lennert
Intrigeert ergens wel, maar wordt nergens goed. Het grootste probleem zijn toch wel de redelijk rampzalige acteerprestaties van Affleck en Thurman, terwijl aan de andere kant de kracht van Philip K. Dicks verhaal nergens naar voren komt. Uiteindelijk is het een film die John Woo goed de mogelijkheid geeft zijn trademark slow-motion explosies en botsingen te laten zien, terwijl de hoofdpersonen af en toe een stand-off hebben en we nog een keer een duif zien, maar meer dan dat is het ook niet.
Het kijkt alles bij elkaar goed weg hoor, maar omdat er nergens diep op de gebeurtenissen wordt ingegaan lijkt het meer een continue herhaling van achtervolgingen die op een gegeven moment toch ook tegen gaan staan. Iets meer subtiliteit en betere acteurs hadden de film dan ook een stuk beter gemaakt.
swenbos
Handlijnkunde? Lasers die de toekomst kan zien? Een herinnering apparaat dat speelt als een first person shooter? Op zijn minst het originele verhaal van Dick had een cool einde (waarbij geen sprake is van een loterij ticket). Hoe op aarde hebben ze dit zo slecht gemaakt? Ze kregen redelijk goede acteurs, en ze hadden een leuke concept en een grote naam. Deze film is pijnlijk geworden voor alle betrokkenen.
MartiN_
En wat hebben we geleerd van deze film??? Nou dat de toekomst niet te voorspellen valt, anders had ik mijn tijd toch echt wel beter besteed afgelopen uren
b00ts
pfffffff..... die achtervolging.... bijna hilarisch tussen al die containers door.
MartiN_
Haha ja en wat te denken van dat stuk met die haarlak en dat magazijn pfff
mnrk
If you only look where you can't go, you might just miss the riches below.
Van deze John Woo film had ik veel meer verwacht....
Het verhaal was in orde maar had volgens mij beter uitgewerkt kunnen worden, dit is ook zo met het acteerwerk (niet slecht maar ook niet super....)
De actie had ook wat spectaculairder gemogen, dit gezien de andere films van John Woo...
Er wordt heel interessant gedaan met het futuristische tintje, maar dat kan niet verhullen dat dit niet meer dan een standaard actie/thriller blockbuster is geworden. De actie(geen memorabele actie/CGI momenten gezien) en het plot de volgen de platgereden paden en het verloop is dan ook voorspelbaar. Echter wel vermakelijk voorspelbaar, want Woo houdt de vaart er wel in.
witboek
Ondanks ik een harde liefhebber ben van sciencefiction vond ik deze niet echt het van het. De acteurs en het verhaal waren wel goed, alleen de afwerking vond ik iets minder. Maar ook de ontzettende lange achtervolgingsscènes begonnen te irriteren.
Dreiecke
Hier hou ik op zich wel van, een scifi met subtiele humor. Effecten waren soms wat minder, maar de suggestie werd goed tot stand gebracht. Het samenspel van beeld en geluid deed mij aan CSI gemixt met James Bond denken. Leuke futuristische vondsten. Ben Affleck en Uma Thurman vind ik goede en prettige acteurs. Dialogen en de manier van converseren stonden mij ook al aan.
Jammer van het middengedeelte, dat blijft qua gebeurtenissen een beetje meer van hetzelfde, waardoor niet de gehele film voldoende spannend of boeiend was voor mij.
Tarkus
Goede spannende film met een prima cast.
Iets minder SF, wel veel actie, het handelsmerk van John Woo zeg maar.
Mistaa-g
Vooral het eerste deel is goed gemaakt met die 'hulpmiddelen'. Zeer origineel. Het tweede deel is te voorspellend, te veel gezien en mist elke soort van originaliteit. Maar toch 3,5 omdat het best goed te smaken valt en aan een hoog tempo gaat.
Rodger
Wel aardig, zat wel iets in voor een avondje om te krijgen..
2.5**
flaphead
gevalletje jammer. er zat best veel in deze film, het uitgangspunt, het idee, dat was prima. alleen wordt er besloten er een aaneenschakeling van actiescenes van te maken, met een romance ertussendoor. echt zonde, want met het sf-idee had veel meer gedaan kunnen worden. nu is het een 13-in-een-dozijn actiefilm geworden met veel haken en ogen.
net niet genoeg als leuk tussendoortje.
