• 9.379.408 stemmen

Napoleon (2023)

Biografie / Drama | 158 minuten / 204 minuten (director's cut)

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 158 minuten / 204 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby en Tahar Rahim

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Russisch

Releasedatum: 23 november 2023

• Apple TV+ Bekijk via Apple TV+

Plot Napoleon

"He came from nothing. He conquered everything."

Tijdens de Franse Revolutie stijgt Napoleon Bonaparte snel in de militaire gelederen. Als generaal grijpt hij in 1799 via een staatsgreep de macht en kroont zich tot leider. Hij besluit oorlog te voeren tegen Europese naties en breidt zijn rijk uit. Ondertussen tracht hij ook indruk te maken op zijn overspelige vrouw Joséphine, met wie hij een wispelturige relatie heeft.

Napoleon Bonaparte

Emperor Francis I

avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

MisterPink schreef:

Die zwarte man die je zag bij de keizerlijke kroning was Thomas-Alexandre Dumas gespeeld door Abubakar Salim. Volgens mij heb je geen idee waarover je praat....

Fisico schreef:

Er was wel degelijk een zwarte generaal actief in Napoleons leger (papa Alexandre Dumas). Dit heeft niets met woke te maken...

Even goed lezen wat ik heb geschreven (je herhaalt het zelfs); ik heb het over disrespect naar deze zwarte acteurs toe. Dat maakt juist die acteur zijn rol niet geloofwaardig (als het idd zo zou zijn - lees onder verder) Maar ik heb het nergens over ‘woke”. Dat maak je er zelf van.

Maar goed, jullie hebben wel gelijk m.b.t. Thomas Alexandre Dumas. Ik had mij meer moeten verdiepen in dit personage. Mijn excuses.

avatar van Fisico

Fisico

Je kan niet alles weten. Geen probleem. Dat heb je met historische films (uiteraard) die realiteit en fictie door elkaar gooien.

Is het je trouwens opgevallen dat Napoleon tegen zijn Josephine zegt dat hij geboren is in 1768 ipv 1769? Zou werkelijk gebeurd zijn omdat hij naar vrouwen toe onzeker was en loog over zijn leeftijd omdat zij een zestal jaar ouder was (strookt dan weer niet met Kirby, maar kom). Dat moet je Scott dan wel weer nageven, wat een geweldig detail!

Fisico schreef:

Ik weet ook zeker dat ergens in de film het land België genoemd werd...

3 2 1 cut schreef:

Wat is er zo disrespectvol aan het frontaal weergeven van deze acteur(s)? De Franse samenleving was gewoon divers en de entourage van Napoleon bestond uit een aantal zwarte generaals.

In werkelijkheid waren Napoleon en Dumas met elkaar gebrouilleerd en stond hij niet prominent achter Joséphine en generaal Ney. In zoverre heb je een beetje gelijk. Disrespectvol en ongeloofwaardig is het echter niet.

Graaf Machine schreef:

Ik weet ook zeker dat ergens in de film het land België genoemd werd...

En de tricolore wordt iets te vroeg van stal gehaald.

Beun de Haas BV

Afgelopen zomer heb ik als warming up voor deze film de podcast Napoleon met Johan Op de Beeck geluisterd. Een waar auditief genot, dikke aanrader. Die luisterervaring staat echter in schril contrast met Ridley Scott's poging een van de markantste figuren uit de moderne Westerse geschiedenis te portretteren. Zijn vertelling is namelijk een behoorlijke domper.

Scott's achilleshiel is dat hij denkt dat je 25 jaar geschiedenis wel even in een film van 2,5 uur kunt proppen. Als gevolg daarvan krijg je - zoals AngelicV het perfect omschrijft - "een speeddate door de historie van autocraat Napoleon". Nergens gaat het de diepte in; overal ontbreekt de context. Het is vaak gissen naar het hoe en waarom van motieven.

Het enige waar de filmmaker wel inzoomt, is de haat-liefdeverhouding tussen Napoleon en Joséphine. Er is echter geen vuurwerk maar ongemak tussen twee nota bene topacteurs - zeker wanneer Joaquin Phoenix met een verbeten kop ritmisch zijn broeksabel hanteert. Bovendien kabbelt de love story tergend langzaam door, om vervolgens gedenkwaardige gebeurtenissen zonder Joséphine weer af te raffelen. Of historische mijlpalen zoals bijvoorbeeld de invoering van de Code Civil zelfs compleet te negeren.

Vooral Joaquin Phoenix lijkt zoekende in zijn rol als Napoleon. De ene scene speelt hij een bangerik, de andere een held. Vervolgens weer een stoïcijn, dan weer emotioneel wrak. En tussendoor zien we ook nog een drammer, narcist en geilneef. Als je niet beter weet, krijg je de indruk dat Napoleon een schizofrene patiënt is. Verkeerd gecast? Of verkeerd geïnstrueerd? Het doet er verder niet toe. Je krijgt hoe dan ook geen Napoleon te zien, maar "Joaquin Phoenix met een grappig hoedje" (credits voor Dukenukem).

Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel. De kostuums en decors ademen allemaal authenticiteit uit. De bloedige veldslagen - hoewel niet altijd even historisch accuraat - zijn daarnaast visueel adembenemend. CGI wordt godzijdank ondersteunend en dus niet leidend gehanteerd. Voor je gevoel kijk je naar soldaten van vlees en bloed in plaats van 3D models van textures en materials. Hier krijg je als kijker glimpen van een historisch drama van episch formaat te zien waar filmmaker Scott op zijn best is.

Uiteindelijk is de film een fraai prentenboek waar je haastig doorheen bladert. Met te veel Joséphine en te weinig Napoleon. Met een andere focus of 10-delige serie had de vertelling veel beter tot zijn recht gekomen. Na Prometheus, Alien: Covenant en nu Napoleon is het pijnlijk duidelijk. Ridley Scott kan beter op de set staan dan zich met het script bemoeien. Nog één zo'n miskleun (ik kijk naar jou, Gladiator 2) en het is tijd voor een enkeltje St. Helena voor deze ooit zo briljante regisseur.

2,5 * Ridley Scott's Waterloo

2,5 * Ridley Scott's Waterloo

Mooie metaforen. Maar welke miskleun heeft Napoleon nog moeten begaan na Waterloo, voordat de Britten hem naar St. Helena verbanden?

Graaf Machine schreef:

(Edit: toch maar niet aangepast.)

Asiel aanvragen bij de Britten in plaats van ontsnappen was geen beste keuze van Napoleon. Een tikkeltje overmoedig om te denken dat zijn aartsvijand hem een potentiële verlaat-de-gevangenis-kaart dan wel toekomstig bedevaartsoord zal aanbieden - op nota bene Britse bodem.

avatar van Thiver

Thiver

Beun de Haas BV schreef:

Ridley Scott kan beter op de set staan dan zich met het script bemoeien.

Dat is precies wat-ie doet? Scott schrijft nooit scripts, hij verfilmt ze alleen. Dat is een van de redenen waarom hij zo productief is.

Thiver schreef:

Scott schrijft nooit scripts, hij verfilmt ze alleen.

Scott schrijft danwel geen scripts, als regisseur bemoeit hij zich in natuurlijk wel met het script. Zo heeft hij de scène met Marie Antoinette naar voren gehaald. Een goede ingreep als je het mij vraagt. De ongefundeerde kritiek van Beun de Haas BV slaat natuurlijk nergens op.

Beun de Haas BV schreef:

(Edit: toch maar niet aangepast.)

Grapjas. Leg anders even uit hoe Napoleon een Britse blokkade diende te omzeilen dan?

avatar van teigertje

teigertje

• 2079 stemmen

Wat een zuurtjes allemaal hier. Niet eens zin om op in te gaan. Joe.

Deze opmerking van jou kan ik niet volgen.

Je zegt wat een zuurtjes hier.

En je geeft de film een louzy twee en halve ster.

Dat impliceert je het juist eens bent,met wat jij omschrijft als zuurtjes.

Neem me niet kwalijk ik dat zeg.

Wat een zuurtjes allemaal hier. Niet eens zin om op in te gaan. Joe.

Tsja, indien je met nietszeggende metaforen komt aanzetten en meent te denken dat je wegkomt met je ongefundeerde kritiek op een gerenommeerd regisseur kan je beter geen antwoord geven en wegblijven op dit forum.

IH88 schreef:

Verder is dit vakwerk van Scott als regisseur, maar broddelwerk als scriptschrijver..

Zucht. Ridley Scott schrijft geen scripts. David Scarpa is de boosdoener van dienst.

avatar van IH88

IH88

MisterPink schreef:

Kom op. Dit was een passieproject voor Scott. Natuurlijk heeft hij wel input in het verhaal gehad. Bij Gladiator staat hij ook niet vermeld als scriptschrijver, maar je denkt toch niet dat hij alleen maar op is komen dagen om scenes op te nemen.

AngelicV schreef:

Napoleon's soldaten verkrachtten en moordden er in die tijd op los.

Napoleon had een bloedhekel aan ongedisciplineerde, plunderende en verkrachtende soldaten. Tijdens de Egyptische campagne gaf hij het bevel om iedereen die zich schuldig maakt aan verkrachting te fusilleren. Verkrachting betitelde hij als 'monsterlijk'.

Wat het moordden betreft. Er is een verhaal dat Napoleon leed aan daltonisme. Hij verwisselde de kleuren groen en rood. Hoe bloediger de slagvelden waren hoe groener hij het landschap zag.

IH88 schreef:

Tuurlijk heeft hij zich bemoeit met het script. Ik heb al vermeld dat het naar voren halen van de scène met Marie Antoinette richting guillotine een goede ingreep van Scott was.

Scott heeft het scenario voor Gladiator ook niet geschreven. Nogal wiedes had hij niet als scriptschrijver wordt vermeld. Ik waarschuw alvast voor het vervolg. Scarpa heeft deel 2 geschreven.

Uitleg van scriptschrijver David Scarpa

In het interview geeft Scarpa duidelijk aan dat het helemaal niet de intentie was om het hele verhaal Napoleon inclusief Code Civil te vertellen. Het is een film, geen podcast.

