• 9.381.104 stemmen

Geregisseerd door: Robert Harmon

Met onder meer: Rutger Hauer, C. Thomas Howell en Jennifer Jason Leigh

Releasedatum: 26 juni 1986

Plot The Hitcher

"Never pick-up a stranger."

Jim Halsey is onderweg van Chicago naar San Diego. Onderweg neemt hij een lifter mee, die naar blijkt moordzuchtige neigingen heeft. Deze seriemoordenaar John Ryder laat een spoor van slachtoffers achter, waar Jim de schuld van krijgt. De politie gelooft Jims verhaal niet. De enige hulp die hij krijgt is van een serveerster.

John Ryder

avatar van laundromat

laundromat

avatar van Zinema

bruudp schreef:

1986??? lijkt me niet het correcte jaartal of hadden ze toen al wel van die nokiaatjes?? 3310??

Edit: lees zojuist hierboven dat dit een remake is...

Je bedoelt vast deze.

avatar van bruudp

bruudp

bruudp schreef:

Edit: lees zojuist hierboven dat de film die @themoment op veronica draait een remake is...

nognooit

Een leuke 80's thriller/actie film.

Het begint leuk en spannend, het lijkt een goeie setup te zijn voor een spannende thriller maar op een gegeven moment pakt regiseur Robert Harmon flink uit en word het meer en meer een actiefilm.

Rutger Hauer weet de creepy lifter prima neer te zetten, ondanks dat deze rol redelijk beperkt blijft in de film.
Ergens was ik wat teleur gesteld in het slot, dat totaal geen glimps geeft van de motivatie van de lifter of iets van diepgang. Ook raar dat de hoofdpersoon dit zich niet echt afvraagt. Enkele critici en kijkers schijnen hier een soort homofobie in te zien, misschien in de rol van Howell die het niet trekt dat Hauer hem aantrekkelijk vind? Als metafoor kan ik het er nog wel een beetje in zien, maar letterlijk niet..

De rol van Jennifer Jason Leigh voelde wat geforceerd aan, maar werd uiteindelijk net niet echt een romance en ontweek daarmee een voorspelbaarheid.
Hoe zit het eigenlijk met haar karakters uitrek scene in de remake? Zie je die dan wel?

Vermakelijk, maar net niet helemaal top.

Lupussy Galore schreef:

Ook begon Spielberg's "Duel" opeens ergens in m'n hoofd te spoken.

Die film spookte ook in mijn hoofd, vooral bij het eerste halfuur van The Hitcher.

avatar van Reinbo

Het maakt Hauer toch juist veel interessanter zonder uitleg achteraf.... Alle verklaringen/uitleg achteraf zouden het mysterieuze wegnemen en waarschijnlijk nooit een bevredigende verklaring op leveren.

nognooit

Dat ben ik met je eens, dat lifter interessanter maakt als er een hoop onduidelijkheden zijn over zijn motieven en wie hij eigenlijk is. Maar een paar subtiele vage hints, die meerdere interpretaties toe laten zouden niet verkeerd geweest zijn, vind ik.

avatar van jordandejong

jordandejong

Uitstekende film! Het begint als een thriller en later komt er steeds meer aktieelementen in voor. Hauer zet een erg goede vertolking voor John Ryder. Hij heeft iets duisters over hem. En die blik. Geweldig. Verder werden de andere rollen ookwel goed gespeeld. Er is 96 minuten spanning, en die ene minuut dat dat er niet is is tijdens de aftiteling . Nog een pluspunt is dat de film totaal niet voorspelbaar is. Zo hadden denk ik weinig kijkers verwacht dat de serveerster uiteindelijk dood ging. En al helemaal niet op zo'n manier. Gewoon een erg goede film. Ik denk dat de remake die niet gaat overtreffen.

avatar van rep_robert

Sfeervolle film die toch een stukje beter dan de remake is. Hauer is prachtig in zijn rol als psychopaat en weet dat goed naar de bank over te brengen. Voor de rest heerst er een prachtige jaren 80 score door de film en weet het vaak toch behoorlijk benauwd over te komen, mede dankzij de setting in de woestijn. Levert ondanks de gigantische ruimte toch een claustrofobisch gevoel op.

