The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
JSPR_G
Wow, deze film is echt top! Ze toonden hem onlangs op één. Toen kon ik hem niet bekijken maar ik hoorde dat dit echt een topfilm is en dat is het inderdaad! Prachtig verhaal, uitmuntende acteerprestaties (vooral door de kinderen), ontroerend, spannend, soms (vooral in het begin) heb ik aardig verschoten, boeiend van de eerste tot de laatste minuut.
Deze film is een absolute topper, raar dat er toch 0,5*-1*-stemmers zijn..
Aan de Kutcher-discussie doe ik niet mee: Hij speelt zijn rol goed, net als alle andere acteurs.
Aanrader, deze moet iedereen gezien hebben. 5*!
goongumpa
De schrijvers hebben krampachtig geprobeerd indruk te maken op hun publiek door er alle erge dingen die ze maar konden bedenken in te stoppen. Moord, zelfmoord, mishandeling, kanker (vooral dit stuk sloeg nergens op) , dierenmarteling, kinderporno, gekken, hoeren...
In plaats van de kijker emotioneel uit te dagen, gooien ze gewoon zoveel mogelijk ergs op hem af. Er is geen enkele nuance of zelfrelativering in de hele film te bekennen.
Als er één ding is waar ik niet tegen kan, is het dat wel.
Er schelen nog een hoop andere dingen aan deze film (personages, gaten in het plot, acteren, clichees), maar dat is al wel genoemd.
TrickySmalls
Ja, maar hoe konden de makers dan volgens jou een andere invulling geven aan de verschillende wegen die de karakters bewandelden?
goongumpa
Tja, ik ga niet het hele script van deze film herschrijven hoor
Ik zeg gewoon dat het me niet beviel.
TrickySmalls
Nee, maar zover ik me kan indenken is dit ook de enige mogelijkheid om deze film zo uit te werken, ware het niet dat het dan jou niet bevalt.
- 19752 berichten
Je zou op zijn minst denken dat je even het winnende lottogetal onthoudt en dan even de poen pakt en lang en gelukkig leeft. Mooi vrouwtje erbij, vlinders in de buik.
Het is allemaal erg kommer en kwel ja, had ergens op een meer luchtige manier aangepakt kunnen worden hier en daar.
yeyo
My thoughts exactly.
Reinoir
Het gaat erom dat het op zo'n makkelijke manier is gedaan. Zoals goongumpa zegt ze proberen de kijker niet emotioneel uit te dagen. Alsof wij nou telkens ontroerd waren bij momenten dat er iets mis ging. Je zag alleen maar karige dingen langskomen. Alsof J. Mackye Gruber het niet meer wist. Echt van dat hij dacht: "Hmm wat hebben nog niet gedaan, die is al een keer dood gegaan die ook en die ook. Ahja zullen we hem geen armen meer geven. Jippie, nu hebben we weer een hoofdstukje extra." Een nogal gebrek aan subtiliteit. Hij smeet gewoon met vervelende dingen. Niks moois of ontroerends aan.
TrickySmalls
Sterker nog, zelfs ik werd van al die gebeurtenissen nou niet bepaald emotioneel. Ik denk dan ook dat maar weinig mensen dat hier wel van werden. Of het tevens de bedoeling was het iets met je te doen, is ook nog maar de vraag. Zo ervoer ik het zelf niet. De serie gebeurtenissen zou je enkel kunnen bestempelen als de rooie draad door de film.
yeyo
Maar het is wel een heel gemakkelijke en vooral inwisselbare rooie draad. Het lijkt me trouwens duidelijk dat het de bedoeling was de kijker te ontroeren, dan niet toch in zekere mate te bewegen.
Jawaddedadde
Vond al die tegenslagen als gevolg van een bepaalde handeling van Evan ook erg overdreven. Ontroering riep het niet echt bij me op, eerder ongeloof, verbazing en zelfs een beetje leedvermaak, in de zin van dat het toch allemaal wel erg extreem was. Maar vond het desalniettemin wel interessant om volgen.
Reinoir
Idd wat is anders de point nog?
- 19752 berichten
De film gaat meer om het vlinder-effect. Een kleine verandering die een grotere verandering in beweging zet. Maar was wel leuk geweest om te zien hoe een leuke verandering een hele grote te gekke verandering in werking zou zetten. Ik werd er ook niet emotioneel van.
Muziek vond ik wel aardig goed.
goongumpa
Oasis toch? Niet mijn smaak.
De muzikale score is me totaal niet opgevallen...
davidz352
Q Jones
De film wil naar mijn mening mensen ook niet ontroeren, er zitten dan ook geen overweldigende drama scene's in. De bedoeling is volgens mij toch echt entertainment en de kijker op het verkeerde been willen zetten.
- 19752 berichten
De titel van de film zegt alles al. Een kleine verandering in de natuur bijvoorbeeld het uitsterven van de vlinder op een bepaalde plek heeft als gevolg dat er ook heel veel andere dieren/planten het moeilijk kunnen krijgen. Dit gegeven is best interessant neergezet. Het kan uiteraard nog wel wat beter uitgewerkt worden allemaal.
Q Jones
Ja daar ben ik het mee eens, maar toch vind ik dit een vrij aardige film, hij verdient alleen naar mijn mening zeker geen top 250 plaats en dat hij nog hoger staat dan The Thing ia al helemaal belachelijk
Toch zit je met je 3,5 niet zover onder het gemiddelde van 3,92
Q Jones
3,5 ster is voor mij niet top 250 waard. Ik vond het een zeer vermakelijke film, zie mijn eerste reactie.
Trippy
topfilm je moet soms wel verstand op nul zetten maar heb echt genoten van deze film! en wat is die evy smart lekker! sacrelicious
Reinoir
Ik wilde het net zeggen. In een paar afleveringen van Scrubs speelt ze een rolletje en in Crank zit ze ook. Leuk meske om naar te kijken.
Q Jones
waarom zo je over deze film blijven denken, dat ontgaat mij even

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control