Met de opmerkingen over legendevorming na de slag bij Austerlitz kan ik goed leven. Daar zegt Scarpa geen woord verkeerd.

Ik ben ook niet helemaal tevreden met het eindresultaat maar kom niet aan met onzinnige kritiek.

avatar van Walter S.

Walter S.

In dit topic worden, toepasselijk, ook aardig wat veldslagen uitgevochten.

Walter S. schreef:

In dit topic worden, toepasselijk, ook aardig wat veldslagen uitgevochten.

Er wordt ook zoveel onzin verkondigd. Het lijkt wel op het optreden van Willem II. Die liep ook als een kip zonder kop rond bij Waterloo.

avatar van IH88

IH88

Uitleg van scriptschrijver David Scarpa

Onzinnige kritiek? Ik vind het script niet geweldig. Daar mag jij een andere mening over hebben. Prima. Maar om mijn mening dan onzinnige kritiek te noemen gaat wel wat ver vind je niet? Maar goed, dat moet je zelf weten. Fijne dag verder.

IH88 schreef:

Nee, je stelt dat Ridley Scott broddelwerk als scriptschrijver afleverd. Dat is onzinnig.

Je mag het Scott kwalijk nemen dat hij in zee is gegaan met het script van Scarpa. Dat is mijn mening. Fijne dag!

avatar van GAST2022

GAST2022

MisterPink schreef:

Dat was lastig geworden maar in 1799 slaagde Napoleon er ook in om aan de Britten te ontsnappen in Egypte en Frankrijk opnieuw te bereiken.

In 1815 waren deze plannen er ook. Napoleon vluchtte naar Rochefort waar hij een boot wilde nemen richting de VS. Hij treuzelde echter te lang en werd ingesloten door de Engelsen.

Ook nog een leuke toevoeging: De broer van Napoleon, Jozef Bonaparte ontsnapte een paar dagen na de gevangenneming van Napoleon wél richting de Verenigde Staten onder de naam M. Bouchard. Britse marineofficieren hadden het schip drie keer doorzocht, maar Bonaparte nooit aan boord gevonden en het schip arriveerde op 15 juli 1815 in Amerika.

GAST2022 schreef:

Kortom, het had dus prima gekund.

Maar goed ook hoor. Napoleon die naar de VS vlucht en daar nog 40 jaar door blijft leven in ballingschap. Dat is gewoon niet hoe zo'n groot man de geschiedenisboeken in moet gaan. Dan is dat verhaal van St. Helena veel fraaier.

GAST2022 schreef:

Kortom, het had dus prima gekund.

Achteraf bezien was er een kans. Jammer dat kapitein Hindsight niet in de buurt was

Graaf Machine schreef:

Dan is dat verhaal van St. Helena veel fraaier.

Zeker. Je kan het een miskleun noemen uiteindelijk heeft de verbanning alleen maar bijgedragen aan de mythevorming rond Napoleon.

avatar van Bxian32

Bxian32

Pfff, een lange zit. Ik vond het een visueel spektakel maar dat was het dan ook wel. Het verhaal is moeilijk te volgen als je (zoals ik) eigenlijk weinig weet van dit stuk geschiedenis. Af en toe geen idee wat er nu weer voor strijd gestreden werd en wie nu bij welke troepen hoorde. Qua karakters doet de film helemaal niets. Het zijn gewoon de poppetjes in het spel. En geen idee of deze - waaronder Napoleon zelf - enigszins op werkelijkheid gebaseerd waren. Daarom kun je ook moeilijk iets van zo'n rol vinden. Het ging over een flinke tijdsperiode maar daar hadden ze bij de make-up afdeling wel iets meer mee kunnen doen. Josephine zag er alle jaren hetzelfde uit, enkel wat bleker geschminkt.......

avatar van Bxian32

Bxian32

FreqOut schreef:

Waardeloos. Heeft niks met Napoleon te maken, behalve dan dat het in zijn tijd speelt.Joaquin Phoenix doet wat er van hem verwacht wordt, en dat is een paar keer Josephine goed pakken.

Jammer was ook dat het lachje van Joaquin Phoenix mij ontzettende deed denken aan hetzelfde lachje van hem in (de overigens wél uitstekende film) 'Joker'. Daar kan Joaquin uiteraard niets aan doen, dat is blijkbaar zoals hij is. Gelukkig lachte Napoleon niet zo vaak in deze film. Er viel sowieso weinig te lachen, eigenlijk.

Grappig dat je dat zegt over dat lachje, ik kreeg idd ook direct een flashback naar de Joker.......een film waarin hij echt subliem was, nu afgezet tegen een film waarin hij mijns inziens volledig niet op zijn plaats is.....

avatar van djwutru072

djwutru072

Mooi epos.

avatar van saintinel

saintinel

Een zeer indrukwekkende film over één van de meest bijzondere personages, die onze geschiedenis kent!

En eigenlijk was de film nog te kort aangezien er nog zoveel meer over deze man te vertellen valt.

Ik heb iig genoten...