• 9.374.112 stemmen

The Lord of the Rings (1978)

Animatie / Avontuur | 132 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Geregisseerd door: Ralph Bakshi

Met onder meer: Christopher Guard, John Hurt en William Squire

Releasedatum: 2 augustus 1979

Plot The Lord of the Rings

"Fantasy...beyond your imagination"

Een groep reizigers van verschillende rassen probeert met de hulp van een magische ring de slechte Sauron en zijn legers te verslaan, die uit is op de macht over het gehele Middle Earth. Gebaseerd op "The Hobbit" en de "Lord of the Rings"-trilogie van J.R.R. Tolkien.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Frodo (stemrol)

Legolas (stemrol)

Gimli (stemrol)

avatar van SilverGun

SilverGun

Ik vond het ook opvallend hoeveel materiaal er uit deze film is gebruikt in Jackson's versie. Lothlórien is nagenoeg hetzelfde wat betreft dialogen in deze film bijvoorbeeld, en zoals al eerder werd gezegd is de structuur ook ongeveer gelijk. Het zijn natuurlijk beide verfilmingen van hetzelfde boek, maar bepaalde aanpassingen die in deze film zaten, kwamen op dezelfde manier voor in de moderne versie.

Het gewissel tussen gebeurtenissen maakt de film moeilijk te volgen, waar vooral de bijna identiek uitziende achtergronden en personages (vooral de Hobbits) de oorzaak van zijn. Het verschil tussen Boromir en Gimli was ook nagenoeg nihil qua uiterlijk. Maar verder vond ik de dikke twee uur verrassend goed besteed om ongeveer tweederde deel van het boek te vertellen.

avatar van rep_robert

Hij is nu op tv...jezus wat een waardeloos prutswerk is dit zeg.

Scenes skippen gewoon zomaar, het gaat mij veel te snel.

Je hebt niet echt vat op het verhaal.

De stem van de golem nu is lachwekkend om te horen, haalt het lang niet bij Jackson's versie.

De personages zien er lelijk uit, die live action beelden passen totaal niet bij de film.(de golem is echt te lachwekkend voor woorden, zelfde geldt voor de orks en weet ik veel wat nog meer)

Amper 1 minuut na de kennismaking met de golem zijn we bij het treebeard gedee;te, jezus wat een lelijk, misselijkmakend, dik, pussy boompje is het zeg met een zeer lelijke megafoon stem

Het ziet er wat mij betreft allemaal ook te donker en grauw uit, heb niet het avonturen gevoel wat ik bij de TRIOLOGIE wel had.

Weet niet of ik em uit ga kijken, ben wel benieuwd naar de oorlog op Helmsdiepte! Hoe amateuristisch dat gedaan gaat worden.

Net gekeken jezus wat dramatisch! Alsof 100 apengezichtjes met rode oogjes eng zouden moeten zijn.

Het mooie stukje dat wanneer de situatie hopeloos blijkt te zijn end at opeens de ridders ter paard zekomen helpen wordt hier ook helemaal verkracht!

Hij krijgt tot nu toe echt 0,5 ster van mij, meer kan ik er niet van maken, zeker niet omdat ik jacksons werk in mn achterhoofd houd!

edit: na het einde nog waardelozer en een compleet leeg gevoel, over een uur ben ik dit wangedrocht alweer vergeten!

avatar van Mug

Mug

Naarmate de film vorderde, des te meer ergerde ik me aan de stijl van de film. Op een gegeven moment wisten de makers ook niet meer wie wel en niet geanimeerd was en wordt er een hoop gesjoemeld. En iedere keer per shot een nieuw kleurenfiltertje (bloedrood, donkerblauw, pimpelpaars, okergeel) werd op een gegeven moment ook te doorzichtig. En over de maskers van de trollen was ik al helemaal niet te spreken.

De film beloofde veel goeds in het begin, maar het eindige in een puinhoop. Ook al zaten er veel sprongen in het verhaal, zelfs de scenes die overbleven zaten weinig tot geen tempo in, waardoor het snurkfeest kon beginnen.

Tja, en als de film dan ook nog eens alleen de eerste twee boeken van de trilogie omhelst, is het drama compleet.

Anderhalve ster, voor het veelbelovende begin. En de muziek mocht er ook wezen trouwens. Mislukt 'experiment'.

avatar van otherfool

otherfool

Maakt de bijzonder matige trilogie van Jackson nog tot meesterwerkjes. Ontzettend lelijk (wat is er toch met Sam aan de hand?) en saai, onduidelijk en rommelig. Een zootje ongeregeld.

1*.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Bwahaha, zeer matige tekenfilmversie van de eerste twee (!) boeken van Tolkien. De quasi-homoseksuele relatie tussen Frodo en Sam was wel beter uitgewerkt (en vooral meer obvious) dan in ruim negen uur Peter Jackson.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Er is veel op deze Lord of the Rings van Bakshi aan te merken, maar toch zijn er in zijn verfilming van de bekende boeken van Tolkien ook best wat interessante keuzes gemaakt. Verhaaltechnisch loopt het niet even lekker, maar bepaalde keuzes over het neerzetten van karakters of de sfeer werkt redelijk effectief. Ook in de animatie zelf zien bepaalde dingen er vrij belabberd en lachwekkend uit, maar zorgen bepaalde experimentele shots daarentegen weer voor een hoop interessante scènes. En deze tweedeling zit ook in het stemwerk, zo is John Hurt uitstekend als Aragorn, maar Samwise is weer een bespottelijk en irritant mannetje geworden.

2,5 sterren.

avatar van baspls

baspls

Al met al een goede film. De poster(s) zijn echt geweldig. De muziek van Leonard Rosenman is gewoon zwaar episch en veel beter dan die van die nieuwe LOTR-films. Beste film van Ralph Bakshi misschien omdat deze het minst volwassen is en niet erotisch of racistisch getint is zoals zijn andere films. Het verhaal is op dat het zo erg abrupt stopt geweldig en je gaat er veel sneller door heen als de nieuwe LOTR-films. De achtergronden zijn erg mooi. De karakter animatie is soms ook wel goed. Maar de gezicht animatie is vreselijk en totaal niet lip-sync. Voor sommige shots en scénes is een vreemd soort techniek gebruikt die van live-action xerox-style animatie kan maken. Deze techniek zit ook in Heavy Metal en andere volwassen tekenfilms en is hierin vooral voor de Orks gebruikt. De effecten zijn bijzonder knullig. In stijl een heel klijn beetje vergelijkbaar met The Black Cauldron maar die is veel en veel beter in animatie.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik kan absoluut niet zeggen dat dit goed is: het verhaal gaat schoksgewijs vooruit, heroïsche personages als Aragorn en Boromir zijn oninteressant vormgegeven, de half-live-half-geanimeerde scènes zijn technisch ambitieus maar doen geforceerd aan, en (mijn voornaamste kritiekpunt) de hobbits doen me denken aan de figuurtjes uit de afschuwelijke Dr Snuggles-tekenfilmserie. Elke vergelijking met de trilogie van Peter Jackson is dan ook zinloos (hoewel het wel grappig is dat ook déze versie de ontmoetingen met Tom Bombadil en de Barrow-Wights weglaat), maar eenmaal aan de tekortkomingen gewend word ik af en toe toch meegesleept door het sterke verhaal, en het is leuk om deze op de plank te hebben en zodoende de collectie "compleet te houden". Af en toe wel mooie en sfeervolle achtergronden trouwens.