Toch wel erg jammer dat het einde net even te ver doorslaat, het hangt teveel van toevalligheden aan elkaar en het laat ook weinig meer aan de verbeelding over. Het had moeten eindigen bij het moment dat je zag dat Hauer wat met zijn handboeien kon doen. Nu volgen helaas 10 overbodige minuten.

Jammer, want voor de rest heb ik me prima vermaakt.

Dikke 3*

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

De film nog eens een keertje bekeken en ik herzie mijn waardering van 3 sterren niet. Hauer is eenvoudigweg grandioos als psychopaat en ook Howell en Jason-Leigh spelen naar behoren. Dat neemt niet weg dat er toch flink wat onwaarschijnlijkheden in het verhaal zitten en dat het laatste kwartier echt over de top is. Maar deze minpunten ten spijt, blijft The Hitcher een onderhoudende en spannende film.

avatar van Thorak

Thorak

Hopelijk is de film vanavond op Veronica wél deze versie en niet zoals een paar maandern terug de remake. Er stond toen ook in de gids en op internet dat het deze film zou zijn...

Deze originele is toch aanzienlijk beter dan de remake.

avatar van 93.9

93.9

Het is natuurlijk een pot nat, maar Rtl7 vanavond he....

Man! Ik zal ze als ze weer de remake uitzenden!!

avatar van Tup&Joep

Tup&Joep

Ondanks dat we om de vijftien minuten reclame kregen te zien ben ik blij de film eindelijk eens gezien te hebben. Rutger Hauer zet een ijzersterke rol neer als moordlustige lifter.

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Ik heb hem ook bekeken. Zeker de moeite waard. Rutger Hauer in een sterke rol en gewoon erg vermakelijk. Wel erg irritant dat er zo vaak reclame tussendoor kwam. Zo kwam de spanning iets minder over, maar het is zeker een sterke film.

avatar van benjelle

benjelle

Mooie film, had misschien wat spannender (minder talkshows tussendoor en minder voorspelbaarheid) gekund en wat logischer, maar verder is dit een voldoenende film. Ik vraag me wel af wat men onder 'horror' verstaat.

avatar van SamDekker

SamDekker

Ik had The Hitcher al eens gezien in de jaren 90. Wat toen al indruk op mij maakte was de mooie setting en de eigenaardige sfeer van de film. Je voelt Halsey's frustratie als die agenten worden doodgeschoten door Hauer en hem daarmee alleen maar 'dieper in puree' laat zakken.
Rutger speelt hier echt een angstaanjagende psycho!

avatar van mister blonde

mister blonde

Verhaal en zo is allemaal niet bijster origineel, maar de uitwerking toch eigenlijk wel. Vreemde film uiteindelijk. The Hitcher zit vol met over-the-top en eigenlijk behoorlijk ongeloofwaardige scenes, veelal ook omdat het hoofdpersonage uitsluitend stompzinnige en dubieuze keuzes maakt. Bovendien vond ik die Howell niet een bijster sterke acteur. Toch werkt de film als een trein. De sfeer en veel goede scenes doen mij ongeloofwaardigheid grotendeels vergeven. Hauer is geweldig en de film heeft een wat donkerdere toon (zeker tegen het eind) dan veel meuk van nu. Uitstekend vermaakt. Dikke 3,5 sterren.

AC1

Misschien wat naïef om te zeggen in deze tijden van het 'pindakaas' fenomeen maar vergeet zeker niet naar de kortfilm China Lake te kijken dat ook op de DVD van The Hitcher staat. Het is misschien zelfs beter dan The Hitcher.

avatar van mister blonde

mister blonde

Pindakaas nooit. Heb dan ook gewoon de dvd, maar volgens mij zit die film er bij mij niet op. Is dat op de goedkope dvd? Bedankt voor de tip, ik vergeet vaak extra's na te kijken omdat ik het 9 van de 10 keer weinig interessant vind en het me gaat om de film. Maar ja die 10% he... ik kijk het na....

