• 9.380.252 stemmen

The Butterfly Effect (2004)

Sciencefiction / Thriller | 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Genre: Sciencefiction / Thriller

Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber

Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz

Releasedatum: 29 juli 2004

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot The Butterfly Effect

"Change one thing. Change everything."

De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...

Evan Treborn

Evan Treborn age 13

Kayleigh age 13

avatar van Bruens

Bruens

Heerlijke film, zijn er nog mensen die leuke vergelijkbare aanraders kunnen noemen?

avatar van amanda22

amanda22

Top film! Ashton Kutcher op een hele andere en verrassende manier!!

avatar van 009

b_cru schreef:
Gisteren na lange tijd weer eens bekeken. Blijft een sterke film, maar na 3x merk ik toch dat hij minder goed is... Daarom 4 sterren van gemaakt...

Het einde vond ik wel jammer. Leuk bedacht, maar ik had meer met het einde op de special edition waarin hij zichzelf dood maakt in de buik van de moeder door te verstikken met de navelstreng... Had het allemaal wat meer logisch gemaakt

welk einde heeft de 'originele' (niet special edition bedoel ik) versie van de film?
er zijn 2 alternatieve eindes heb ik gezien op mijn dvd...

avatar van jipt

jipt

Mr. Nobody

avatar van Machoclown

Machoclown

Fantastische film, half puntje erbij na 2e keer gezien te hebben. Wat mij betreft een juweeltje.

Een vergelijkbare film zo Memento kunnen zijn. Daar was ik gelijkwaardig van onder de indruk na de 2e keer gezien te hebben.

avatar van bjerik76

bjerik76

Pfew, wel een zware kost hoor, maar wat een mooie film !!

ik geef zelden 5 sterren, maar eindelijk is dit er weer eentje.

Niet dat het fijn is te zien dat iedereen in een neerwaartse spiraal te zien, maar het mooie achterliggende onbekende verhaal erachter.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

wat in het begin een wazige film blijkt te zijn wordt uiteindelijk heel duidelijk de film zit heel echt heel goed in elkaar en verdient een plekje in mijn top 10 (voor hoelang weet ik niet XD)

avatar van blurp194

blurp194

Mooie film, goed verhaal dat me ietwat aangeslagen achterlaat.

Ashton Kutcher blijkt dus toch wel te kunnen acteren - ik had nog niet eerder een film gezien waarin hij dat doet. Hier dus wel. Logan Lerman, de jongste versie van Evan, maakt nog veel meer indruk - de scene's waarin de oudere Evan terugkeert zijn echt goed gedaan. Ook mooi gedaan dat zowel voor Evan als Kayleigh er elk drie ietwat overtuigende versies gevonden zijn.

avatar van missl

missl

Geen gezellige film, nu bij de eerste kijkbeurt toch wel onder de indruk maar graag kijk ik dit soort films vaker om te kijken of het ook goed in elkaar zit. Het acteerwerk was niet altijd om over naar huis te schrijven. Het 'tijdreizen' is echter wel goed in beeld gebracht, ook de gevolgen van een verandering zijn goed.

avatar van ossman1987

ossman1987

Een kleine tegenvaller.

De film heeft mij goed weten te vermaken maar ik vind de gevolgen van het tijdreizen wel verschrikkelijk makkelijk en laf uitgewerkt.Verder was Kutcher een keer niet extreem irrtant maar het blijft een waardeloos acteur.
Het slechte acteerwerk bij de kids vond ik wel meevallen.
Uiteindelijk was het eerste deel van de film voor mij dan ook het beste.

3* voor dit werkje

avatar van maxroelofs

maxroelofs

ongelooflijk echt een topfilm dit!

ik heb hem gisteren voor de 2de keer gezien en hij blijft gewoon leuk. aston kutcher speelde zijn rol voor de verandering eens een keer met overtuiging en ook de kindacteurs deden wat ze moesten doen

ik vond het einde echt de moeite waard die stukjes waarbij hij steeds terug in de tijd gaat zijn echt gewoon geniaal. vooral de gevangenis scène heb ik echt van genoten. de film heeft heel veel onverwachte wendingen en vooral het einde vond ik heel goed het einde is eigenlijk de allereerste gebeurtenis. de allerlaatste scène dat ze omdraaien en elkaar toch een beetje herkennen is toch wel erg clichè als je ziet dat ij stil staat waarom loop je dan daarna door! de gevolgen vond ik net als missl heel goed in beeld gebracht miss soms wat overdreven maar dat maakt hem niet minder goed. ondanks een paar foutjes toch een topfilm

Eddie_Edje

Dit is zeker ook een geweldige film!

dit is dan ook echter mijn nummer 2 in mn top 10

Bruens schreef:

Identity,Triangle,Inception,Passengers.. ook deze films staan hoog in mijn lijst.

