Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
Patp
Enorme tegenvaller waarbij de kijker nogal wordt onderschat. Een film met te weinig pit(t), op de mooie beelden van het oude Griekenland na.
Sorry maar dit zijn geen overtuigende helden-acteurs (the Gladiator himself was dat wèl). En dat gekke opstandige van Pitt met de gevoelige Achilles loopt als een gek draadje door deze langdradige massaproductie.
-De Grieken gaan een gevecht aan in het begin van de film maar zonder hun beste vechter Achilles, HOE KAN JE JE BESTE KRIJGER 'vergeten' mee te nemen ?
-Pitt's moeder stuurt hem naar het front (Troye) om als held daar naam te maken, waarom komt daar in de rest van de film niets van terug ?
-De slimmere broer van Bloom zegt dat ze de vrouw moeten terugbrengen om de oorlog te voorkomen, waarom brengen ze de vrouw niet terug ?
-Waarom gaat opeens zijn neef mee en slaapt deze niet in de tent van Achilles als deze twee zo aanelkaar zijn gehecht ?
-Hoe weet Pitt dat die (aardig verborgen) tempel aan de kust zo enorm belangrijk is voor Troye ?
-Pitt vecht voor de Grieken maar heeft zijn eigen legertje, zijn eigen boot (zwarte vlag) en eigen pakjes en wil niet dienen onder de Griekse legerleiding. Hoe kan zoiets ooit hebben kunnen functioneren in dat leger, dit heet toch deserteren ? In de film komt het nogal lachwekkend over.
Wel leuk: het 'hupje' van Pitt in zijn vechten.
T r o y :verstand-op-nul en plaatjes kijken.
Spoilerrrrs hierboven!
Achilles heeft nogal een eigen willetje en je kunt hem niet zomaar eventjes naar het front roepen. Dat maakt hij namelijk zelf wel uit. Sterallures heten dat. Wordt meermaals gezegd.
Waar denk je dat hij de hele film mee bezig is?
Hector wilt eerst teruggaan ja, maar als hij hoort dat Paris in dat geval in Griekenland blijft verandert hij van gedachte. Wordt ook gezegd.
Slaap jij met je neef in 1 tentje?
Omdat er 2 enorme beelden van Apollo buiten staan en Apollo de oppergod is voor de Trojanen (tenminste, dat dacht ik).
Nogmaals, Achilles laat zich niks zeggen. Het kan hem niks schelen, en hij weet dat hij het kan maken want de Grieken en met name Agamemnon heeft hem nodig voor het moraal van zijn mannen. Wordt ook meermaals gezegd in de film.
Ja, geweldig. Daar doe je het voor, of niet
.Of wat beter opletten voordat je begint af te kraken.
eeflien
-Pitt's moeder stuurt hem naar het front (Troye) om als held daar naam te maken, waarom komt daar in de rest van de film niets van terug?
Daar gaat zo ongeveer de hele film over! En als je bedoelt waarom de moeder niet meer in beeld komt, dat kondigt ze zelf aan...
Jordy
Spoilerrrrs hierboven!
Ik vind het meevallen, we moeten ook weer niet teveel doordraven...
Phoenix
Ik vind het meevallen, we moeten ook weer niet teveel doordraven...
Ik had dit allemaal niet willen weten maar goed, jouw site
ThaMovieVoter
Ik had dit allemaal niet willen weten maar goed, jouw site
Je hoeft het toch ook niet te lezen, en btw, waarom kom je op een forum van een film die je nog geeneens hebt gezien?
Phoenix
Snap niet waarom dat niet zou mogen maar in ieder geval...
Ik heb de film al gezien hoor. Had mijn stem even weggehaald om te zien of ik niet ergens een spoiler-tag was vergeten neer te zetten tussen alle andere quote en spoiler-tags (is altijd even puzzelen, zo'n berichtje
). Vind het verschil tussen het lettertype in quotes zonder spoilertags en het lettertype in quotes met spoilertags dermate klein dat ik het altijd even check. Ben alleen vergeten mijn stem weer terug te zetten.
jassonn
Bij nader inzien haal ik er en halfje af,het was echt niet veel soeps.
BoordAppel
Een 3,5 of een 4. Ik heb me uitstekend vermaakt vanavond, alleen jammer dat de bereden politie in Den Bosch nog roet in het eten kwam gooien, stelletje klootzakken
De dialogen waren niet je van het en soms zelfs gewoon dom maar de actie vond ik toch wel erg goed. Vooral het gevecht tussen Achilles en Hektor was erg spannend en zag er goed uit, jammer dat ik de uitkomst al wist. Brad zet Achilles ook erg goed neer, als een enorme klootzak maar toch met goede kantjes. Bana vond ik ook erg goed als Hektor. Bloom vond ik niet eens zo slecht als Lego... euh Paris. Wel een beetje jammer dat Boro... euh Odysseus zo weinig screentime krijgt.
