The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
Zizzo
een van de beste films ooit. het verhaal en acteurs zijn geweldig, een juweeltje van een drama film, met een prachtig en orgineel verhaal, die af en toe (als je hem voor het eerst kijkt) best ingewikkeld is. ik zal tevens nooit de sequels kijken van deze film. aanrader voor elke filmliefhebber.
roebftb
Een van de grootste verassingen als film die ik meegemaakt heb. Goed geacteerd door iemand die je normaal alleen in heel flauwe TV programma's negergroeten ziet geven of in roddelrubrieken langs ziet komen....wat een verassing.
Zamorano
Deze hele film staat of valt met die ene staaf dynamiet. Als die staaf er niet was geweest was er géén enkel probleem. Daarnaast handelt Evan nogal naïef, hij is een 20-jarige die reist in de tijd, vervolgens zit hij even in het lichaam van zijn jongere zelf, met de capaciteiten van die 20-jarige en vervolgens is hij niet intelligent oplossingsgericht bezig, hij maakt er een zooitje van!
Veel mensen vinden dit een knappe film en ook nog eens knap ingewikkeld. Ik denk dat deze film heel eenvoudig is en dat het zelfs een lachwekkend eenvoudige achilleshiel heeft, namelijk die staaf dynamiet. Hij had heel eenvoudig er voor kunnen zorgen dat die staaf dynamiet niet meer in die brievenbus zou zitten, dan was iedereen blij en gelukkig. Hierdoor zien we heel duidelijk hoe zwak het verhaal eigenlijk is, ik ben zwaar teleurgesteld in de mensen die zeggen dat dit zo'n geweldige film is en dat hij zo complex en intelligent is; neen, hij is juist het tegenovergestelde!
0,5 ster voor dit prul.
Jij kijkt echt totaal niet verder dan je neus lang is. Je struikelt over een staafje dynamiet, het doel van het verhaal is dus: als je iets klein veranderd in het verleden kan dat grote gevolgen hebben voor de toekomst. Hij is niet in staat om de grote dingen tegen te houden, omdat het toch steeds weer gebeurt. Dus ook van het dynamiet kan hij niet in zijn geheel verhelpen.
Bambi18
Inderdaad, is gewoon zielig. Deel 1 vond ik echt geweldig, maar bij 2 en 3 zetten ze hetzelfde idee in een andere, en veel mindere setting. Jammer.
Ik wist niet eens dat er ook een deel 3 was. Deel 2 was inderdaad een flauw aftreksel van deze film. Ik kan deze blijven kijken. Voornamelijk de theorie erachter blijft interessant.
bild
Ondanks ik de snor van Ashton Kutcher haat is dit een erg goed film. Science Fiction zegt me niets maar deze kon er heel makkelijk door. Het verhaal is zeer goed en ingewikkeld, dat is het hoogtepunt van deze prent. Het acteerwerk is degelijk maar kan beter.
Saaaarrtje
vanavond op tv, maar hij staat niet vermeldt in de Vara gids en ook niet op deze site bij het televisie-overzicht. vreemd.
Arabyus
Ja daar zat ik ook aan te denken. Maar ik heb um gelukkig tog al op dvd gezien.
Sitka
Misschien ben ik nu nou heel dom, maar toen Evan de toekomst veranderde door naar die vrouw en baby te rennen en zijn armen kwijtraakte en verlamd raakte, toen zat hij in een rolstoel en waren Lenny en Kayleigh een stelletje. Maar hij had toch niks veranderd aan het feit dat hun vader haar misbruikte? Dus waarom is zij toen toch 'normaal' geworden? Want hij had toen ook nog niks gedaan waardoor ze bij haar moeder ging wonen als kind.....