Askikker
Zo Flaphead, dat is exact wat ik neer wilde zetten. Wat een vervelende actie werd t allemaal, er had toch veel meer in dat verhaal gezeten.
truebase
Ach best een aardige film. Het verhaal loopt lekker door waardoor ik me er niet mee verveeld heb, Wel heb ik me af en toe wat geërgerd aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Af en toe wat vergezocht allemaal. Maar ik vond de achtervolging erg goed. Hoewel Affleck als computer-engineer wel erg handig is als motorcoureur en directe gevecht scenes. Nog beter dan James Bond. Zie daar is die ongeloofwaardigheid weer;-)
Aazhyd
Aardige film voor de zaterdagavond. Het uitgangspunt van de items in de envelop die hem moeten helpen is aardig, maar dat sneeuwt een beetje onder door alle actie. Van die achtervolgingen en schietpartijen die we al tig keer hebben gezien. Ik kon me ook niet aan de indruk onttrekken dat Ben Affleck gemiscast is voor deze rol.
Slechte Woo.
Begint op zich nog wel aardig, maar zinkt echt helemaal weg. Na een uur is alle lol er wel van af en blijft er nog een uur harken over.
Woo maakt er qua scifi echt een zootje van. De basis is een hoop science fiction geleuter, maar de wereld waarin de personages leven ziet er ouderwets out. Alleen dat draagbaar telefoontje van Affleck al. Beetje goedkope mix van ver-in-de-toekomst tech en een "heden" dat ondertussen gewoon oud oogt.
Affleck en Thurman zijn ook een dramatisch centraal duo. Vooral Thurman is een halve ogre in deze film. Kan niet acteren en is gewoon bloedirritant. Ook de rest van de cast stelt niet veel voor, behalve misschien Giamatti die nog wel een geinig bijrolletje had.
Verhaaltje is melig, vooral omdat er één of ander halfbakken moraaltje over "de highlights of life" en "without a future there is no hope" inzit. Allicht dat het in het originele verhaal van Dick misschien wat subtieler naar voren kwam, maar ik vond het aardig misplaatst in wat verder een redelijk domme actiefilm is.
Mnee, ben nu zo'n beetje door Woo's Amerikaanse werk heen (enkel het obscure Black Jack nog) maar ben blij dat hij terug naar Hong Kong gekeerd is. Dit soort platte Hollywood onzin is niks voor hem, zeker niet als hij er geen volbloed actiefilm van mag maken.
missl
Nergens over nadenken actiefilmpje die toevalligheden niet schuwt, uitgangspunt is wel interessant.
gauke
Wat een afknapper! Er werd wat af geschoten, achtervolgt, gevlogen en geraden en er waren genoeg explosies, maar geheimzinnig of spannend? Ho maar!. De grondslag van het verhaal was nog wel interessant, maar ik kreeg een sciencefictionfilm voorgeschoteld, vol met dwaze en saaie actiescènes en domme thematiek. Een aan een beetje karakterontwikkeling deed de regisseur niet. Dus om enige intelligentie hoefde je al helemaal niet te vragen.
Roger Thornhill
Eigenlijk vond ik dat altijd wat flauw : precies àlle gadgets die James Bond aan het begin van elk avontuur van Q krijgt komen in de loop van de film van pas (of andersom : als Bond in een netelige situatie terechtkomt heeft hij altijd toevallig nèt aan het begin van de film...). Paycheck gebruikt dat idee juist als hoofdmotief: precies àlle dingen die Ben Affleck aantreft in de envelop "die niet van hem is" zijn bedoeld om op een bepaalde manier van pas te komen, alleen heeft hij geen flauw idee hoe of wat, of liever gezegd wat hoe. Een geweldige vondst die het verhaal op knappe wijze in beweging houdt, gekoppeld aan prima vertolkingen van een goed gekozen cast, met Paul Giamatti die er zoals gewoonlijk bovenuit springt en elke scène waarin hij verschijnt moeiteloos steelt ("Say one word about this hat and I'm outta here!"). Enige minpuntje is het routineuze slotdeel waarin de held het in een clichématig slotgevecht moet opnemen tegen de gebruikelijke overmacht aan schurken, maar dat is slechts een klein smetje op een verder bijzonder onderhoudende actie-thriller.
FlorisV
Voor de derde keer bekeken en ondanks de ongeloofwaardigheden hier en daar (de rookmelder, de kogel) blijft het een leuke film. Sommigen zullen misschien het gebrek aan high-tech en futurisme jammer vinden maar het ziet er allemaal goed uit, zeker met de dynamische camera-regie van Woo. Hij is wel iets teveel fan van de Mexican stand-off waardoor dat te geposeerd overkomt. Zeker niet de beste Philip K Dick bewerking maar toch 1 van de betere en je moet wederom nagaan dat ook dit maar een bewerking van een kort verhaaltje was. Thurman ziet er niet altijd even goed uit en Affleck blijft zoals wel vaker wat vlakjes maar er zit genoeg schwung en plezier in zonder dat het al te serieus wordt.