De score vond ik dan ook weer niet zo slecht (wel erg standaard) als velen anderen alleen op sommige cruciale momenten weer wel. Op het moment dat Hektor gedood wordt bijvoorbeeld. Een geweldig gevecht met een dramtische afloop en dan komt dat kattegejank ineens opzetten. Dat verpeste het moment een beetje voor me.
Nou vooruit toch maar een 4, omdat de actie wel dik in orde was en ik geen moment heb gedacht hey dat is CGI!.
En voor de mensen die IMDb niet lezen een aantal verschillen met de Ilias:
The movie suggests that Troy was sacked about a month after the Greeks landed; Homer's "Illiad" has the siege lasting over ten years. - Menelaus was not slain by Hector; he outlived him and was one of the soldiers in the Trojan Horse. He was eventually reunited with Helen and they apparently lived a happy life until his death in Sparta many years later. - Agamemnon was not killed by Briseis at Troy; he survived and returned home only to be killed by his wife Clytaemnestra and her lover Aegisthus. - Patroclus was not Achilles cousin he was just a close friend. - Achilles was killed by a single arrow shot by Paris, way before the Greeks built the horse. - Priam was killed by Neoptolemos, son of Achilles. - Patrokles was deadly wounded by Euphorbos and Hector then cut his throat. - Ajax was not killed by Hector, instead he committed suicide, after slaughtering a flock of sheep, which in a bout of madness he mistook for the Greeks that had refused him the armor of the dead Achilles. - Paris died of a poisoned arrow shot by Philoket. - Astyanax, son of Hector, was thrown to his death from the walls of Troy by the victorious Greeks. - Andromache, wife of Hector, was taken as a slave by Neoptolemos. - Aeneas was a son in law to King Priam and the second in command of the Trojan forces. So Paris asking him his name at the end of the movie is rather strange.
Mangoman
De film "Helen of Troy" komt dan een stuk dichter in de buurt bij het originele verhaal. Zoals het verteld is in Troy, vind ik het een stuk beter, anders werd de film een stuk langdradiger (zoals ik ook vond bij Helen of Troy). Ik vond het gevecht tussen achilles en Hector erg spannend. Al met al vond ik deze film erg geslaagd. Ik heb erg genoten van de film. Van mij 4*.
Angie
ja helen of troy vond ik een beetje theatraal, weet niet voelde een beetje aan als een toneelstuk
eeflien
De eerste keren stoorde me behoorlijk aan de punten die boordappel net noemde, maar de tweede keer heb ik er minder op gelet en dat maakte de film een stuk beter. Uiteindelijk een mooie score van 4*
Coen_steijn
Ik ben blij dat ik het (echte) oude verhaal niet zo goed ken behalve dan dat stukje met dat paard. Ik vond het echt een uiterst vermakelijke film met fantastische actie. Mij maakt het dus echt niks uit dat het niet volgens t orginele verhaal loopt. Als ze er van die goden bij zouden hebben gedaan was de film alleen maar minder geworden. Voor iemand die het verhaal niet kent is deze film zeker geen teleurstelling. Alleen was die Paris in het orginele verhaal ook z 'on laf mietje, want dan heeft Orlando Bloom dat wel knap geacteerd.
Jassie
Ben ik met je eens. Ik kende het verhaal enigzins, maar niet tot de details. Daarom heb ik me ook uitstekend vermaakt. Goede actiescenes, niet onaardig gespeeld, ik vond het tot het laatste moment boeiend, en daar gaat het uiteindelijk toch om. 4 *
Tin
Waarschijnlijk had ik teveel verwacht van Troy, want ik vond hem nogal tegenvallen. Ik had het iets epischer verwacht, zoals bijvoorbeeld The Lord of the Rings. Het zal wel komen doordat het einde zo'n anticlimax is, (en dat is het niet, omdat het einde van tevoren al vast staat.)
De actiescenes en de vormgeving waren goed en de acteerprestaties over het algemeen wel redelijk. Daar viel niet veel op aan te merken, en je wordt wel vermaakt. Daarom krijgt het 3 sterren.