AC1

China Lake is van dezelfde regisseur en staat op de Special Edition (2 DVDs) uitgebracht door RCV. Een 'making of' van The Hitcher en The Room, een kortfilm van Rutger Hauer staan er ook op.

avatar van Insignificance

Insignificance

Wijde shots, benauw(en)d sfeertje. Duimen omhoog voor de scène in de stoffige garage van het winderige gehucht. Met dromerige muziek een bijna surrealistisch plaatje van de kat en de muis. Trekt de film onmiddelijk naar een hoger plan, net als de gortdroge manier waarop Harmon schakelt naar gevaar. De manier waarop Nash in het geweld wordt betrokkenen, verloopt een beetje stroef, maar de nasleep doet er toe. Met nog wat scheurend staal en de larger than life vertolking van Hauer een piekfijne thriller.

avatar van Vascago

Vascago

Voor het eerst in ik denk ongeveer 20 jaar weer eens gezien. En het was de moeite waard. De film ziet er geweldig uit. Prachtige plaatjes van het desolate landschap, mooie achtervolgingen en een paar onvergetelijke scenes zoals de scene in het restaurant waar ze tegenover elkaar zitten en de scene aan het begin waar Rutger hem 4 woordjes wil laten zeggen: I Want To Die.
Het acteerwerk is van hoog niveau. Iedereen acteert boven verwachting, maar het is vooral Rutger die de show steelt. Geweldige, krachtige rol van psychopaat. Hij heeft er ook echt de kop voor.
De film is behoorlijk spannend, bij vlagen zelfs zenuwslopend, maar helaas ontspoord het tegen het eind wat. Dit is al vaker gezegd, maar het is helaas ook de waarheid. Het wordt allemaal wat te ongeloofwaardig en over the top. Dat had deze film absoluut niet nodig.
Wat ik ook jammer vind is dat Rutger het niet overleefd. Dit was echt zo'n filmpje voor een einde waarbij de psychopaat het wint.
Verder dus erg genoten van de film, ook mede dankzij de ijzersterke sfeer en prima soundtrack.

Corcicus

Aardige film die ik om eerlijk te zijn niet veel beter vind dan de remake van 2007. Hauer speelt natuurlijk zalig en de sfeer is jaren 80, maar voor de rest zie ik de meerwaarde niet.

avatar van Reinbo

De meerwaarde? Deze versie was er eerst. Dus die vraag moet je je bij de remake stellen. De meerwaarde daarvan is wat mij betreft 0.

Corcicus

Dat volg ik volledig Reinbo. Deze was eerst en scoort dus hoger in originaliteit (de ander scoort daarop nul, want zelfs de dialogen werden vrijwel volledig overgenomen). Echter, als ik de reacties lees op de pagina van Hitcher (2007) gaan mijn haren recht overeind staan. Daar doet men precies of de nieuwe versie extreem slecht was (zoals meestal bij remakes, ik vrees het ergste wat Conan en fright night betreft). Dat vond ik dus niet van The Hitcher waarbij de remake (als remake) eigenlijk vrij goed was.

AC1

Ik heb de remake niet gezien maar ik kan me niet inbeelden dat Hauer en Harmon's highway sfeer kunnen worden verbetert.

Corcicus

Dat is een feit, al dient te worden gezegd dat Sean Bean het ook niet slecht doet.

avatar van Apster

Apster

Dacht dat ik deze film nooit had gezien, maar tijdens het kijken begon het een en ander me weer te dagen. De film kent een ijzersterk eerste kwartier waarin duidelijk wordt hoe geschift het personage van Hauer is, die een geweldige rol neerzet. Met dit gegeven in je achterhoofd blijft de rest van de film daardoor spannend, zelfs de momenten dat Hauer niet in beeld is voel je de dreiging.

Hauer laat zich telkens weer zien op toevallige momenten, maar daar stoorde ik me niet aan. Hij houdt zijn slachtoffer gewoon constant in de gaten en het geeft juist een surrealistisch tintje aan de film. Howell lijkt niet te kunnen ontsnappen aan zijn achtervolger, ondanks verwoede pogingen. Enigste minpuntje echter was Howell zelf in een niet al te beste rol. Ondanks dat heb ik me prima vermaakt met deze thriller die je niet al te serieus moet nemen. Zitten nog een paar fijne actiemomenten in en zoals eerder gezegd is de rol van Hauer gewoon heel erg goed.

avatar van 93.9

93.9

Eindelijk de echte vanavond of weer een foutje in de tvgidsen en weer remake?

avatar van VHS1975

VHS1975

Corcicus schreef:

De remake vond ik niet slecht, Bean vond ik zelf heel goed, De special effects en manier van filmen ziet er gewon goed uit. Het origineel is natuurlijk wat "ouderwets" maar de sfeer is uitmuntend.