Verder zitten er wat verborgen grapjes in die naar het verhaal verwijzen. Bijvoorbeeld Affleck die tegen Thurman hint op het overslaan van allerlei obligate praatjes en gedoe en meteen maar to the point te handelen alsof ze elkaar al lang kennen...wat daarna ook feitelijk gebeurt.
max cady
Komt er ook weer een duif voorbij vliegen zoals meestal bij John Woo ??
IH88
“If you only look where you can't go, you will miss the riches below.”
Paycheck is duidelijk geen Minority Report. Beide zijn verfilmingen van het werk van Philip K. Dick, maar Paycheck maakt toch wel een stuk minder indruk. De wereld van Paycheck voelt kleiner en mist de fantasie en vindingrijkheid van Spielberg, de acteurs (vooral Affleck en Thurman) zijn matig op dreef, en ook het verhaal is gewoon minder interessant. Of dat komt door het script of het oorspronkelijke materiaal weet ik niet, maar de film is rommelig, gehaast en de personages blijven eendimensionaal. Een gemiste kans.
xxERWINxx
Ik had deze film al een tijd in de kast staan en vanavond bekeken!
Ik moet zeggen deze viel mij niet tegen! Integendeel, hij was zelfs zeer goed , 100% meevaller.
Je moet de film wel goed volgen, maar het komt er op neer dat zijn geheugen is gewist en hij door middel van puzzelstukjes weet waar hij heen moet of wat hij gaat doen, aangezien zijn geheugen gewist is.
Naarmate de film lossen alle puzzelstukjes op en weet hij ongeveer weer waar hij heen moet en wat hij moet doen met hulp van Uma Thurman.
Veel actie, achtervolgingen en ook redelijk wat spanning!
Ook het einde was zeer geslaagd!
al met al 3.5 sterren, al lijkt hij wel een beetje op ''The Bourne'' reeks films.
Top, zeer vermakelijk!
frans123
Dat laatste verwijt ik mij ook; een film uitkijken tegen beter weten in. Gister nog met Blue Steel, werkelijk een debiel verhaal...en maar wachten tot het beter wordt ... alleen maar erger. Wat een zonde van al die uren.
jipt
Komt er ook weer een duif voorbij vliegen zoals meestal bij John Woo ??
Leuke film overigens. Ben alleen niet zo onder de indruk van Afflack als actieheld.
xxERWINxx
Vandaag weer eens herbekeken, ditmaal op Blu-ray!
Deze film blijft toch een beetje onder gewaardeerd, vele bekende namen doen hier in mee en het verhaal is dat hij zijn geheugen kwijt is en met behulp van 20 puzzelstukjes (voorwerpen) telkens zijn leven kan redden.
Een soort ''Jason Bourne'' achtige film, maar net iets anders.
Volop actie en spanning is hier aanwezig, gewoonweg een heerlijke film!
Shadowed
Ondanks dat de Chinese regisseur John Woo regelmatig als grootmeester van actiefilms wordt aangeduid heb ik nog steeds geen film van hem gevonden die me echt heeft weggeblazen, en ook deze Paycheck valt diep onder de middelmaat. Gelukkig wordt de inhoud enigszins opgeleukt met een onvoorspelbaar concept, maar dat is niet genoeg om de matige invulling ervan te compenseren. Woo gaat namelijk nogal saai te werk als het gaat om de opleuking, waarbij met name de sciencefictioninvulling compleet ontbreekt. Lelijke visuele effecten en een ongeïnteresseerde inbreng van de regie zorgen ervoor dat zowel de actiekant als de sci-fi & thrillerkant nooit weten te ontluiken. Ben Affleck en Uma Thurman vormen ook geen bijster interessant duo, ondanks het aardige acteerwerk. Woo pakt richting de slotfase zoals wel vaker uit met ouderwetse zoom-ins en een overdaad aan slowmotion, maar er komt simpelweg geen enkel degelijk wow-moment uit. Ook de muziekkeuzes zijn misplaatst en te bombastisch, waardoor Paycheck niet de moderne indruk maakt waar Woo wel opzoek naar leek te zijn. Al bij al kan de film profiteren van een aardig concept, maar brengt te weinig in om dat passend te kunnen ondersteunen.
blondiefilmfreak
Pfffff wat een tegen vallende film.actie om de actie,en vooral domme actie.eigenlijk een heel erg vermoeiende film.die ook nog eens veel te lange speelduur heeft.UMA THURMAN ....nee daar word ik ook niet vrolijk van.een magere 2 ster voor dit ding.

Top 10 van Netflix: déze tien films worden nu goed bekeken

'Outlander'-serie 'Blood of My Blood' snel te streamen op HBO Max