• 9.375.198 stemmen

The Lord of the Rings (1978)

Animatie / Avontuur | 132 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Geregisseerd door: Ralph Bakshi

Met onder meer: Christopher Guard, John Hurt en William Squire

Releasedatum: 2 augustus 1979

Plot The Lord of the Rings

"Fantasy...beyond your imagination"

Een groep reizigers van verschillende rassen probeert met de hulp van een magische ring de slechte Sauron en zijn legers te verslaan, die uit is op de macht over het gehele Middle Earth. Gebaseerd op "The Hobbit" en de "Lord of the Rings"-trilogie van J.R.R. Tolkien.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Frodo (stemrol)

Legolas (stemrol)

Gimli (stemrol)

avatar van Kenshin

Kenshin

Vond hem wel leuk. Gollem was gortdroog trouwens.

De film komt uit '78. Ik vind het best knap gedaan.

Heb je Watership Down gezien? Dat is wel even talloze malen beter dan dit gekunstel.

avatar van Goodfella

Goodfella

Of Sneeuwwitje uit de jaren '30...

Phoenix

Het ging mij er om dat Watership Down ook uit 1978 stamde .

• 2077 stemmen

De beelden zagen er soms nogal nep uit, maar ik kijk toch veel liever naar deze film, dan naar de 9 uur durige reeks van Jackson. Dat is gewoon een genre waar ik niet zo heel erg van hou, en waarbij ongeveer 3 uur per film bij mij echt gigantisch gaat vervelen.

U-96 schreef:

Hoe weet je dat nou? Je hebt ze niet eens gezien! Dat het niet jouw genre is, oké (ookal zie ik niet waarom deze animatieversie niet van hetzelfde genre is) maar dat je nu al weet dat je hem saai gaat vinden...

Phoenix schreef:

Hoe weet je dat nou? Je hebt ze niet eens gezien!

Ik heb deel 1, The Fellowship of the Ring gezien.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

U-96 schreef:

Ik heb deel 1, The Fellowship of the Ring gezien.

Dan kan je nog geen oordeel geven over de andere twee LOTR-films.

Bijv. Mijn ouders kijken de fellowship of the ring. Ze vinden na afloop de film niet zo bijzonder omdat het hun genre niet is. Maar ze gaan wel die twee andere films kijken.

Nick Kang schreef:

En dan nog tenslotte het verhaal: Hoe durven ze het in hun hoofd te halen om de film te stoppen bij ongeveer 67% van de boeken.

Dat is niet helemaal een geldig argument tegen de film. Het was namelijk de bedoeling dat er een vervolg op zou komen, maar door de slechte kritieken is dat niet door gegaan. Iets in die richting iig.

U-96 schreef:

Ik durf er echt mijn hele leven op te wedden dat deze film niet in de Flop100 had gestaan als de reeks van Jackson niet bestond....

Omdat deze aanfluiting dan niet genoeg stemmen had gehad. Zelfs zonder Jackson's versie is dit in en in slecht.

avatar van tovenaar

tovenaar

De film komt uit '78. Ik vind het best knap gedaan.

Wat bedoel je nu te zeggen?

Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Peter Pan (1953)

Cinderella (1950)

Fantasia (1940)

Bambi (1942)

Bedoel je te zeggen dat je het knap vindt dat ze in '78 zo mooi een tekenfilm konden maken? Het lijstje hierboven overklast de animatie van deze LOTR compleet. Snow White komt uit '37, das ongeveeer 40 jaar ouder!! Of bedoelde je iets anders?

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Goodfella schreef:

Wel grappig dat Jackson de structuur van deze film grotendeels heeft overgenomen. Zeker aan het begin van The Two Towers wordt er op bijna dezelfde momenten geswitcht tussen de verhaallijnen, anders dan in het boek in ieder geval.

Heb me laten vertellen dat Jackson zwaar fan was van deze tekenfilm. Veel visuele interpretaties zijn inderdaad zo uit de tekenfilm overgenomen (Deagol die onder water wordt getrokken door een vis, bijvoorbeeld) en ook een aantal stukjes dialoog (discussie van Sam met Gollum over 'sneaking', bijvoorbeeld).

avatar van tovenaar

tovenaar

En als Frodo en zijn maatjes onder het boompje zitten!

avatar van Wouter

Sjoerd schreef:

Bron?

