The Butterfly Effect (2004)
Genre: Sciencefiction / Thriller
Speelduur: 113 minuten / 120 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Eric Bress en J. Mackye Gruber
Met onder meer: Ashton Kutcher, Amy Smart en Eric Stoltz
Releasedatum: 29 juli 2004
Bekijk via Prime Video
Plot The Butterfly Effect
"Change one thing. Change everything."
De twintigjarige student Evan Treborn beschikt over een unieke maar levensgevaarlijke gave. Hij is in staat terug te keren naar zijn verleden. Voor Evan, die geplaagd wordt door schuldgevoelens, lijkt het de ideale manier om de levens van zijn vrienden - en vooral dat van z'n ex-liefje Kayleigh - weer op de rails te krijgen. Maar Evan houdt geen rekening met het zogenaamde 'butterfly-effect', de ijzeren wet die bepaalt dat de allerkleinste wijziging in het verleden een enorme weerslag heeft op de toekomst. Al snel verliest hij de controle over zijn gave. De gevolgen zijn niet te overzien...
Evan Treborn
Evan Treborn age 7
Evan Treborn age 13
Kayleigh age 13
CTK
Zeer goede film. Ik werd echt meegezogen in het verhaal. Voor deze film was ik al sterk bezig met ' wat als'
Nu eens te meer.
TimF
Wat een topfilm. Mensen die zeggen dat de veranderingen die gebeuren nergens op slaan hebben niet goed genoeg opgelet!
Alles klopt!
En wat een niveau! Van deze film ga je nadenken..
Leland Palmer
En als je Guess Who een betere film vindt, zegt dat genoeg..
Over wie?
perfection
Waarom?
omdat ik het een slechte film vind
daarom ?
Leland Palmer
En waarom vind je het een slechte film? Dat was de vraag natuurlijk. Een beetje onderbouwing zou op prijs gesteld worden.
Hando
Inderdaad. Slecht is gewoon een synoniem voor rommel waarmee je dus twee keer hetzelfde zegt.
wibro
Perfection wil niet zeggen waarom hij het een slechte film vond?
Nou, dan zal ik het zeggen;
Wat je te zien krijg in deze film is onzin in het kwadraat. Het verhaal is er een van 0,niks. De constante flashbacks gingen mij op den duur zo de keel uithangen dat het mij totaal niet meer interesseerde wat de betekenis er van was of laat staan dat het überhaupt een betekenis had. Ook de personages vond ik in een woord verschrikkelijk. Er werd erbarmelijk slecht geacteerd.
In de gevangenisscene werd Jezus en God er ook nog eens bij gehaald;
"Jezus spreekt tegen mij in mijn dromen".
"Gods wegen zijn ondoorgrondelijk".
Even de mond spoelen
Ik kan je niet vertellen hoe blij ik was dat deze film afgelopen was.
En dan staat deze film staat op nummer 87 in de top 250? Nou ja, er zijn altijd wel liefhebbers voor deze bovennatuurlijke nonsens.
Nou, nog geïnteresseerd in de mening van Perfection?
Mijn mening heb je in ieder geval.
Sacred_Heart89
Oh mijn god, als je de kleine dingen in je leven half doet of liever anders had willen doen of helemaal niet. Dan moet je deze film zien en de rest van de dag denk je toch even anders
Leland Palmer
Nou, nog geïnteresseerd in de mening van Perfection?
Zou wel leuk zijn ja. Een beetje onderbouwing word meer op prijs gesteld dan aan te komen met van die kortzinnige reacties.
Tessaliscious
meningen verschillen...
ik vind deze film SUPER goed!
goed acteerwerk, goed verhaal..
het blijft lang hangen en vind hem heel zielig,
vooral dat einde...
Beitel
Deze film draait om de natuurlijk bijzonder herkenbare gedachten dat je eigenlijk achteraf niet aan die kinderpornofilm had moeten meedoen en dat een stuk dynamiet in een brievenbus stoppen ook niet zo verstandig was. Was de uitwerking ietwat subtiel geweest, dan had het iets bijzonders kunnen worden, maar dat zat er niet in.
Paskaal
Zeer mooi verhaal, vooral als je je bedenkt dat één kleine beslissing heel je leven kan bepalen. Het einde is echt heel erg mooi. Had verwacht dat Ashton Kutcher niet goed over zou komen in zo'n serieuze film, maar dat doet hij echt heel goed
orbit
- 12092 berichten
Sluit ik me helemaal bij aan.. de uitwerking is nu meer die van een matige aflevering uit de Twilight Zone (voor de wat oudere MoMe-ers). Kinderachtig gewoon.
DownBusiness
Dit was wel een mooie film om naar te kijken.
Na de afloop van de film heb ik wel even lopen denken,, normaal is het zo van: "Oke, op naar de volgende". Maar hier stond ik wel even bij stil.
Heb me vermaakt!
****,5
LR007
Dit is echt een van de mooiste films die ik ooit gezien heb. ik vind dit echt wel de bom.
Oke, ik vind het zo'n goede film omdat je hem na de eerste keer zien wel snapt ( ik dan in ieder geval ) maar daarna als je hem nog een keer ziet snap je hem nog beter. Trouwens wisten jullie dat deze film 2 eindes heeft? Ik heb er in ieder geval wel 2 gezien. toen hij een tijd geleden op tv kwam, en een andere bij iemand thuis ( ofja nog wel vaker) maar die op tv had een ander einde.. wat dat is kan ik nu natuurlijk niet vertellen voor het geval dat er mensen dit lezen die de film nog niet gezien ehbben. maar ik was er wel erg verbaast over.. ik vraag me af of iemand nog daar van weet?
