The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
Leviwosc
Het verhaal vind ik zo slecht dat ik deze film niet meer gun. Zoals ik al schreef heeft dit verhaal een Achilleshiel en dat vind ik onvergeeflijk.
Wanneer je een film maakt over tijdreizen of in ieder geval over het veranderen van de tijd, dien je rekening te houden met het gegeven van oorzaak en gevolg.
Telkens wordt er gerommeld met het gevolg, maar de werkelijke oorzaak, die overduidelijk in de film naar voren komt, wordt niet weggenomen. Dit past niet in een intelligent verhaal, zo'n verhaal dient waterdicht te zijn, maar dat is het niet.
De acties die Evan uitvoert zijn ondoordacht en passen niet bij een jongen met het intellect van een 20-jarige. Vreemd, want we zien in de film dat Evan in de film terugkeert naar zichzelf op momenten dat hij nog bijzonder jong was maar met de intelligentie van de 20-jarige Evan. Dat hij dan zo ondoordacht handelt verbaast mij zeer en irriteert mij zelfs.
De gevolgen van Evans veranderingen waren wat mij betreft ook te extreem. Van euforisch geluk wijzigde hij de situatie waarna ieder zich in de goot bevond. De enige oplossing die Evan wist te bedenken was dan maar dat hij en het meisje waar hij van hield elkaar nooit zouden ontmoeten. Wat allemaal onnodig en te vergezocht is vanwege die staaf dynamiet; haal die weg en alles zou zijn opgelost.
De acteerprestaties waren op zich goed, maar de casting vind ik tegenvallen. Kutcher is in deze film niet op zijn plek in mijn optiek. Hij is niet het type voor een zwaar drama of een thriller. Hij is meer op z'n plek in films met humor en romantiek.
De cameravoering is voor mij een aspect waar ik niet heel sterk op let. Zolang de film niet wordt geschoten vanuit de losse hand (lees: dogma films) en de gekozen camerapunten niet te absurd zijn hoor je mij niet klagen.
Het is in mijn geval het verhaal dat mij zo ongelooflijk tegenvalt! Vandaar een 0,5, wat het script voor deze film is wat mij betreft alleen nog maar goed genoeg om m'n reet mee af te vegen of op te stoken in de openhaard.
Vermeer
Chapeau. Je hebt het goed onderbouwd, dat meen ik echt. Ik vind het mateloos irritant dat als mensen een film niet zo best vinden, zij gelijk een ultralage beoordeling geven.
Bij jou is daar dus goed over nagedacht en dat vind ik belangijker dan dat we het eens zijn over die beoordeling.

Enneuh, dat punt van die staaf. Dat is een waarheid als een koe
JanDahler
Enneuh, dat punt van die staaf. Dat is een waarheid als een koe
mss ook maar je score verlagen dan

Vermeer
Inderdaad, ik geef met pijn in mijn hart iemand met een beoordeling van 0,5 een compliment en dan moet ik óók mijn score nog eens verlagen
Als ik er zin in heb, zal ik de film met dit nieuwe licht en overtuiging herzien en kijken of ik het dan nog eens ben met mijn 3,5 ster.

Leviwosc
Dank je voor je compliment ik heb met graagte mijn punt toegelicht.
Jij hoeft je score niet te verlagen. Geef de film de score die je de film wilt toebedelen.
Ik zal binnenkort de film ook nog eens herzien. Dan zal ik bepalen of ik bij mijn 0,5 notatie blijf of niet.
Jules15
Maar even terugkomend op die dynamiet staaf, als ze die weg zouden halen dan zou Kayleigh nog steeds sexueel misbruikt worden door haar vader omdat ze voor Evan bij haar vader zou blijven. Toch? corrigeer me als ik het fout heb;) moet hem binnenkort toch nog keer kijken.