Sitka
Ohja, wat ik mij ook afvraag. Dit staat er over het alternatieve einde: 'In de director's cut komt Evan om het leven nadat hij zichzelf in de baarmoeder van het leven berooft. Hierdoor voorkomt hij dat zijn vrienden de traumatische gebeurtenissen die hij voorzag zullen meemaken.' Maar dit alles zorgt er toch niet voor dat de vader van Kayleigh en Tommy Kayleigh niet gaat misbruiken? Het enige is gewoon dat Evan niet bestaat en dat niet meemaakt, maar hij voorkomt het dan niet, want wie weet kiezen die zonder Evan ook voor hun vader.
hrips
Hele ingewikkelde maar goede film. Ik heb alleen 1 vraagje:
Waarom zegt evan niks tegen Kayleigh als ze haar ziet bij het ''normale eind''?
Leviwosc
Dat vind ik nogal een gewaagde uitspraak...
Het hele verhaal valt namelijk met dat staafje dynamiet. Het doel van het verhaal is irrelevant, het gaat om de uitwerking en die is knudde.
Wanneer een volwassen man zo naïef handelt, kan er inderdaad weinig goeds uitkomen. Maar of dat nu zo ongelooflijk knap is...
Zamorano
Dat vind ik nogal een gewaagde uitspraak...
Ben ik het niet mee eens....
Het draait niet alleen om het staafje dynamiet maar ook om de vader van kayleigh en tommy die hun misbruikt. En ook over het martelen/vermoorden van dat hondje. En doordat hij zo emotioneel handelt gebeuren er inderdaad rare dingen, maar dat is juist zo mooi van die film.
Mattson
Het gaat erover dat als je 1 klein ding verandert alles verandert.
Dit heet dan ook 'The Butterfly Effect'
VanRippestein
Het gaat erover dat als je 1 klein ding verandert alles verandert.
Dit heet dan ook 'The Butterfly Effect'
En met dat argument wordt er dan ook krater na krater geslagen in het plot. Want ja, als je 1 klein ding verandert...Die heorie lijkt meer aangehaald te worden als vrijstelling voor een belabberd plot dan om een interessant vraagstuk aan te kaarten. De enige les die ik eruit haalde was dat Evan gewoon niet kan nadenken, net als de schrijver van dit misbaksel.
Het maakt eigenlijk helemaal niet meer uit wat er gebeurd, want het gaat toch om the butterfly effect. Dat deze film zo hoog scoort ondanks het gebrek aan goede uitwerking is mij een raadsel. Aan de andere kant: marketing is ook een vak.
De beste film die tijdreizen en de gevolgen daarvan behandeld blijft voor mij toch echt Primer. Die laat ook plotgaten vallen (of uh... zoiets), maar laat de kijker daar over nadenken als gevolg van tijdreizen.
Laoslander
Zo overgewardeerd. Oke het concept is goed maar de cinematografie is om te huilen!
Leviwosc
Ben ik het niet mee eens....
Jij vindt het mooi, ik vind het tenenkrommend irritant.
AmazingShikoku
De film is voor mij één van die weinige echt goede films die met een klein budget een verhaal neerzet dat beter is dan de meeste hollywood meuk die soms wel tien keer zoveel geld hebben gekost.
The Butterfly Effect gaat over de theorie dat als je een klein ding zou veranderen aan het verleden, dat er direct een hele kettingreactie aan dingen zou kunnen veranderen. In de film wordt dit uitgelegd doormiddel van flashbacks.
Het onderwerp dat de film aankaart is gewoon eigenlijk al een heel erg interessant onderwerp dat je echt aan het nadenken zet over elke keuze die je in het leven maakt, of al gemaakt hebt.
Ik vind de uitwerking van de film in tegenstelling tot wat andere mensen beweren helemaal niet zo beroerd, en hij heeft zojuist een platsje in mijn top 10 weten te bemachtigen
voskat
Vermakelijke film, maar ik kan er met m'n kop niet bij dat dit in de top 250 staat... en dan ook nog zo hoog! Hoe bestaat het.
Een vrij voorspelbaar verhaal - gebaseerd op een welbekende theorie - dat nogal ongeloofwaardig wordt door de wel erg naieve beslissingen die de hoofdpersoon maakt.
Ashton Kutcher doet zijn best, maar blijft toch vooral ontzettend Ashton Kutcher (plus vrij irritant gemompel). Dat maakt de zaken er ook niet beter op.