En dan even iets anders; misschien ligt het aan mij, maar ik heb zelden zoveel onsympathieke personages in een film gezien. De uitzondering is Hector, maar hij is dan ook de enige.
eeflien
Wat ik trouwens erg leuk vond aan de film is het feit dat je verhaal altijd gelezen hebt vanuit de Grieken. Hierdoor werden de Trojanen automatisch als slecht afgeschilderd. Nu is het eigenlijk andersom en dat geeft toch weer een heel andere wending
tyleet11
Ik ben blij dat het vandaag zondag is en mooi weer, zodat ik lekker kan bijkomen van mijn Troy ervaring van gisteravond. Ondanks dat het verhaal op vele fronten afweek van het "originele" verhaal van Homerus vielen alle nieuwe puzzelstukjes precies in elkaar, bijvoorbeeld de situatie van Briseis en de afwezigheid (behalve de moeder van Achilles) van de goden. Het verhaal kreeg zo een realistische ondertoon zonder de visuele aanwezigheid van deze "herrieschoppers".
Eric Bana blinkte uit als Hector en Orlando deed zijn rollen van Legolas en ahum, forgive me please, ik weet de naam van zijn karakter in Pirates niet meer, dunnetjes over. Hulde voor het mannelijk naakt in deze film!!! Mag van mij vaker aan de orde komen...
Ik las net nog een paar comments terug en ik moet altijd zo lachen om mensen zoals Patp die dan de opmerking maken: Waarom brengt Hector Helena niet direct terug?!? Dan komt alles toch goed???" Ja, goed idee, dan hoefde er ook nooit een film over gemaakt te worden... Ik ga hier verder niet op in door te vertellen waarom Hector dit niet doet, vele anderen hebben dit al gedaan voor mij.
De dialogen in Troy waren prachtig. Krachtige, stevige teksten zonder teveel zinnen zeggen wat je bedoelt. Misschien voor sommige is dat storend en zelfs over-the-top, maar op deze manier komt de kracht van Homerus sterk naar voren.
Ik kan nog steeds niet genoeg hebben van de prachtige score van James Horner. Wat heeft die man weer geweldig werk geleverd! Ik geloof dat BoordAppel het had over kattengejank wanneer de vrouw begon te zingen, smaken verschillen, dit "kattengejank" gaf de scène volgens mij juist nog meer emotie en was magnifiek getimed. Muziek zonder het idee te hebben, he, dit heb ik vaker gehoord. Wat bij mij tijdens het kijken van Pirates of the Caribean begon te kriebelen. Ik weet nu al dat vele het niet eens met me zullen zijn. Ach, ja..... sorry guys....
Verdorie, ik ben wel heel positief. Natuurlijk heb ik ook wel wat negatieve punten over Troy. Maar dan moet ik de spoilers aanzetten en daar heb ik eventjes geen zin. Ik ga nu lekker in de tuin liggen en bijkomen van deze 4 sterren film.
Oh ja, om te reageren op Eeflien. Je hebt gelijk, zo krijgen we de andere kant ook eens te zien.
En Tin, Priam was toch ook wel sympathiek. En Odysseus was ook geen kwaaie.
Menghini
Leuke, vermakelijke film. Maar hij haalt het niet bij Gladiator. Ik heb me wel een beetje gestoord aan Bloom en Kruger, naar mijn idee een beetje gemiscast. Niet vanwege de tekst, maar voor het acteren op zich. Ze passen gewoon niet bij de rest van de cast. En al die rare koppen die ze trekken...
Verder heb ik maar voor 1 personage sympathie en dat is Priamos: een ijzersterke rol en ook goed gespeeld. Peter O'Toole is back!
De muziek is ook goed, al had ik op een gegeven moment het idee dat er te veel naar gladiator is gekeken: het "kattengejank" (van Tanya Nogwattes: begrijp me niet verkeerd: ik vind het prachtige muziek, maar dan moet het wel met mate) werd wel heel erg vaak gebruikt. Ik werd er een beetje zat van.
Het boek haal ik er maar niet bij, want dan kom je van de koude kermis thuis... Jammer dat het niet is gevolgd (hier en daar een detail), maar leuk dat er op deze manier een eigen draai aan gegeven is.
Eén ding: het paard is niet meer "Troy", maar dat is "Odyssee"
Er zat trouwens geen enkel "happy-moment" in: alles was één en al negatief, etc. Jammer: ik had liever wat rust en iets positiefs gezien...
Ik geef de film 3*: een redelijke cast, jammer van bloom en Kruger, mooie scènes, maar een beperkt verhaal. Net een voldoende...