Eddie_Edje

en niet te vergeten Premonition!

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Briljant bedacht verhaal en ook goed acteerwerk van de hoofdrolspelers. Ondanks de kleine foutjes ben ik absoluut van mening dat deze film 4* waard is, omdat je als kijker enorm wordt meegesleept in het verhaal en stukje voor stukje begint te begrijpen wat er aan de hand is. Absoluut een topper!

avatar van gauke

gauke

Een spannende, choquerende, adembenemende, intelligent opgebouwde en pakkende reis in de tijd (verleden, heden en toekomst) vol tempo en dat doet denken aan Twilight Zone. Het lijkt of de smerigheid van de mens steeds erger wordt. Je wordt zo meegetrokken en wilt zo graag weten hoe het verdergaat en afloopt dat je je geen pauze kunt permiteren. Uitstekend geacteerd.

avatar van Jobjee

Jobjee

Echt een harde film begin is een beetje vaag

Maar hoe verder de film vordert hoe boeiender die wordt, ik had het gevoel dat ik moest blijven kijken wilde zo graag weten hoe dit verhaal afliep

een wel verdiende 4*

avatar van libra666

libra666

Vond dit toch geen slechte film alhoewel het hier en daar niet helemaal klopte maar dit stoorde niet omdat je toch goed door het verhaal werd meegesleept. De hele opzet van de film vond ik goed bedacht en hij was trouwens stukken beter dan memento volgens mij dan, een film die in het zelfde genre zit en mij niet kon boeien.

avatar van Gastel

Gastel

Fantastische film, mooie nieuwe invalshoek voor het begrip tijdreizen.

Het volgt de regels van Back To The Future (wat je veranderd in het verleden werkt door in de toekomst en creëert een nieuw heden) maar het is uitstekend uitgewerkt.

Ik vond de film af en toe zeer heftig en heb bijna 2 uur op het puntje van m'n stoel gezeten!

En dan te bedenken dat ik deze film heel lang links heb laten liggen omdat ik die Ashton Kutcher een waardeloos acteur vind.... : )

avatar van Gastel

Gastel

(Ik begrijp overigens uit de berichten dat ik de twee vervolgen beter maar kan negeren?)

avatar van Fortune

Fortune

Nooit maar dan nooit aan beginnen.

avatar van lotteke_ik

lotteke_ik

Echt een hele rare film in het begin. Maar naarmate je langer naar blijft kijken, begin je het ook beter te snappen. En toen ik het eenmaal een beetje doorhad moest ik wel blijven kijken! Echt een bijzondere film.

avatar van MacGuinness

MacGuinness

Volgens mij heb je een Flux capacitor nodig om door de tijd te reizen, deze heb ik niet gezien...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Wat zou je verwachten in een absurde flutfilm als deze? Een verklaring die ergens op slaat.. nee toch zeker??

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Gaan jullie nu naar verklaringen zoeken in een SF-film?

avatar van Dee Al

Dee Al

Tijdreizen heb ik altijd al een fascinerend filmonderwerp gevonden. Als zoiets goed uitgewerkt wordt, krijg je een goede film. The Butterfly Effect is wat mij betreft zo'n film. Je krijgt in het begin alle puzzelstukjes in sneltreinvaart te zien. De puzzel moet dan nog gelegd worden door de Evan Treborn, jaren later. De film zit heel goed in elkaar. Het kleinste foutje van wat Evan bij een tijdreis zegt of doet, heeft inderdaad hele grote gevolgen. Maar soms snapte in het oorzaak-gevolg verband niet. Ik kon dan niet zien hoe een verandering ontstaan was, maar ik denk dat een kwestie is van de film vaker kijken (want zo'n film is het zeker). Het einde vond ik heel goed, vooral omdat ik voorheen niet zag dat de oplossing zou liggen in Kayleigh zo afschrikken dat ze zou verhuizen en zo verdere ontmoetingen te voorkomen. Maar toch: het klopt helemaal.

Goede film die de overige 0.5 nog kan verdienen als ik hem vaker zie. Misschien krijgt hij zelfs een plek in mijn top 10.

avatar van CherryCORE

CherryCORE

Goede film! Ashton Kutcher op een heel andere manier. Ik vond hem goed.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Donnie Darko uiteraard! Re-Cycle, Naboer, Frequency

avatar van Jagged Edge

Jagged Edge

Zeker geen Ashton fan dit is andere koek lekker zitten en kijken

avatar van merijn82

merijn82

• 1931 berichten

Hmm heb ik dit ooit eens 2,5 * gegeven? Gulle bui geweest zeker, naar mijn weten was dit helemaal niks! Vanavond nog eens bekijken.