Leviwosc
Fijn dat je de spoileroptie gebruikt
Jules..... (Ja, die opmerking is ironisch bedoeld)
Ja ze zou dan worden misbruikt. Dat is het enige van het verhaal dat overeind blijft wanneer je de achilleshiel wegneemt. Maar dat was vrij eenvoudig op te lossen getuigen de favoriete scene van velen in deze film.
Vermeer
Jules, jij en ik gaan hem allebei nog een keer kijken! Als ik weer weet aan wie ik hem heb uitgeleend, dan zal ik hier mijn herbeleving delen.
Want ik moet zeggen, dat ik me niet meer helemaal goed kan herinneren.. Maar Evan probeert toch ook die staaf weg te halen?.. Herzien dus!
Temparer
Schitterende film met een sterke cast.. Ashton Kutcher speelt een mooie rol in de film en laat zien dat hij goed kan acteren. De film heeft veel indruk gemaakt mede door het alternatieve eind en de dramatisch/thrillerachtige aspecten. Erg meeslepend verhaal van iemand die het verleden wil herstellen maar hier uiteindelijk in faalt.
Binnenkort maar eens herzien op Blue-ray!
Leviwosc
Dat doet hij dus niet hij is enkel bezig met het bestrijden van gevolgen i.p.v. oorzaken.
Jules15
Ik ga hem deze week weer eens bekijken.
Ik blijf het zoiezo een topfilm vinden!
Milou2
Echt een hele goede film
Een van mijn lievelingsfilmen
Moet je zeker een keer zien
eddyeddy
Boeiende film die je misschien 2x moet zien om het effect ervan te kunnen doorgronden.
blonde redhead
Ben het daar niet helemaal mee eens. Later probeert hij wel de oorzaak te passen. Maar dat lukt niet omdat de moeder hem oa met het mes ziet staan. Hij komt daar echter wel wat laat achter dat dit de beste oplossing is
Jozz
Een film die veel indruk op mij heeft gemaakt. Een fantastisch meeslepend verhaal, waarin op zeer overtuigende wijze getoond wordt wat het resultaat kan zijn van een keuze in iemands leven. Telkens is het weer een verrassing hoe de toekomst eruit gaat zien nadat Evan iets in het verleden heeft veranderd, waardoor ik gedurende de hele film op het puntje van mijn stoel zat. Continue word je geconfronteerd met het feit dat de situatie nooit perfect naar verwachting van de hoofdpersoon is. Ook wordt er sterk geacteerd.
Helaas werd deze prachtfilm opgevolgd door 2 veel mindere vervolgen, die duidelijk vallen onder het type uitmelkfilms.. Dit eerste deel is echter een genot om naar te kijken!
klapgeest
Topper, echt geweldige film!
Zeer vermakelijk en meeslepend verhaal.
chevy93
Stuk beter dan ik had verwacht. Ondanks het hoge gemiddelde was ik nogal skeptisch t.o.v. deze film. De film heeft een aantal ijzersterke scènes. De vele tijdreisscènes vond ik bijzonder goed weergeven. Jammer genoeg namen deze pas aan het eind de overhand. In het middenstuk zaten namelijk wat scènes die het tempo er behoorlijk uit haalden, dat was wel jammer. Het laatste kwartier was daarentegen heel erg sterk.
Verder geen negatieve kanttekeningen m.b.t. de cast. Speelden allemaal wel degelijk. Geen oscarwinning performance, maar zeker niet dusdanig slecht dat ik me er aan heb geërgerd.
ExXxtreme
Zeer goede film... het enigste dat ik me afvraag is wat voor invloed het nu zou hebben dat Evan met zijn vader heeft gepraat terwijl die in die instelling zit. Als hij terug wakker wordt is ineens zijn leven als dat van Kayleigh en de rest veranderd maar dit heeft toch niet zoveel invloed op het leven van Kayleigh en de anderen?