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik vond het ook opvallend hoeveel materiaal er uit deze film is gebruikt in Jackson's versie. Lothlórien is nagenoeg hetzelfde wat betreft dialogen in deze film bijvoorbeeld, en zoals al eerder werd gezegd is de structuur ook ongeveer gelijk. Het zijn natuurlijk beide verfilmingen van hetzelfde boek, maar bepaalde aanpassingen die in deze film zaten, kwamen op dezelfde manier voor in de moderne versie.

Het gewissel tussen gebeurtenissen maakt de film moeilijk te volgen, waar vooral de bijna identiek uitziende achtergronden en personages (vooral de Hobbits) de oorzaak van zijn. Het verschil tussen Boromir en Gimli was ook nagenoeg nihil qua uiterlijk. Maar verder vond ik de dikke twee uur verrassend goed besteed om ongeveer tweederde deel van het boek te vertellen.

avatar van SilverGun

SilverGun

De extended versie van FotR onder andere. In de commentaar-track heeft Jackson het er kort over.

avatar van EmDee

EmDee

Iedereen heeft het er over dat het schandalig is, dat de film stopt op 2/3 van het boek.

Maar Return of the King is toch het vervolg hierop?

Tenminste, zo lees ik t op IMDB.

avatar van Jordy

Jordy

Ik meen me te herinneren dat het vooral vervelend was dat er gedaan werd alsof het verhaal wél afgelopen was op dat punt.

Jordy schreef:

Op het einde wordt gezegd dat dit het einde is van het eerste deel in de LotR reeks, wat betekent dat ze nog een deel wilden maken en dit niet het einde was.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

En daarmee is het einde dus niet beter of slechter dan dat van Jackons FOTR, wat mij betreft.

BoordAppel

Op zich niet, maar bij Jackson's versie wilde ik wel weten hoe het afliep en hier kan het me allemaal gestolen worden. Maar eigenlijk moet je dit met het einde van TTT vergelijken, deze film beslaat namelijk de eerste twee boeken en dan is Jackson's einde IMHO stukken beter.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik heb mijn punt zelfs opgehoogd van een 0,5* naar een 1,5*. Qua verhaal en (gebrek aan) karakteruitdieping zag ik veel gelijkenissen met Jackson's verfilming. Al heeft die versie natuurlijk veel betere visuals en komen de verhaalelementen ruimer en intenser aan bod.......

avatar van EmDee

EmDee

Helaas zien de orcs en de ringgeesten er niet uit. Voor de rest wel vermakelijk. (Ik miste Arwen niet eens )
En wat is Treebeard een dik/vadsig boompje zeg.

Is dit trouwens hoe Helms Deep viel volgens het boek? Of is dat de Jackson-versie met dat rioolgat?

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

BoordAppel schreef:

Zowel deze film als FOTR hebben als centrale verhaallijn een tocht naar Mount Doom met die ring, om vervolgens te eindigen zonder dat dat verhaal is afgerond. Wat dat betreft hebben deze twee films dus precies hetzelfde mankement. TTT daarentegen rond het meeste van wat het zelf begint - en dat is niet veel eigenlijk, maar toch - ook weer af voor de aftiteling begint. Dat zowel TTT als deze film eindigen met de slag om Helm's Deep is daarbij niet relevant.

avatar van Jordy

Jordy

Queto Yurlunyur schreef:

Ik zou het einde nog eens moeten zien (wat er wel niet van zal komen). Ik interpreteerde het in ieder geval anders.

avatar van Spider

Spider

Zo erg slecht toch niet..?

avatar van killerbee

killerbee

Ik heb deze film laatst gezien op yorin, maar het was volgends mij niet af? Iemand en idee erover?

avatar van Goodfella

Goodfella

Grappig, die zogenaamd revolutionaire (toch?) rotoscope techniek, waar liveaction beelden als het ware worden overgetekend, bestond al in de jaren '20 van de vorige eeuw. Je zou dan mogen veronderstellen dat er bijna 60 jaar later wel wat vooruitgang is geboekt wat die techniek betreft... Schandalig dat er qua animaties hier dan zulke crap wordt afgeleverd.

avatar van Sjoerd

Sjoerd

Wouter schreef:
Sjoerd schreef:

Bron?[/quote]

Een vriend van me zei het tegen me, vandaar dat er staat "Heb me laten vertellen dat...".