Toch leuke avondvulling. 3*
P.S. Overigens ook een vreselijk slechte DVD cover, zeg..
LucretiaBorg
Dit vond ik echt een goede film, wat de critici er ook over schreef, het zou niet kloppen of realistisch zijn, who cares!!!! Dat is het mooie met dit soort thrillers, anything goes. Maar ik vond het ook goed hoe het verhaal in elkaar zat, {SPOILER!! met de pedofiele vader, heel goed gespeeld door Eric Stolz, die door Kutchers inmenging in de toekomst (en toch verleden) zijn woede dan op zijn zoontje botviert, waardoor er weer andere rot dingen gebeuren SPOILER}.
Een wijze les, voor als we ooit in de tijd kunnen reizen, doordat je iets verandert, veranderen er ook andere dingen en soms kan je die niet stopzetten, wat in dit geval bijna desastreuze gevolgen had.
Goed gespeelde thriller (vooral het sadistische broertje), die best goed in elkaar zit, alleen als je hem 1 of 2x hebt gezien, dan is de spanning er wel af (die fout maak ik nl. nog wel eens met betere films). Misschien moet Kutcher wat meer van dit soort rollen spelen dan de eeuwige komiek, dit ging hem best goed af, zou hem best met zijn vrouwtje in een film willen zien, I Love Demi Moore.........
Thom1994
Wat een topfilm, een van de beste die ik ooit gezien heb. Ook erg emotioneel. een verdiende *5
AmazingShikoku
Toch maar naar beneden bijgeschaafd, de uitwerking was niet zo geweldig.
Laoslander
Zo'n overgewaardeerde prent! komop zeg, thema's zoals kindermishandeling en dergelijke zijn zooo goedkoop om mee te scoren. Er wordt hier thematiek aangesneden zonder eigenlijk de essentie goed te doorgronden. De uitwerking is ook vaak matig tot flauw.
Ik denk dat 14jarige pubers deze film zeker zullen smaken. Een ideale mix tussen sience fiction, spanning en toch 'inhoudelijk' zogezegd. Toch nog een 2,5* voor het commercieel succes. Het is het hun bij deze gegund.
Kevin Floor
Pardon? Naar mijn mening gaat het niet zo zeer om de onderwerpen dat de film goed maakt.
Het maakt de film goed door het gebruik van de flashbacks en blackouts, die steeds duidelijker worden, het begint met een klein verhaaltje, maar uiteindelijk breidt het zich enorm uit!
Uitwerking matig tot flauw? Sorry hoor, ik heb geen idee waar jij dat op baseert?
En nog ff iets anders, 14-jarige pubers snappen deze film waarschijnlijk niet helemaal, de verhaallijn is bijzonder ingewikkeld en totaal niet chronologisch.
MAAR! Uiteindelijk vallen alle scenes en hoofdstukken als een perfecte puzzel in elkaar.
Tuurlijk je moet ervan houden en iedereen mag zijn mening geven, maar om te zeggen dat de film zogenaamd zou scoren, vanwege haar onderwerpen (Kinderporno, Prostitutie)? Ik denk het niet, mij sprak die film aan omdat ik na 3 x kijken weer wat nieuws ontdekte en omdat deze manier van filmen gewaagd is!
Mankatans
Het enige dat ik niet snapte; de laatste scene verbrandt Evan al zijn dagboeken, maar hij heeft toch geen dagboeken?
Hij verbreekt zijn banden met alles dat hij tot dan toe gedaan heeft en begint als het ware opnieuw. Hij heeft geen blackouts omdat Evan niet meer vanuit een later tijdstip ingrijpt, (muv het moment dat hij tegen kayleigh zegt dat ze op moet rotten) en dus zou hij toch ook geen dagboeken hoeven schrijven?
TheThirdMark
Goed in elkaar gezette film met een voor mij verbazingwekkend goed acteren van de heer Kutcher.
Deze film komt bij minimaal 1x per jaar langs op het scherm en kijk ik er telkens weer graag naar.
xzaz

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control