- 19752 berichten
Je moet ook niet alles 1 op 1 zien. Zo van als dit gebeurt is het toch vreemd dat er dat uiteindelijk op volgt? Als jij bij een kruispunt besluit linksaf te gaan ziet de rest van je leven er misschien al totaal anders uit als dat je besluit bij dat kruispunt rechtsaf te gaan.
gatygun
Ik denk dat je de helft van de film doorgezapt heb? aangezien je duidelijk een enorm stuk van de film mist.
Ga de film niet als een super slechte b film neerzetten, als je zelf nog niet eens de moeite neemt om de film uberhaupt te gaan bekijken.
als je die dingen niet snapt, moet je hem toch nu maar is goed kijken. Misschien red je het dan wel.
want je snapt er duidelijk zelf niks van.
Misschien handige uitleg over het 0,5 tot 5 systeem van moviemeter is ook wel handig voor je. Aangezien je hier ook weinig van bakt.
Het is een uitstekende film.
gatygun
nee hoor, de volgende dag gaat de wekker gewoon weer om dezelfde tijd. Of ik nu 2 films kijk of 3 films op de avond, door een file. de volgende dag is exact hetzelfde als het anders zou zijn.
yeyo
Het aanhalen van plotholes en degelijke argumenten wordt weerlegd door "je snapt er duidelijk niks van". Best triestig..
- 19752 berichten
Nee hoor, als je op een dag linksaf slaat kun je de vrouw van je leven ontmoeten en als je rechtsaf slaat loop je dr mis. Elke beslissing heeft een ander gevolg. Net als met gokken op wedstrijden. Als ik 3 potjes op winst zet zullen er 2 winnen en 1 niet. Had ik het ingezet op 2 keer winnen en 1 keer verlies was het misschien wel 3 keer winst geworden. Elke kleine oorzaak kan een gigantisch ander vervolg in werking zetten.
RSmovie91
Jij hebt het nu over gevolgen op korte termijn. Maar in de film gaat alles ver het lange termijn.
Stel dat je een net die ene film extra ziet, eentje die je kijkt omdat je tijd over hebt en anders niet zou kijken (te kort, geen leuk plot, weet ik veel waarom). Toch vind je deze film zo mooi dat je in de dagen erna er veel over gaat opzoeken, waar je iets of iemand tegen komt waardoor je leven een totaal andere wending neemt.
Je neemt bijvoorbeeld een baan aan die je zonder het kijken niet had aangenomen (door de gebeurtenissen in de film die jou toch erg interreseren, maar je zonder de film nooit over na had gedacht).
Het is misschien wat ver gezocht, maar dat is wel een beetje hoe het in deze film ook wordt neer gezet.
orbit
- 12092 berichten
M.a.w: je kunt beter Lola Rennt kijken (ook al een beetje bagger trouwens)
- 19752 berichten
Ik heb het toch ook over gevolgen op lange termijn. Je kan gaan trouwen met dat meisje dat je tegenkomt als je rechtsaf bent geslagen. Ze kan ernstig ziek worden in de relatie etc.
Dat zijn allemaal gevolgen die pas jaren later tot uiting komen door die ene beslissing niet naar links te gaan.
RSmovie91
Ja klopt, sorry. Over jouw reactie had ik heen gelezen waardoor ik net iets te snel op Plaatsen drukte.
Filosofiana
Halllllooooooo het is een film. Dat je überhaupt dit soort kritiek hebt op een film in die genre zegt genoeg. Een van Hawkings uitspraken: 'als tijdreizen mogelijk was, hadden we mensen uit de toekomst gezien'. Maw, je kritiek slaat nergens op.
Ik vond het juist klasse dat Kutcher zo goed in de film past. Vooraf gaf ik deze film nog geen halve *. Gelukkig heb ik hem op aanraden van een collega gezien.
Goed plot, goed geacteerd en origineel.
orbit
- 12092 berichten
Hallooooo het is bagger, er klopt gewoon geen hout van al de tijdslijnen die worden uitgezet! Mag dat wegen in de negatieve beoordeling van dit prul?

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control