Quaest
Hmm... ik heb dat ongeveer 2 weken geleden gezien.. en ik zit nu nog steeds te denken -.-... Hij staat nu op 1 op top 10 =)
Iemand nog meer tips voor dit genre?
boldhead
geweldige film!
ik werd er helemaal ingezogen en kan niet anders zeggen dan 5 sterren
Najade
Ik vind dit een goede, uitgewerkte film. Hoe 1 gebeurtenis een heel leven kan veranderen. Ik was vanaf het begin tot het einde door de film geboeid. Het is een film waar niet alles voor je uitgekauwd wordt, je moet goed opletten en nadenken. Ik vond Ashton goed acteren!
Leviwosc
Het idee van de film is super! De geschiedenis corrigeren, de situaties zo kneden zoals je wilt, dat is een idee met ongelooflijk veel potentie! Daar kun je een prachtig verhaal mee maken en dan is het juist jammer dat het regisseursduo dat heeft nagelaten!
Wat mij vooral tegenstond was het feit dat Evan niet bepaald intelligent te werk ging bij het corrigeren van de tijdslijn. Laten we wel wezen, met het verstand van een 20 jarige, trachtte hij het verleden te corrigeren, zijn vrienden of zichzelf voor fouten te behoeden. Maar hij handelde impulsief en ondoordacht. Wat ik vooral zo raar vond was dat het hele verhaal leek te staan en te vallen met die staaf dynamiet. Het verhaal is daardoor nogal smal en niet echt onderhoudend.
Verder vond ik de film niet echt complex, ik snap dan ook niet goed dat er mensen zijn die deze film niet begrijpen. Of je hebt gewoon niet goed op zitten letten of je bent niet gewend om na te denken. Enfin, ik had graag gezien dat ik als kijker wat meer werd uitgedaagd na te denken over de tijdslijnen en de gevolgen, maar alles werd in hapklare brokken geserveerd en voorgekauwd.
Verder vond ik de opbouw van de film erg saai! Na een half uur had ik bijna zin om de tv uit te zetten en iets anders te gaan doen. Maar omdat ik een film altijd een kans wil geven zich te bewijzen kijk ik een film bijna altijd af en dat heb ik dus nu ook gedaan. De film is aardig om eens gekeken te hebben, maar ik vind dat de rolprent absoluut wordt overschat en veel te hoge waarderingen krijgt. Men zou iets minder gul moeten zijn met het uitdelen van de sterren. De dvd van The Butterfly Effect ga ik in ieder geval niet kopen, daarvoor vind ik deze film niet goed genoeg. Ik vind het dan ook jammer dat dit middelmatige creatuur in de top 250 staat.
Ik heb besloten een tegenstem te geven, tegenover allen die zo euforisch zijn over deze film dat ze het ding 5 sterren geven, daarom geef ik een half sterretje.
film_kaza
Het is niet de bedoeling dat je een film een slecht cijfer geeft alleen om de positie in de top 250..
wibro
Ben ik met je eens, maar aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat diegenen die voor deze film een waardering van 5* geven dit ook doen voor een zo hoog mogelijke positie van deze film in de top 250. Sorry dat ik het zeg, maar ik vond dit een van de slechtste films die ik ooit gezien heb. Ik kan de reactie van Leviwosc dus wel enigszins begrijpen.
Leviwosc
Ja een halve ster is vrij extreem en dat besef ik me terdege, maar zoals Wibro ook al zei, geldt het omgekeerd evenwel voor hen die een waardering van 5* geven.
Nochtans zit ik niet te denken aan een verandering van mijn waardering, want ik vind dat deze film collectief wordt overgewaardeerd. En ik blij dat ook nog anderen een tegengeluid 'durven' te laten horen.
Leland Palmer
En ik blij dat ook nog anderen een tegengeluid 'durven' te laten horen.
Mwah, heeft ''durven'' daar nou zoveel mee te maken? Het lijkt mij dat iedereen bij elke film zijn / haar eigen beoordeling plaatst. Ik stem hier niet hoog, omdat ik geen lage beoordeling durf te geven. Geweldige film vond ik het de eerste keer
BoordAppel
Maar die mensen vinden de film ook echt een 5 waard. Corrigerende stemmen uitbrengen is echter niet toegestaan.
Leviwosc
Ik mag dus geen stem geven?
Dan weet ik voldoende, ik wacht gewoon een aantal weken met mijn stem. Dan is iedereen deze discussie en mijn stukje alweer vergeten.

The Butterfly Effect 3: Revelations
2009

The Butterfly Effect 2
2006

Goed beoordeelde tijdreisfilm 'The Butterfly Effect' morgenavond op RTL7

Films waarin komedie-acteurs op de serieuze tour gingen

De vijf best beoordeelde tijdreis-films

Donnie Darko

Saw
Thriller / Horror, 2004

Big Fish
Drama / Fantasy, 2003
gevangeniskindermishandelinggeheugenverlieschaos theory blackouttraumatijdreizenliefdemind controlflashbackpestkopgeheugenverliesgeweldtherapytrauma based mind control