Jassie
Waar ik me vaak aan stoor (misschien niet het goede woord) is dat veel mensen, films die geinspireerd zijn op oude verhalen, kritiek leveren op dat het allemaal niet is gegaan zoals het echt gebeurt is. Waar praten we over, het is een FILM geen documantaire. Als een film beter door aanpassingen beter wordt, heb ik er geen problemen mee!!
Commentaar op Jassie:
Het is gebasseerd op een verhaal (en wie weet is dit verhaal een mythe: men is er nog niet over uit...). Dan mag je er toch vanuit gaan dat de makers wel het boek hebben bekeken. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die daarom kritiek leveren dat het boek dus niet is gevolgd. Maar laat je dit weg (je kijkt dus niet naar het boek...) dan vind ik wel dat er een aardig filmpje uit is gerold. Ikzelf had verwacht dat meer het boek was gevolgd, net als LOTR, maar dat is niet gedaan. En daar heb ik dan ook niet naar geoordeeld. Het zou slecht zijn geweest als de makers hadden gezegd dat ze het oorspronkelijke verhaal zouden hebben gevolgd... Dan had ik het wel in mijn oordeel mee laten tellen.
Commentaar op Jassie:
Uit deze woorden begrijp ik, dat je het eigenlijk met me eens bent, of niet?
Met die verglijking van LOTR ben ik het niet eens, LOTR is op geen enkele historische gebeurtenis gebaseerd behalve dan dat van een boek (gewoon fantasie)
Menghini
Uit deze woorden begrijp ik, dat je het eigenlijk met me eens bent, of niet?
Ja, ik ben het met je eens...
Eén ding is dat ik begrijp waarom sommige mensen het boek erbij halen en daarop dus een film afrekenen als het boek niet wordt gevolgd. Ik vind het dan ook niet erg als mensen dat doen, zolang ze het tijdens de film (in de bios, ofzo) maar niet doen.
En vooralsnog: wat Homeros heeft opgeschreven is misschien ook wel fantasie: er zijn geen bewijzen dat zoiets ooit echt heeft plaatsgevonden (de muren zijn bijvoorbeeld nooit gevonden en Aeneas zou Rome hebben gesticht, waar ook weer ontelbaar verhalen over bestaan, ga zo maar door). M.a.w. het kan zijn dat ook Homeros een fantasieschrijver is. De Tolkien van toen, zeg maar... Vandaar dat ik het met LOTR vergelijk
morpheus
Het maakt mij eigelijk nooit zoveel uit of het boek gevolgd is of niet, als ik de film als zijnde maar leuk vindt. Neemt niet weg dat ik het wel jammer vind als heel veel potentie uit een boek in een daaruit geinspireerde dan wel op gebaseerde film ontbreekt.
Mee eens...
Liefhebber
Kan niet tippen aan Gladiator natuurlijk, maar komt heel dicht in de buurt . De duels zijn goed neergezet, oke! het verhaal klopt dan wel niet met de geschiedenis zoals hij als sage in de boeken staat. Maar wees eerlijk mensen het is een film en nog een redelijke ook, voor wie hem nog moeten gaan zien veel plezier. En hopelijk kom je er in als je nog geen 16 bent, want mijn zoon kwam er niet in hij is 15 jaar. Beetje overdreven want als alternatief zijn we toen naar Van Helsing gegaan (en als je een bloederige film wil gaan zien!! ) en deze is vanaf 12 jaar om je rot te lachen..........
U-96
- 2081 stemmen
Het idee dat Wolfgang Petersen deze film geregisseerd heeft, dacht ik maar weinig aan. Ik zag het al een beetje aankomen dat ik deze film niet zo leuk zou vinden, maar uiteindelijk viel het toch wel mee. Helaas erg langdradig. Ik zag het van tevoren al een beetje aankomen dat ik me zou ergeren aan Brad Pitt en Orlando Bloom; allemaal gedoe om een paar vrouwen, net als bij Gladiator en Braveheart. Misschien stomme vergelijking, maar voor mij lijken die films allemaal wel erg op elkaar. Enfin, ik heb me aan Pitt niet zo geërgerd; hij had ook wel een leuke rol. Maar Orlando Bloom was voor mij net onzichtbaar. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik vond hem echt helemaal niet in zijn rol passen. (Was die brief trouwens echt, die hij schreef ?)
Die scenes waarbij je honderden boten in de zee zag, vond ik echt heel mooi.
Ik weet nog niet hoeveel sterren ik zal geven. Waarschijnlijk over een paar dagen.

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet